Latest Posts

Erős anyaggal zárul a szeptember

Színvonalas üvegtárgyak, Gorka kerámiák, hanglemezek, ékszerek, ezüst tárgyak, festmények és grafikák kerülnek kalapács alá a jövő héten. Akik szeretnének műtárgyakba fektetni, azoknak a Báv kétnapos aukciója igazi csemegéket tartogathat.

Szeptember 28-án hétfőn a Kiskép és a Fény Galéria közös árverésén licitálhatnak az érdeklődők. Olyan kortárs üvegművészek alkotásai kerülnek kalapács alá, mint Balogh Eleonóra, Bánó Rita, Deák Zsuzsanna, Gáspár György, Lukácsi László és Lugossy Mária. A kerámia anyagból érdemes kiemelni Gorka Lívia Szárnyak című szobrát és Gorka Géza talpas kínálóját, előbbi 240 utóbbi 75 ezer forintos kikáltási árat kapott.

Gáspár György (1976): White Fission

A BÁV ékszeranyagában a 30-as, 40-es évek ékszerremekei mellett felvonulnak a finom, minőségi alapdarabok, a befektetésre is kiváló brilles ékszerek, valamint a luxusmárkák ékszercsodái is. Jó alkalom lesz ez azoknak, akik eddig csak a kirakatokban csodálhatták meg a nagy ékszerházak alkotásait, de nem is álmodhattak arról, hogy egy-egy ikonikus modellt megvásároljanak. Ezek közül talán a legismertebb a Cartier hajlított szög elnevezésű karkötője, amely a 90-es évek óta hódít. A könnyen viselhető karék tökéletes formatervezése miatt szinte minden sztár ékszerdobozában megtalálható. A jelenlegi, kb. 2 millió forintos bolti árával szemben 850 ezer forintos kikiáltási árral indul az aukción.

Igazi licitharcok alakultak ki az utóbbi években a Bvlgari ékszerekért, most többek között az ékszerház jelképének számító kígyó formájú fülbevaló is kalapács alá kerül. A Tiffany & Co. leghíresebb tervezőjétől, Elsa Perettitől, a hullámok ihlette nyakékre és a hozzá tartozó karékre 900 ezer forintról lehet licitálni. Utóbbi az elmúlt években egyre divatosabbá vált látványékszerek közé tartozik, amelyek először a fast fashion üzletekben jelentek meg, nem véletlenül, hiszen nemesfémből készítve, valódi kövekkel díszítve már csak a kivételezettek engedhetik meg maguknak. Ezek az időtlen darabok ráadásul a befektetők kedvencei is.

Az ékszernap csúcspontja a Van Cleef & Arpels különleges, csavart karika fülbevalója lesz, amelynek belső és külső ívét a tervezője 54 darab, mintegy 8 karátnyi tökéletes baguette és kerek csiszolású briliánssal díszített. A márka híres arról, hogy minden darabja kézzel, limitált kiadásban készül. A minőségi eleganciáért legkevesebb 3 millió forintot kell majd fizetni. Aki a fülbevalóhoz illő fehérarany, 161 darab és közel 10 karátnyi briliánssal ékített nyakéket is szeretné felvenni, annak további 3,6 millió forinttal kell készülnie az aukcióra.

A BÁV festményanyagának egyik különlegessége Ligeti Antaltól a Pest-Buda látképe. A 9,5 millió forintról induló alkotás 1870 körül készült, s datálását segítette, hogy felfedezhetjük rajta az éppen épülő Szent István Bazilika kupoláját is.

Schönberger Armand Rakpart című jól ismert festményét a háború utáni európai izmusok összegző művének tekinthetjük, amelyre egyaránt hatott a német expresszionizmus, az olasz futurizmus és a magyar dekoratív modernista törekvések. A világháború utáni újrakezdést megjelenítő főműre 6 millió forinttól lehet majd licitálni.

Az őszi aukció kínálata már ízelítőt ad a decemberi kortárs árverésből is. Orosz Gellért, a magyar absztrakt művészet meghatározó alakjának formabontó művei sokáig a művész budapesti otthonában, egy dobogó alá rejtve várták az utókor megbecsülését. Több mint 50 év után alkotásai folyamatosan döntik az aukciós rekordokat. Az 550 ezer forintos kikiáltási árral most árverésre kerülő 5+2 című műve a zártság és kiterjesztés, lehatároltság és nyitottság, ritkulás és tágulás dinamikus játékára épít, amelyben a szinte felharsanó 5 pasztellszín mellett a +2 fekete és téglapiros csak fokozzák a festmény lendületét.

A festménynap záróakkordja Bernáth Aurél asztali csendélete. A dunaparti ablak elé állított dísztelen asztalon látszólag esetlegesen odakerült tárgyak között jelenik meg a címadó Cézanne könyv. A hideg fényű, őszi hangulatú kép hűen adja vissza Bernáth lírai alkatát. A festő érett korszakának egyik kiemelkedő műve 4,5 millió forintról indulva kerülhet új gyűjteménybe.

A műtárgynap sokak által várt tétele lesz az a 240 ezer forintos kikiáltási árról induló 19. század eleji francia kandallóóra, amely a híres párizsi órás családból származó Maurice-Jacques Gavelle munkája. A fatörzsbe épített óraszerkezetre támaszkodó Heraklész a múló időre emlékezteti a halandókat.

https://axioart.com/tetel/francia-kandalloora-09810a7c?search=francia+kandallóóra

A hagyományosan erős Zsolnay felhozatalban igazi ritkaságnak számít idén a Klein Ármin által tervezett és kivitelezett három darabos virágtartó garnitúra. A kecses udvarlási jelenetekkel díszített alkotás 2 millió forintos kikiáltási árral várja a gyűjtőket. Nagy érdeklődésre számíthat még a Távol-Kelet finom természetközelségét a Zsolnay-gyár bravúros technikáival ötvöző bambuszos díszváza, vagy az 1,2 millió forintról induló, víz alatt úszkáló sügéreket megjelenítő eozinmázas díszváza is. A szakértők idén is egy különleges válogatással adóznak a többek között Török János, Gazder Antal és Kovács István által fémjelzett modern Zsolnay korszaknak.

A BÁV kétnapos eseményét az Axioart Live szolgáltatásának köszönhetően otthonában is nyomon követheti. Az első napra itt, a második napra itt tud jelentkezni.

A Ráday Antikvárium és Galéria online aukcióján a zene szerelmesei bekelitekre licitálhatnak. Olyan zenekarok albumai kerülnek kalapács alá, mint a Beatles, Guns N’ Roses, Omega és Pink Floyd. Az árverés szeptember 30-án este zárul.

Őszi könyvritkaságok

Az Antikvárium.hu 12. online aukcióját szeptember 17-én indítja el, ahol a széles kínálatban a dedikált és aláírt könyveken kívül számos bibliofil kiadvány, útikönyv, szépirodalmi ritkaság, tiltólistára került kötet, különböző témájú szakkönyv, valamint művészeti kiadványok, festmények, metszetek és rézkarcok csalogatják a látogatókat az aukciós térbe. Nem kell mást tennie, csak a karosszékből végigkísérni az árverés alakulását és a megfelelő pillanatban megtenni a licitjét!

A minden eddiginél több első kiadású kötettel induló, számos témakörbe tematizálódó aukciós tárlat tételei közül kitűnik s az online piactér látogatóinak figyelmét kiérdemli Guillaume Apollinaire válogatott versei című kötet, mely könyvet az egyik fordító, Radnóti Miklós dedikációja emeli a piedesztálra, valamint Picasso, a szerzőről készült fekete-fehér egész oldalas rajza teszi még értékesebbé.

A kuriózumok sorát gazdagítja Teleki Pál géppel írt levele dr. Sebess Dénes ny. államtitkár úrnak, miniszterelnöksége idején hivatalos fejléccel ellátott levélpapírra írt, s melyet sajátkezű aláírásával illetett.

Az aukciós kínálatot nagy számban színesítik azok a XVIII. és XIX. században megjelent kötetek is, melyeket korábbi korok jegyzékei már a becses és ritka magyar könyvek közé sorolnak, így a kínálatban szereplő egyik legrégebbi kötet is, Faludi Ferentz’ költeményes maradványi című munkája, mely 1787-ben jelent meg, Pozsonyban; Kossuth Lajos: Felelet Gróf Széchenyi Istvánnak című munkájának első kiadása, valamint Csokonai Vitéz Mihály nevezetesebb poétai munkáinak két kötete, melyben a líra aspektusában mutatkozik meg a szerző határtalan tudományos és kulturális műveltsége. Továbbá Veres Mihály: A’ jó gazda-asszony című 1797-es kiadású rendkívül ritka könyve.

Az árverés választékos kínálatában számos olyan megóvott kötet található meg, melyet a Magyar Ideiglenes Nemzetgyűlés által 1945/1946-ban összeállított „Fasiszta szellemű, antidemokratikus és szovjetellenes sajtótermékek I-II.” címmel megnevezett zárolt könyvek tételes és hivatalos listája jegyzett. Többek között Joachim v. Kürenberg: Háború a Földközi tengeren című történelmi és politikai írása. A kötet első kiadása, megőrzött állapotban, eredeti könyvesbolti reklám-papírszalaggal ellátva hívja fel magára a figyelmet. Vagy Nyáry Iván A harcoló magyar honvéd című fotóalbuma, melynek első kiadása, mely megőrzött, gyűjtői állapotban kerül a licitáló szeme elé.

A féltő gonddal őrzött bibliofil remekek kínálatában oly szépirodalmi ritkaságok találhatók, mint a Petőfi-almanach című gyönyörű, egészbőr kötésű, aranyozott kiadás. A kötetet dr. Ferenczi Zoltán szerkesztette és csupán 500 példányban látott napvilágot, melyből ez a 335. számú. Csokonai Vitéz Mihály: Dorottya vagy is a dámák diadalma a farsangon című verseskötetének az aukcióban szereplő példánya Márai Sándor számára készült, sorszámozott kiadás! De hasonló unikum Madách Imre Az ember tragédiája című drámájának Zichy Mihály egész oldalas rajzaival illusztrált védődobozos kiadása is, melynek kötése Gottermayer Nándor Könyvkötészetében készült; valamint William Shakespeare: Shakspere színművei I-VI. című szemet gyönyörködtető díszkiadása.

A kalapács alá kerülő kötetek szellemi kincseinek gazdagságát emelik azok a könyvek, melyekben szerzői dedikáció vagy aláírás szerepel. Így Fekete István: Köd című novellagyűjteménye, melyben a halász-vadásztörténetek élményeit az író emlékein átszűrődve szedi csokorba, ezt az első kiadást a szerző dedikációja teszi még becsesebbé. Hasonlóan Márai Sándor Egy polgár vallomásai című regényének első kiadása, melyet dedikációjával az 1934-es Könyvnapon látott el. Továbbá olyan kuriózum is helyet kapott az online árverésen, mint Dante Komédiája; ebből a félbőr könyvből csupán 200 számozott példány készült a fordító, Babits Mihály kézjegyével ellátva. Ez a kötet a 16-os sorszámú.

Az itt kiemelt köteteken túl a kínálat több mint 50, a szerző kézjegyével ellátott könyvet tartalmaz, melyet oly neves szerzők is illettek bejegyzésekkel, mint Bajcsy-Zsilinszky Endre, Móra Ferenc, Móricz Zsigmond, Szép Ernő, Tamási Áron és Tersánszky Józsi Jenő.

A könyvészeti ritkaságok között jelen aukció kínálatában számos olyan kötet is megtalálható, melynek egyedi grafikával díszített borítófedelét megóvták. Ezen könyvek között megemlítendő Ottlik Géza Iskola a határon című nagysikerű könyvének első kiadása is, melynek kulcsjeleneteit korábbi novelláiban már megismerhettük, de regényben teljesedik ki igazán, ahol maga a lényeg többféleképpen értelmezhető, érzékeny mondanivalója sokatmondó. Valamint Germanus Gyula: Allah Akbar! című két kötetes, védőborítóban őrzött műve, melyben a szerző sikeresen valósította meg a tudományos műnek, a népszerűsítő irodalomnak, az útirajznak, az önvallomásnak és a politikai esszének sajátos ötvözetét.

Az egyedi grafikával díszített kötetek művészeti értéke Móricz Zsigmond: Szerelem I-III. című dedikált kötetében is kitűnik, melynek borítóját Falus Elek rajzolta és melynek első kiadása megkímélt, gyűjtői állapotú.

A képzőművészeti pantheont tovább szélesíti a több mint 40 műalkotás, mely között fellelhető Gross Arnold „Torda kert II.” jelzett színes fakszimiléje és Conrád Gyula Budai látkép 1924 c. akvarellje vagy Hincz Gyula Írnok c. linoleum metszete.

A könyv nemcsak művelődést, hanem szórakoztatást is nyújt, visszarepít a történelmi és történeti időkbe, mint leghatalmasabb kultúreszköz.

Reizner János a könyvek gyűjtése mellett a szegedi nagy árvíz után a régészeti emlékek megőrzését is fontos szempontnak tartotta. Ezen kívül megírta a város történetét is, melyet négy kötetben adott ki a századfordulón Szeged története címmel.

Kalló Ferenc: Ortutay Gyula látogatása Szegeden 1948. V. 5.-én című kötet egy kézzel rajzolt album, mely 21 db fekete-fehér fotót tartalmaz. Egy igazi kordokumentum Szeged történetéből, a Dóm-téri Radnóti-Emlékünnepély hiteles történéseiről, melyen Ortutay Gyula kultuszminiszter mellett számos híres személyiség is részt vett. Az albumban megtalálható a két legnagyobb magyar XX. századi költő, Radnóti Miklós és József Attila szegedi szoboravatóján készült eredeti fotográfia is. Kanitz Fülöp Félixet „A Balkán Kolumbusa” címmel illették, mert mind régészeti, mind néprajzi avagy térképészeti szempontból fedezte fel ezt a földrajzi területet. A róla készült életrajzi regényt Fehér Géza készítette, a kötet megőrzött, gyűjtői állapotban kerül az aukciós tér kínálatába. Gróf Vay Péter: A keleti féltekén című első kiadása is megőrzött állapotban kerül az online piactérbe. A szerző tanulmányait Rómában végezte és élete nagy részét mint misszionárius, utazással töltötte. Könyvében megismerteti az olvasót kelet kultúrájával, néprajzi és történelmi múltjával, érdekességeivel.

Itt az alkalom, hogy az árverésen licitálók ritkaságokkal bővítsék gyűjteményüket, melyet az érdeklődők személyesen megtekinthetnek és kézbe vehetnek a webáruház IX. kerületi, budapesti átadópontján szeptember 17-től 24-ig hétköznapokon 10 és 18 óra között.

A már jól ismert módon minden egyes kötetről az átlagos katalógusinformációnál sokkal gazdagabb fotóanyag és írásos háttérinformáció (a leiratokon túl előszó, tartalomjegyzék és fülszöveg van minden olyan könyvnél, ahol ezek rendelkezésre állnak) található a webáruház aukciós felületén, hathatósan segítve ezzel a licitálás előtti tájékozódást új és visszatérő ügyfelei számára egyaránt.

Az Antikvarium.hu „12. online árverése” ITT érhető el »

Szokatlanul erős szeptemberre számíthatnak a gyűjtők

Könyvek, kéziratok, porcelánok, bútorok, szobrok, néprajzi tárgyak és festmények is kalapács alá kerülnek az elkövetkező napokban. A Virág Judit Galéria és Kieselbach Galéria szeptemberi árverésén pedig leütési csúcsok is dőlhetnek.

Impozáns anyaggal, háromnapos eseménnyel kezdi az őszt a Nagyházi Galéria és Aukciósház. Szeptember 15. és 17. között több mint 1000 tétel kerül Soóky Marietta és Nagyházi Lilla kalapácsa alá. Régi mesterek festményei mellett, 19. és 20. századi műalkotások, iparművészeti és néprajzi tárgyak kaptak helyet a katalógusban.

A festmény anyagából érdemes kiemelni Kádár Béla Virágcsendélet gyümölcsökkel című alkotását és Schönberger Armand Gondolkodó olajképét, előbbi 1,8 millió forintos, utóbbi 1,2 millió forintos kikiáltási árat kapott.

Kádár Béla (Budapest, 1877 – Budapest, 1956): Virágcsendélet gyümölcsökkel

A háromnapos eseményt az Axioart Live szolgáltatásának köszönhetően akár otthonában is nyomon követheti. Az első napra itt, a második napra itt a harmadik napra pedig itt tud jelentkezni.

Színvonalas könyves anyaggal várja a gyűjtőket a Ráday Galéria és Antikvárium 3. online árverésén. A 100 tételből álló aukció katalógusa itt tekinthető meg.

Több, mint 500 tétellel várja a gyűjtőket a Honterus Antikvárium szeptember 18-ai árverésén. A katalógus legdrágább tétele A Magyar Történelmi Társulat sorozatának 42 kötete. A mutatós kiadás kikiáltási ára 360 ezer forint. Az aukción online is licitálhat, itt tud jelentkezni az árverésre.

Csúcsok dőlhetnek a Kieselbach Galéria 64. őszi aukcióján. Az árverés tételei között szerepel Galimberti Sándor Nagybányai udvar című alkotása is. A fauve-os festőiség bódító töménysége tiszta vizualitássá absztrahálódott Galimberti ecsetje nyomán. Az előteret – a kerítés bordázata előtt – láthatatlan zsinórra teregetett ruhák valószerűtlen alakzatai varázsolják szemtelenül modernné. Mögötte kék árnyékfoltokkal tarkázott barna udvar; a tornác sötétbe borul, elé pálmafaszerű levelek lógnak be. A kép jobb felét egy kígyózó fa és egy napsárga házikó tömör formájának ellentéte zárja le. A kép 32 millió forintos kikiáltási árral várja az érdeklődőket.

Galimberti Sándor (1883-1915): Nagybányai udvar, 1907

Ugyancsak elárverezik Vaszary János Golgota című alkotását (36 millió forintról). A most bemutatott festmény a végső kompozíció felé vezető művészi út egyik első fontos állomása. Azon ritka művek egyike, amelyen a modern művészet formai kísérletei, a bibliai tradíció és a magyar történelem drámai eseményeire utaló szimbolika kikezdhetetlen művészi színvonalon találkozik.

Vaszary János (1867-1939): Golgota (Magyar Golgota), 1920-as évek eleje

Az érdeklődők többek között Scheiber Hugó, Kádár Béla, Berény Róbert, Márffy Ödön és Bernáth Aurél alkotásaira is licitálhatnak.

Scheiber Hugó (1873-1950): Fények a parkban

Ha nem tud személyesen részt venni a Kieselbach Galéria árverésén, akkor van egy jó hírünk! Az Axioart Live szolgáltatásának segítségével online is nyomon követheti az eseményt! Itt jelentkezhet a közvetítésre.

A Virág Judit Galéria szeptember 20-ai árverésén 202 műalkotásra licitálhatnak az érdeklődők, amelyek között olyan alkotók munkái szerepelnek, mint Munkácsy Mihály, Batthyány Gyula, Bak Imre vagy Keserü Ilona. 

Óriási érdeklődésre tarthat számot Kádár Béla Eladják a szürkét című, a berlini Sturm Galériának festett remekműve és Vaszary János legendás park sorozatának kiemelkedő darabja

Kádár Béla (1877-1956): Eladják a szürkét, 1921 körül

Az aukció kiemelt tételei közé tartozik Paál László, Munkácsy Mihály, Batthyány Gyula, Kádár Béla, Faragó Géza, Egry József és Szinyei Merse Pál egy-egy alkotása, a kortársak közül pedig Keserü Ilona, Csernus Tibor, Gyarmathy Tihamér és Bak Imre munkái emelkednek ki. Miközben a nemzetközi piacon hónapok óta nem bukkannak fel minőségi Zsolnay-kerámiák, ezen az árverésen az érdeklődők több mint egy tucat szecessziós remekműre licitálhatnak. Az aukció teljes katalógusa itt érhető el.

Fenyő György elfeledett művészete

Az 1935-ös Ernst Múzeumi önálló kiállítása óta, Fenyő György munkái, most először a Bodó Galéria és Aukciósházban kerülnek a nagyközönség elé.
A galériában a közönség számára eddig még soha nem látott, több mint 60 remekmű kerül bemutatásra. A kiállításról és Fenyő György életművéről a Bodó Galéria és Aukciósház galériavezetőjével, Nagy Zsófia Nórával beszélgettünk.

A kiállítás címe sejteti, hogy Fenyő György művészetét az átlag műkedvelő nem ismerheti. Hogyan esett a választásotok Fenyő elfeledett életművére?

N.Zs.N: Fenyő Györgynek Magyarországon Kmetty János és Berény Róbert voltak a mesterei, de tanult Münchenben, Düsseldorfban és Párizsban a Julian akadémián is. A KUT és a Munkácsy céh tagjaként részt vett a hazai művészeti életben, sokat járt külföldön tanulmányutakon. Az 1920-as, 1930-as években minden progresszív magyar művészeti törekvésben részt vett, nevét mégis igen kevesen ismerik.

A Nyugat legendás alapító szerkesztője, Fenyő Miksa volt az édesapja. Így az irodalmi elitben is otthonosan mozgott és sokan ismerték művészként. Viszont még mindig sötétben tapogatózunk annak tekintetében, hogy miért hagyott fel az alkotással. Feltehetőleg, a holokauszt és a II. világháború okozott egy olyan törést az életműben, ami miatt 1945 után egyáltalán nem festett, pedig még 1987-ig élt.

1945 után a Szépművészeti Múzeumban restaurátorként dolgozott, erről az időszakról nem áll rendelkezésünkre dokumentáció. 1956-ban Londonba emigrált, ott a National Gallery képeit restaurálta, illetve mestere volt egy-két művésznek, de alkotói tevékenysége teljesen megszűnt. Valószínűleg az életmű az alkotói tevékenység megszűnése miatt tűnhetett el a köztudatból.

Miért őt választottuk? Igazából ő talált meg minket. Tavalyi árverésünkön életműrekord áron kelt el a Világoskék ház szürkületben című festménye. A sikeres aukciót követően a Kaktuszok a tenger partján című alkotása a 2020-as Art and Antique Kiállítás és Vásáron került bemutatásra és talált gazdát. 

Fenyő György (1904-1978): Világoskék ház szürkületben, 1929, olaj, karton, 54 x 60 cm, jelezve balra lent: Fenyő 1929

Fenyő művészetét Párizsban töltött évei alatt az École de Paris művészeti törekvései, Matisse színgazdag festészete és Cézanne és az őt kubisták kompozíciós vívmányai formálták. Már a tanulóévek alatt magas színvonalú rajztudással rendelkezett, de műveinek egyedi színvilágát olaszországi tanulmányútja során fejlesztette ki. A színei, a témai, ahogy a kompozíciót összeállítja igazán kivételessé teszik az életművet. 

Több mint 60 mű kerül bemutatásra. Honnan érkeztek az alkotások?

N.Zs.N: Több magángyűjteményből állt össze a kollekció, amit most be tudunk mutatni. Több mint 60 festményt láthatnak a látogatók ezen a kiállításon. Utoljára Fenyőnek 1938-ban volt egyéni kiállítása, melyen 28 alkotása volt látható, de ilyen átfogó válogatás, melyen szinte teljes életmű együtt áttekinthető, eddig még sosem készült.

A londoni restaurátori tevékenysége jobban kutatható volt, mint a magyar?

N.Zs.N: Az angliai működéséről nagyon kevés információt találtunk. Első kiállítását a jelenlegi információk szerint 1930 februárjában Londonban az Arlington Galleryben rendezte meg. Sajnos sem kiállítási katalógus, sem műtárgylista nem maradt fent. A korabeli sajtó elismerően nyilatkozott a kiállításról, amin főleg tájképek és portrék szerepeltek. Fenyő egy helyi politikus lányát is megfestette, ezt a festményt több helyen kiemelték és reprodukálták a folyóiratok. Az 1956 utáni, restaurátori munkásságáról csak pár sor került elő. 

Fenyő György: Lago di Fontega, 1930 előtt (Fürdőzők)
olaj, vászon, 60 x 74 cm 
Jelezve hátoldalon hagyatéki pecséttel
Kiállítva: Arlington Gallery, London, 1930, Ernst Múzeum 1930 32. tétel

Egy könyv is készül a kiállításhoz. Milyen témákról olvashatunk?

N.Zs.N.: Igyekeztünk egy átfogó művet létrehozni, amibe a jelenlegi tudásunkat beleraktuk az életműről. Kaszás Gábor írta a művészettörténeti összefoglalót, én a sajtóban megjelent megítéléséről írtam és az életrajzát, Kerekes Dóra a szerelmi életét vizsgálta. 
Fenyő György szerelmi élete nagyon izgalmas. 1933-ban vette feleségül Hatvany Violát, Hatvany báró Lajos leányát, akinek a Fenyővel kötött frigy a második házassága volt. Az első férje Halápy János szintén festőművész volt, Fenyő barátja és jó ismerőse, aki elismerően nyilatkozott Fenyő munkáiról.

Fenyő György: Ülő akt csíkos fotelban, 1938 körül
olaj, vászon, 66 x 81 cm 
Hátoldalon hagyatéki pecséttel jelezve
Kiállítva: Gödöllői Kastély, 2020, Rejtett remekművek – Betekintés a magángyűjteményekbe

Egy elfeledett életműnél nagyon nehéz kapaszkodókat találni. Hol kutattatok?

N.Zs.N: Szokatlanul sok minden került elő. Már tavaly elkezdtem a kutatást a decemberi áverésen szereplő kép kapcsán, de amíg nem láttuk egyben az anyagot, addig csak morzsákból dolgoztunk. Amikor nyáron elkezdtük a kutatást, akkor megkerestük a Petőfi Irodalmi Múzeumot, ahol az édesapja révén nagyon sok érdekes információt találtunk. Volt egy 1970-es évekből származó rádióinterjú, ahol Vezér Erzsébettel és Ignotus Hugóval beszélgetett Fenyő. Emellett a levelezése is nagyon érdekes volt. A 70-es években kapcsolatba került Berény Róbert lányával és nagyon sokat levelezett vele. 
Kerestük a mélykúti könyvtárat is, mert a család onnan származott. Volt anyaguk, de sajnos a nyári zárva tartás miatt ez nem jutott el hozzánk. A Szépművészeti Múzeum Könyvtárában archív kiállítási katalógust is találtunk, így előkerült az utolsó kiállításához készült műtárgyjegyzék és reprodukciók is. Kerestük a leszármazottakat is, de itt nem kaptunk visszajelzést.

Ha az olvasók között van olyan, aki plusz információval tudná az életművet gazdagítani, vagy van alkotása a művésztől, arra kérnénk, hogy keresse meg a galériánkat.

Ha ilyen erős irodalmi kötődése volt, készített illusztrációkat?

N.Zs.N: A Szép Szóban és a Nyugatban is jelentek meg kiállításkritikái, de illusztrációkról nem tudunk. 

Fenyő György: Vörös földek Arcugnano mellettolaj, vászon, 50 x 60 cm 
Hátoldalon hagyatéki pecséttel jelezve.
Kiállítva: Arlington Gallery, London, 1930, Ernst Múzeum 1930 46. tétel

Milyen kísérőprogramokkal készültök?

N.Zs.N: A kiállítás ideje egybeesik a Műtárgyak Éjszakájával. Szeptember 17 és 19 között minden napra szerveztünk programot. Szeptember 17-én Kaszás Gábor, 19-én én tartok tárlatvezetést és mesélünk a kutatásról. Szeptember 18-án Buza Péter újságíró, Budapest történész a Fenyő György életmű titokzatos sorsáról tart előadást. Fenyő egykori budai műtermének minden darabját édesapja révén a családi barátok menekítették Pestre, Radó Lili költőnő lakásába, melynek tornyát vasajtó zárta el a többi szobától és így rejtekhelyként szolgált műveinek. A Kálmán utcai lakás egy részét légi támadás érte, de a torony csodálatos módon átvészelte a háborút. Még az is előfordulhat, hogy maga Fenyő jött vissza a háború után műveiért, de erről nincs információ, csak hogy ezidőtájt a házat kifosztották. Az életmű története ezután elég homályos, nem tudjuk hogyan vándoroltak az alkotások magángyűjteményből magángyűjteménybe. Az elveszettnek hitt életmű 2015-ben került műgyűjtőkhöz rendezetlen állapotban, hajtogatva, göngyölve, de még a restaurálhatóság határán. 


A tárlat ingyenesen látogatható 2020. szeptember 10. és 24. között.

A kiállítás a megszokott nyitvatartási időben megtekinthető, szeptember 12-13. között hétvégén is, 10:00-18:00 óráig a Bodó Galéria és Aukciósházban.

A bázis: Waldfrieden | A bázis: Waldfrieden

A művészeti könyvekre szakosodott berlini Hatje Cantz kiadó és a wuppertali Cragg-alapítvány fogott össze, hogy félszáz mai, élvonalbeli szobrász ugyanennyi művét mutassa be egy-egy fekete-fehér fotón, mellette a művész saját szövegével – amely lehet lírai önvallomás, esszé, szabadvers, kiáltvány, levél, vagy akár színdarab is. Ahol erre nem nyílt lehetőség, ott interjút közöltek az alkotókkal. A nemzetközi gárda korra és nemre való tekintet nélkül osztja meg műteremtitkait munkamódszeréről, az alapanyagokhoz való viszonyáról és a kész művek sorsáról a magán- vagy közgyűjteményekben, illetve szabad téren.

Jon Wood és Julia Kelly, két plasztikára specializálódott brit művészettörténész, kurátor végezte a válogatást, a szerkesztést, és a bevezető tanulmányt is együtt írták. A teoretikus páros munkájához a liverpooli, évtizedek óta Wuppertalban élő és alkotó, hetvenéves világhírű mester, Tony Cragg – teljes nevén Sir Anthony Douglas Cragg – szoborparkja biztosította a bázist.

Cragg három évtizedes alkotói tevékenysége után tartós szabadtéri bemutatási lehetőséget keresett az élvonalbeli nemzetközi kortárs szobrászati produkció elhelyezésére, ezért előbb felkutatta, majd 2006-ban meg is szerezte a város Waldfrieden nevű területét. Az 1894-ben épült, majd a második világháborúban találatot kapott és utóbb Franz Krause tervei alapján helyreállított, de üresen álló Villa Waldfrieden mellett más elhagyatott ingatlanokkal is beépített ősparkot a szobrász magánkezdeményezéssel közel eredeti állapotot eredményezve, korszerűsítve rekonstruáltatta. A Cragg család közhasznú alapítványa 2008-ban nyitotta meg az érdeklődők előtt Waldfriedent, ahol a Cragg életművéből válogatott kollekció mellett egyre gyarapodó nemzetközi anyagból tekinthető meg állandó kiállítás, de rendszeresen fogadnak időszaki tárlatokat neves kortárs szobrászoktól, előadásokat tartanak, kutató és publikálási tevékenységet is folytatnak. A szóban forgó antológia megjelenését is hathatósan támogatták.

© Hatje Cantz Verlag, Berlin

A kötet bevezetőjéből kiderül, hogy a benne képviselt, az 1940-es és az 1980-as évek között született nemzedékek egymástól eltérő kultúrákból és országokból származnak, a közölt szövegek pedig az utóbbi másfél-két évtizedből valók. A válogatás súlypontja tudatosan esett Nagy-Britanniára és Németországra, mivel – a szerkesztők szerint – ezekben az államokban a szobrászati hagyományok különösen mélyre nyúló gyökerekkel bírnak. A hatvanas évektől, a hangkazetták megjelenése óta rohamosan elszaporodtak a magnószalagon rögzített interjúk, mert ezeket bárhol és bármikor el lehetett készíteni: magánlakásokban éppúgy, mint műtermekben, galériákban vagy a köztéren. Ezért a könyvben olvasható félszáz szöveg fele interjú. Az írások – műfajuktól függetlenül – bizonyítják, hogy milyen sokszínű, komplex jelentése van ma a „szobrászat” gyűjtőfogalomnak. Az ennél jóval tágabb értelmezést megengedő „plasztika” kifejezéshez nemcsak a tradicionális, háromdimenziós szobrok és domborművek – emlékművek, mellszobrok, portrék vagy absztrakt formaképződmények – kapcsolhatók, hanem az objektek, a talált tárgyak, tárgykollázsok, installációk, environmentek és – bizonyos szempontból – ide sorolhatók a body art munkák és a performanszok is. Mint ahogy a mintázás, öntés vagy faragás közismert, bevett eljárásai mellett a modellálás, formázás vagy tárgyalkotás számos egyéni vagy új lehetősége – például a 3D nyomtatás – is szóba jöhet. Hasonlóan bonyolult az összkép a választott anyag, a tömeg, a súly, a szín és a fény szempontjából; a tér mellett pedig egyre gyakrabban merül fel az idő dimenziója, továbbá a társadalmi és a virtuális befogadó közeg kérdése. E problémák jegyében a könyvet három fejezetre osztották: Tárgyak, anyagok és eljárások, Formák és figurációk, valamint Terek és helyszínek.

A jelenkori művészi pozíciók különbségeit és hasonlóságait a kötet – szándéka szerint – dialogikusan kívánja szemléltetni. Néhány név kedvcsinálónak: Francis Alÿs, Elmgreen & Dragset, Katharina Fritsch, Ilya Kabakov, Sarah Lucas, Paul McCarthy, Ron Mueck, Marc Quinn, Richard Serra, Kiki Smith, Erwin Wurm. (Zeitgenössische Skulptur – Künstlertexte und Interviews/Contemporary Sculpture – Artist’s Writings and Interviews, Hatje Cantz Verlag, Berlin, 488 oldal, 48 euró.)

Szerző: Wagner István

Letisztultabb formában

Art and Antique, Budapest

„Hiszünk a művészet folytonosságában” – nyilatkozta kiállítóhelyük anyaga kapcsán Kelen Anna, a Virág Judit Galéria és Aukciósház művészettörténésze a március első hétvégéjén megrendezett Art and Antique régiség- és kortárs művészeti vásáron. Kijelentése a többi résztvevőt és a XX–XXI. századi magyar művészetből széles merítést nyújtó rendezvény egészét is jellemezte. A kortársakat képviselő galériák múzeumi értékű munkák közül is válogattak, míg az elsősorban klasszikus művészekkel dolgozó galériák és aukciósházak kortárs anyagukból is több alkotást hoztak el. Köszönhető ez egyebek mellett annak is, hogy a műkereskedelmi piacon tavaly megjelent Art and Antique idén megújult koncepcióval várta az érdeklődőket: nyitott a kortárs galériák felé. Ez a törekvés az esemény elnevezésében is tetten érhető, míg az elmúlt évben Antique and Art néven futott, idén az Art az Antique elé került. Mindez azonban mégsem jelenti azt, hogy a kortárs művészet maga alá gyűrte volna a klasszikust. Tausz Ádámnak, a rendezvény tulajdonosának és ötletgazdájának elmondása szerint a bemutatott anyag 70–30 százalékos arányban oszlott meg a XX., illetve a XXI. század művészete között. 

Idén vélhetően szigorúbb követelmények alapján zajlott a szelekció, mert a tavaly még gyermekbetegségekkel küzdő vásár mára jóval kiegyensúlyozottabb színvonalon valósult meg. Látva, hogy van perspektíva az Art and Antique-ban, a kiállító galériák és aukciósházak komolyabb anyaggal készültek. A legnagyobb horderejű bejelentést a Virág Judit Galéria és Aukciósház tette: a vásár keretében hozták nyilvánosságra, hogy megkapták egy nemrégiben elhunyt magyar származású svájci gyűjtő Máttis Teutsch János munkáiból létrehozott nagyszabású gyűjteményének értékesítési jogát. A stand fő műve, Máttis Teutsch 1923-as Kompozíció (Kék lovas) című olajfestménye is ebből a hagyatékból származott. (Az elsősorban akvarelljeiről ismert művésztől ritka az ilyen nagy méretű – 128×89 cm – olajkép.) A gyűjtemény teljes körű bemutatása őszre várható. 

A Kálmán Maklary Fine Arts standja
© Art and Antique, Budapest

A rendezvényhez kötődő ilyen és ehhez hasonló események, bejelentések értelemszerűen növelik annak értékét: megszilárdítják helyét a hazai, és remélhetőleg idővel a nemzetközi műkereskedelmi piacon. Az erre irányuló munka egyelőre kezdeti fázisban van. A műkereskedelemben megkerülhetetlen angol, amerikai és német piac szereplőinek meghívása lesz a következő lépés – mondta Tausz Ádám, aki egyetemi éveit Németországban töltötte, a helyi vásárok rendszeres látogatásával. Ott szerzett tapasztalatai inspirálták arra is, hogy 1994-ben Galambos Sándorral közösen létrehozza az Art and Antique elődjeként számontartott, mintegy 15 éven át rendszeresen megrendezett Antik Enteriőr Kiállítás és Vásárt.

A tavalyi kiállításon tapasztaltak alapján és bízva abban, hogy az idei év előrelépést hoz a vásár számára, több galéria is különlegesebb, illetve újdonságnak számító munkák közül válogatott. A Nemes Galéria egyebek mellett Bortnyik Sándor 1924-es Alakok című művét hozta magával, mely Weimarban, a Bauhaus hatása alatt készült. A kép olyan közgyűjteményekben található művekkel vonható párhuzamba, mint Az új Ádám, Az új Éva vagy a Zöld szamár. A kortársak közül a Faur Zsófi Galéria által kiállított Oleg Dou borzongást keltő fotográfiái is figyelmet érdemeltek. Dou a hazai színtéren a Kieselbach Galéria és Aukciósház 36. aukcióján, 2007-ben jelent meg, ám azóta most volt először volt látható a nagyközönség számára. Az acb galéria idén szavazott bizalmat a vásárnak. Olyan klasszikusok mellett, mint Bak Imre és Tót Endre, az Esterházy Art Award 2019 díjazottja, Győri Andrea Éva is szerepelt a standján. Megbízható szereplője a vásárnak a Kálmán Makláry Fine Arts, amely többek közt franciaországi magyar művészeit mutatta be. Szintén biztos kiállító a fontos évfordulót ünneplő BÁV: jogelődje 1920-ban, száz éve rendezte meg első aukcióját az Állami Árverési Csarnokban. Az Art and Antique időtartama alatt a műtárgypiac és a műkereskedelem témakörében több szakmai program várta az érdeklődőket. A BÁV is a szereplők között volt, áttekintést adva az árverések történetéről, az ékszerpiacról, illetve a kortárs, modern és klasszikus művek viszonyáról. 

A klasszikus és modern bútorok tekintetében a Nagyházi Galéria és Aukciósház, valamint az Artcore Antik & Design anyagát érdemes megemlíteni. Előbbi egy korábban nem látott barokk tabernákulum mellett Kozma Lajos bútorait állította ki, míg utóbbinál többek közt egy Warren Platner komód és egy Mario Torregiani falikar kapott helyet. A Millennium Antik a Zsolnay porcelán történetéről adott átfogó képet, a historizmustól a szecessziós és art deco alkotásokon keresztül a háború utáni modernekig. 

Az Art and Antique azzal a céllal jelent meg a műkereskedelmi piacon, hogy a művészetek korban és műfajban is széles spektrumának biztosítson bemutatkozási lehetőséget. Bár tavaly a vásárt még kiforratlan eklektikusság jellemezte, az idei évre egyöntetűbb esemény jött létre, amely a galériások, kereskedők és gyűjtők közötti diskurzus felpezsdítéséhez és remélhetőleg az érdeklődők látókörének szélesítéséhez egyaránt hozzájárult.

Szerző: Molnár Zsuzsanna

Példátlanságában is példaszerű | Restitúció és a tulajdonjog védelme

Az EU jogalkotása lassan működik és nehézkes. Vannak országok, amelyek a közös szabályoknak fittyet is hánynak – hazánk és Lengyelország gyakorlata a legismertebb számunkra.

Talán mégis van valami, ami az európai örökség elhanyagolhatatlan részét képezi, és minden fontos alapdokumentumban szerepel: a tulajdonjog védelme. Az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez csatolt 1. számú jegyzőkönyv 1. cikke a legismertebb és legtöbbször alkalmazott jogszabály. Ez a védelem azonban – s erre Juhász Sándor írása (Műértő, 2020. március) is rámutat – nem érvényesül maradéktalanul.

Nálunk különösen nem, ha az állam által egykor ellopott és a mai napig tulajdonaként (?) kezelt műtárgyakról van szó. A magyar jog és a magyar bíróságok jogalkalmazása (lásd: Herzog-ügy) nemhogy megkönnyítené a restitúciót, de kifejezetten megnehezíti.

Az EU már 20 éve felfigyelt erre, de ennyi idő is kevés volt arra, hogy kiizzadjon magából egy olyan rendeletet, amely minden tagállamban egységes módon alkalmazandó. Az ilyen jogszabály értelmezését a Kúria végezné el, amelynek ítéletei valamennyi tagország bírósága számára kötelezőek.

Jelenleg azonban nem ez a helyzet, hanem – a mindenkor nyitva álló bírósági út mellett – aközgyűjteményekben őrzött, vitatott tulajdonú kulturális javak visszaadásának rendjéről szóló 22/2019. (II. 25.) Korm. rendelet torturális-statáriális közigazgatási szabályai adottak az állammal „ujjat húzók” számára. Az állampolgárságtól való megfosztás „lenyomozása” és egyéb, meglehetősen intim tények tekintetében hasonlóak ahhoz, amiként a nemi erőszak áldozatait meghallgatják a nyomozók a „körülményekről”. Még annak a kérelmezőnek is hátrányos az új szabály, aki véletlenül – a szükséges és végsőnek számító miniszteri döntés alapján – visszakapja az adott műtárgyat, a visszaadás ténye és a birtoklása ugyanis nem eredményezi a tulajdonjogi igény eldöntését.

Mindenféle jogi rafinéria nélkül is bárki kérdezheti: ha elismerték az igényét, és vissza is adták a műtárgyat, vajon akkor és annak ellenére az állam fenntarthatja magának a tulajdonjogot? Mert a jogszabály szerint az nem száll át az átadással a birtokosra, a műtárgy bármikor visszavehető! A jóhiszemű és engedélyezett birtokost akármikor megszabadíthatják a részére átadott műtárgytól. A Pákh Imre Munkácsy-képeivel kapcsolatos processzus, a védetté nyilvánítás a visszaadás része: azt azonnal kezdeményezhetik. S mindennek tetejébe, ha a szerencsés halandó kedvező választ kap, még akkor is elveszíthet mindent: „A miniszteri döntéssel visszaadott vagyontárgy átvételére az igénylő a visszaadásról szóló miniszteri döntés kézbesítésétől számított 6 hónapos – jogvesztő – határidőn belül jogosult.”

Az egészet lássuk egyben: valamikor államilag elloptak valamit a tulajdonostól, de annak (vissza)igénylésekor a valódi tulajdonos (vagy örököse) a közigazgatási eljárásban nem tulajdont kap, hanem egyszerűen birtokot azzal, hogy rögvest megindul a műtárgy védetté nyilvánítása, amellyel egy időben az ideiglenes védettség őrizete alá kerül. Ha pedig nem veszi át a tárgyat, akkor még a birtoklásra sem válik jogosulttá soha többé.

A rendelet világossá teszi, hogy a magyar állam nem törekszik a nyilvánosság elé vinni, hanem zárt körben akarja intézni az ilyen kellemetlen (lopás, rablás, emberélet árán szerzett tulajdon) eseteket. Ez az, ami miatt jogosan háborodik fel Juhász Sándor, amikor a bennfentes „ügykezelés” általa ismert szervezeti rendszerét taglalja.

Azt azonban nem veti fel, hogy az egész rendszer – amelyet belülről kívánna megreformálni, ezt kifejezetten művészettörténészi-szakmai feladatnak gondolva – mennyire tartozik ránk, a közösség nem művészettörténész tagjaira? És ha van közünk hozzá, akkor az általa leírt – példátlanságában is példaszerű – titkolódzás a szakemberek szerint hogyan egyeztethető össze az ICOM Múzeumok Etikai kódexével – különösen a 6. pont szabályaival –, illetve mindezek együtt a megszorító kormányrendelettel?

Azért a lassú EU is mozgolódik, az Egyesült Államok példáját követve, és emiatt szerény optimizmussal tekinthetünk a jövőbe. Az Európai Parlament a fegyveres konfliktusokban és háborúkban zsákmányolt műkincsekkel és kulturális javakkal kapcsolatos, határon átnyúló visszaszolgáltatási kérelmekről szóló, 2019. január 17-i – a cikkben nem említett – állásfoglalása „felszólítja a Bizottságot, hogy határozza meg a tulajdonjog vagy jogcím megállapításának módjára vonatkozó közös alapelveket, illetve az elévülési szabályokat, a bizonyítási küszöböt és a zsákmányolás, valamint a műkincs fogalmát, figyelembe véve a vonatkozó hatályos szabályokat a tagállamokban”. A pár évtizednyi átmeneti időt meg ki lehet várni…

Szerző: Gyárfás Péter

Pintér Aukció a Vaszary Galériában

A Pintér Aukciósház 297 tételt felvonultató nyári aukcióján festmények, grafikák, szobrok és műtárgyak kerülnek kalapács alá. Az árverés hívószavai idén is a Balaton, a nyár és a szerelem lesznek, mely témák a szokott módon klasszikus, modern és kortárs műalkotásokon köszönnek vissza.

A balatonfüredi Vaszary Galériában megrendezett eseményen olyan neves művészek alkotásaira licitálhatnak az érdeklődők, mint Bálint Endre, Bukta Imre, Egry József, Fehér László, Iványi Grünwald Béla és Rippl-Rónai József.

Az aukció legdrágább tétele Egry József Badacsonyt ábrázoló hangulatos alkotása. Az olajpasztell kép 25 millió forintos kikiáltási árral várja a licitálni vágyókat.

Az aukció tételei közül érdemes kiemelni még ifj. Czene Béla portréját és Bukta Imre Tájkép locsolókannával című olajképét, előbbi 660 ezer utóbbi 1,8 millió forintos kikiáltási árat kapott. 

A kortárs anyagban Konok Tamás, Nádler István, Kádár György és Pauer Gyula művei mellett olyan tehetséges, fiatal művészek alkotásai kerülnek kalapács alá, mint Radák Eszter, Romvári Márton, Zászkalicky Ágnes és Asztalos Zsolt.

A gazdag festményanyag mellett Zsolnay kerámiák, egy Schütz Cili kiöntő és egy dísztál várja az érdeklődőket.

Az aukció teljes anyaga itt érhető el.

Az Axioart Live szolgáltatásnak köszönhetően ezt az aukciót online is követheti. Figyelem! A jelentkezéseket 24 órával az aukció kezdete előtt lezárjuk!

Kiárusítás! Bihar Antikvárium

Kedves Könyvgyűjtő  Barátaink!

Ebben az évben a Bihar Antikvárium nem tartja meg szokásos novemberi könyvárverését. Ennek oka, hogy a tulajdonosok nyugdíjba vonulása miatt a boltot bezárjuk. Az év során félretett aukciós tételekre (40-50 cím) ezúton hívjuk fel az Önök figyelmét. A lista a kikiáltási árakat tartalmazza és mi ezen az áron kívánjuk értékesíteni a könyveket.

Kérjük, hogy a bolt telefonszámán vagy email-címén érdeklődjenek a tételekről.

A bolt készletét szeptembertől nagy engedménnyel kiárusítjuk!

Megköszönve sokéves figyelmüket, érdeklődésüket búcsúznak a tulajdonosok:

Rácz Antalné Éva
Horváth Ferencné Erzsi

Telefon: 06 52 314-780
email-cím: biharantikvarium@gmail.com

 1. Baranyai Béla: A lengyel királykoronázás.  Karczag,1927  2.000,-
 2. Bárdos Artur: A színházi műhely titkai Bp.1943.      3.000,-
 3. Csengery Antal: Történetírók és a történetírás.Bp. 1888. 3.400,-
 4. Csokonai Vitéz Mihály: A lélek halhatatlansága. Debrecen, 1940. 1.800,-
 5. Déri Gyula: A Balaton. Bp. 1911. 2.000,-
 6. Dóry Béla: Első a föld! Bp. 1941. 3.000,-
 7. Deák Ferencz emlékezete. Ünnepélyes közülés. Bp. 1877. 2.000,-
 8. Kultsár István: Hasznos Múlatságok 1818. Első fél esztendő Pest. 11.000,-
 9. Erdélyi Szemle. Márki Sándor emlékének. 1927. 1.500,-
 10. Hazánk. Időszaki folyóirat. 2. évf. Pest, 1860. 11.000,-
 11. Hadtörténelmi közlemények. 1939. 3.000,-
 12. Gerő Ödön: Budapest. 1909. 1.600,-
 13. Gulyás Pál: A népkönyvtárak szervezése, fentartása…Bp. 1913. 2.200,-
 14. Hekler Antal:A budapesti  Pázmány Egyetem sorskérdései.Bp.1931. 2.200,-
 15. Ítéljetek!  Zsidó sorskérdések..Bp. 1939. 3.000,-
 16. Jólesz Károly: A habiri-kérdés.  Bp. 1937. 1.000,-
 17. Jeszenszky: A Debreczeni Tisza István Tud. Egy. Orvosi kara.Bp.1924. 3.400,-
 18. Jeszenszky: The Medical Faculty of the Royal Hungarian…Bp.1924. 3.200,-
 19. Jeszenszky:Die Medizinische Fakultät der Königl.Ung. Bp.1924. 3.200,-
 20. Kaposi-Maácz:Magyar népi táncok,táncos népszokások.Ded.Bp.1958. 2.600,-
 21. Karácsony Sándor:Komáromi János. Bp. 1941. 2.200,-
 22. Lenhossék: Az emberi vese visszér-rendszere.  Bp. 1875. 2.000,-
 23. Málnási Erzsébet:Nagy Lajos lengyel királysága. Nyíregyháza. 1943. 2.000,-
 24. Mátyás Flórián: A magyar nyelv finnítési törekvések…Pécs. 1857. 5.000,-
 25. Novák József:A várjobbágyság intézménye. Debrecen, 1940. 2.200,-
 26. Posch Jenő:Az idő elmélete 1-2.  Bp.1896. 8.500,-
 27. Rábel László: Hivatalos nyelvünk a közhivatalok…Sopron, 1914. 3.000,-
 28. Sőregi János: A Debr.Déri Múzeum Évkönyve 1941. 3.000,-
 29. Spencer: A katonai és iparos társ. szociológiája. Bp. 1919. 2.000,-
 30. Szemere Miklós: A fenséges uralkodóház figyelmébe. Bp. 1903. 3.000,-
 31. Szemere Miklós: Homestead Az ifjúság nevelése… Bp. 1902. 1.600,-
 32. Szemere Miklós külpolitikai nyilatkozatai 1903-1918. Bp. 1918. 3.000,-
 33. Szép Ernő: Magyar drámák a bécsi színpadokon. Bp. 1930. 1.600,-
 34. Széchenyi napjai. Szerk. Csery-Clauser. Bp.1942. 2.000,-
 35. Szőttesek Hajdú-Bihar megyében. Debrecen, 1984. 2.000,-
 36. Szabó Ervin: A szocializmus- Szindikalizmus és szoc.dem.  Bp. 1919. 2.000,-
 37. Szabó: Emerson gondolatvilága. Miskolc. 1938. 2.000,-
 38. Takács Béla: Gyöngyhímzéses debreceni díszkötések. Debr.1984. 2.200,-
 39. Takács Marianna:Magyarországi udvarházak és kastélyok. Bp.1970. 3.000,-
 40. Újszászy: A tárgy problémája Rickert ismeretelm.Sárospatak.1932. 1600,-
 41. Yerhovay: Liberalizmus és conservatizmus. Bp. 1875. 11.000,-
 42. Torma: Adalék Észak-Nyugoti Dacia föld-és helyiratához. Bp. 1863. 3.000,-
 43. Thanhoffer:Adatok a szem porczhártyája szöve- és.. Bp.1875. 3.000,-
 44. Wladár:A nagyszentmiklósi kincslelet feliratainak megf. Bp. 1921. 1.600,-
 45. Wellmann: Általános állattenyésztéstan.  Bp. 1921. 6.500,-
 46. Woyciechowsky: Sipos Pál élete és matematikai munk.  Bp. 1932. 2.000,-
 47. Vikár Béla: Kalevalai tanulmányok vonatk.a magyar ősvall.Bp. 1901. 1.200,-

Főszerepben a papír alapú művészet

A hazai műkereskedelmi piac új szereplője a Showroom – Works on Paper a háta mögött tudhat három sikeres online árverést. Cikkünkben bemutatjuk az archív árverések legizgalmasabb pillanatait, illetve Schindler András, a galéria alapítója mesél nekünk a Showroomról és a nyári tervekről.

Vasarely, Viktor: Hódolat a mozgásnak 1988

Júniusban a Showroom árverésein képeslapokra, számolócédulákra és grafikákra licitálhattak a gyűjtők. A 70-100 tételt felvonultató aukciók meglepő elkelési aránnyal értek véget: a számolócédulák 80,19 százaléka, a képeslapok 38,66 százaléka és a grafikák 39,53 százaléka talált új gazdát.

A 800 forintos kikiáltási árat kapó számolócédulák között olyan grafikusok alkotásaira licitálhattak az érdeklődők mint Faragó Géza, Földes Imre és Vészi Margit. Az árverés legdrágábban eladott tétele a Faragó Géza által tervezett Bika sör litográfia volt. A számolócédulát 30 ezer forintért aukcionálták.

A grafikai aukció tételei közül érdemes kiemelni Gross-Bettelheim Jolán Hátország című litográfiáját és Maurer Dóra Burjánzás című fametszetét, előbbi 240 ezer forintért, utóbbi 110 ezer forintért cserélt gazdát.

Gross-Bettelheim Jolán: Hátország (Home front) 1940-s évek eleje
Maurer Dóra: Burjánzás

Interjú Schindler Andrással

Hogyan fogalmazódott meg benned a Showroom – Works on paper ötlete? Mi a galériátok fő profilja?

Sz. K.: A Showroom, nem csak egy árverezőház, restaurálással és keretezéssel is foglalkozom. Mivel az évek folyamán sok gyűjtővel kerültem kapcsolatba, egy idő után adta magát a kereskedelem felvétele a palettára. A magyar műkereskedelem sokáig – méltatlanul – lenézett területe a papír alapú művészet volt. Ezt az űrt próbálja a galéria betölteni. Az első két év kiállítások szervezésével telt: Kassák, Nádler, Fajó stb., ezek sikeres üzleti próbálkozásnak bizonyultak. 

Milyen típusú aukciókkal készültők nyárra?

Sz. K.: A nyár folyamán még három árveréssel jelentkezünk. Ezek lesznek a témák: kulinária, grafika és egy újabb számolócédula.


A Showroom 4. aukcióján Gasztronómia – Vendéglátás története témában licitálhatnak az érdeklődők. Az online aukció július 19-én (vasárnap) este 7 órakor zárul.

Ízelítő a katalógusból:

Bakay János Curia vendégfogadó borkönyve. 1837
Ék Sándor: Kiskunhalasi piac. 1950-es évek, eredeti ezüstnagyitás fotógráfia