Latest Posts

Tizenhat év alatt negyedszer kerül kalapács alá Basquiat egyik emblematikus festménye

A Harcos eddig mindegyik tulajdonosa számára jó befektetésnek bizonyult és nem fog csalódást okozni a mostaninak sem.

A befektetési megfontolások erősödésének a műtárgypiac topszegmensében van egy mérőszáma, ami többet árul el ebben a témában, mint a vásárlói motivációkról a gyűjtők körében végzett felmérések. Utóbbiakban ugyanis sokan hajlamosak ködösíteni egy kicsit és inkább a gyűjtői szenvedélyt megjelölni a vásárlás fő okaként akkor is, ha valójában a befektetési motiváció az erősebb. Az említett mérőszám pedig nem más, mint a csúcsművek két piaci megjelenése között eltelt idő. Minél rövidebb ez az idő, annál valószínűbb, hogy a vásárlást a remélt haszon gyors realizálása motiválta. Természetesen előfordul, hogy egy gyűjtő egészen más okokból válik meg feltűnően gyorsan új szerzeményétől, a számok mégis sokatmondóak: az említett idő a statisztikák szerint az elmúlt évtizedben 11-ről 9 évre csökkent. Az a festmény azonban, amiről most szó lesz, ennél is gyorsabban „forog” – és eddig még minden tulajdonosa komoly hasznot realizált az eladásával.

Jean-Michel Basquiat rendkívül  szuggesztív, elementáris erejű remeke, a Harcos 1982-ben született; abban az évben, amit a művészettörténészek ma pályája csúcspontjaként tartanak számon – nem véletlen, hogy egy kivételével valamennyi, jelenleg a 10 legdrágább alkotása közé tartozó festménye ekkor készült. A Harcost, bár mindvégig magántulajdonban volt, a nagyközönség is jól ismerheti, hiszen számos kiállításon szerepelt – egy évvel megszületése után már bemutatták Tokióban, később Párizsban, Bécsben és Milánóban, legutóbb pedig, 2019-ben, New Yorkban is. A festményt a Christie’s közleménye igazi mesterműnek tekinti, ami „olyan, mintha egy önarckép lenne. Basquiat nem fogta vissza magát, mindig pontosan annak adott kifejezést, amit valójában gondolt”.

Jean-Michel Basquiat: Harcos, 1982, a Christie’s jóvoltából

A mű már korábban is többször cserélt gazdát – többek között a top-gyűjtők közé tartozó Mugrabi család birtokában is volt –, a tulajdonosváltások azonban az utóbbi másfél évtizedben felgyorsultak, s ezek jól nyomon is követhetőek, hiszen nyilvános aukciók keretében történtek, többnyire a Sotheby’s-nél és, némileg meglepő módon, nem New Yorkban, hanem Londonban. A festményért 2005-ben még csak 1,8 millió dollárt fizettek, két évvel később, 2007-ben ennek az összegnek már több, mint háromszorosát, 5,6 milliót, 2012-ben pedig 8,7 milliót. (Ezt az összeget a kép addigi tulajdonosa a tisztes hozam ellenére akár csalódásként is megélhette, mert a Sotheby’s akkor 10,9 millió dollárban állapította meg a becsérték sávjának felső határát.) A mostani tulajdonos, úgy látszik, olvasta a statisztikákat, mert pontosan az átlagos, azaz 9 éves tartás után válik meg a képtől. Ő sem fog rosszul járni, hiszen a becsérték 31-41 millió dollár között mozog, s ennek legalább az alsó határát az ár minden bizonnyal el is fogja majd érni, tekintve, hogy a mű „harmadik fél által garantált tételként” kerül kalapács alá, azaz már előre ismert egy olyan potenciális vásárló, aki hajlandó egy, a ház és a beadó számára elfogadható árat adni érte. Ez az ár ritkán szokott alacsonyabb lenni a becsérték alsó határánál. (Amennyiben ezt az árat felüllicitálják, természetesen a garanciát adó gyűjtő is részt vehet a további licitben.) A garanciát adhatja maga az aukciósház is, de jelen esetben nem erről van szó. Az árgarancia a nagy aukciósházak eszköztárának régóta ismert és használt, bár vitatott eleme; alkalmazása azért került most ismét előtérbe, mert a pandémia a csúcsművek potenciális beadóit inkább elbizonytalanította, mint az ilyen művekre pályázókat, azaz a megfelelő kínálat biztosítása nagyobb erőfeszítéseket igényel. A 31-41 milliós sáv az utóbbi évek Basquiat-árainak ismeretében egyáltalán nem tűnik túlzottnak; a festő rekordját egy – természetesen 1982-es – cím nélküli munka tartja, ami 2017-ben a Sotheby’s-nél 110,5 millió dollárért kelt el, és legmagasabb tavalyi ára is elérte a 100 milliót; ez utóbbi ár milliárdosok közötti magánügylet keretében született. Mindenesetre már a taksa alsó határának elérése is biztosítaná a mű helyét Basquiat 10 legdrágább alkotása között. A becsértéket indokolva a Christie’s utalt arra is, hogy a Harcos analógiájának Basquiat életművében leginkább a La Hara című festmény tekinthető, ami már 2017-ben 30,7 millió dollárért kelt el.

Figyelemre méltó az is, milyen körülmények között kerül most kalapács alá a mű. Az első meglepetés a helyszín: Hong Kong. Nyugati művész alkotása még sosem kelt el ott a most vártnál magasabb áron; az a tény, hogy a Christie’s, nyilván a mű jelenlegi amerikai tulajdonosával egyeztetve, most Hong Kong mellett döntött, egyértelműen jelzi az aukciósház stratégiájának globális irányultságát és az ázsiai piac feltartóztathatatlannak tűnő előretörését, amit sem a pandémia, sem pedig Hong Kong instabillá vált helyzete, a körülötte kialakult politikai feszültségek növekedése nem tudott lefékezni. A nyugati művészek jelenleg még érvényes ázsiai árrekordját Gerhard Richter absztrakt festménye alig néhány hónapja, tavaly júliusban állította fel a Sotheby’s hongkongi árverésén 28,8 millió dollárral. Ez a mű is amerikai tulajdonban volt, a vagyonát „átstruktúráló” milliárdos Ronald Perelman adta be az árverésre, azaz a helyszín ebben az esetben sem adta magát szinte automatikusan, hanem nagyon tudatos döntés eredménye volt. A második sajátos körülmény pedig az, hogy a Christie’s a festményt egy Mindannyian harcosok vagyunk című single-lot-sale keretében bocsájtja kalapács alá, azaz az árverésnek ez lesz az egyetlen tétele. Ennél hatásosabban aligha lehet felhívni a gyűjtők figyelmét egy kiemelt tételre.

Szerző: Fejes Júlia

A cikk 2021. 02. 18-án jelent meg az artportal.hu-n, az írást változtatás nélkül közöljük.

Erős aukciós anyagokkal zárjuk a februárt

Február utolsó hete bővelkedik az aukciós eseményekben. A gyűjtők többek között festményekre, grafikákra, műtárgyakra, bútorokra, szőnyegekre, plakátokra, könyvekre és papírrégiségekre is licitálhatnak. A járványhelyzet miatt az aukciók többségén online, telefonon és vételi megbízással érvényesíthetik licitjüket.

Február 22-én tartja 28. Plakátaukcióját a Budapest Poster Gallery. A 198 tételt felvonultató aukción olyan ismert grafikusok plakátjai kerülnek kalapács alá, mint Deák György, Zala Tibor, Sándor Margit, Benkő Sándor, Darvas Árpád és Várkonyi Zoltán. Az aukciót az Axioart Live szolgáltatásának köszönhetően akár otthonában is nyomon követheti.


Grafikus: Zala Tibor Év: 1964 Méret: cca. 84 x 55 cm

Február 23-án zárul a Boda Galéria 7. online árverése, ahol festményekre, grafikákra és műtárgyakra licitálhatnak az érdeklődők. Az aukció legdrágább tétele, Bruck Lajos Udvarház című alkotása 460 ezer forintos kezdőárat kapott.

Kedd este 19 órakór zárul az AXIOART 32. Plakátaukciója, ahol 132 izgalmas és egyedi alkotás között válogathatnak a gyűjtők. A magyar filmplakátok közül érdemes kiemelni az Egészséges erotika plakátját. A szocializmus nevetséges anomáliájának paródiája Tímár Péter, a Csinibaba rendezőjének filmje. A ládaüzemben dolgozó nők hol összeszögelik, hol szétszedik az eladhatatlan faládákat.

Szintén Merczel Péter tervezte A legényanya plakátját is. A Garas Dezső által rendezett film egy Isten háta mögötti kis faluban, Rátóton zajlik. Rendkívüli esemény történik a faluban: Rozi, nemrég született kisfiának a Józsi nevet adta, szakítva azzal a szokással, hogy a faluban minden férfit – a tanácselnök után – Bélának hívnak. Józsi felnő, akár a többi gyerek, de mindig kilóg a sorból. 

A Nagyházi Galéria és Aukciósház 2021. február 23. és 25. között tartja 264. aukcióját. A három napos eseményen a Saphier-gyűjteményben szereplő festményekre és műtárgyakra licitálhatnak.

A festményanyag sokszínű kínálatában olyan nevek szerepelnek, mint Vörs Géza, Fenyő György, Grósz Mária, Gyenes Gitta, Zemplényi Magda és Schönberger Armand. A tételek közül érdemes egy pillantást vetni Járitz Józsa Szőke és vörös akt című alkotására és Péter Mária Mosakodók című festményére.

Február 24-én zárul a Selection online aukciója, ahol festmények, grafikák, bútorok és szőnyegek kerülnek kalapács alá. Az anyagból érdemes kiemelni Schéner Mihály Olasz táj pineákkal című festményét és Kádár Béla Anya gyermekével című grafikáját, előbbi 550 ezer utóbbi 450 ezer forintos indulóárat kapott.

Február 26-án zárul a Ráday Antikvárium és Galéria 13. árverése. Az aukció kiemelt tétele a “Közhasznu esmeretek tára. A’ Conversations-Lexicon szerént Magyarországra alkalmaztatva.” I-XII. kötete. Az első modern értelemben vett magyar lexikon, amelyet német minta alapján, de a magyar közönség számára jelentősen átdolgozva adott ki Wigand. Szerkesztője Döbrentei Gábor volt, aki neves alkotógárdát gyűjtött maga köré. A szerzők között megtalálható Kis János, Mednyánszky Alajos, gróf Teleki József és báró Wesselényi Miklós is.

Vasárnapig adhatják le licitjüket az Antikvárium.hu 12. Dedikált könyvek és kéziratok online árverésén. A 223 tétel között megtalálható számos irodalomtörténeti kuriózum, bibliofil kiadvány, filmkönyv és kordokumentum, seregnyi első kiadású irodalmi alkotás illetve könyvgyűjtők számára értékes kötetek. 

Fedezze fel az aukció kínálta ritkaságokat!

Az Antikvárium.hu immár 12. alkalommal jelentkezik a rendkívül színvonalas dedikált vagy autográf bejegyzéssel ellátott könyveket kínáló aukciójával! A 223 tétel között megtalálható számos irodalomtörténeti kuriózum, bibliofil kiadvány, filmkönyv és kordokumentum, seregnyi első kiadású irodalmi alkotás illetve könyvgyűjtők számára értékes kötetek. Az aukció február 18-án indul és 10 napon keresztül várja a lelkes érdeklődőket!

A kuriózumok sorát gazdagítja Radnóti Miklós: Pogány köszöntő című aláírt és számozott könyve. A korai alkotásokat tartalmazó, kis példányszámban megjelent bibliofil kiadás a szerző első önálló verseskötete, melyben az aláírása mellett az illusztrátor, Túri-Tauber Vilmos kézjegye is megtalálható.

Gárdonyi Géza: A kékszemü Dávidkáné című kisregénye az Egri csillagok „melléktermékeként” született. A török időkben játszódó történet első kiadását a szerző Werner Adolf Vilmos ciszterci szerzetes, irodalomtörténész számára dedikálta, akivel Gárdonyi egri tartózkodása alatt rendszeresen találkozott, és aki egyike volt azoknak, akik utoljára beszélhettek a nagyszerű íróval.

Mikszáth Kálmán: Különös házasság I-II. című történeti regényének megjelenése is különös volt, mind a fogadtatását, mind a témaválasztását tekintve, ahol egy személyes konfliktusból bontakozik ki egy jóval nagyobb lélegzetvételű történeti korkép. A szerző negyvenéves jubileumára közrebocsátott, Gottermayer Nándor könyvészetében készült, gyűjtői állapotban megőrzött regény most a szerző aláírásával kerül az online piactérre.

A több kötetes művek közül mindenképp ki kell emelni a „81 kötet a Jókai Mór összes művei sorozatból” című nem teljes sorozatot, melyet a szerző aláírása tesz még vonzóbbá; Krúdy Gyula munkái I-X. című regénysorozatát, melyet a szerző aláírásával látott el, illetve az Uj idők lexikona 12-4. című sorozata, mely Lyka Károly és Herczeg Ferenc aláírásával kerül az aukciós kínálatba.

Az aukciós tárlat számos irodalomtörténeti, bibliofil kincset kínál a gyűjtők számára, mint például Johann Wolfgang Goethe: A napló című díszkötéses, védődobozos kötetét, melynek 9. számozott példányát Babits Mihály fordító és Prihoda János illusztrátor aláírása tesz nagyon izgalmassá.

Ebbe a kategóriába tartozik Kosztolányi Dezső: A szegény kisgyermek panaszai című kötete is, melyet Kárpáti Aurélnak és feleségének dedikált, rendhagyó módon nem zöld, hanem kék tintával! A kötet népszerűségét emeli, hogy ez az első kiadvány, mely a Tevan Adolf békéscsabai könyvnyomdájában jelent meg az Amatőr Tevan sorozataként. Az eredetileg 32 darabból álló ciklust Kosztolányi 57 versre duzzasztott.

Csinszka, azaz Boncza Berta verseit tartalmazó első, számozott kiadás, a szerző jól olvasható aláírását is tartalmazza. Ady Endre kedvese a XX. század eleji múzsatípus jellegzetes alakja intellektusával is meghódította a magyar irodalom szereplőit. Ösztönös, érzelemben és hasonlatokban gazdag lírája üde, egyedi színfoltja a magyar költészetnek.

Gross Arnold festőművész részletgazdag rézkarcainak kötetbe gyűjtött albuma aláírva és kézzel számozva kerül az online aukciós térbe.

A híres emberek könyvtárából mindenképp meg kell említeni Márai Sándor: Sirály című izgalomban, titokzatosságban bővelkedő lélektani regényét, melynek első kiadását Bókay János író, műfordító számára dedikálta.

Németh László: Kisebbségben című tanulmánykötetét Arany emlékévében írta. Az aukció kínálatában egy olyan kuriózum szerepel, melyet a szerző Áprily Lajos költőtársának dedikált.

Gróf Széchenyi Zsigmond számtalan vadásztörténet írója. A Két kecske című kötetének első kiadását kortársának és barátjának, Kittenberger Kálmán Afrika-kutató, vadász és író számára dedikálta.

Trócsányi Zoltán: Magyar régiségek és furcsaságok 2. kötetében a nyelvész és kultúrtörténész író dedikációja Magyary-Kossa Gyula orvosdoktor számára készült.

Az első kiadású kötetek sorában található a költő, Illyés Gyula prózai alkotása is. A Nyugat költőnemzedékének egyik legismertebb tagja szoros barátságban állt több híres irodalmi szereplővel is, így Török Sophieval, akinek az Oroszország című kötetének első kiadását „őszinte szeretettel” ajánlja.

Az állattörténetek és vadászkalandok gyönyörűen fogalmazó írója, Fekete István, sokszor az állatok szemszögéből üzen az embereknek, hogy mennyire fontos a közösségek összetartozása, a parasztság szerepe a magyar társadalomban. Az Emberek között című regényében egy szajkó szemén keresztül ismerhetjük meg egy család történéseit, melynek első kiadását a szerző dedikációjával veheti kézbe a szerencsés licitáló.

A Nobel-díjas írónk, Kertész Imre: Sorstalanság című példánya hosszú ideig az asztalfiókban hevert, miután megjelenését a kiadó – a politikai helyzet miatt – visszautasította. Az 1975-ös első kiadását a szerző aláírása teszi még értékesebbé. A regényből Koltai Lajos készített filmet, mely Filmkönyvének többszörösen dedikált példánya is felbukkan az aukció palettáján.

A XX. század meghatározó magyar költője, Pilinszky János a Nyugat irodalmi folyóirat negyedik, az Újhold köré csoportosult írónemzedékének tagja. Az aukció magas színvonalú választékában a Harmadnapon című kötetével tűnik fel, melynek első kiadását személyes hangvételű dedikációja emel piedesztálra.

Nagy László életének utolsó éveiben írta egyetlen oratóriumát, az Ég és föld című verseskötetét, melynek címlapján Kondor Béla rézkarcával találkozhatunk. A szerző jelen bibliofil, első kiadását dedikációjával hitelesített.

A klasszikus irodalom kedvelői a piactérbe kerülő regények közül számtalan aláírt vagy dedikált szépirodalmi mű között válogathatnak.

Az Amerikai Magyar Szépmíves Czéh kiadásában, Floridában jelent meg Wass Albert: A láthatatlan lobogó című verseit tartalmazó kötete. A megkímélt állapotban előkerült gyűjtői példányt a szerző aláírásával illetett.

Puskin: Költemények és verses munkák című kötetében Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni könyvnapi dedikációja olvasható. A mű Puskin születésének 150. évfordulója alkalmából készült emlékkiadás.

Ráth-Végh István műveiben az irodalom- és művelődéstörténeti furcsaságokra, különlegességekre hívja fel a figyelmet. A Magyar kuriózumok című könyvében is rendkívül szellemesen fogalmazva mutatja be a múlt század történelmi abszurdjait, kultúrtörténeti képtelenségeit.

Örkény István egyik legismertebb műve a Tóték, mely eredetileg filmforgatókönyvnek készült „Pókék, majd Csend legyen!” címmel. Drámai átiratát mindig nagy sikerrel játszották a színházak, melynek fordításai meghozták a szerző számára a világsikert is. A könyv első kiadását Örkény István dedikációja tesz megismételhetetlenné.

A politikai érzületű kiadványok sorában megtalálható Komócsin Zoltán: Nemzeti érdekek, internacionalista célok című munkájának első kiadását a kommunista politikus, országgyűlési képviselő aláírásával illette.

A fordulat éve című kötet a Magyar Kommunista Párt működéséről és eredményéről számol be. Első kiadását a szerző, politikai közszereplő, Rákosi Mátyás dedikációja olvasható.

Számos érdekesség is színesíti az aukció kínálatát, például a Feyenoord Sportclub zászlója, melyet több nemzetközi labdarúgó illetett aláírásával, mint Babos Gábor és Kiprich József hetvenszeres válogatott magyar labdarúgó, csatár, valamint japán, holland, szerb, tunéziai, dán, portugál illetve ghánai és elefántcsontparti futballista.

Vagy pedig Papp László, Puskás Ferenc, Hidegkuti Nándor, Székely Éva, Marosvölgyi György által aláírt Bajnokokról bajnokok című sportösszefoglaló első kiadása.

Farkas Bertalan minden idők leghíresebb és egyetlen magyar asztronautája. A Magyar űrhajós a világűrben című folyóirat rendkívüli száma megannyi fényképet közöl erről az időszakról, a felkészülésről, illetve az 1980. május 26-ai felszállásról. Külön képeslapmellékleten Farkas Berci – kinek nevét egy kisbolygó is őrzi – aláírása szerepel.

Latabár Kálmán a 20. század egyik legnépszerűbb magyar komikusa. Egyéni humora, féktelen komédiázó kedve mindenki arcára mosolyt csalt. Gál Róbert szerkesztésében megjelent Latyi című életrajzi kötet mellékletként őriz egy képeslapot, melyen a színművész kézzel írt sorai találhatók.

A felhőállatok című regény jelen kiadását nem csak a szerző, Déry Tibor, hanem az általa írt Szerelem c. filmdrámában Luca alakját életre keltő Törőcsik Mari színművésznő is aláírta. Déry Tibor regényeit az intellektuális feszültség, a finom lélekábrázolás, a letisztult irodalmi stílus jellemzi.

Darvas Iván életéről a Lábjegyzetek című memoárban számol be. A jó néhány díjjal kitűntetett színművész sorsa rengeteg izgalmat és fordulatot tartalmaz. A könyvhöz tartozik egy meghívó a színész előadóestjére, melyen dedikációja olvasható.

Karády Katalin színésznő regénybe illő életéről, Kelecsényi László írt összefoglaló művet. Az egykor ünnepelt gyönyörű díva eleganciájával, titokzatosságával magánéletében is nagy hatást gyakorolt az őt körülvevő közönségre. A könyvhöz tartozó fekete-fehér portréját aláírásával hitelesített.

Zsigmond Vilmos szegedi születésű amerikai Oscar-díjas operatőr. Fényképezte Zsigmond Vilmos című albumában fekete-fehér és színes fotográfiái egyedi látásmódjáról tesznek tanúbizonyságot. A fények és árnyékok szerelmese kötetét dedikációjával teszi maradandóvá.

Itt az alkalom, hogy az árverésen licitálók ritkaságokkal bővítsék gyűjteményüket, melyet az érdeklődők megtekinthetnek és személyesen kézbe vehetnek a webáruház IX. kerületi, budapesti átadópontján február 18-tól 26-ig.

A már jól ismert módon minden egyes kötetről az átlagos katalógusinformációnál sokkal gazdagabb fotóanyag és írásos háttérinformáció (a leiratokon túl előszó, tartalomjegyzék és fülszöveg van minden olyan könyvnél, ahol ezek rendelkezésre állnak) található a webáruház aukciós felületén, hathatósan segítve ezzel a licitálás előtti tájékozódást új és visszatérő ügyfelei számára egyaránt.

AzAntikvarium.hu „12. Dedikált könyvek és kéziratok online árverése” ITT érhető el »

Űrkőzeteket bocsát árverésre a Christie’s

A február 9. és 23. között zajló online árverésen a Földön talált meteorkőzetekre is lehet licitálni. A Christie’s Deep Impact: Martian, Lunar and Other Rare Meteorites című árverésén 75 ilyen világűrből érkezett kőzetdarab szerepel.

A kínálat egy különlegessége a Hszincsiangból származó meteoritdarab drágaköveket is tartalmaz, becslések szerint 3500-4500 dollárt (1-1,3 millió forintot) érhet.

Szintén eladó egy gömb, amelyet egy összetört svéd aszteroida meteoritmagjából terveztek.

Az árverés fénypontja egy Szaharában talált mintegy 7 kilogramm súlyú meteoritdarab, amely becslések szerint 50-80 ezer dollárt (15-24 millió forintot) is érhet. Jellegzetessége, hogy a legtöbb meteorittól eltérően, határozott irányát végig tartva ért földet.

Mindenkinek van egy elképzelése arról, hogy hogyan milyen egy meteorit – egy földönkívüli objektum, amely a Föld légterébe belépve felforrósodik. Ezt a tüzes ereszkedést ritkán élik túl ezek az objektumok olyan ideális formában, mint ez a kőzet – magyarázta James Hyslop, a Christie’s szakértője. A Namíbiában lezuhant Gibeon meteorit egy darabja 15-25 ezer dollárért (4,5-7,5 millió forintért) kelhet el.

És eladó egy marsi kőzet metszete is, amelynek különlegessége, hogy belsejében a bolygó légkörének buborékai estek csapdába. A kőzet a becslések szerint 30-50 ezer dollárt (9-15 millió forintot) érhet.

Az aukción a legnagyobb amerikai meteoriteső egy darabja is kalapács alá kerül. A texasi Odessában talált űrkőzetért 60 ezer dollárt (18 millió forintot) kérnek.

A teljes katalógus itt nézhető meg.

Elindult 32. Plakátaukciónk!

Ha Öné lehet az eredeti, miért érné be kevesebbel? Dekorálja otthonát kultfilmek posztereivel!

Célunk, hogy a gyűjtők mellett a lakásukat dekorálni vágyók is érdekes poszterekre licitálhassanak az árverésen, ezért a 32. plakátaukciónkon újabb 132 izgalmas és egyedi alkotást válogattunk össze Önöknek. A plakátok alternatívát kínálnak a jó befektetést és megfizethető egyediséget keresőknek.

A bolygó neve: Halál (eredeti cím: Aliens) 1986-ban bemutatott amerikai akcióhorror, Ridley Scott A nyolcadik utas: a Halál (1979) című filmjének folytatása. James Cameron alkotása nagyobb sikernek bizonyult, mint az első rész, ráadásul számos rajongó és kritikus szerint jobb is lett annál.
57 év telt el azóta, hogy a Nostromo űrhajó legénységét egy ismeretlen földönkívüli lény elpusztította, ám Ellen Ripley hadnagynak végül sikerült kilöknie az Idegent a világűrbe. Ripley mentőkabinját a több évtizedes kozmikus sodródás után megtalálják, ám a Földön hitetlenkedve fogadják történetét a félelmetes lényről, amelynek testében vér helyett sav folyik. A hitetlenség fő oka, hogy a bolygón, amelyen valaha a Nostromo a titokzatos tojásokat találta, már évek óta emberi kolónia található, s a telepesek addig semmilyen nyomát nem találták idegen lények jelenlétének. Hamarosan azonban megszakad a kapcsolat a kolóniával. A Mercze Péter tervezte plakát kikiáltási ára 30 ezer forint.

James Cameron másik kultfilmjének plakátja is szerepel az árverési anyagban. A Terminátor – A halálosztó (The Terminator) című filmet 1984-ben mutatták be, Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, és Michael Biehn főszereplésével. Egy ijesztően közeli jövőben a mesterséges intelligenciával rendelkező számítógépek fellázadnak és az emberiség elpusztítására törekednek. Újabb és újabb harci robotokat fejleszt ki a Skynet nevű szuperszámítógép, hogy megnyerhesse a háborút. Vannak köztük emberszerűek, olyanok, mint egy kísérteties krómozott csontváz, kiborgok élő hússal és szövetekkel és óriási lánctalpas tankok is…

Az anyagból érdemes kiemelni Beverly Hills-i zsaru 1. és 2. plakátját. Axel Foley olyan rendőr, aki mindig bajba keveredik. Különösen akkor, amikor nem tudja megtagadni természetét és a detroiti rendőrségen állandóan összetűzésbe kerül a főnökével. A főnök legfőbb gondja Foley-val kapcsolatban az, hogy a zsaru szinte soha sem tartja magát a kiadott utasításokhoz, hanem sokkal inkább a saját elképzelései szerint végzi dolgát. Igaz, így is sikeresen! Egy napon megölik az egyik legrégebbi barátját a Los Angeles-i Beverly Hillsben. Foley pedig nem tehet mást, odarepül és elkezdi a nyomozást.

A magyar filmplakátok közül érdemes kiemelni az Egészséges erotika plakátját. A szocializmus nevetséges anomáliájának paródiája Tímár Péter, a Csinibaba rendezőjének filmje. A ládaüzemben dolgozó nők hol összeszögelik, hol szétszedik az eladhatatlan faládákat. Monoton, unalmas munka, melyet nemcsak a dolgozó nők, de a vezetők is unnak. Az üzlet fellendítése érdekében a lopott benzint tároló tűzoltó rejtett kamerát szerel fel a női öltözőbe, és a környék vezetői ládavásárlás fejébe kukkolhatják az öltöző-vetkőző nőket. Az asszonyok végül egy ünnepnapi vacsorán fedezik fel a kamerát. Túszokat ejtenek és elbarikádozzák magukat a gyárban. Ám a férfiak is azonnal megindulnak…
Tímár Péter kacagtató vígjátéka, mely az 1986-os magyar filmszemle rendezői és operatőri díja mellet a Magyar Filmkritikusok rendező díját is elnyerte. A Dékány által tervezett poszter kikiáltási ára 30 ezer forint.

Szintén Merczel Péter tervezte A legényanya plakátját is. A Garas Dezső által rendezett film egy Isten háta mögötti kis faluban, Rátóton zajlik. Rendkívüli esemény történik a faluban: Rozi, nemrég született kisfiának a Józsi nevet adta, szakítva azzal a szokással, hogy a faluban minden férfit – a tanácselnök után – Bélának hívnak. Józsi felnő, akár a többi gyerek, de mindig kilóg a sorból. Hosszú ideig nem érdeklik a lányok, majd mikor összejön Ágikával, csodálatos módon ő marad terhes. De vajon a falunak szüksége van-e csodára?

Az aukció teljes katalógusa érhető el itt.

Online licitjüket 2021. február 23-án este 7 óráig adhatják le a www.axioart.com weboldalon.

Belső térbe kívánkozó formák

A Bonbon kollekció

Vidám, kényelmes, játékos és merész a Bonbon lakberendezési kollekció, a Roche Bobois neves francia designbútor-cég és Joana Vasconcelos portugál művész együttműködésének eredménye. A vállalat fennállásának 60. évfordulóját kívánta emlékezetessé tenni azzal, hogy felkérte a különleges, sokszor bizarr, nagy méretű installációiról ismert – Franciaországban többek közt a versailles-i kastélyban már önálló kiállítással is bemutatkozott – művészt egy új, ülőbútorokból és kiegészítőkből álló kollekció megalkotására.

„Amikor Joana Vasconcelost javasoltuk a Roche Bobois-val való együttműködésre, két célunk volt. Először is alkotói lehetőséget akartunk adni egy kortárs művésznek, aki egyszerre képes magával ragadó és nyugtalanító lenni, valamint egy számára szokatlan kifejezési teret kínálni neki: a funkcionális tárgyat” – indokolta a megbízást a lisszaboni bemutató alkalmával Nicolas Roche művészeti vezető. A kollekció „a francia életművészet optimista és remek változata Vasconcelos értelmezésében” – tette hozzá. A végeredmény olyan multifunkcionális tárgyak csoportja, amelyek három dimenzióban adják vissza a lakótérben a műalkotások képzeletgazdagságát és színárnyalatait.

E kreatív partnerség véletlenül kezdődött: Vasconcelos 2019-ben lámpát keresve járt a lisszaboni Roche Bobois üzletben, ahol meghódította őt a Mah Jong kanapé, amelyet Hans Hopfer tervezett 1971-ben. Ez az év egyben a portugál művész születési éve is, aki ezt sorsszerű jelnek tekintette, és nem tévedett. Röviddel ezután megszületett az első megállapodás közte és a hétköznapoktól eltérni hajlamos Roche Bobois között, a cég egyes ikonikus darabjai, így a Mah Jong kanapé újraértelmezésére.

Bonbon: 8. Szoba enteriőr © Roche Bobois

A portugál művész úgy formált át néhány bútordarabot, hogy azokon jól felismerhetők saját esztétikai kódjai. Az ikonikus kanapékompozíción kívül – amelyet valósággal fejre állított – a „Vasconcelos prizmán” átment további darabok, az Ava szék, a Lady B és a Nouage fotel, valamint a Sismic és a Cute Cut dohányzóasztal esetében a kézművesség és a portugál népi hagyományok – főleg az általa kedvelt horgolás – kapták a fő hangsúlyt.

A francia lakberendezési márka hat évtizedes fennállásának dátumát a portugál művésznek sikerült igazán színessé tennie. Bár sosem tekintette magát formatervezőnek, vállalta a kihívást, hogy saját művészi témáit és kérdéseit mindennapi tárgyakra vigye át, és a szélesebb közönséggel való interakcióra képes, életörömöt sugárzó darabokat tervezzen. A fő inspirációt saját, élénk színekben tobzódó falfestményei, burjánzó, horgolt csipkével borított alkotásai adták. Kollekciója révén a múzeumok és a galériák terét kísérelte meg összekötni az otthoni környezettel. A festői és a plasztikus között átmenetet képező ülőbútorok és kiegészítők valójában nagy méretű játékok, amelyek darabjai ki-ki saját kreativitása, ízlése és humora szerint szabadon összeállíthatók és kiegészíthetők.

A Bonbon elnevezéssel kapcsolatban a művész elmondta, hogy kollekciójának formái a kezdetektől fogva hasonlítottak a cukorkákra, és ezért úgy vélte, hogy ezt érdemes hangsúlyoznia: „Visszavisz minket a gyermekkorba, egy játékos, vidám, kényelmes és barátságos időszakba. Azt akartam, hogy az emberek visszataláljanak az otthon édes életéhez. A Bonbon olyan név, amely jól illik ehhez a gondolkodáshoz.”

Az összefonódó kanapék alakját a Portugáliában erősen jelen lévő barokk művészet inspirálta, melynek hatása Vasconcelos képzőművészeti alkotásain is megfigyelhető. „Elnézve ezeket a görbékkel és kanyargós vonalakkal megrajzolt alakzatokat, belső térbe kívánkozó formákat látok” – mondta munkájáról. Mint elismerte, az alkotói folyamat legnagyobb kihívása az ergonómiához és a kényelemhez kötődő funkcionalitás volt; ezzel képzőművészként sohasem kellett számolnia.

A színválasztás is Vasconcelos személyiségét és a portugál hatást tükrözi: határozott, friss, élénk vagy mély tónusú kék, zöld, lila, rózsaszín és narancssárga árnyalatok – a kontrasztokat egyesítő és fokozó fekete intenzitásával megtörve. „Európa északi részétől eltérően Portugáliában a fény erős fehér minőséggel rendelkezik, s ez hatást gyakorol a kromatikus spektrumra és a színekhez való viszonyulásra. Ez tükröződik a Bonbon kollekcióhoz használt színekben is” – mondta a művész, színhasználatát indokolva. 

A különböző kiegészítők, párnák és szőnyegek is a vevők kreativitását segítik. A párnák a művész rajzainak motívumaival, fehér vagy fekete háttérre nyomtatva és hímezve készültek, három méretben és hat kivitelben, ugyancsak a Vasconcelosra jellemző kromatikus túláradást mutatva. A négy szőnyegterv közül három szintén a művész rajzai alapján készült; energikus, dús és buja vonalaikkal, színpompás árnyalataikkal az állandó mozgás érzékletét keltik. A negyedik modell csomózott, és a művész ismert kódjait idézi: az organikus, színes és csábító alakzatoknak a fekete háttér kontrasztja ad életet. „Nagyon kíváncsi voltam, hogy mi lesz az eredménye a papíron készült rajzok szőnyegekre vagy párnákra való átvitelének, de kellemes meglepetés ért, és most már csak nagyobb rajzokat szeretnék készíteni” – jelentette ki.

A mai otthon már egyre több funkciót tölt be, ezért praktikus, ha az ülőbútor is többféle felhasználásra alkalmas. Az organikus formájú kanapék a különálló és mozgatható, csúszásmentes alappal ellátott háttámláknak köszönhetően számtalan variációra nyújtanak lehetőséget. A különböző igények szerint akárhányszor átalakíthatók a nap folyamán. Így minden alkalomra – délutáni szieszta, home office, tévénézés vagy vendégek fogadása – a megfelelő pozícióba rendezhetők át.

A kollekcióban mindenki rátalálhat a színben és formában leginkább megfelelő összeállításra, legyen az otthoni lakó- vagy közösségi tér. „A darabok úgy illeszthetők egymáshoz, mint a LEGO építőkockák, lehet belőlük intim hangulatú, halványabb színekből komponált, kisebb egységet vagy nagyobb teret elfoglaló, csupán fekete-fehér vagy más, merész színösszeállítású szigetcsoportot is összeállítani” – magyarázta.

A Roche Bobois és Joana Vasconcelos közötti együttműködés elmélyítette a formatervezés és a képzőművészet kapcsolatát, és olyan eredményre vezetett, amely éppúgy tartozik a design, mint a művészet világába. Nem kizárt, hogy a Bonbon kollekció darabjai idővel maguk is ugyanúgy ikonikussá válnak majd, mint a kiindulópontjukul szolgáló Mah Jong kanapé.

Szerző: Muharay Katalin

A mesebeli leány

Art Market Budapest, 2020

Különösebb ceremónia nélkül nyílt meg október 21-én az Art Market Budapest. A résztvevők sokáig bizonytalanságban voltak, hogy ebben a járvány uralta helyzetben megrendezik-e majd egyáltalán, hiszen egy ilyen eseményen nehezen ellenőrizhető a szabályok betartása, ráadásul a vendégek (vásárlók?) várható létszáma is bizonytalan. Sokan az utolsó pillanatig kivártak a döntéssel, míg aztán kiderült, a vásárt biztosan megtartják – feltehetőleg a kormányzat beleegyező támogatásával.

A helyszínre érve a látogató azt vehette észre, hogy jobbra, a D csarnok felé nem vezet út, csak balra, a B csarnok felé. Ha nem érdeklődött előzetesen, akkor itt derült ki számára, hogy a szekcióból pár éve önálló vásárrá avanzsált Art Photo Budapest szokásos helyszíne a honlap szerint „járványbiztonsági szempontok miatt 2020-ban nem áll rendelkezésre”, ezért nem látogatható. Ebből következett, hogy a B csarnok – amely eddig csak az Art Galleries standjait fogadta – „járványbiztonsági szempontból megfelelőnek minősült”. A külön rendezvényként működő fotós vásár csendben beleolvadt az Art Marketbe. A honlap szerint az „Art Photo Budapest olyan hibrid formát választott, amely az idei évben a fizikai jelenlét fenntartása mellett a megszokottnál is gazdagabb fotóművészeti választék minden eddiginél szélesebb közönség előtti bemutatására is alkalmas”. Ez a kacifántos megfogalmazás a gyakorlatban azt jelentette, hogy a tavalyi 33 fotós galéria helyett idén mindössze 12 volt jelen, ezek most a B csarnokban, a képzőművészeti galériák mellett szerepeltek.

Hasonló meglepetés érte a látogatót, ha a weboldal alapján a helyszínen próbálta megkeresni mondjuk a Kisterem, a Molnár Ani, a TOBE vagy a MissionArt standját, ezek ugyanis nem szerepeltek önállóan a vásáron. A honlapon viszont a „Kiállítók” című felsorolásban megtalálhatók, minden megkülönböztetés nélkül. A talány megoldásában segített, ha az ember a csarnokba lépés után rögtön az első bal kézre eső standot, a 201-es számút kereste fel. Ha épp talált ott valakit, megtudhatta: ez a Magyar Kortárs Művészeti Galériák Országos Egyesülete közös kiállítási felülete, bár erre semmilyen felirat nem utalt. Az itt szereplő galériák ugyanis úgy gondolták, nem lehet sikeres és eredményes vásárt rendezni a vírus árnyékában, ezért idén nem vesznek részt az Art Marketen. E döntés nyilván kellemetlen helyzetbe hozta a szervezőket, hiszen a kortárs piac meghatározó szegmense, a legjelentősebb galériák egy része nélkül lettek volna kénytelenek megrendezni az eseményt. Hosszas tanakodás után olyan egyezség született a vásár és az egyesület között, hogy az Art Market iránti lojalitást és megléte fontosságát kifejezendő, 11 galéria ilyen szimbolikus módon szerepel majd. Mint a mesebeli leány, aki hozott is, meg nem is ajándékot a királynak. Ezt az ellentmondást feloldandó, létrehozták a weboldalon az AMB Virtual menüpontot, amely alatt majdnem az összes kiállító neve megtalálható, külön szekciókban. Ez az újítás részben helyettesíti az eddig nyomtatott katalógust (itt szerepelnek az információk és adatok a résztvevőkről), másrészt egységesíti a standdal nem rendelkező és a valóban kiállító galériák megjelenését. A rövid szöveges ismertetők mellett a Kiállítók alatt felsorolt galériák ide 15-15 fotót tölthettek fel.

Bozó Szabolcs: Settenkedő Lukács, 2020. akril, olaj kréta, vászon, 160×130 cm. Fotó: Biró Dávid

A vásáron sétálva nem volt feltűnő a sok távollevő, mert az Art Photo csarnokból áttelepített standokkal ki tudták tölteni az Art Galleries szekció foghíjait. A megszokott módon vegyes mezőnyben azért feltűntek olyan régi, jelentős nevek, mint a KAS, a Godot, a Blitz, az Erdész vagy a Neon galéria, amelyek hozták jó színvonalukat és néhány érdekes újdonságot. Az is megszokott már, hogy szinte minden évben kiállítanak olyan galériák – külföldről és itthonról is –, amelyek a giccs határát jócskán átlépő művekkel szerepelnek.

Ahogyan a belépődíjról és a zsűri szükségességéről is évek óta folyt vagy folyik a vita, és talán volt is már óvatos próbálkozás ez ügyben. A mai helyzetben némileg érthető az engedékenyebb hozzáállás a szervezők részéről, mert valószínű, hogy anyagilag nem ez lesz az Art Market Budapest fennállásának legsikeresebb éve. Mindemellett szükség lenne a szemrontó művek megjelenését akadályozó küszöbre, mert a vásáron nézelődő, a kortárs művészetekben járatlan látogató fejében összezavarodhatnak a dolgok. Mármint hogy mi művészet, és mi nem. Ez minimális missziója kellene legyen a szervezőknek, amit – gondolom – vállalnak is, de akkor határozottabban kellene fellépniük. Az előzetes zsűri nehézkes, szinte lehetetlen megvalósítani. Viszont van egy egyszerű, külföldi vásárokon alkalmazott megoldás: a rendezést befejezve minden résztvevő elhagyja a helyszínt, majd körbejár a zsűri, és leveteti az oda nem illő darabokat a falról, melyek befordítva várhatják a cserét.

És hogy pénzről is essen szó: ha vásár, nyilván mindenki szeretne eladni is, és lehetőleg nyereséggel zárni a szereplést. Egy közepes stand ára 1,5–2,5 millió között mozog a költségekkel együtt, ami töredéke egy nyugati vásárénak, ám az elérhető árakban még nagyobb a különbség. Tehát a honi résztvevőknek fajlagosan drágább itthon, mint a nyugati kollégáknak ott – főleg a kezdő vagy a fiatal művészekkel foglalkozó galériák esetében. Ugyanilyen, ha nem nagyobb a különbség a vásárlási kedv és az anyagi lehetőségek között. Ott a vásár tipikus és bejáratott vásárlóhely; nálunk inkább a nézelődés, jobb esetben a pozitív érdeklődés terepe. Marketingnek kicsit drága a részvételi díj, ugyanakkor érzik a galériák, hogy a vásár léte és fenntartása közös érdek, sőt szinte erkölcsi felelősség. Mindent el kellene követni azért, hogy ebbe a hazai vásárlók is beszálljanak.

Szerző: Rozgonyi Etelka

Magyar szemmel a Frieze-hétről

London Art Week

Hasonlóan a világ minden országához, Angliát is súlyosan érinti a koronavírus-járvány. Habár a művészeti világ berkeiben reménykedtek abban, hogy a Frieze Art Fairt meg fogják tartani, július közepére biztossá vált, hogy a legjelentősebb londoni műkereskedelmi eseményt sem lehet eredeti formájában megrendezni. Legtovább a fotóművészetre szakosodott Photo London vásár tartott ki, de augusztus végére az alapító párosnak, Michael Bensonnak és Fariba Farshadnak is be kellett látnia, hogy nincs esély biztonságos és üzletileg is sikeres tömegrendezvény szervezésére. Kezdetben az Europán kívüli, majd nem sokkal később az európai galériák is sorra mondták le a fizikai részvételt a kéthetes kötelező karantén és a hatalmas kockázat következtében. Természetesen az egyre szigorodó szabályozások is közrejátszottak döntésükben, hiszen augusztus végére már csak legfeljebb 30 ember tartózkodását engedélyezték egy térben. Ez a szám a Frieze hetéhez közeledve drasztikusan, mindössze hatra csökkent. Egyedül az amúgy is szűkebb gyűjtői kört megcélzó, kortárs afrikai művészetre fókuszáló 1-54 vásárt tartották meg a hagyományos keretek közt, de a rendszeres résztvevők közül csak a galériák fele döntött a személyes jelenlét mellett. 

A Frieze-hét ugyanakkor továbbra is Frieze-hét maradt, és jóllehet csak online formában, virtuális terekben lehetett a kiállított tárgyakat megtekinteni, így is minden jelentős galéria eljött. Így tett a budapesti acb is, amely a Frieze 2018-as, New York-i kiadása után tért vissza a nemzetközi óriásvásár – ezúttal online – szereplői közé.

A Pados Gábor vezette acb New Yorkban legutóbb Bak Imre munkáit mutatta be, idén azonban a galéria nagyobb kockázatot vállalt, és a 2018-ban elhunyt Nádor Katalin műveivel jelentkezett. Annak ellenére, hogy nemzetközi szinten és talán még Magyarországon is kevésbé ismert művészről van szó, logikus döntésnek tűnt a 2018-as londoni Bookmarks-kiállítás után ismét megmutatni Nádor alkotásait Angliában. Nádor művészete és képi esztétikája jól beilleszthető, illetve elhelyezhető az olyan széles körben ismert magyar művészek közé, mint Moholy-Nagy László vagy Kepes György. Talán ennek köszönhető az is, hogy az acb standja bekerült a világ vezető online művészeti platformjának, az Artsynak a válogatásába, a 15 legjobb anyagot bemutató galériák szelekciójába. A gyűjtők 2300 és 7000 euró között juthattak hozzá Nádor erősen az avantgárd fotográfiában gyökerező munkáihoz. 

Horváth Anna (AHA Objects): L’Puff! kollekció, 2020. A művész és az Initio Fine Arts jóvoltából

A Vintage biztosabbra ment, többek közt Megyik János, Molnár Vera és Maurer Dóra munkáit állította ki, akiket már mind ismerhettek a nemzetközi gyűjtők. Maurer 2016-ban szerepelt a Frieze Mastersen, míg Molnár Vera a 2018-as New York-i kiadásnak volt kiállítója, mindkét esetben a Vintage galéria tulajdonosa, Pőcze Attila válogatásában. A mostani anyagokat szemlézve az APAA (Művészeti Tanácsadók Nemzetközi Szövetsége) külön kiemelte Maurer Rejtett Struktúrák II/2 (1977–80) című művét, azt „kiváló 25 ezer font alatti befektetés”-ként ajánlva. Érdekesség, hogy Maurer frottázstechnikával készült rajza tavaly került elő egy németországi aukción, 3000 és 5000 euró közötti becsértékkel. Akkor 8500 eurós leütési áron jutott hozzá vevője. Ennél most jóval mélyebben a zsebébe kellett nyúlnia annak, aki a birtokában akarta tudni a művet. 

Az online vásárok és bemutatótermek mellett szerencsére nem maradtunk valódi kiállítások nélkül. Nemes Márton, már-már megszokott módon, 2019 után második alkalommal rendezett szólóbemutatót a brit fővárosban. Szinte pontosan egy évvel a tavalyi Annka Kultys Galleryben rendezett tárlata után, idén már másik galeristával együttműködve, a Kim Savage vezette Fold Galleryben láthattuk nagy méretű és színteljes műveit. Nemes munkáinak árazása egyelőre a hazai viszonyokhoz mérten is korrektnek nevezhető: Londonban 5000 font körüli árakkal találkozhattunk. Esetében konzekvens és nyugodt építkezésről beszélhetünk, a hazai Deák Erika Galéria mellett folyamatos képviselettel rendelkezik Angliában is, árai pedig évről évre kiegyensúlyozottan növekednek.

Új szereplőként jelentkezett Londonban a budapesti székhelyű Initio Fine Arts, amelyet egyedüli közép-kelet-európai kiállítóként hívtak meg a frissen megnyitott Cromwell Place-be. A Cromwell Place inkubátorszerűen, egyszerre akár 16 galéria művészei számára ad bemutatkozási lehetőséget London múzeumi elitnegyedének szívében. A kiállító galériákat szigorú felvételi eljárásnak vetik alá, melyet az Art Newspaper főszerkesztője, Georgina Adam által vezetett döntőbizottság elnököl. Az épületegyüttes átadására hosszas, több mint négyéves várakozás, valamint hatalmas, 8 milliárd forintnyi értékben elvégzett, teljes körű felújítás után került sor. Az épületbe csak előzetes regisztrációt követően és szigorúan ellenőrzött létszámban lehetett belépni. A galéria vezetője, Marie Tourre de Robien a francia-algériai Reda Amalou mellett a Máltán élő magyar tervező, Horváth Anna designobjektjeit mutatta be. A két ellentétes designesztétika szépen egészítette ki egymást, és többek közt az Apollo Magazine, a Telegraph és az Antiques Trade Gazette is kiemelten foglalkozott a részt vevő művészekkel. Amalou bútorai 1500 és 30 ezer euró között, míg Horváth limitált kiadású kollekciójának darabjai 2000 és 7000 euró közötti áron voltak elérhetők.

Ha különbözőképpen is – ki virtuálisan, ki pedig továbbra is fizikailag –, de a három magyar galéria és Nemes Márton jelenléte a Frieze hetén mindenképpen pozitívan értékelendő. Bár kihívásokkal volt teli, mégis reményt keltő energiákkal feltöltődve és bizakodásra okot adó megoldásokat mutatva ért véget London idei művészeti seregszemléje.   

Szerző: Saás Kinga 

A legdrágább Van Gogh-rajz lehet a fiatal lányról készült mű

Egy londoni műkereskedő család adja el az 1888-ban készült japán ihletésű rajzot, amely egy provence-i lányt ábrázol. Ez lehet a holland művész aukción elkelt legdrágább rajza, ha a Christie’s szakembereinek becslése beválik – adta hírül a The Art Newspaper honlapja.
Van Gogh nevezte el a lányt mousménak, amely japán nyelven fiatal lányt, vagy asszonyt jelent.


1888 júliusában a franciaországi Arles-ban a holland festő készített egy mousmé festményt, amely ma a washingtoni Nemzeti Művészeti Galéria tulajdonában van.
“Egy teljes hétbe tellett, képtelen voltam mást csinálni, ismét nem voltam igazán jól” – írta testvérének Theónak. “Hogy befejezzem az én mousmémat, minden lelki erőmre szükség volt. A mousmé egy japán lány – ebben az esetben provance-i – 12-14 éves” – tette hozzá.

Néhány nappal később készítette a most aukcióra vitt rajzot, a festmény egyik részlete alapján. A szakemberek szerint ez az egyik legkitűnőbb papaírrajza, amelyhez részben nádtollat használt. Csodálatosan megragadta a fiatal nő vonásait, fejére és a háttérre pettyeket szórva, amelyek mintha táncolnának a papíron, életre keltve azt. A rajzon lévő lány inkább tűnik keleti típusnak mandulavágású szemei miatt, mint a festményen lévő.
Van Gogh készített két kisebb rajzot is a festmény nyomán, az egyik a moszkvai Puskin Múzeumban van, a másik a párizsi Orsay Múzeumban, Paul Gauguin jegyzetfüzetébe ragasztva.

2021-ben is folytatódik az Axioart Online zoom webináriuma!

3. Online zoom webinárium
Téma: 2020 értékelése
Dátum: 2021. február 17. 15.00

Az ingyenes online regisztrációhoz kattintson ide!

Panelisták:
Kelen Anna – művészettörténész, Virág Judit Galéria
Nagy Zsófia Nóra – művészettörténész, a Bodó Galéria és Aukciósház galériavezetője
Bálinger Béla – a Központi Antikvárium szakmai vezetője

Hogyan értékelik az aukciósházak 2020-at? Milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük és milyen új lehetőségeket adott a tavalyi év? Mit mutatnak a legdrágábban aukcionált műalkotások és papírrégiségek? Hogyan alakultak a kortárs eladások 2020-ban? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat az Axioart 3. Online zoom webináriumán

Várunk szeretettel minden érdeklődőt!

Amennyiben kérdése van, technikai problémába ütközött az alábbi címre írhat: support@axioart.com