Latest Posts

Impozáns anyaggal várja a gyűjtőket az Amor del Arte Aukciósház

Az Amor del Arte Aukciósház lelkesedése tavasz óta nem enyhült. A tavaszi I. Élő „LIVE” Online Aukció sikerességén felbuzdulva egy még impozánsabb katalógussal készültek az őszi szezonban. 

A jelenlegi helyzet nem teszi lehetővé, hogy személyes résztvevői legyenek az árverésnek, de az Axioart Live szolgáltatásának köszönhetően a virtuális teremben ugyanúgy valós időben tudnak majd licitálni, így vigyázva egymásra!

A II. Live Online aukción 177 tétel kerül kalapács alá, az eseményen festményekre, grafikákra és műtárgyakra licitálhatnak az érdeklődők. Az aukció legdrágább tétele Brodszky Sándor hegyvidéki tájat ábrázoló olajképe. Brodszky a Markó-körhöz tartozó romantikus tájképfestők jellegzetes képviselője, sokat festette a Felvidék és a Dunántúl festői tájait. A tájkép finomsága és érzékisége magával ragadó, a sötét-világos, éles kontúrok és ködbe vesző részletek ellentétére épülő kép 3,2 millió forintról indul.

Milliós induló árat kapott Müller Ágosta A Sátán címet viselő sötét tónusú olajképe, Pintér Éva Lovaglás című szövött kárpitja, Kernstok Károly Tavasz a földeken című alkotása és Barabás Miklós női portréja.

Dr. Bellák Gábor így nyilatkozott a Müller képről: „Összefoglalóan megállapítható, hogy Müller Ágosta „A Sátán” című festménye az életmű legjelentősebb, és legtöbbször kiállított alkotása. Müller Ágosta most vizsgált festményében a magyar képzőművészet egyik elfelejtett művészének kiemelkedő fontosságú alkotásának örvendhetünk.”

Pintér Éva művészete, művei az utóbbi időben előtérbe kerültek, azt lehet mondani, újra felfedezték. A 20. század legelismertebb textil művészénél, Ferenczy Noéminál tanult. Ugyan az 50-es években végzett, mégis olyan hatással volt rá tanára, hogy műveiben rendszeresen megjelenik Ferenczy Noémi szellemisége, miként ezen árverésre bocsájtott művében is.

A festmények közül érdemes még kiemelni Bolmányi Ferenc Nemzeti Szalonban is kiállított képét, az Elmerengvét. Az expresszionista alkotás narancsos-kékes tónusú háttere megtöri a kép komorságát. Az előtérben ülő asszony arca és testtartása magában hordozza a fájdalmat.

A grafikai anyagban olyan alkotók művei kerülnek kalapács alá, mint Mattis Teutsch János, Lotz Károly, Borsos Miklós, Martyn Ferenc, Kelety Gusztáv, Biai­-Főglein István és Csohány Kálmán. 

Csohány az 1960-as évek grafikus nemzedékének egyik meghatározó egyénisége volt. Rézkarcain, tusrajzain és litográfiáin a népi szimbolika érzelemgazdag, balladai tömörségű egyéni hangvétellel jelenik meg. Az erőteljes, ugyanakkor szűkszavú grafikai vonalvezetés komor, fájdalmas látomásait közvetítik. Visszatérő motívumai: madarak, fák, szárnyas angyalok, kapuk. 

Az aukción színvonalas kortárs alkotásokra is licitálhatnak az érdeklődők. Érdemes egy pillantást vetni Lossonczy Tamás Alakok című alkotására és Kozma István Ülő aktjára, előbbi 650 utóbbi 820 ezer forintos indulóárat kapott. Bakányi Gyula Piknik a hegyek között című alkotása pedig 160 ezer forintos kikiáltási árról indul.

Igény esetén a tételek megtekintésére lehetőséget biztosít a Galéria, az egészségügyi szabályok szigorú betartása mellett, kizárólag előre egyeztetett időpontban. Vételi megbízását 2020. november 27-én 18:00 óráig tudja leadni. Bármelyik tétellel kapcsolatban kérdése merülne fel, esetleg több fotóra van szüksége, keresse bizalommal az Aukciósházat!

Az aukció teljes katalógusa itt tekinthető meg!

November 18-án startol az Axioart 1. Online zoom webináriuma

Axioart 1. Online Zoom Webinárium
Téma: Covid és a műgyűjtés
Kezdés: 2020.11.18. 15.00

Az ingyenes online regisztrációhoz kattintson ide!

Szakértők: 

Barki Gergely – kurátor, művészettörténész
Fertőszögi Péter – a BÁV Zrt. művészeti igazgatója, művászettörténész
Rechnzitzer János – gyűjtő

Hogyan befolyásolja a Covid járvány a műtárgypiac alakulását?
Mennyire tudták eredményesen lereagálni a magyar aukciósházak és antikváriusok a vírushelyzet adta új körülményeket és feltételeket?Beszélhetünk-e az online műkereskedelem felvirágzásáról?
Milyen típusú és árú tételeket vásároltak az elmúlt hónapokban a gyűjtők?

Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat az Axioart első webináriumán.

Várunk szeretettel minden érdeklődőt!

Amennyiben kérdése van, technikai problémába ütközött az alábbi címre írhat: support@axioart.com

Milliós leütések a Krisztina Antikvárium aukcióján

A Krisztina Antikvárium múlt hét szombaton (november 7.) tartotta jubileumi árverését. Az 50. aukció anyagában olyan ritkaságok kaptak helyet, mint a Bánk Bán első kiadása, József Attila verseskötete, amit a költő Barcsay Jenőnek dedikált és egy igen ritka első kiadású Petőfi Sándor Czipruslombok Etelke sirjáról is.
A helyszínen 40-50 ember harcolt a tételekért, emellett rengeteg gyűjtő online, telefonon és vételi megbízásokkal érvényesítette licitjét.

Az árverésen 380 tétel került kalapács alá és a papírrégiségek 86,5%-ára érkezett sikeres licit. A katalógusban szereplő tételek összértéke 55 262 000 forint volt, az árverés végén a tételek összértéke 68 709 000 forint lett.

Az Axioart Live szolgáltatásának köszönhetően 93 ember jelentkezett be online licitek leadása céljából, több mint 12,25 millió forint értékű papírrégiséget ütött le az aukciósház ügyfeleinknél, az aukcionált tételek közel 20%-a került online licitálóhoz.

Az online szolgáltatás mellett több ügyfelünk is élt a vételi megbízás adta lehetőséggel, 6,1 millió forint értékben, összesen 79 darab vételit közvetítettünk az aukciósház felé. Az AXIOART oldalán leadott vételi megbízások 14%-a sikeres lett.

Érdekesség:

A katalógus tételei közül érdemes kiemelni József Attila Külvárosi éj című kötetét, aminek a kikiáltási ára 600 ezer forint volt és az élénk licitharcot követően 1,3 millió forintért ütötték le a tételt egy online licitálónál.

Petőfi 1844-ben érkezett a fővárosba, ahol Vahot Imre jóvoltából a Pesti Divatlapnál segédszerkesztő lett. Még abban az évben ismerkedett meg Csapó Etelkével, Vahot unokahúgával. A tizenöt esztendős lány elbűvölte a költőt, aki rögtön házassági reményeket is táplált. A lány azonban 1845 elején váratlan betegségben elhunyt. Emlékére írta a következő hetekben Petőfi a versciklust, a költemények zöme néhány napon belül elkészült. A kötet 1845. március 20-án jelent meg. A költő számára a csupán két héttel korábban megjelent János vitéz hozta meg az országos hírnevet. A két mű körülbelül ugyanilyen időkülönbséggel került nyomdába, így akkor még nem sejthették az elbeszélő munka későbbi sikerét. Amíg azonban a népszerűnek ígérkező népies költeményt viszonylag nagy példányszámban adták ki, addig a sokkal személyesebb tárgyú versekből nyilvánvalóan kevesebb látott napvilágot. Ez magyarázhatja, hogy egyike a legritkább magyar irodalmi első kiadásoknak. Petőfi Sándor műve, a Czipruslombok Etelke sírjáról a 900 ezer forintos kikiáltási ár után 1,3 millió forintért lett egy licitálóé.

Élénk érdeklődés övezte gróf Széchenyi István Selyemrül című művét. A rendkívül ritka kiadványban a szerző a selyemhernyó-tenyésztés fontosságát taglalja és javaslatot tesz az alakítandó egyesület szabályaira. Az első kiadás 1 millió forintos kikiáltási ár után 1,2 millió forintért lett egy online licitálóé. 

Íme, a három legmagasabb leütési ár:

1, Széchenyi István, gróf: Lovakrul. Első kiadás. Pesten, 1828, Petrózai Trattner.
Kikiáltási ár: 8 000 000 Ft
Leütési ár: 10 000 000 Ft

2, Rossi, Giovanni Giacomo: Teatro della Guerra contro il Turco (Roma, 1687.) című művéből magyar várakat, városokat ábrázoló, korabeli színezésű rézmetszet-sorozat. 
Kikiáltási ár: 4 000 000 Ft
Leütési ár: 4 000 000 Ft

3, Birckenstein, Anthon Ernst Burckhard von: Ertz-Herzogliche Handgriffe Deß Zirckels und Linials, Oder Außerwehlter Anfang zu denen Mathematischen Wissenschafften
Kikiáltási ár: 900 000 Ft
Leütési ár: 1 700 000 Ft

Előfizetőink a katalógus teljes leütési listáját az alábbi linken – a bejelentkezést követően – érhetik el.

Háború utáni és kortárs kulcsművek a Virág Judit Galériában

Az utóbbi évek legnagyobb jelentőségű kortárs árverése volt hazánkban a Virág Judit Galéria tavaly megrendezett, Háború utáni és kortárs művek aukciója. November 15-én ismét a korszak alkotásaira licitálhatnak az érdeklődők, köztük Reigl Judit, Fajó Imre, Lakner László és Sarkadi Péter kulcsműveire. A 114 tételt bemutató kiállítást november 14-ig ingyenesen lehet megtekinteni a Virág Judit Galériában.   

Tavaly novemberben szervezte meg a Virág Judit Galéria első, háború utáni és kortárs művekből álló aukcióját, melyen Nádler István, Lakner László, Keserü Ilona és Csernus Tibor műve is a korábbi legmagasabb leütési ár többszöröséért kelt el. Az akkori eredmények tovább erősítették a hazai és a nemzetközi műtárgypiaci érdeklődést a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek és a kortárs magyar képzőművészet iránt, és komoly hatással voltak az érintett alkotók nemzetközi piaci értékére is. Azóta számos magyar alkotó ért el külföldön kiemelkedő eredményeket, legutóbb Bak Imre Orange című műve kelt el rekordáron Lengyelországban. A november 15-i aukció eredményei tovább erősíthetik a magyar kortárs képzőművészet helyzetét, ezért az árverésen kiemelt érdeklődésre számítanak. Míg a helyszínen biztonsági intézkedések segítik az egészség védelmét, a Virág Judit Galéria saját online felületén keresztül bárhonnan követhetők az események, és leadhatók a licitek. 

Reigl Judit alkotásai nemcsak a Christie’s vagy a Sotheby’s aukcióin érnek el rekordokat, hanem a hazai műtárgypiacon is. Az egyik legsikeresebb magyar származású kortárs művész idény nyáron hunyt el Franciaországban. Művei a világ legfontosabb múzeumainak, köztük a New York-i Modern Művészetek Múzeuma, a Metropolitan, a Guggenheim Múzeum és a londoni Tate Modern gyűjteményének részei. Az aukción 15 millió forintos kikiáltási árról induló, Gomolygás, Csavarás, Oszlop, Fény című alkotásának párdarabjai a Centre Pompidouban és a Musée d’Art Modern de la Ville de Paris-ban találhatóak. 

Reigl Judit (1923-2020): Gomolygás, Csavarás, Oszlop, Fém, 1984
Kikiáltási ár: 15 000 000 Ft

Lakner László a Kulturális Kapcsolatok Intézetében rendezett 1969-es önálló kiállításának központi darabjai közé tartozott egy Rózsák (1969) című, huszonöt darabból álló festménysorozata. Mindegyik festményen ugyanaz a stilizált, ugyanakkor rendkívül érzékien megfestett rózsa-forma ismétlődött, megidézve az amerikai pop art, főképp Andy Warhol mechanikus sokszorosításon alapuló képalkotási eljárását. A sorozatot először egy kölni galéria vásárolta meg, majd egy magyarországi műgyűjtőhöz került, aki részleteiben értékesítette. Az aukción a rózsa-sorozat négy képtáblából álló változata kerül kalapács alá 12 millió forintos kikiáltási árról indulva. 

Lakner László (1936): Rózsák, 1969
Kikiáltási ár: 12 000 000 Ft

Ugyanerről az árról indul Keserü Ilona jutavászonból készült Cérnás című műve. A hatvanas évek végén egyre több festőművész kezd el kísérletezni a művészeti ágak és technikák összemosásával. Keserü Ilona az elsők között fordult a varráshoz, de nem alkalmazott műfajként használta, hanem érzékiséget, nőiséget magában hordozó vizuális energiaként, amely a tárgyalkotásban és a minőségek különbségeinek érzékeltetésében játszik szerepet. Ennek az időszaknak egyik kulcsműve a Cérnás, mely monumentális méretével már-már minimalista hatást kelt.

Keserü Ilona (1933): Cérnás, 1969
Kikiáltási ár: 12 000 000 Ft

Fajó János geometrikus festményei alapformák és alapszínek asszociatív variációi, vegytiszta képletek. Az aukción kalapács alá kerülő, 1968-ban készített Kék ölelés című festménye a tér kérdésével és a síkok egymásba játszásával foglalkozik, a legelemibb formákat, a háromszöget és négyzetet variálva. Szintén a geometria, valamint az érzelmek a meghatározó strukturáló elemek Nádler István 1977-ben készült Gyász II. című festményén. Az ekkoriban készült sorozatai – feltehetően édesapja elvesztése hatására – más-más módon, de a gyász, a veszteség témáját járják körül, fokozottan a színek segítségével. Nádler a Gyász II. (1977) c. festményéhez formák közül a négyzetet választja, ami a földi teljesség szimbóluma, az idea megtestesítője és egyben a halál bizonyossága. 

Fajó János (1937-2018): Kék ölelés, 1968
Kikiáltási ár: 6 000 000 Ft
Nádler István (1938): Gyász II., 1977
Kikiáltási ár: 8 000 000 Ft

A kiemelt tételek közé tartozik még Sarkadi Péter Ars Poetica, “Jaj cica…” című képe, amely a pop art stílusjegyeit, reklámkliséket, a nagyvárosi folklór szubkultúráját és a televízióból ismert használati tárgyakat ötvözi. Az „international pop” nemzetközileg is fontos alkotása Konkoly Gyula a Második világháború című műve, melynek rendkívül gazdag felületén szertelenül rendelődnek egymás mellé a második világháború és az azt követő időszak pillanatképei.

Sarkadi Péter (1948): Ars poetica, “Jaj cica…” 1976-78
Kikiáltási ár: 3 000 000 FT

A Virág Judit Galéria Háború utáni és kortárs művek árverésének november 15-én tartják a Budapest Kongresszusi Központban.  A 114 tételből álló kiállítást november 3. és 14.  között ingyenesen lehet megtekinteni a Virág Judit Galériában.

A galériában és a Kongresszusi Központban a járványügyi szabályoknak megfelelő távolságtartás biztosított, valamint valamennyi résztvevő számára biztosítják a maszkokat és a kézfertőtlenítőket. 

További információ, online katalógus itt.

Árverési tudósítás | Ex Libris Antikvárium – 64. árverés

Az Ex Libris Antikvárium múlt hét pénteken (október 30.) tartotta 64. árverését. A járvány miatt csak pár ember jelent meg személyesen az aukción, a többség online, telefonon és vételi megbízásokkal érvényesítette licitjét.

Az árverésen 305 tétel került kalapács alá és a papírrégiségek 68,5%-ára érkezett sikeres licit. A katalógusban szereplő tételek összértéke 2 622 300 forint volt, az árverés végén a tételek összértéke 3 362 500 forint lett.

Az Axioart Live szolgáltatásának köszönhetően 75 ember jelentkezett be online licitek leadása céljából, több mint 1 millió forint értékű papírrégiséget ütött le az aukciósház ügyfeleinknél, az aukcionált tételek közel 30%-a került online licitálóhoz.

Az online szolgáltatás mellett több ügyfelünk is élt a vételi megbízás adta lehetőséggel, közel 1,2 millió forint értékben, összesen 71 darab vételit közvetítettünk az aukciósház felé. Az AXIOART oldalán leadott vételi megbízások 35%-a sikeres lett.

Érdekesség:

A katalógus tételei közül érdemes kiemelni Bonfini Rerum Hungaricarum decades című kötetét, aminek a kikiáltási ára 80 ezer forint volt és az élénk licitharcot követően 260 ezer forintért ütötték le a tételt egy online licitálónál.

Illosvai (Selymes) Péter Az hires neves Tholdi Miklosnak ieles cselekedetiről és baynokságától való historia című művének a kikiáltási ára 4 ezer forint volt, végül 26 ezer forintnál ütötték le a könyvet szintén egy online licitálónál.

Élénk érdeklődés övezte Széchenyi István Politikai programm töredékek első kiadását, ami a 30 ezer forintos kikiáltási ár után 85 ezer forintért lett egy licitálóé. 

Íme, a három legmagasabb leütési ár:

1,SZÉCHENYI ISTVÁN, GRÓF: Véleményes jelentés a Tiszaszabályozási ügy fejlődésérül.
Kikiáltási ár: 60 000 Ft
Leütési ár: 400 000 Ft

2, BONFINI, ANTONII(US): Rerum Hungaricarum decades IV. cum dimida
Kikiáltási ár: 80 000 Ft
Leütési ár: 260 000 Ft

3, SZÉCHENYI ISTVÁN, GRÓF: Világ vagy is felvilágosító töredékek némi hiba ‘s előitélet eligazitására
Kikiáltási ár: 40 000 Ft
Leütési ár: 90 000 Ft

Előfizetőink a katalógus teljes leütési listáját az alábbi linken – a bejelentkezést követően – érhetik el.

Őszi könyvzuhatag

Az Antikvárium.hu őszi könyvpalettáján immár 11. alkalommal ismét a dedikált és aláírt könyveké a főszerep. A megszokott 223 tétel között megtalálható számos irodalomtörténeti kuriózum, bibliofil kiadvány, a mesekönyvtől kezdve a kevés példányszámban kiadott köteten keresztül a híres emberek számára dedikált könyvekig egyaránt, akárcsak a már ismert költők, regényírók dedikációinak újabb meglepetései.

A jó és ritka könyvek értéke állandóan növekszik. A könyvnyomtatás hajnalától eltelt számos esztendő alatt megannyi kötet került neves író, költő, s közismert személy keze vonása által a kultúra és a könyvgyűjtő ember figyelmének középpontjába

Az Antikvárium. hu jelen tárlata többek között olyan irodalomtörténeti értékkel bíró köteteket bocsájt az online piactérbe, melyek az elmúlt évtizedek aukcióin nem kerültek kalapács alá.

Ady Endre: Így is történhetik című novelláskötetének első kiadását a szerző – aláírásgyűjtő kártyán beragasztott – aláírása „szakralizálja”, s emeli az Ady ereklyék sorába. Az aláírásgyűjtő kártyán a költő legjobb barátjának, Kabos Ede írónak aláírása is látható, mely az egykori elválaszthatatlan barátság emlékét tovább őrzi.

A tárlat kutatástörténeti jelentőséggel bíró becses darabja Radnóti Miklós: Orpheusz nyomában című kötetének első kiadású dedikált példánya. E védőborítóval ellátott könyv Radnóti Miklós műfordításait tartalmazza, s előlapján olvasható autográf bejegyzésben a fordító jókívánságait Halász Gábor irodalomkritikus számára ajánlja. Ez az első ismert, így egyetlen Halász Gábornak szóló ajánlás!

Ezen aukció további ritka kötetei emelkednek ki a tárlat kínálatából, így Gárdonyi Géza: Fehér Anna című drámája, mely színdarabot kifejezetten Fedák Sári színművésznő részére írt. A könyvben az író kedves sorait Lipcsey Erzsébet kisasszonynak ajánlja, kinek családjával Gárdonyi közeli kapcsolatban állt.

A kínálat irodalmi összeállításának ugyancsak éke: a „Romlás virágai” című dedikációval ellátott többszörösen aláírt kötet is. A könyvben a három fordító: Tóth Árpád, Babits Mihály és Szabó Lőrinc által aláírt és Tóth Árpád által írt Kemény Simon költőnek címzett sorok olvashatók. Igazi becses, gyűjtői darab, hisz a három fordító által névre szólóan dedikált példány az utóbbi időkben nem fordult elő árveréseken; hosszú évek óta ez az egyetlen.

A híres emberek könyvtárából mindenképp meg kell említeni Kosztolányi Dezső: Mák című verseskötetét, melynek címlapján a szerző legbizalmasabb barátjának, Füst Milánnak szóló dedikációja olvasható. A bejegyzés időpontja azért is kuriózum, mert ezáltal bizonyítható, hogy bár korábban volt közöttük nézeteltérés, újra felvették egymással a kapcsolatot.

Buday György: Balladák könyve című művének angol nyelvű kiadását nem csak az általa készített fametszetek teszik kuriózummá, hanem a Hont Ferenc, Kossuth-díjas rendező számára írt sorai is. Halász Gyula: Édes anyanyelvünk című kötetében bizalmas sorait Márai Sándor pályatársának címezte, s ez által a különleges és ritka könyvek sorába iktatta.

És ha már a különlegességeknél tartunk, az aukció egyik spektákuluma Gabriel García Márquez: A pátriárka alkonya című regényének első kiadása, melyet a Nobel-díjas szerző és politikai aktivista Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának egykori elnöke számára dedikált.

Az aukciós kínálat számos bibliofil kincset kínál a gyűjtők számára, mint például Apponyi Albert: Emlékirataim/Ötven év 337-es számú aláírt példányát; Móra Ferenc Véreim című művének aláírt, aranyozott gerincű, félbőr bibliofil kiadást; vagy Paul Géraldy: Szerelem című verseskötetét, ahol a szerző aláírása mellett a kézzel írt 3-as sorszám is szerepel.

A több mint 80 klasszikus regény között megtalálható Fekete István: Kele című ifjúsági regénye, mely kötetben a közkedvelt állattörténetek népszerű szerzőjének aláírása és feleségének ajándékozási bejegyzése is szerepel. A galamb papné és a Tavaszi szél című regények első kiadását szerzőjük, Móricz Zsigmond névre szóló dedikációja tesz még értékesebbé.

Egy könyvben található két különböző mű, két nagyon eltérő szerzőtől. Más műfaj, más szemlélet, eltérő módszer, mégis egybefüggő, egymásra utaló, szinte már-már párbeszédet imitáló alkotások. Kertész Imre: Jegyzőkönyvét és Esterházy Péter: Élet és irodalom című munkáját mindkét szerző dedikációja teszi egyedivé!

A számos első kiadás közül figyelemfelkeltő tétel az aukció lajstromában Márai Sándor: Mágia című regényének első kiadása, melyet a szerző 1941-ben látott el dedikációjával. E kuriózumok sorát gazdagítja Füst Milán: Szakadékok című öt kisregényét tartalmazó kötete is. E mű az érdekes történetek és a szereplők életszerű bemutatása révén, s karakteres jellemvilága által új irányba terelte a magyar kisregény-irodalom műfaját.

„Varietas delectat. – A változatosság gyönyörködtet.” – e jelmondat fényében alkotott Karinthy Frigyes is, aki elmondása szerint, minden műfajban alkotott maradandót. Az olvasók többnyire irodalmi karikatúráit ismerik. Jelen aukció életművének egyik érdekességét a Gyilkosok című novelláskötetét kínálja, mely a szerző aláírásával kerül a nagyközönség elé. Kassák Lajos is több műfajban alkotott. Író, költő, műfordító, folyóiratok szerkesztője, munkatársa és avantgárd képzőművész. Az aukció tételei között Karácsonyiék című két kötetes regénye szerepel, a szerző kézzel írott dedikációjával megfűszerezve.

Az igazán nem hétköznapi felsorolás után álljon itt néhány szerző epikai műve úgy, mint Pilinszky János: Végkifejlet című verseket és színműveket tartalmazó dedikált kötete, Weöres Sándor által dedikált Bóbita című verses meséje és József Attila utolsó fényképére című verse, melynek gépiratát névre szóló dedikációja emel rangosabbá.

Ha kicsit elrugaszkodunk a szépirodalom világától, de nem az értékes, aláírt művek felsorolásától, meg kell említeni a kiváló esszéista, dráma- és prózaíró, mellesleg kitűnő bridzsjátékos és szakértő, Ottlik Géza: Próza című irodalomtörténeti értekezését, melynek dedikált példánya is színesíti a gazdag kínálatot.

A könyvekbe írott dedikációkon túl a kötetekben, vagy az íróasztalok féltett rejtekében megbúvó fényképek és plakátok is őriznek becses kézjegyeket, melyek az aukció keretében kerül napvilágra. Így Karády Katalin dedikációját tartalmazó fényképes üdvözlőlap, Tolnay Klári valamint Oszter Sándor aláírt fényképe. Egy-egy ritkán megőrzött színházi ismertető aláírt példánya – úgy, mint Németh László: Szörnyeteg c. drámájának, s Illyés Gyula: Kegyenc c. drámájának ismertetője.

Továbbá megemlíthetjük a Puskás Ferenc által aláírt Egy legenda életre kel című életrajzi regényét, valamint Major János, Nagy Béla, Várszegi János: Zöld-fehérben című sporttörténeti munkáját, melyben több, az FTC labdarúgóinak, aláírása található, mint Nyilasi Tibor, Mörtel Béla, Szokolai László, Jancsika Károly, Pogány László és Major Ferenc.

Itt az alkalom, hogy az árverésen licitálók ritkaságokkal bővítsék gyűjteményüket, melyet az érdeklődők megtekinthetnek, és személyesen kézbe vehetnek a webáruház IX. kerületi, budapesti átadópontján október 15-től 22-ig, hétköznaponként 10 és 18 óra között.

A már jól ismert módon minden egyes kötetről az átlagos katalógusinformációnál sokkal gazdagabb fotóanyag és írásos háttérinformáció (a leiratokon túl előszó, tartalomjegyzék és fülszöveg van minden olyan könyvnél, ahol ezek rendelkezésre állnak) található a webáruház aukciós felületén, hathatósan segítve ezzel a licitálás előtti tájékozódást új és visszatérő ügyfelei számára egyaránt.

Az Antikvarium.hu „11. dedikált könyvek és kéziratok árverése” ITT érhető el »

Milliós online licitek a BÁV kétnapos árverésén

A BÁV 73. Művészeti aukcióján a vételi- telefonos- és online megbízások száma jelentősen meghaladta a korábbi árveréseket. A vásárlási szokások átalakulóban, a koronavírus miatt pedig egyre több ember választja a biztonságosabb licitálási lehetőségeket.

A szeptember végi rendezvényen nem csak a teremben gyűltek össze szép számmal a licitálni vágyók, az Axioart Live szolgáltatásának köszönhetően közel 160 ember regisztrált online licitek leadása céljából. A sikeresen aukcionált tételek közül minden tizedik online licitálóhoz került. Az árverésen a sikeres online licitek összértéke több mint 16,5 millió forint volt. 

Az online szolgáltatás mellett több ügyfelünk is élt a vételi megbízás adta lehetőséggel, közel 11,5 millió forint értékben, összesen 42 darab vételit közvetítettünk az aukciósház felé. Az AXIOART oldalán leadott vételi megbízások 30%-a lett sikeres.

A kétnapos árverésen összesen 490 tétel került kalapács alá és az alkotások 69%-ára érkezett sikeres licit. Az aukcionált tételek összértéke 232 691 000 forint lett.


A szeptember 29-30-án zajlott őszi aukción a legnagyobb licitharcok a gazdasági válságok idején klasszikusan menekülőeszköznek tekintett befektetési ékszereknél zajlottak. Az ékszernap legdrágábban eladott tételére, a Van Cleef & Arpels csavart karika fülbevalójára 3 millió forintról indult a licit, amelyet végül 9,5 millió forintnál ütöttek le.

A dobogó második helyére fehérarany, csaknem 10 karátos briliánssal ékített nyakék került. Az ékszer 4,8 millió forintért kelt el.

A Cartier hajlított szög elnevezésű karkötőjét 1,9 millió forintért árverezték el. A Tiffany leghíresebb tervezőjének, Elsa Perettinek, hullámok ihlette garnitúrája pedig 1,3 millió forintért egy online licitálóhoz került.

Az ezüsttárgyak között az Ecsedy-Csapó nemesi család art deco tálcája 550 ezer forintért kelt el. A legnagyobb licitharc egy kisméretű kínai mokkáskannáért alakult ki. Az 50 ezer forintról induló ritkaság majdnem nyolcszoros áron, 320 ezer forintért kelt el.


A festmények közül Schönberger Armand Rakpart című festményét 7 millió forintnál ütötték le, Bernáth Aurél Csendélet Cézanne-könyvvel című alkotásáért pedig 6,5 millió forintot fizettek.

Nagy licitharcok alakultak ki a kortárs alkotásoknál: jelentős áremelkedés mellett ütötték le Fajó János, Bukta Imre, ef Zámbó István alkotásait. A kortárs anyagból érdemes kiemelni Orosz Gellért 5+2 című képét, ami 1,4 millióért kelt el. A festő egy másik absztrakt kompozíciója pedig kilencszeres áron, 2 millió forintért lett egy online licitáló.

Ismét nagy volt az érdeklődés Gádor István, Gorka Lívia és Gorka Géza alkotásai, valamint a háború utáni modern Zsolnay-kerámiák iránt. A legdrágább műtárgy egy Zsolnay-ritkaság lett: a Klein Ármin tervei alapján készült háromdarabos virágtartó díszedény 2 millió forintért kelt el.


A fentebb írt árak nem tartalmazzák az aukciósház jutalékát. Előfizetőink a katalógusok teljes leütési listáját az alábbi linkeken – bejelentkezést követően – itt és itt érhetik el.

Az aukciósház december 9. és 11. között tartja háromnapos BÁV100 Centenáriumi aukcióját.

Erős anyaggal zárul a szeptember

Színvonalas üvegtárgyak, Gorka kerámiák, hanglemezek, ékszerek, ezüst tárgyak, festmények és grafikák kerülnek kalapács alá a jövő héten. Akik szeretnének műtárgyakba fektetni, azoknak a Báv kétnapos aukciója igazi csemegéket tartogathat.

Szeptember 28-án hétfőn a Kiskép és a Fény Galéria közös árverésén licitálhatnak az érdeklődők. Olyan kortárs üvegművészek alkotásai kerülnek kalapács alá, mint Balogh Eleonóra, Bánó Rita, Deák Zsuzsanna, Gáspár György, Lukácsi László és Lugossy Mária. A kerámia anyagból érdemes kiemelni Gorka Lívia Szárnyak című szobrát és Gorka Géza talpas kínálóját, előbbi 240 utóbbi 75 ezer forintos kikáltási árat kapott.

Gáspár György (1976): White Fission

A BÁV ékszeranyagában a 30-as, 40-es évek ékszerremekei mellett felvonulnak a finom, minőségi alapdarabok, a befektetésre is kiváló brilles ékszerek, valamint a luxusmárkák ékszercsodái is. Jó alkalom lesz ez azoknak, akik eddig csak a kirakatokban csodálhatták meg a nagy ékszerházak alkotásait, de nem is álmodhattak arról, hogy egy-egy ikonikus modellt megvásároljanak. Ezek közül talán a legismertebb a Cartier hajlított szög elnevezésű karkötője, amely a 90-es évek óta hódít. A könnyen viselhető karék tökéletes formatervezése miatt szinte minden sztár ékszerdobozában megtalálható. A jelenlegi, kb. 2 millió forintos bolti árával szemben 850 ezer forintos kikiáltási árral indul az aukción.

Igazi licitharcok alakultak ki az utóbbi években a Bvlgari ékszerekért, most többek között az ékszerház jelképének számító kígyó formájú fülbevaló is kalapács alá kerül. A Tiffany & Co. leghíresebb tervezőjétől, Elsa Perettitől, a hullámok ihlette nyakékre és a hozzá tartozó karékre 900 ezer forintról lehet licitálni. Utóbbi az elmúlt években egyre divatosabbá vált látványékszerek közé tartozik, amelyek először a fast fashion üzletekben jelentek meg, nem véletlenül, hiszen nemesfémből készítve, valódi kövekkel díszítve már csak a kivételezettek engedhetik meg maguknak. Ezek az időtlen darabok ráadásul a befektetők kedvencei is.

Az ékszernap csúcspontja a Van Cleef & Arpels különleges, csavart karika fülbevalója lesz, amelynek belső és külső ívét a tervezője 54 darab, mintegy 8 karátnyi tökéletes baguette és kerek csiszolású briliánssal díszített. A márka híres arról, hogy minden darabja kézzel, limitált kiadásban készül. A minőségi eleganciáért legkevesebb 3 millió forintot kell majd fizetni. Aki a fülbevalóhoz illő fehérarany, 161 darab és közel 10 karátnyi briliánssal ékített nyakéket is szeretné felvenni, annak további 3,6 millió forinttal kell készülnie az aukcióra.

A BÁV festményanyagának egyik különlegessége Ligeti Antaltól a Pest-Buda látképe. A 9,5 millió forintról induló alkotás 1870 körül készült, s datálását segítette, hogy felfedezhetjük rajta az éppen épülő Szent István Bazilika kupoláját is.

Schönberger Armand Rakpart című jól ismert festményét a háború utáni európai izmusok összegző művének tekinthetjük, amelyre egyaránt hatott a német expresszionizmus, az olasz futurizmus és a magyar dekoratív modernista törekvések. A világháború utáni újrakezdést megjelenítő főműre 6 millió forinttól lehet majd licitálni.

Az őszi aukció kínálata már ízelítőt ad a decemberi kortárs árverésből is. Orosz Gellért, a magyar absztrakt művészet meghatározó alakjának formabontó művei sokáig a művész budapesti otthonában, egy dobogó alá rejtve várták az utókor megbecsülését. Több mint 50 év után alkotásai folyamatosan döntik az aukciós rekordokat. Az 550 ezer forintos kikiáltási árral most árverésre kerülő 5+2 című műve a zártság és kiterjesztés, lehatároltság és nyitottság, ritkulás és tágulás dinamikus játékára épít, amelyben a szinte felharsanó 5 pasztellszín mellett a +2 fekete és téglapiros csak fokozzák a festmény lendületét.

A festménynap záróakkordja Bernáth Aurél asztali csendélete. A dunaparti ablak elé állított dísztelen asztalon látszólag esetlegesen odakerült tárgyak között jelenik meg a címadó Cézanne könyv. A hideg fényű, őszi hangulatú kép hűen adja vissza Bernáth lírai alkatát. A festő érett korszakának egyik kiemelkedő műve 4,5 millió forintról indulva kerülhet új gyűjteménybe.

A műtárgynap sokak által várt tétele lesz az a 240 ezer forintos kikiáltási árról induló 19. század eleji francia kandallóóra, amely a híres párizsi órás családból származó Maurice-Jacques Gavelle munkája. A fatörzsbe épített óraszerkezetre támaszkodó Heraklész a múló időre emlékezteti a halandókat.

https://axioart.com/tetel/francia-kandalloora-09810a7c?search=francia+kandallóóra

A hagyományosan erős Zsolnay felhozatalban igazi ritkaságnak számít idén a Klein Ármin által tervezett és kivitelezett három darabos virágtartó garnitúra. A kecses udvarlási jelenetekkel díszített alkotás 2 millió forintos kikiáltási árral várja a gyűjtőket. Nagy érdeklődésre számíthat még a Távol-Kelet finom természetközelségét a Zsolnay-gyár bravúros technikáival ötvöző bambuszos díszváza, vagy az 1,2 millió forintról induló, víz alatt úszkáló sügéreket megjelenítő eozinmázas díszváza is. A szakértők idén is egy különleges válogatással adóznak a többek között Török János, Gazder Antal és Kovács István által fémjelzett modern Zsolnay korszaknak.

A BÁV kétnapos eseményét az Axioart Live szolgáltatásának köszönhetően otthonában is nyomon követheti. Az első napra itt, a második napra itt tud jelentkezni.

A Ráday Antikvárium és Galéria online aukcióján a zene szerelmesei bekelitekre licitálhatnak. Olyan zenekarok albumai kerülnek kalapács alá, mint a Beatles, Guns N’ Roses, Omega és Pink Floyd. Az árverés szeptember 30-án este zárul.

Őszi könyvritkaságok

Az Antikvárium.hu 12. online aukcióját szeptember 17-én indítja el, ahol a széles kínálatban a dedikált és aláírt könyveken kívül számos bibliofil kiadvány, útikönyv, szépirodalmi ritkaság, tiltólistára került kötet, különböző témájú szakkönyv, valamint művészeti kiadványok, festmények, metszetek és rézkarcok csalogatják a látogatókat az aukciós térbe. Nem kell mást tennie, csak a karosszékből végigkísérni az árverés alakulását és a megfelelő pillanatban megtenni a licitjét!

A minden eddiginél több első kiadású kötettel induló, számos témakörbe tematizálódó aukciós tárlat tételei közül kitűnik s az online piactér látogatóinak figyelmét kiérdemli Guillaume Apollinaire válogatott versei című kötet, mely könyvet az egyik fordító, Radnóti Miklós dedikációja emeli a piedesztálra, valamint Picasso, a szerzőről készült fekete-fehér egész oldalas rajza teszi még értékesebbé.

A kuriózumok sorát gazdagítja Teleki Pál géppel írt levele dr. Sebess Dénes ny. államtitkár úrnak, miniszterelnöksége idején hivatalos fejléccel ellátott levélpapírra írt, s melyet sajátkezű aláírásával illetett.

Az aukciós kínálatot nagy számban színesítik azok a XVIII. és XIX. században megjelent kötetek is, melyeket korábbi korok jegyzékei már a becses és ritka magyar könyvek közé sorolnak, így a kínálatban szereplő egyik legrégebbi kötet is, Faludi Ferentz’ költeményes maradványi című munkája, mely 1787-ben jelent meg, Pozsonyban; Kossuth Lajos: Felelet Gróf Széchenyi Istvánnak című munkájának első kiadása, valamint Csokonai Vitéz Mihály nevezetesebb poétai munkáinak két kötete, melyben a líra aspektusában mutatkozik meg a szerző határtalan tudományos és kulturális műveltsége. Továbbá Veres Mihály: A’ jó gazda-asszony című 1797-es kiadású rendkívül ritka könyve.

Az árverés választékos kínálatában számos olyan megóvott kötet található meg, melyet a Magyar Ideiglenes Nemzetgyűlés által 1945/1946-ban összeállított „Fasiszta szellemű, antidemokratikus és szovjetellenes sajtótermékek I-II.” címmel megnevezett zárolt könyvek tételes és hivatalos listája jegyzett. Többek között Joachim v. Kürenberg: Háború a Földközi tengeren című történelmi és politikai írása. A kötet első kiadása, megőrzött állapotban, eredeti könyvesbolti reklám-papírszalaggal ellátva hívja fel magára a figyelmet. Vagy Nyáry Iván A harcoló magyar honvéd című fotóalbuma, melynek első kiadása, mely megőrzött, gyűjtői állapotban kerül a licitáló szeme elé.

A féltő gonddal őrzött bibliofil remekek kínálatában oly szépirodalmi ritkaságok találhatók, mint a Petőfi-almanach című gyönyörű, egészbőr kötésű, aranyozott kiadás. A kötetet dr. Ferenczi Zoltán szerkesztette és csupán 500 példányban látott napvilágot, melyből ez a 335. számú. Csokonai Vitéz Mihály: Dorottya vagy is a dámák diadalma a farsangon című verseskötetének az aukcióban szereplő példánya Márai Sándor számára készült, sorszámozott kiadás! De hasonló unikum Madách Imre Az ember tragédiája című drámájának Zichy Mihály egész oldalas rajzaival illusztrált védődobozos kiadása is, melynek kötése Gottermayer Nándor Könyvkötészetében készült; valamint William Shakespeare: Shakspere színművei I-VI. című szemet gyönyörködtető díszkiadása.

A kalapács alá kerülő kötetek szellemi kincseinek gazdagságát emelik azok a könyvek, melyekben szerzői dedikáció vagy aláírás szerepel. Így Fekete István: Köd című novellagyűjteménye, melyben a halász-vadásztörténetek élményeit az író emlékein átszűrődve szedi csokorba, ezt az első kiadást a szerző dedikációja teszi még becsesebbé. Hasonlóan Márai Sándor Egy polgár vallomásai című regényének első kiadása, melyet dedikációjával az 1934-es Könyvnapon látott el. Továbbá olyan kuriózum is helyet kapott az online árverésen, mint Dante Komédiája; ebből a félbőr könyvből csupán 200 számozott példány készült a fordító, Babits Mihály kézjegyével ellátva. Ez a kötet a 16-os sorszámú.

Az itt kiemelt köteteken túl a kínálat több mint 50, a szerző kézjegyével ellátott könyvet tartalmaz, melyet oly neves szerzők is illettek bejegyzésekkel, mint Bajcsy-Zsilinszky Endre, Móra Ferenc, Móricz Zsigmond, Szép Ernő, Tamási Áron és Tersánszky Józsi Jenő.

A könyvészeti ritkaságok között jelen aukció kínálatában számos olyan kötet is megtalálható, melynek egyedi grafikával díszített borítófedelét megóvták. Ezen könyvek között megemlítendő Ottlik Géza Iskola a határon című nagysikerű könyvének első kiadása is, melynek kulcsjeleneteit korábbi novelláiban már megismerhettük, de regényben teljesedik ki igazán, ahol maga a lényeg többféleképpen értelmezhető, érzékeny mondanivalója sokatmondó. Valamint Germanus Gyula: Allah Akbar! című két kötetes, védőborítóban őrzött műve, melyben a szerző sikeresen valósította meg a tudományos műnek, a népszerűsítő irodalomnak, az útirajznak, az önvallomásnak és a politikai esszének sajátos ötvözetét.

Az egyedi grafikával díszített kötetek művészeti értéke Móricz Zsigmond: Szerelem I-III. című dedikált kötetében is kitűnik, melynek borítóját Falus Elek rajzolta és melynek első kiadása megkímélt, gyűjtői állapotú.

A képzőművészeti pantheont tovább szélesíti a több mint 40 műalkotás, mely között fellelhető Gross Arnold „Torda kert II.” jelzett színes fakszimiléje és Conrád Gyula Budai látkép 1924 c. akvarellje vagy Hincz Gyula Írnok c. linoleum metszete.

A könyv nemcsak művelődést, hanem szórakoztatást is nyújt, visszarepít a történelmi és történeti időkbe, mint leghatalmasabb kultúreszköz.

Reizner János a könyvek gyűjtése mellett a szegedi nagy árvíz után a régészeti emlékek megőrzését is fontos szempontnak tartotta. Ezen kívül megírta a város történetét is, melyet négy kötetben adott ki a századfordulón Szeged története címmel.

Kalló Ferenc: Ortutay Gyula látogatása Szegeden 1948. V. 5.-én című kötet egy kézzel rajzolt album, mely 21 db fekete-fehér fotót tartalmaz. Egy igazi kordokumentum Szeged történetéből, a Dóm-téri Radnóti-Emlékünnepély hiteles történéseiről, melyen Ortutay Gyula kultuszminiszter mellett számos híres személyiség is részt vett. Az albumban megtalálható a két legnagyobb magyar XX. századi költő, Radnóti Miklós és József Attila szegedi szoboravatóján készült eredeti fotográfia is. Kanitz Fülöp Félixet „A Balkán Kolumbusa” címmel illették, mert mind régészeti, mind néprajzi avagy térképészeti szempontból fedezte fel ezt a földrajzi területet. A róla készült életrajzi regényt Fehér Géza készítette, a kötet megőrzött, gyűjtői állapotban kerül az aukciós tér kínálatába. Gróf Vay Péter: A keleti féltekén című első kiadása is megőrzött állapotban kerül az online piactérbe. A szerző tanulmányait Rómában végezte és élete nagy részét mint misszionárius, utazással töltötte. Könyvében megismerteti az olvasót kelet kultúrájával, néprajzi és történelmi múltjával, érdekességeivel.

Itt az alkalom, hogy az árverésen licitálók ritkaságokkal bővítsék gyűjteményüket, melyet az érdeklődők személyesen megtekinthetnek és kézbe vehetnek a webáruház IX. kerületi, budapesti átadópontján szeptember 17-től 24-ig hétköznapokon 10 és 18 óra között.

A már jól ismert módon minden egyes kötetről az átlagos katalógusinformációnál sokkal gazdagabb fotóanyag és írásos háttérinformáció (a leiratokon túl előszó, tartalomjegyzék és fülszöveg van minden olyan könyvnél, ahol ezek rendelkezésre állnak) található a webáruház aukciós felületén, hathatósan segítve ezzel a licitálás előtti tájékozódást új és visszatérő ügyfelei számára egyaránt.

Az Antikvarium.hu „12. online árverése” ITT érhető el »

Szokatlanul erős szeptemberre számíthatnak a gyűjtők

Könyvek, kéziratok, porcelánok, bútorok, szobrok, néprajzi tárgyak és festmények is kalapács alá kerülnek az elkövetkező napokban. A Virág Judit Galéria és Kieselbach Galéria szeptemberi árverésén pedig leütési csúcsok is dőlhetnek.

Impozáns anyaggal, háromnapos eseménnyel kezdi az őszt a Nagyházi Galéria és Aukciósház. Szeptember 15. és 17. között több mint 1000 tétel kerül Soóky Marietta és Nagyházi Lilla kalapácsa alá. Régi mesterek festményei mellett, 19. és 20. századi műalkotások, iparművészeti és néprajzi tárgyak kaptak helyet a katalógusban.

A festmény anyagából érdemes kiemelni Kádár Béla Virágcsendélet gyümölcsökkel című alkotását és Schönberger Armand Gondolkodó olajképét, előbbi 1,8 millió forintos, utóbbi 1,2 millió forintos kikiáltási árat kapott.

Kádár Béla (Budapest, 1877 – Budapest, 1956): Virágcsendélet gyümölcsökkel

A háromnapos eseményt az Axioart Live szolgáltatásának köszönhetően akár otthonában is nyomon követheti. Az első napra itt, a második napra itt a harmadik napra pedig itt tud jelentkezni.

Színvonalas könyves anyaggal várja a gyűjtőket a Ráday Galéria és Antikvárium 3. online árverésén. A 100 tételből álló aukció katalógusa itt tekinthető meg.

Több, mint 500 tétellel várja a gyűjtőket a Honterus Antikvárium szeptember 18-ai árverésén. A katalógus legdrágább tétele A Magyar Történelmi Társulat sorozatának 42 kötete. A mutatós kiadás kikiáltási ára 360 ezer forint. Az aukción online is licitálhat, itt tud jelentkezni az árverésre.

Csúcsok dőlhetnek a Kieselbach Galéria 64. őszi aukcióján. Az árverés tételei között szerepel Galimberti Sándor Nagybányai udvar című alkotása is. A fauve-os festőiség bódító töménysége tiszta vizualitássá absztrahálódott Galimberti ecsetje nyomán. Az előteret – a kerítés bordázata előtt – láthatatlan zsinórra teregetett ruhák valószerűtlen alakzatai varázsolják szemtelenül modernné. Mögötte kék árnyékfoltokkal tarkázott barna udvar; a tornác sötétbe borul, elé pálmafaszerű levelek lógnak be. A kép jobb felét egy kígyózó fa és egy napsárga házikó tömör formájának ellentéte zárja le. A kép 32 millió forintos kikiáltási árral várja az érdeklődőket.

Galimberti Sándor (1883-1915): Nagybányai udvar, 1907

Ugyancsak elárverezik Vaszary János Golgota című alkotását (36 millió forintról). A most bemutatott festmény a végső kompozíció felé vezető művészi út egyik első fontos állomása. Azon ritka művek egyike, amelyen a modern művészet formai kísérletei, a bibliai tradíció és a magyar történelem drámai eseményeire utaló szimbolika kikezdhetetlen művészi színvonalon találkozik.

Vaszary János (1867-1939): Golgota (Magyar Golgota), 1920-as évek eleje

Az érdeklődők többek között Scheiber Hugó, Kádár Béla, Berény Róbert, Márffy Ödön és Bernáth Aurél alkotásaira is licitálhatnak.

Scheiber Hugó (1873-1950): Fények a parkban

Ha nem tud személyesen részt venni a Kieselbach Galéria árverésén, akkor van egy jó hírünk! Az Axioart Live szolgáltatásának segítségével online is nyomon követheti az eseményt! Itt jelentkezhet a közvetítésre.

A Virág Judit Galéria szeptember 20-ai árverésén 202 műalkotásra licitálhatnak az érdeklődők, amelyek között olyan alkotók munkái szerepelnek, mint Munkácsy Mihály, Batthyány Gyula, Bak Imre vagy Keserü Ilona. 

Óriási érdeklődésre tarthat számot Kádár Béla Eladják a szürkét című, a berlini Sturm Galériának festett remekműve és Vaszary János legendás park sorozatának kiemelkedő darabja

Kádár Béla (1877-1956): Eladják a szürkét, 1921 körül

Az aukció kiemelt tételei közé tartozik Paál László, Munkácsy Mihály, Batthyány Gyula, Kádár Béla, Faragó Géza, Egry József és Szinyei Merse Pál egy-egy alkotása, a kortársak közül pedig Keserü Ilona, Csernus Tibor, Gyarmathy Tihamér és Bak Imre munkái emelkednek ki. Miközben a nemzetközi piacon hónapok óta nem bukkannak fel minőségi Zsolnay-kerámiák, ezen az árverésen az érdeklődők több mint egy tucat szecessziós remekműre licitálhatnak. Az aukció teljes katalógusa itt érhető el.