Alkotók
2 hozzászólás

Rekord leütések a BÁV kétnapos aukcióján!

Művészettörténeti ritkaságok, nagy áremelkedések, a hazai mellett rendkívül élénk nemzetközi érdeklődés és rekord leütések jellemezték a BÁV őszi, kétnapos aukcióját, amelyet teltházas közönség előtt tartottak a MOM Kulturális Központban.

Gulácsy Lajos: Vízió. Olaj, farost, 72×45 cm

Rekordszámú közönséget vonzottak és nagyon jól mentek a festmények a BÁV őszi aukcióján. Ez nem is meglepő, hiszen az aukció most számos művészettörténeti ritkaságot vonultatott fel. A legmagasabb eladási árat Gulácsy Lajos egyik főműve, a Vízió érte el 48 millió forinttal. Ezt követte Rippl-Rónai József kedvelt kukoricás korszakából származó, Aratók című képe 45,6 millió forinttal. Szinyei Merse Pál müncheni korszakának most felfedezett túlélője, a Facsoport mezőn című alkotás 36 millió forintért, Egry József Vitorlaigazítója pedig 24 millió forintért kelt el.

Rippl-Rónai József: Aratók. Olaj, karton, 50 × 70 cm

Szinyei Merse Pál: Facsoport mezőn (1869). Olaj, vászon, 96 x 76 cm

Egry József: Vitorlaigazító. Olajpasztell, papír, 67 × 103 cm

Sokan licitáltak Aba-Novák Vilmos több mint 50 évig lappangó Almaszedő gyerekek című festményére is, amely végül 15,6 millió forintért talált gazdára. Tornai Gyula, az orientalista festészet mesterének főműve 13,2 millió forintért, Iványi Grünwald Béla régóta keresett Villa Borghese-je 4,3 milliót, míg a Vonat az éjszakában című gyönyörű expresszív alkotása 6 millió forintot ért.

Aba-Novák Vilmos: Almaszedő gyerekek (1927). Olaj, vászon, 110 × 90 cm

Tornai Gyula: Gondolataim (Én és a gondolataim), 1915 körül. Olaj, vászon, 120,5 × 110,5 cm

Iványi Grünwald Béla: Madárház a Villa Borghese kertjében (Parkrészlet, Kastély, Palazzo Borghese), 1904-1905. Olaj, vászon, 97× 126 cm

Iványi Grünwald Béla: Vonat az éjszakában, Balatonlelle (1935 körül). Olaj, vászon, 71 × 100 cm

Hincz Gyula titkos szerelmi viszonyából származó nagyméretű festménye szintén nagyon népszerű volt a gyűjtők körében, és hosszas licit után végül 6,6 millió forintért adták el. Az árverés jótékonysági tétele is egy Hincz-alkotás volt, a festmény bevételét, 480 ezer forintot a BÁV a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány támogatására ajánlotta fel.

Hincz Gyula: Aktok. Olaj, vászon, 170 × 120 cm

Nem csak a festmények között találhattak ritkaságokat a művészeti aukció második napján. A műtárgykollekcióban szerepelt például egy egyedülálló vadászkürt, amelyet Kállay Gergely alispánnak készített a kor leghíresebb rézmetszője, és egyben leghírhedtebb pénzhamisítója, Horogh Dávid, aki éppen börtönbüntetését töltötte ekkor. Az időközben levédett alkotás 960 ezer forintért került új gyűjteménybe.

Vadászkürt Faragott szaru, ezüst záróperemmel. Felületén karcolt vadászjelenetekkel és versekkel díszítve. Kállay Gergely Nemes Nagy kállói alispánnak rajzolta Horogh Dávid 1836 ban.

Óriási nemzetközi érdeklődés kísérte a pazar szecessziós üveganyagot: a Gallé, Daum és Tiffany vázák közül számos darab többszörös áron, millió forint fölött kelt el. A Zsolnay-kerámiák között is a szecessziós darabok voltak a legnépszerűbbek, a legmagasabb eladási árat mégis egy japán fametszetek ihlette grés virágtartó érte el, 2,4 millió forinttal.

Zsolnay virágtartó díszedény Grés. Formába préselt, geometrikus- és kiemelkedő reliefmintával díszített.

Az aukció legnagyobb áremelkedését egy cseh porcelán kiöntő garnitúra váltotta ki, amelyet tizenegyszeres áron adtak el. Az árverés legnagyobb licitharca mégis három buddha szobor körül alakult ki, ezek közül egy Maitréja 2 millió forintot ért új tulajdonosának Az aukció szenzációjának számító Esterházy párbajkardok 2,6 millióért cseréltek gazdát.

3 darabos kiöntőgarnitúra Mokkáskanna, cukortartó és tejkiöntő. Cseh porcelán, pasztózus aranyfestéssel. Oldalán a magyar királyi korona és Ferenc József monogramjával díszítve.

Maitreya Tűzaranyozott bronz. Álló bódhiszattva tribhanga testtartásban, kezeit vitarka mudrában tartja, kezeinél tekergő lótuszágakat tart.

Párbajkardok Magyar huszár tiszti szablya hüvelyében, áttört, virágos díszítésű markolatkosár, cápabőr borítású markolattal.

Az ékszernap leütéseit a karácsonyi és eljegyzési szezon határozta meg. Különösen kelendőek voltak a magyar piacon viszonylag ritkának számító, nagyobb brillekkel díszített szoliter gyűrűk, amelyek jellemzően millió forint körüli leütéseket értek el. Az árverés legmagasabb eladási árát egy 2 karátos briliánssal díszített gyűrű tudhatta magáénak 4,1 millió forinttal. Népszerűek voltak a drágaköves nyakékek is, egy összesen 8,5 karátnyi, 87 briliánssal ékített, modern darabnak 3,1 millió forintért örülhetett az új tulajdonosa. Az ékszernap sztárja az egyik legkülönlegesebb drágakő, a gyöngy volt. Nagyon jól szerepeltek a fehér, tenyésztett gyöngysorok és fülbevalók is, de a tahiti gyöngyös ékszerek iránt is érezhetően megnőtt az érdeklődés. Egy pazar, nagyméretű és kifogástalan színárnyalatú tahiti gyöngysor 1,4 millió forintért kelt el.

Nyakék, 750 au, 135 bril. cca. 9,00 ct, 1 t. gyöngy, 68,7 g

A műtárgyak között ismét az art deco asztali ezüstökre licitáltak a legtöbben, a nap legnagyobb meglepetése azonban két kínai ötvösremek volt: egy sárkányokkal díszített ezüst shaker több mint ötszörös áron, 780 ezer forintért, egy asztali teafőző pedig négyszeres áron, 960 ezer forintért talált gazdára. Az ezüst műtárgyak közül a legmagasabb eladási árat egy lőcsei empire boroskanna érte el, 1,56 millió forinttal.

Lőcsei empire boroskanna Ezüst, 1038 g. Trébelt, boltozatos talpon osztógyűrűvel tagolt amfóra formájú edény, oldalán békát zsákmányoló kígyó alakú, faragott fa fül.

Forrás:
48 millió forintért kelt el Gulácsy Víziója 

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük