Latest Posts

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galériában

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Európai szinten is különlegesnek számító, 400 négyzetméteres kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria. Az új kiállítóterem május 15-től látogatható, ami egyben a 66. Tavaszi aukció és az 5. Kortárs aukció 262 tételét bemutató tárlatának nyitónapja is. A tavaszi aukció egyik szenzációja Rippl-Rónai József Piacsek bácsi a Niklay lányokkal című festménye, amely az életművön belül egyike annak a négy képnek, melynek jelenete a festő kaposvári házának kertjében játszódik. Az aukciók kiemelt tételei között szerepel Bortnyik Sándor Géplovag, Munkácsy Mihály Párizsi nő és Keserü Ilona Marylin és a tenger című alkotása is. A tavaszi aukciót két részletben rendezik meg: június 1-jén a kortárs műalkotásokra, míg június 2-án a klasszikus művekre lehet licitálni online, telefonon vagy vételi megbízás útján, ha pedig a hatályos járványügyi szabályok lehetővé teszik személyesen, a Budapest Kongresszusi Központban. 

2021-ben a Virág Judit Galéria története újabb mérföldkőhöz érkezett: a kiállítótér Európában is egyedülálló, múzeumi kvalitású, csaknem 400 nm-es területtel bővül. Így míg a galéria 1997-es nyitáskor csupán 50 négyzetméteren, ma már 1250 négyzetméteren tekinthetik meg a kiállításokat az érdeklődők. A kibővült kiállítótér május 15-től látogatható, elsőként a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató aukciós tárlat látogatható. 

Rippl-Rónai József Piacsek bácsi a Niklay lányokkal című festményét 1908 nyarán festette, kaposvári házának a kertjében. Címszereplője Piacsek bácsi, a világlátott, jó humorú nyugalmazott főerdész, az „otthon képek” állandó alakja. A mű, melynek kikiáltási ára 100 millió forint, a korszakban alkotott olajképek között különleges helyet foglal el, ugyanis a művész a megszokottól eltérően a szereplőket nem enteriőrben, házának egyik helyiségében ábrázolja, hanem a ház előtti verandán, a kertben. Az életművön belül mindössze négy olyan kép van, melynek jelenete a festő Fő utcai házának kertjében játszódik. A kép az érett „kukoricás stílus” felé vezető út fontos állomása, nem véletlen, hogy a korabeli sajtó ezt a festményt emelte ki Rippl-Rónai Nemzeti Szalonbeli 1909-es kiállításából. A tárlaton először láthatóak azok a rekonstrukciós rajzok, melyeket Rippl-Rónai József ismert festményei, korabeli emlékezések és Martyn Ferenc vázlatai alapján alapján készíttetett a galéria. Ezek a festőművész házát, kertjét és a kaposvári Fő utcát mutatják be.

Bortnyik Sándor Géplovag című alkotása briliánsan egyensúlyoz a leíró ábrázolás és absztrakció határán.  A 80 millió forintos kikiáltási árról induló festmény magán viseli a kor stílusjegyeit, valamint megidézi Bortnyik jelmezterveit, és a modern színház különös, mechanikus figuráit is. Leegyszerűsített kulisszái a Neue Sachlichkeit melankolikus és elidegenedett világába vezetnek bennünket. A jó adag humorral megfestett, nyugalmat, és magabiztosságot árasztó motoros, a megzabolázott technika szimbóluma. 

Munkácsy Mihály az 1880-as években a párizsi szalonok elegáns világát és szereplőit, jobbára lányokat és asszonyokat jelenített meg vásznain.  A művész tobzódott a színekben, az árnyalatok és a részletek gazdag kidolgozásában, valamint a szabad ecsetkezelés gyönyörűségében. Az alkotások között kiemelt helyet foglal el a Párizsi nő című festmény. A fiatal, profilból ábrázolt párizsi hölgynek nemcsak a vonásai köszönnek vissza más Munkácsy képekről, hanem virágokkal díszes selyemruhája is.  Munkácsy sok modelljét öltöztette ebbe a ruhába, sőt az öltözéket még tanítványainak, Bruck Lajosnak, Karlovszky Bertalannak is kölcsönadta egy-egy női zsánerkép erejéig. A klasszikus anyagban többek között Mednyánszky László grandiózus tátrai tájképe, Patkó Károly olasz tengerparti jelenete, Vaszary János csendélete és az olasz tengerparton festett matrózai, illetve Gulácsy Lajos, Paál László és Márffy Ödön alkotásai is megtekinthetők. 

A Kortárs aukció kiemelkedő darabja Keserü Ilona Marylin és a tenger című 1933-as műve, melyen azonnal szembetűnik a művész jellegzetes kézjegye. A sírkő motívumokból képzett hullám egészében hatja át a képet, a hetvenes évek ceruzarajzait idéző vonalkázások felborzolják és megmozgatják a felületet. A harsány kék szín a tengerre utal, az érzéki vászondomborítás a filmcsillag testét, bőrét idézi. A képen minden mozog és pulzál. A Marilyn és a tenger című festmény mégsem egy tájkép, hanem egy belső élmény, hangulat kivetülése. 

Maurer Dóra kísérletezéseiből olyan új műfajok születnek, mint a folyamat- és akciógrafika vagy a pedotípia. Ez utóbbi a lábnyomok nyomhagyásával alkotott egyedi nyomat, melyeken a művész 1971-ben dolgozik. Ahogy a sorozat többi darabja, Taposott kép – Privát felvonulás – Pedotípia című alkotása is magába sűrít több Maurer-féle gondolatot, problematikát: többek között a mozgás és az idő fokozatos megtestesülését, fizikai relációjukat; egy vizuális jel létrehozását, eltüntetését, majd felülírását. A kortárs anyag kiemelt darabjai Bak Imre Geometrikus kalligráfia és Nádler István Gyász III. című műve, de Lakner László, Hencze Tamás, Konok Tamás, Gyarmathy Tihamér, Csernus Tibor és Ujházi Péter kiemelt kvalitású alkotásai is kalapács alá kerülnek.

A 262 tételből álló aukciós kiállítás május 15. és 31. között tekinthető meg ingyenesen a Virág Judit Galériában. A Kortárs aukciót június 1-jén, a Tavaszi aukciót június 2-án rendezik meg a Budapest Kongresszusi Központban. Az események az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően kizárólag védettségi igazolvánnyal látogathatók, a licitek telefonon, online és vételi megbízás útján is leadhatók. 

A 66. művészeti aukció katalógusát itt, a 5. Kortárs árverés tételeit pedig itt nézheti meg.

Árverési tudósítás: 11. WOP Galéria Budapest online árverés

Mutatjuk a WOP 11. aukciójának legemlékezetesebb pillanatait!

A WOP Galéria Budapest 2021. május 9. és 11. között rendezte meg összevont online árverését az AXIOART weboldalán. A többnapos eseményen Joseph Kadar válogatott műveire, magyar és nemzetközi művészek alkotásaira és illusztrált magyar könyvritkaságokra licitálhattak az érdeklődők. Míg a 9. és 10. aukciós katalógusban szereplő tételekre csak online liciteket fogadott az aukciósház, addig a 11. aukción az Axioart Live szolgáltatásának köszönhetően valós időben és vételi megbízások adásával érvényesíthették a gyűjtők licitjeiket.

11. WOP Galéria Budapest online árverés

Az árverésen 214 tétel került kalapács alá és közel 50 százalékukra érkezett sikeres licit. Az aukció végén az összleütés 10 954 000 forint lett.

Axioart Live szolgáltatásának köszönhetően közel 63 ember regisztrált online licitek leadása céljából. Az árverésen a sikeres online licitek összértéke több mint 5,3 millió forint volt.
Az online szolgáltatás mellett több ügyfelünk is élt a vételi megbízás adta lehetőséggel, 2,7 millió forint értékben, összesen 22 darab vételit közvetítettünk az aukciósház felé. Az Axioart oldalán leadott vételi megbízások 50%-a lett sikeres.

Nagy licitharcok

Élénk érdeklődés övezte Bernáth Aurél Szigliget című akvarelljét, a balatoni táj szépségét megörökítő alkotás 390 ezer forintért egy online liictálóé lett.

Szép áremelkedést tudhat magának Franz Marc Pihenő lovak című fametszete. Az alkotást 22 ezer forintos kikiáltási árról indították és 310 ezer forintnál egy online licitálónál ütötték le.

Érdemes még kiemelni Molnár Vera Cím nélkül (No.1), 1978 szitanyomatát, aminek 130 ezer forint volt a kikiáltási ára és az élénk licitharcot követően 310 ezer forintért szintén egy online licitálóé lett.

TOP3

1, Munkácsy Mihály (1844-1900): Jézus tanulmány, 1884
Kikiáltási ár: 380 000 Ft
Leütési ár: 550 000 Ft


2, Reigl Judit (1923-2020): Cím nélkül, 1990
Kikiáltási ár: 550 000 Ft
Leütési ár: 550 000 Ft

3, Gellér B. István (1946-2018): Pillangó, 1975
Kikiáltási ár: 420 000 Ft
Leütési ár: 420 000 Ft


A fentebb írt árak nem tartalmazzák az aukciósház jutalékát. Előfizetőink a katalógusok teljes leütési listáját az alábbi linken – bejelentkezést követően – itt érhetik el.

Licitjével egy nemes célt támogathat

Az alapítvány létrehozása még fiam, Lázár Bence álma volt. Bencénél 2015. szeptember elején Akud Lymphoid Leukémiát diagnosztizáltak a Dél-Pesti Centrum Kórházban Budapesten. Betegségével vívott emberfeletti küzdelmének két és féléve alatt látta, hogy családok élete törik ketté, anyagilag és lelkileg is a kilátástalanság szélére sodródnak. Elhatározta, hogy amikor meggyógyul segíteni fog az ezzel a betegséggel küzdőknek, de 2018. február 22-én egy vírusfertőzés miatt elveszítettük Őt. Óriási űrt hagyott maga után, szívünk, lelkünk összetört.

Családunk kötelességének érezte, hogy Bence álmát megvalósítsa, ezért 2018. decemberében létrehoztuk a Soha ne add fel LÁZÁR BENCE Emlékalapítványt. Legfontosabb feladatunk a leukémiával és vérképzőszervi betegséggel küzdő, Magyarországon élő gyermek és felnőtt betegek  segítése. Emellett fontos célkitűzésünk a Bencét ápoló Dél-Pesti Centrumkórház Hematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztály működésének támogatása.

Bence emlékére minden év végén Kecskeméten a Messzi István Sportcsarnokban egy focigálát rendezünk, mellyel méltó emléket állítunk fiúnknak. Ez a nap a futballról, az emberi barátságokról, a szeretetről és az emlékekről szól. A gála teljes bevétele az alapítvány bankszámlájára kerül. Az elmúlt időszakban több millió forinttal tudtuk támogatni a betegeket és a kórházat. Alapítványunk létrehozása sok jó embert megérintett és ajándékba kapunk sportolóktól mezeket, civil emberektől különböző ajándékokat, melyeket licitre bocsájtunk.

Jótékonysági felajánlás – Egyedi FC Barcelona mez.
Kikiáltási ár: 100 000 Ft

Így kaptuk meg Nagy Lászlótól, a világ legjobb kézilabdásától az FC Barcelona mezt, melyet a csapat a 2019/2020-as szezonban viselt. Legnagyobb értékként megtalálható rajta a hatszoros aranylabdás Lionel Messi aláírása és többek között Busquets, Piqué, Jordi Alba, Griezmann, Luis Suarez, Umtiti, Sergi Roberto, Dembele, Rakitic, Vidal, Arthur és Semedo szignója is. A Barcelona Bence imádott csapata volt, ezért is bír óriási jelentőséggel ez az ajándék. Sport TV-s szakértői karrierje alatt óriási beleéléssel tudott kedvenc csapatáról beszélni.

Az AXIOART segítségével most aukcióra szeretnénk bocsátan legféltettebb kincsünket, melynek bevételéből a leukémiás betegeket kívánjuk támogatni. Sajnos hetente több kérelem érkezik alapítványunkhoz, egyre több segítségre van szükség fél steril körülmények kialakításához, gyógyszerek, utazási költségek támogatásához.

Hálásan köszönjük ezt a lehetőséget az AXIOART fantasztikus csapatának !

Ha valaki szeretné a Soha ne add fel LÁZÁR BENCE Emlékalapítvány tevékenységét támogatni és ezzel Bence álmát megvalósítani, akkor megteheti az 51700117-15004615 Fókusz Takarék Banknál vezetett számlánkra való utalással. Ettől az évtől már megkaphatjuk a befizetett adók 1 %-át is, melynél alapítványunk adószámát kell feltüntetni, mely a következő: 19100971-1-03

Minden segítséget nagyon köszönünk!

Bence Édesanyja

23 ezer fontért kelt el David Prowse Star Wars-forgatókönyve

A becsült ár csaknem tízszereséért, 23 ezer fontért (9,5 millió forintért) kelt el az első Star Wars-trilógiában Darth Vadert alakító, tavaly elhunyt David Prowse A birodalom visszavág című epizódhoz készült forgatókönyvpéldánya.

A színész forgatókönyvpéldányát, amelynek minden lapján szerepel a Vader felirat, eredetileg 2500-4000 fontra (1-1,7 millió forintra) becsülték, de az East Bristol Auctions keddi angliai árverésén 23 ezer fontot adott érte egy licitáló – adta hírül a CNN amerikai hírtelevízió.

Annak idején a szerepet fekete sisakban játszó Prowse helyett egy másik színész, James Earl Jones szájából hangzott el a híres sor, amit Darth Vader a filmben Luke Skywalkernek mondott: “Én vagyok az apád”.
Prowse forgatókönyvében nem szerepelt ez a mondat, a színésznek sem árulták el a forgatáson ezt a dramaturgiai fordulatot, a példányában az állt helyette, hogy “Luke, mi leszünk a leghatalmasabbak a galaxisban. Mindent megkaphatsz, amit csak akartál…ne ellenkezz…ez a sorsod”.

A forgatókönyv hozta a legnagyobb bevételt az aukción, amelynek teljes bevétele végül 400 ezer font (166 millió forint) lett.
Darth Vader sisakját a The Guardian brit napilap honlapja szerint 2200 fontért (909 ezer forintért) – a becsült ár több mint ötszöröséért vásárolták meg, Alec Guinness aláírt fotóját pedig, amelyen Obi-Wan Kenobi jelmezében szerepel, 3100 fontért (1,3 millió forintért) vette meg egy rajongó. A híres jedi fénykard egy prototípusáért pedig 9000 fontot (3,7 millió forintot) fizettek az aukción. A Leia hercegnőt alakító Carrie Fisher aláírt fotója is 11 ezer fontért (4,5 millió forintért) talált gazdára.
A licitáláson 15 ezer fontért (6,2 millió forintért) elkelt a Luke-ot játszó Mark Hamill fotója, melynek különlegessége, hogy Hamill azt Prowse számára így dedikálta: “Davidnek – Te örökké Vader apa leszel számomra”.

Az aukciót szervező Andy Stowe elmondta, hogy az árverésbe kétezer külföldi licitáló kapcsolódott be.
Az aukció bevételéből a brit Alzheimer Kutató Intézet részesült, mivel a halála előtt egy évtizeden át Alzheimer-kórban szenvedő sztár családja úgy döntött, hogy ezzel támogatja az intézet kutatásait.

Sanghaji vásárok

Kína: offline!

A sors iróniája, hogy a világot egy éve karanténban tartó pandémia Kínából indult, ám ott mára szinte el is felejtették. Így tavaly novemberben a Shanghai Art Week mellett az ART021 Shanghai Contemporary Art Fair és a West Bund Art & Design megrendezése is zöld utat kapott. 

A kínai kortárs műkereskedelem a 2011-es kiugrást követően a világranglistán az Egyesült Államok mögött a második helyre került, majd 2018-ban a harmadikra (USA, Egyesült Királyság). Tehát a piac jelentős potenciállal bír, különösen a nyolcvanas-kilencvenes években született úgynevezett Y generáció tekintetében, amelynek tagjai már ma is a kínai gyűjtők közel 40 százalékát teszik ki. Sokat utaznak, művelődnek, rendkívül gyorsan tanulnak, és a helyiek mellett már a külföldi művészek munkáit is vásárolják, a friss és ritka darabokat keresik. De Kína a kínálati oldalon is jelen van: a nemzetközi érdeklődés az ország kortárs művészete iránt már a kilencvenes évek óta felfelé ível. Az itt készülő munkák a vezető nemzetek műalkotásaihoz hasonlóan részvényekké, profittermelő viszonteladásra alkalmas áruvá váltak. Sanghajban folyamatosan nyílnak a múzeumok, a nemzetközi hírű Shanghai Biennale mellett fontos művészeti vásárok is gyökeret vertek itt. Úgy tűnik, a kínai metropolisz a jövőben a megpróbáltatásokkal küzdő Hongkong szerepét is átveheti a jövőben – igaz, erre a kínai vezetéstől nem függő tajvani főváros, Tajpej is esélyes.

Bár az ART021 Shanghai Contemporary Art Fair és a West Bund Art & Design valóságosan is megrendezésre kerülhetett, ez a világjárvány miatt sok nehézségbe ütközött. A műtárgyszállítás, a kínai vízum és a kötelező karantén okozta problémákat enyhítette, hogy a nemzetközi galériák jelentős része ma már Kínában is működtet kiállítóhelyet. A technikai kivitelezést sokszor a helyi művészek, munkatársak közreműködésével oldották meg, és az is előfordult, hogy a bemutatásra került anyag teljes egészében Kínában készült. Aki Kínán kívülről érkezett, az önköltséges, a beutazástól számított kéthetes karanténban, a hivatalos szervek által kijelölt szállodában, napi három étkezés és gyakori testhőmérséklet-ellenőrzés mellett kényszerült felkészülni az eseményre. A nehézségek ellenére a közel nyolc hónapos elszigeteltség miatti jelentős forgalom-visszaesés ellensúlyozásának reményében, valamint az ázsiai, ezen belül a kínai piacok jövőbeli meghódításának érdekében többen is vállalták a mostoha körülményeket. A nemzetközi utazási korlátozások és a helyi beutazási körülmények miatt a külföldi gyűjtők részvételére nemigen, a helyiek, valamint a kínai vásárlók és intézmények érdeklődésére nagyon is számítottak. A sok erőfeszítés végül meghozta gyümölcsét. 

Az ART021 Shanghai Contemporary Art Fairt 2013-ban nyitották meg először, abban az évben, amikor az Art Basel is megjelent Hongkongban. Az első West Bund Art & Design vásár szervezésére egy évvel később került sor. Sanghaj vezetői a kortárs művészet gazdasági jelentőségét felismerve számos könnyítést vezettek be a tranzakciók, a szállítás, a szabad zónák és az adókedvezmények terén. A kereskedők beszámolói szerint a standok tárgyait már az első napon, a legelső órákban kiárusították; többen a hét közepén új művekkel rendezték újra a rendelkezésükre álló teret. Nemcsak a vásárokon, de a művészeti színtéren is ünnepi, sőt partihangulat uralkodott.

Sanghaj, Centre Pompidou x West Bund Museum

A kortárs művészetet és a designt képviselő ART021 Shanghai Contemporary Art Fairt a város közepén, a West Nanjing Roadot érintő, 1955-ben épült Shanghai Exhibition Center hangárszerű, 93 ezer négyzetméteres épületében tartották meg. Az eseményre 18 országból 114 kiállító érkezett. A vásár szekciói közül a Galleriesben 61 kortárs művészetet képviselő galéria állított ki. A Beyond szekcióban a hagyományos standok lehetőségeit meghaladó méretű, technikai kivitelezésű munkák szerepeltek, melyek a kiállítótéren kívül, a városban voltak láthatók. Az offline vásár mellett az idén szervezték meg először a Platform szekciót, ahol 33 galéria online kapott bemutatkozási lehetőséget. 

A West Bund Art & Design vásár az új múzeumnegyed területén, a West Bund Art Center épületében talált otthonra. A szervező, a kormány tulajdonát képező West Bund Group ingatlanfejlesztő cég a művészet, a kultúra és a technológia összehangolt jelenlétét tervezi a Huangpu folyó partján. Itt már olyan kínai és nemzetközi vállalkozások telepedtek meg, mint a Lisson, a Perrotin vagy az Ota Fine Arts galéria, a Long és a Yuz múzeum, a Shanghai Center of Photography, valamint a 2019 novemberében megnyílt Centre Pompidou. A vásáron 71 művészeti és 9 designgaléria mutatta be alkotóit. A kínaiak mellett a külföldi kiállítók is eredményesen szerepeltek: a New York-i/londoni Timothy Taylor galéria standján a német/brit Frank Auerbach festménye és a mostanában igen népszerű amerikai művész, Eddie Martinez szobra talált gazdára. A több városban is galériát működtető White Cube a brit Eddie Peake 9 munkáját értékesítette a vásár első napján. A Gagosian többek között a nemzetközileg is felkapott kínai Jia Aili munkáit képviselte sikerrel. A David Zwirner standján a VIP-napok végére 20 munka cserélt gazdát, köztük a belga Luc Tuymans és Michaël Borremans, a kolumbiai absztrakt festő Oscar Murillo és a német fotóművészek, Thomas Ruff, valamint Wolfgang Tillmans művei.

Szerző: Bagyó Anna

Horror Pistával nyitott a magyar galéria

London, David Kovats

Galériát nyitni a Brexit és a koronavírus évében Londonban talán őrültségnek tűnik. Kováts Dávid műkereskedő azonban határozott döntés hozott, és 2020 decemberében megnyitotta magyar, illetve – tervei szerint – kelet-európai kortárs művészeti fókuszú galériáját a Covent Gardenben. Pályáját ismerve és érveit meghallgatva azonban mégis lehet ráció abban, hogy Kováts egy több szempontból terhelt évben és helyszínen nyitott műkereskedést. 

Támogatta elhatározását, hogy hazánktól eltérően Nagy-Britanniában a műtárgypiac jelentősége miatt a válsághelyzet sem gördíthet számottevő akadályt a gyűjtők, vásárlók elé, illetve gazdasági szinten is olyan fontos a szektor a szigetország számára, hogy a kormány ilyenkor sem hagyhatja ellehetetlenülni. A galerista igyekezett kihasználni a válság okozta pozitívumokat is, így sikerült kedvező áron hozzájutnia egy olyan, a műkereskedelem szempontjából frekventált helyen lévő üzlethelyiséghez, amire normál körülmények között nem sok esélye lett volna. Merész lépése a nemzetközi szaksajtó figyelmét is felkeltette, így több jelentős lap és portál adott hírt a galériáról – erre szintén csekély esélye lett volna, ha nem egy ilyen rendkívüli időszakban vág bele a munkába. A David Kovatsról egyebek mellett a brit műkereskedelmi piac egyik legjelentősebb hetilapja, az Antiques Trade Gazette hasábjain olvashatunk, de a The Design Edit, az artdaily.com és a Rise Art is beszámol a galérianyitásról és az első kiállításról, a Horror Pista művésznéven ismert Máriás István Year of the Rat című anyagáról. 

Kovátstól egyébiránt sem áll távol a kockázatvállalás. 2009-ben, az akkori gazdasági válság idején határozta el, hogy elhelyezkedik a Sotheby’snél, amikor pedig tudvalevő volt, hogy az aukciósháznál nincs munkaerő-felvétel. Ennek ellenére sikerrel járt, diplomát szerzett a Sotheby’s Institute of Artban, majd szakmai pályáját megalapozva több évig dolgozott az intézményben. E szakasz jelentős állomása volt a testvérével, Kováts Nórával közösen alapított budapesti székhelyű Dobossy Aukciósház létrehozása, majd a Dobossyval való kilépése a londoni aukciós színtérre, és ebbe a sorba illeszkedik a David Kovats galéria megnyitása is. Karrierjének építése azonban már jóval ezelőtt megkezdődött: az édesapja, Kováts Lajos által alapított MEO-ban kezdte pályáját, majd 2006-ban kortárs, valamint XX. századi magyar és nemzetközi alkotók munkáival létrehozta a Galeria White nevű kereskedést és aukciósházat Budapesten. Egyik legjelentősebb rendezvénye a Hermann Nitsch 70. születésnapja alkalmából rendezett tárlat volt, melynek megnyitóján a művész is részt vett.

A tavaly decemberben megnyílt magyar tulajdonú londoni kiállítótér jelentőségét az adja, hogy a brit fővárosban eddig nem volt olyan kortárs galéria, amely kimondottan a magyar, illetve kelet-európai művészek nemzetközi kontextusba helyezésén dolgozott volna. 

A nyitó kiállításon a fentebb említett Horror Pistától túlnyomórészt máshol eddig ki nem állított csempemunkákat láthattunk. A galéria falain mágneses megoldással rögzítették a műtárgyak elemeit, ám azok hagyományos csempézési módszerrel a maradandóság élményét erősítve akár be is építhetők a vásárló házába, lakásába. Olyan rendhagyó anyaggal tervezte tehát a nyitást a műkereskedő, amely jó eséllyel felkelti a művészet iránt fogékony közönség érdeklődését. 

Vannak természetesen olyan galériák az angol fővárosban, amelyek a térség művészeivel, budapesti kötődésű projektekkel is foglalkoznak. A londoni aukciós piacon is látunk magyar sikereket, és nem mehetünk el szó nélkül – az egyébiránt a londoni székhelyű White Cube galéria által képviselt – Maurer Dórának a Tate Modernben rendezett 2020-as kiállítása mellett sem. Ahhoz azonban, hogy a hazai művészek rövidebb átfutású és egyben hosszabb távú sikereket érjenek el a nemzetközi színtéren, Kováts szerint elengedhetetlen az állandó jelenlét.

A galéria négy művésszel indult. Horror Pista mellett megtalálható a névsorban Nyári István, akivel már a Galeria White-ban is dolgoztak együtt; az ő tárlata 2021 elejére várható. (Az időpont a vírus okozta lezárások és nyitások miatt még kérdéses.) A képviselt művészek között fellelhető továbbá a Kovách Gergő – Combarro Petra házaspár. A szólókiállítások mellett olyan csoportos kiállítás rendezése is szerepel programjában, amely a másodlagos piacról válogat munkákat, illetve gyűjtemények anyagából is tervez tárlatot.

 Horror Pista és Kováts Dávid, Fotó: Kecskés Márton

Bár Kováts igyekszik a rendkívüli helyzet pozitívumaira fókuszálni, a művészek piacra vitele számára sem egyszerű, hiszen a galériás működés nagyban épít a személyes kapcsolatok áplolására, s erre a koronavírus okozta helyzetben korlátozottak a lehetőségek. A gyűjtők és vásárlók nagy része ugyan a karanténban töltött hónapok alatt sem vesztette el vásárlókedvét, de a többség csak a személyes ismeretséget és a munkákkal való fizikai találkozást követően képes új művészek mellett elköteleződni. A gyűjtők az interneten inkább a számukra jól ismert művészeket keresik. Épp ezért az online tér az aukciósházaknak jobban kedvez, hiszen a másodlagos piacon elérhető alkotókat már jó eséllyel ismeri a közönség. A jelentős árverezőházak élnek is ezzel a helyzettel, és olyan nagyszabású eseményeket szerveznek, melyek hamar új jelzőt is kaptak: a látványos, szórakoztató jellegű árveréseket a shopping és entertainment szavak ötvözése által létrehozott shoppatainment kifejezéssel illetik. 

Kováts aktív online jelenlétet tervez a galéria számára, meglátása szerint ugyanis a hasonló londoni helyek nagy része pozitív tapasztalatokkal és jó eredményekkel gazdagodott az online térbe történő áttérést követően. Ez a hazai közönség számára is jó hír, hiszen az interneten is bejárható kiállítások és a kulisszák mögé betekintést engedő videók révén Magyarországról is könnyebben megismerhetővé válnak a David Kovats eseményei. 

A pandémiás helyzettől független kihívást jelent a magyar művészek munkáinak árképzése. Nemcsak Kováts dilemmája ez, hanem mindazon hazai galeristáké is, akik kiléptek a nemzetközi műkereskedelmi színtérre, például művészeti vásárokon történő megjelenéssel. A műtárgypiac hazai és nemzetközi helyzete ugyanis olyan nagy mértékben tér el egymástól, hogy a művek ára magyar árképzés mellett a nyugati színtéren szinte észrevétlen. Míg itthon a kedvezőbb árú műtárgyaknak nagy a jelentősége egy új vásárlói réteg megszólításában, addig Londonban az alacsonyabb ár elbizonytalaníthatja az érdeklődőket: ott ugyanis az ár a műtárgy eszmei értékének is kifejező eszköze. Kováts olyan árakat szab művészeinek, melyek igazodnak a londoni szinthez, de a komoly magyar gyűjtők számára sem válnak elrettentővé. Így alapozhatja meg az alkotók mielőbbi beágyazódását a nemzetközi műtárgypiacon. 

Bár jelenleg teljes erőbedobással a David Kovats vezetésére fókuszál, a Dobossy Aukciósház működtetésén is dolgozik testvérével, Kováts Nórával, bízva abban, hogy a tavalyi év online aukcióinak, köztük londoni árverésüknek sikere 2021-ben is kitart és folytatódik.

Szerző: Molnár Zsuzsanna

Íme, a WOP Galéria Budapest 11. online árverésének legizgalmasabb tételei

A WOP Galéria Budapest 2021. május 9–11 között rendezi összevont online árverését az AXIOART weboldalán. Az eseményeken Joseph Kadar válogatott műveire, magyar és nemzetközi művészek alkotásaira és illusztrált magyar könyvritkaságokra licitálhatnak az érdeklődők. Az aukciós esemény apropóján Jagasics Márkkal beszélgettünk.

A 9. 10. és 11. aukciótok egy összevont árverés, míg a 9. és 10. aukciós katalógusban szereplő tételekre csak online liciteket fogadtok, addig a 11. aukciótokon az Axioart Live szolgáltatásának köszönhetően valós időben és vételi megbízások adásával érvényesíthetik a gyűjtők licitjeiket. Miért döntöttetek e mellett a felosztás mellett?

J. M.: Elsősorban praktikus okokból, a nagy tételszám – több mint 300 tétel – miatt osztottuk fel az anyagot. Eddig kisebb, homogén árveréseket tartottunk, amik jól beváltak. Ugyanakkor a grafikai anyagunk olyan különleges és erős kollekció, hogy szívesen mutatjuk meg egy klasszikus árverési formában élő zoom közvetítéssel kiegészítve.

212. tétel – Reigl Judit (1923-2020): Cím nélkül, 1990

Az aukciótokon szép számban szerepelnek grafikák. Több helyen hallani, hogy a grafika sokáig a művészet mostohagyermeke volt, viszont a fiatal, kezdő gyűjtők körében az utóbbi időben igencsak felfutott. Hogy látod?

J. M.: A WOP Galéria Budapest az egyetlen, budapesti galéria, melynek programjában kiemelt szerepet játszik a papír alapú művészet bemutatása és értékesítése. A grafika mint a művészetek mostohagyereke, a 90-es évek, véleményünk szerint már akkor is téves meghatározása. Ami a 2020-as évekre teljesen érvényét vesztette a nemzetközi és a hazai piacon egyaránt. Érdemes megnézni a piacvezető galériák, aukciós házak grafikai programjait (Virág Judit Galéria, BÁV).
A legkeresettebb kortárs magyar művészek alkotásai is kalapács alá kerülnek az árveréseteken.

280. tétel – Bak Imre (1939-): Cím nélkül, 1960-as évek

Bemutatnád a legizgalmasabb tételeket?

J. M.: A grafikai anyagból érdemes kiemelni Reigl Judit 1990-es számozott szitanyomatát (212-es tétel). Mindig különleges esemény, ha árverésen előkerül a művésznő munkája. A hétfői aukción négy Reigl műre is licitálhatnak az érdeklődők.
Izgalmas tétel még Bak Imre ismert sorozatának egy ritka és korai darabja (280-as tétel) és Nádler István Hommage á Korniss Dezső című litográfiája (219-es tétel).

219. tétel – Nádler István (1938-): Hommage á Korniss Dezső, 1991

Ha három alkotást kellene kiválasztanod az aukciós katalógusból, melyek lennének azok?

J. M.: Az első egy Gustav Klimt mű (110-es tétel), amin Helen Klimt portréját láthatjuk. Tudomásunk szerint még nem szerepelt magyar árverésen eredeti Klimt alkotás. A második Tihanyi Lajos (169-es tétel) tusrajza, amin egy különleges dedikáció látható. A harmadik Bernáth Aurél (191-es és 192-es tétel) fantasztikus balatoni akvarelljei.

169. tétel – Tihanyi Lajos (1885-1938): Akt, 1912

Az árverés teljes katalógusa itt tekinthető meg. A Zoom közvetítésre itt jelentkezhet.

Íme, a BÁV 15. Grafikai aukciójának legdrágább tételei

BÁV aukcióján csak vételi megbízással, telefon és online tudták a gyűjtők érvényesíteni licitjüket. A megváltozott körülmények mellett a vásárlási kedv nem lankadt és hatalmas licitharcoknak lehettünk szemtanúi. A BÁV eseményét az Axioart élőben közvetítette a Zoom-on , így képpel és hanggal is nyomon lehetett követni az aukciót.
A felvétel itt nézhető vissza.

Az árverésen 256 tétel került kalapács alá és 58 százalékukra érkezett sikeres licit. Az aukció végén az összleütés 27 560 000 forint lett.

Axioart Live szolgáltatásának köszönhetően közel 187 ember regisztrált online licitek leadása céljából. Az árverésen a sikeres online licitek összértéke több mint 11,5 millió forint volt.
Az online szolgáltatás mellett több ügyfelünk is élt a vételi megbízás adta lehetőséggel, 8,6 millió forint értékben, összesen 80 darab vételit közvetítettünk az aukciósház felé. Az Axioart oldalán leadott vételi megbízások 16%-a lett sikeres.

Nagy licitharcok

Az aukción élénk érdeklődés övezte Bak Imre két grafikáját. A két szitanyomat – Négyzet, Kör, Kereszt és Labirintus – 90 ezer forintos indulóárat kapott, előbbi 750 ezer forintért utóbbi 650 ezer forintért cserélt gazdát.

Szép áremelkedést tudhat magának Egry József színezett Balaton litográfiája. Az alkotást 40 ezer forintos kikiáltási árról indították és 460 ezer forintnál egy online licitálnál ütötték le.

A grafikák közül érdemes még kiemelni Bálint Endre 16 lapos Grafikai mappáját, aminek 280 ezer forint volt a kikiáltási ára és az élénk licitharcot követően 500 ezer forintért lett egy licitálóé.

TOP3

1, Kassák Lajos: Képarchitektúra mappa, 1986.
Kikiáltási ár: 950 000 Ft
Leütési ár: 950 000 Ft

2, Schönberger Armand: Fiatal nő gyümölcstállal
Kikiáltási ár: 480 000 Ft
Leütési ár: 800 000 Ft

3, Kádár Béla: Fohász
Kikiáltási ár: 800 000 Ft
Leütési ár: 800 000 Ft


A fentebb írt árak nem tartalmazzák az aukciósház jutalékát. Előfizetőink a katalógusok teljes leütési listáját az alábbi linken – bejelentkezést követően – itt érhetik el.

Mutatjuk a BÁV a tavaszi online aukciójának kínálatát!

Nem csak a gyűjtőknek kínál izgalmas darabokat a BÁV a tavaszi online aukcióján. A május 5-i árverésen mindenki találhat az ízléséhez illő, megfizethető árú ékszert, festményt vagy műtárgyat.

A tavasz ékszerei

A tavasz slágerei mindig az ékszerek, a májusi online aukción széles a kínálat a finom kidolgozású, értékes drágakövekkel díszített klasszikus darabokból. Ezek a mára már igazi ritkaságszámba menő, aprólékos kidolgozású, visszafogott vagy éppen feltűnő ékszerek nagyszerűen kombinálhatók modern ruhákkal is. Ilyen a Tiffany & Co. egyik leghíresebb tervezőjének, Elsa Perettinek letisztult arany nyaklánca is. A 100 ezer forintról induló ékszer briliáns függőjével a mindennapi elegancia megtestesítője.

25. tétel – Tiffany & Co. nyaklánc: Rozé arany, 0,1 karát briliáns függővel Kikiáltási ára: 100.000 Ft

Az utóbbi években egyre inkább reflektorfénybe kerültek a színes drágakövek, nem véletlen, hogy az aukció egyik kiemelt darabja egy gyémántokkal övezett, 4,5 karátos cseppfoma smaragddal ékített nyakék. Érdemes lesz licitálni többek között a rubinnal, akvamarinnal, almadinnal, topázzal, türkizekkel vagy éppen gyöngyökkel ékített ékszerekre is.

21. tétel – Fülbevalópár: Arany, pave foglalt apró türkizek, 1930 körül Kikiáltási ára: 80.000 Ft 

A BÁV szakértői gondoltak a ballagási ajándékot keresőkre is, számukra olyan, jól kombinálható fülbevalókat, karkötőket és nyakláncokat kínálnak, amelyek igazi alapdarabjai lehetnek egy ékszerkollekciónak.  Akár a májusi esküvőt tervezők is elkápráztathatják arájukat egy különleges eljegyzési gyűrűvel, hiszen az árverés egyik fénypontja mindenképpen egy 2,44 karátos briliánssal ékített szolitergyűrű lesz, amelyre 440 ezer forintról lehet licitálni.

78. tétel – Nyaklánc függővel: Fehérarany, 11 modern csiszolású briliáns 0,3 karát Kikiáltási ára: 150 000 Ft

Asztali csemegék

A 122 darabot számláló műtárgykollekció igazi gasztrocsemegéket vonultat fel: egyedi cukordobozok, porcukorszórók, kínálók, kávéskészletek kínálják magukat. Nyári összejövetelek sztárjai lehetnek a spanyol királyi udvar ötvösének, Pedro Duránnak a fagylaltos kelyhei, vagy az irizáló üvegeivel hódító, az 1910-es évekből származó pesti bóléskészlet.  Az egyik legkülönlegesebb asztali ezüst mégis egy firenzei rokokó kaviártartó, amely kecses, delfineket formáló lábaival hívja fel magára a figyelmet. A 300 ezer forintról induló ezüst tartó belsejében a jég biztosítja, hogy mindig friss maradjon a kaviár. Az ezüstök között találhatunk néhány ajándéknak is kiváló női csecsebecsét: aprólékosan díszített szelencéket, miniatűröket, de gyűjthetünk a következő vásárlásokra is  egy gazdagon díszített 19. századi perselyben.

81. tétel – Pesti bóléskészlet: Ezüst, Hordozható állványon hat darab kivehető ezüst csészealj, benne fúvott és csiszolt, pótolt üvegbetétekkel. 1910 körül Kikiáltási ára: 280.000 Ft 

Törékeny kedvencek

A porcelánok közül kiemelkedik egy 1900 körül készült nagyméretű japán dísztál, amely 100 ezer forintos kikiáltási árról indul. A már megszokott gazdag Zsolnay választékból két ritkaságot emelnek ki a szakértők: egy egyiptomi hatású art deco díszvázát, illetve egy 19. század végi díszkorsót, amely népies formavilága ellenére Tiffany-technikájú díszítésével hívja fel magára a figyelmet. A BÁV missziójának tekinti, hogy teret adjon a modern Zsolnay-kerámiáknak is, ilyen T. Surányi Anna 80-as évekbeli varia vázacsaládja, az 1990 körül készült, limitált kiadású szecessziós szivarváza és díszedény, vagy a legfrissebb, 2015-ben készült Andrási Edina tervei alapján készült díszváza, amely már a Zsolnay-gyár jövőjébe enged bepillantást.

184. tétel –  Zsolnay díszváza: Nagy Márta tanítványa, Andrási Edina munkája a Deconstructed sorozatból, 2015. Kikiáltási ára: 80.000 Ft

 retró kerámiák kedvelői ez alkalommal az alacsonyabb árfekvésű, de neves készítők alkotásaiból szemezgethetnek, többek között Gádor István, Gorka Géza és lánya, Lívia, Bod Éva vagy Eschenbach Jenő munkáira licitálhatnak.

A BÁV nem csupán a kerámiákban, hanem az üvegekben is törekszik a kortársak népszerűsítésére, így az antik, gyűjtői darabok mellett Horváth Márton izgalmas vázái is szerepelnek az árverésen. A design darabok kedvelői, a karácsonyi árverésen rekordot döntő, Debreceni Lámpagyárból származó újabb alkotásra, egy Gésát ábrázoló art deco kisplasztikára, vagy Lino Sabbattini stílusos olasz ezüstvázájára licitálhatnak.

197. tétel – Kisplasztika – Gésa: Nikkelezett fém és feketére pácolt, faragott fa kombinációja, Debreceni Lámpagyár, 1930 körül. Kikiáltási ára: 28.000 Ft 

Az aukció legdrágább darabja a 70 darabos festményanyagból kerül ki, Spányik Kornél Vasárnap délután című alkotása 2 millió forintos kikiáltási árral indul. Az absztrakt alkotások kedvelőinek igazi csemegének számít Gerzson Pál konstruktív formákat ábrázoló olajfestménye, de licitálhatnak Nádler István Firenze című akvarelljére is, amely 1,2 millió forintos kikiáltási árával a befektetők számára is jó választás lehet. Érdemes lesz ellátogatni a kiállításra az általában absztrakt műveiről híres Gyarmathy Tihamér Növényzet című akvarelljéért is, amely igazi tavaszi hangulatot csal bármilyen enteriőrbe.

224. tétel – Spányik Kornél: Vasárnap délután, 1888.

A teljes katalógus itt tekinthető meg.