Aukció

Új rekord született – 450 millió dollárért kelt el Leonardo festménye!

Rekordáron, 450 millió dollárért (119 milliárd forint) kelt el egy 500 éves, Leonardo da Vincinek tulajdonított festmény egy szerda esti New York-i árverésen.

Fotó: news.artnet.com

Leonardo da Vinci egyetlen, még magánkézben lévő festménye, a Salvator Mundi, ami eddig Dmitrij Ribolovljev birtokában volt, november 15-én egészen valószínűtlen összegért, 400, jutalékkal együtt 450,3 millió dollárért, azaz csaknem 120 milliárd forintért kelt el a Christie’s New York-i árverésén. A Christie’s aukciósház előzetesen 100 millió dollár körüli összeget várt a rendkívüli ritkaságért.

Fotó: news.artnet.com

“A rekord ténye – melyre két és fél évig kellett várnia a nemzetközi műkereskedelemnek – önmagában nem okozott nagy meglepetést, hiszen az egyetemes művészettörténet egyik legnagyobb géniuszának a gyűjtők számára még hozzáférhető egyetlen alkotásáról van szó, nagyságrendje azonban annál inkább, hiszen ez a valóban rendkívüli összeg két és félszerese az eddigi rekordnak, amit 2015 tavasza óta Picasso: Algíri nők című festményének O változata tartott. Ezt az eredményt ugyancsak a Christie’s érte el és természetesen ugyancsak New Yorkban. A tegnapi árverés előtt Londonban, Hong Kongban, San Franciscoban és New Yorkban is kiállított festményt csaknem 30 ezren látták, közel ezren pedig a helyszínen, a Rockefeller Centerben követték a 19 percig tartó licitcsatát, melybe hatan szálltak be; a küzdelem végül két telefonos licitáló között dőlt el egy egyelőre ismeretlen gyűjtő javára. Valószínűleg hosszabb időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a most született rekord újra átíródjon, ez az összeg bátran nevezhető történelminek és érdekessége, hogy általa hosszú idő óta újra egy árverésen, tehát nyilvánosan értékesített festmény vezeti a legdrágább művek listáját.Picasso említett műve ugyanis eddig csak a hetedik volt ebben a rangsorban, az első hat helyen private sale keretében értékesített alkotások álltak, az élen Willem de Kooning festményével, amiről két amerikai magángyűjtő között született 300 millió dolláros üzlet 2015-ben.” – írta Emőd Péter.

Fotó: Business Wire

Jézus Krisztus 1505 után keletkezett éteri portréját, amelyet “a férfi Mona Lisaként is emlegetnek, sokáig elveszettnek hitték. A képen az élénk kék és bíbor ruhát viselő Jézus felsőteste és arca látható, amint egyik kezét áldásra emeli, másikban pedig kristálygömböt tart.

Senki sem tudja bizonyosan, hogy kinek a megrendelésére született a kis méretű, rejtélyes történetű festmény. Alan Wintermute, a Christie’s szakértője szerint egyes kutatók úgy vélik, a francia udvar, nevezetesen XII. Lajos rendelhette a reneszánsz zsenitől.

A feljegyzések szerint a kép első ismert tulajdonosa – 1649-ben – I. Károly angol király volt, a kép 1763-as elárverezése után azonban eltűnt, és csak 1900-ban került elő újra, többször átfestve, csaknem felismerhetetlenül. Ekkoriban nem is tartották eredetinek, hanem a nagy mester egy tanítványa művének, így 1958-ban mindössze 45 fontért vette meg a Sotheby’s egy árverésén egy amerikai gyűjtő.

A remekmű 2005-ben került újra piacra, de még mindig az eredeti által megihletett korabeli másolatként.

A 2005-ös vásárló restauráltatta a festményt, amelynek eredetiségét hat évig tartó kutatás után végül megállapította egy nemzetközi szakértői csoport. A londoni National Gallery 2011-2012 fordulóján mutatta be az újrafelfedezett, 65-ször 45 centiméteres festményt egy amerikai gyűjtő tulajdonaként.

Forrás:
Történelemet írt Leonardo és a Christie’s
Rekord  – 119 millió forintért kelt el egy Leonardo-festmény