Latest Posts

Lehel Mária Rejtett Életműve

A minap élőben követtük a Nagyházi Galéria és Aukciósház 268. aukcióját, melynek keretében a Saphier gyűjteményből való festmények kerültek kalapács alá.

Az aukciós teremben rögtön felkaptuk a fejünket, mikor sorra emelkedtek a tárcsák egy Lehel Mária képnél, majd ez többször is megismétlődött még az aukció során. Művészettörténészek lévén nem hagyott minket nyugodni limitált tudásunk a festőnőről, így kutatásba kezdtünk.

Sokaknak ismerős lehet Hamza Lehel Mária neve, azonban a magyar származású divattervező, iparművész és újságíró édesanyját, Lehet Máriát (Budapest, 1889. március 5. – Peveragno, 1972. november 11.) már kevesebben ismerik. Születési nevén Rell Mária, a festőnő 1906-ban született Budapesten, s már fiatal korában a kor nagy festőinek keze alatt tanult a méltán híres nagybányai művésztelepen. 1906 és 1914 között Ferenczy Károlynál, majd Iványi Grünwald Bélánál tanult, s ez idő alatt ismerte meg későbbi férjét, a művészeti író Lehel Ferencet. Egészen fiatalon, csupán 22 évesen már részt vett meghívottkánt a Nyolcak kiállításán.

Lehel Mária Kisfaludy Strobl Zsigmonddal

Egy olasz kritikus által „pittrice viaggiatrice”-nek, vagyis az utazó festőnőnek aposztrofált művész valóban rengeteget utazott, Franciaország után Olaszországot is megjárta, ahol több mint 30 évet töltött el. Ahogy azt a Hamza Múzeum is írja, a becenév nemcsak azért találó, mert szinte keresztmetszetében mutatja meg Lehel Mária Franciaországot is érintő mozgalmas pályafutását, hanem megsejtet valamit abból a nyugtalan önkeresésből is, amellyel a művésznő már fiatalon is önnön festői nyelvének a megtalálására törekedett.

Az első világháború után a pasztell használata dominált művészetében, főként csendéleteket és tájképeket festett. Kezdetben festményeinek sok eleme tükrözte a Nagybányán eltöltött idő és az ottani mentorainak befolyását, ám az 1920-as évektől egyre jobban látszódott a Franciaországi utazás hatása is: lágyabb, dekoratív körvonalak és „franciás” könnyedség.  Párizsban találkozott többek között Marc Chagallal és Jules Pascinnal, „a Montparnasse hercegével” is.

Mint sajnos sok más alkotónak, Lehel Máriának 1944-ben körülbelül félszáz vászna veszett oda egy lebombázott budai lakásban. A második világháború után, 1946 és 1973 között beutazta Európát festőként, ezalatt számos galéria- és múzeumi kiállítása volt Genovában, Milánóban és Rómában is a már genovai lakos festőnőnek.

Lehel Mária 1910 körül

Ezek után jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért nem ismertebb Lehel Mária hazánkban, és ahogy az lenni szokott, a válasz sokrétű. Egyrészt életművének csak egy töredéke ismert, ezt részben a történelmi helyzet magyarázza, részben pedig az, hogy az avantgárd alkotók nem múzeumoknak vagy galériáknak dolgoztak. Ahogy Gurzó K. Enikő művészettörténész is kifejtette, munkáinak egy része ugyan megsemmisült, de a zöme magántulajdonba került, ami azt jelenti, hogy további sorsuk feltérképezése többirányú nyomozást igényel, széles körű művészettörténeti kutatási programot. Az utazó festőnő nevéhez olyan kiállítások és események is fűződnek, amelyekre egyelőre csak a Hamza Múzeum gyűjteményeiben találtak utalásokat.

Annyi vigaszunk azért van, hogy Lehel Mária posztimpresszionista pasztelljei számos hazai és külföldi tárlaton bemutatásra kerültek, a Magyar Nemzeti Galéria is őrzi munkáit. A jászberényi múzeum munkatársai pedig abban bíznak, hogy a nyilvánosság (is) segít feltárni a múltat, egy rendkívüli művész alkotásaival együtt.

Mindezek fényében a tegnapi aukció a Nagyházi Galériában még nagyobb élmény volt, és ez a történet is jól példázza, hogy mindig van mit tanulni, felfedezni.

Lehel Mária Rejtett Életműve

Banksy ismét felkavarta az aukciós világot

2018-ban bejárta a világot a hír Banksy önmegsemmisítő „Love is in the Bin”, avagy „Kukába a szeretettel” című képéről, ami a Sotheby’s aukcióján kezdte magát bedarálni. Az esetnek saját Wikipedia oldala van, és kétségkívül bevonult az aukciós történelembe.

A Reuters képén bemutatják az aukciós tételt

Dióhéjban, Banksy „Girl with Balloon” című műve elkelt £1,042,000 (~450 millió Ft) -ért, majd a leütést követően a kép kerete elkezdte ledarálni a képet, nem kis meglepődést keltve. Az egy másik kérdés, hogy a Sotheby’s és a kép eladója is ennyire meglepődött-e, mindenesetre beigazolódott, hogy ennél jobb promóciót nem találhattak volna ki. Október 14-én visszatért a félig ledarált kép a Sotheby’s aukciós ház árverésére, ahol 18.6 millió angol fontért (~8 milliárd Ft) kelt el újra. Banksy Instagram oldalán ugyan állította, hogy az aukciós ház nem volt beavatva a 2018-ban történtekbe, de ezt a mai napig sokan megkérdőjelezik. Ami biztos, az az, hogy a 18.582.000 fontos leütési ár számára is új rekord.

A Sotheby’s zászlaja az árverést megelőzően (Sotheby’s Instagram oldala)

Van némi iróniája annak, hogy az „intézményellenes” üzenetet hordozó darálásból globális szenzáció lett és így csak még több pénzt generált egy intézménynek. A Sotheby’s modern és kortárs részlegének igazgatója, Alex Branczik így látja a történteket: “Azon az emlékezetes éjszakán Banksy nem elpusztított egy műalkotást annak ledarálásával, hanem alkotott egy újat. Manapság ezt a darabot az intézményellenes művészet fontos örökségének tekintik.”. 2018-ban sokan megkérdőjelezték a Sotheby’s professzionalitását, de az aukciósház hamar túllépett ezen, hisz a negatív reklám is reklám. Olyannyira, hogy a két héttel ezelőtti aukció tiszteletére saját kék zászlójukat is félig megsemmisítve tűzték ki az épületükre. Hátrányból előnyt ahogy mondani szokás…

Bár sokan izgatottan várták, hogy az aukción Banksy (vagy a Sotheby’s PR osztálya) valami hasonlóval álljon elő -még az árverésvezető is megjegyezte, hogy ideges – de hoppon maradtak, a képtől és leütési árától eltekintve minden a hagyományos módon zajlott. A keretbe épített daráló elemeit és a működési mechanizmusért felelős részeket eltávolították, így már csak egy majdnem átlagos Banksy kép maradt. Emiatt többen is ahhoz hasonlították a vételt, mintha valaki egy már kilőtt tűzijáték maradványait vette volna meg. Egy emlékeztető egy három évvel ezelőtti csínyre, avagy „művészeti intervencióra”, ami megismételhetetlen.

Az átkeresztelt kép ezzel az aukcióval bejárta buddhista útját, elpusztult, majd új néven és formában reinkarnálódott és a leütési árával minden bizonnyal az aukciósházat is a Nirvánába juttatta.

Az online aukcióké a jövő!

A BÁV 2021. október 7-én tartotta 3. Online aukcióját, amin csak vételi megbízással, telefonon és online tudták a gyűjtők érvényesíteni licitjüket. A körülmények lehetővé tették volna, hogy teremaukcót tartson a Báv, az aukciósház mégis úgy döntött, hogy zártkörűvé teszi az eseményt és csak táv-licitálásra ad lehetőséget. A vásárlási kedv nem lankadt és hatalmas licitharcoknak lehettünk szemtanúi. A BÁV eseményét az Axioart élőben közvetítette a Zoom-on , így képpel és hanggal is nyomon lehetett követni az aukciót. 

Az árverésen 293 tétel került kalapács alá és a tételek 69 százalékára érkezett sikeres licit. Az aukció végén az összleütés 32,4 millió forint lett. Axioart Live szolgáltatásának köszönhetően 203 ember regisztrált online licitek leadása céljából. Az árverésen a sikeres online licitek összértéke több mint 10 millió forint volt, a sikeresen aukcionált tételek közel 34 %-a online licitálóé lett.

Ékszerek és órá szekció 

A BÁV szakértői olyan finom kidolgozású, valódi drágakövekkel díszített ékszereket válogattak össze, amelyek egyaránt illenek a modern vagy a klasszikusabb öltözetekhez. Ilyenek például a letisztult, egyetlen briliáns függővel ékített aranynyakláncok, fülbevalók és elegáns karláncok. A színes drágakövek közül a rubin, az ametiszt és az ónix mellett a többféle színben is fellelhető turmalin drágaköves ékszerek is nagy sikert értek el. Nem maradhattak ki most sem az anyagból az egyre ritkább lencse formájú türkíz és korall fülbevalók sem, amelyek rendre a legnagyobb licitharcokat követően kelnek el.

Az aukció kiemelt darabja volt az a 80 ezer forintos kikiáltási árról induló platinából készült hegyikristály medál (28-as tétel), ami végül az indulóár ár kétszereséért cserélt gazdát. A kifinomult, gyöngyökkel, valamint 33 apró gyémánttal és egy nagyobb briliánssal díszített darab értékét a ma már kiveszőfélben lévő pazar ötvösmunka adja.

Az ékszerek közül érdemes még kiemelni azt a briliáns gyűrűt (67-es tétel), amit 260 ezer forintról indított el az aukciósház és a hatalmas licitharcot követően 360 ezer forintért egy online licitálónál ütötték le a tételt.

Műtárgy szekció

Az anyag érezhetően kettévált a klasszikus és a kortárs darabokra: az árverésen helyet kaptak Zsolnay historizáló kerámiák, így pl. egy 1888-ból származó füleskosár, vagy Gorka Géza és lányának, Líviának modern kerámiái. A Zsolnay kerámiák közül hatalmas érdeklődés övezte a Forrásból ivó nőalak (272-es tétel), Zsolnay szecessziós díszkancsót. Az Apáti Abt Sándor és Mack Lajos tervezte kerámia, 480 ezer forintos kikiáltási árat kapott és 1,1 millió forintnál ütötték le a tételt.

A műtárgynak is beillő kortárs ékszerek között olyan különlegességek is szerepeltek, mint Péri József skorpió bogara (206-os tétel), amely eredeti 1983-as, Képcsarnok Vállalatos számlájával került kalapács alá. A tétel a 45 ezer forintos indulóár után 80 ezer forintért cserélt gazdát.
Az érdekességek között szerepelt még egy világháborús emléktárca (197-es tétel), amelyet valószínűleg egy orvos kaphatott az általa kezelt tisztektől, többek között Gróf Széchenyi Rezsőtől. A tételt végül 60 ezer forintért egy online licitáló vitte el.

Festmény szekció

A festmények anyagban szép emelkedést ért el Incze János Két bivaly egy ember (102-es tétel) című alkotása. Az olajkép 180 ezer forintos indulóár után 800 ezer forintért lett egy licitálóé. Szintén élénk érdeklődés övezte Bukta Imre Asztalnál (153-as tétel) című alkotását, ami az indulóár közel négyszereséért, 650 ezer forintért cserélt gazdát.

Az idei kollekció egyik érdekessége és legkorábbi darabja egy 18. századi Mária Terézia portré (84. tétel) volt, amit 180 ezer forintét aukcionáltak.


A fentebb írt árak nem tartalmazzák az aukciósház jutalékát. Előfizetőink a katalógusok teljes leütési listáját az alábbi linken – bejelentkezést követően – itt érhetik el.

Október Legérdekesebb Kiállításai & Programjai Budapesten

Srágli Marietta alkotása

Ellentétben sok más szegmenssel, az őszi szezon az év legizgalmasabb időszaka a kulturális és művészeti életben. Időjárás független, izgalmas kiállítások és programok tucatjai várják az érdeklődőket októberben is, ezekből választottuk ki a legizgalmasabbakat. A teljesség igénye nélkül:

 • 21. ARC közérzeti kiállítás: még pont egy hétig látogatható Magyarország leglátogatottabb köztéri kiállítása, melyet éjjel-nappal ingyenesen lehet megtekinteni.
 • Kellékek a Túlvilágra: A szépművészeti Múzeum Online Tárlatvezetése jó bemelegítés Halloween-re, s nem utolsó sorban rendkívül izgalmasnak ígérkezik. Az ókori egyiptomiak hittek abban, hogy haláluk után, a túlvilágon újjászületve egykori életüket bizonyos tekintetben folytatják. Családtagjaik körében lakomákon vesznek részt, hajóznak az istenekkel, és persze voltak olyanok, akikre ott is munka várt. A túlsó földeken tehát sok mindenre szükségük volt, így még életükben elkészítették azokat a tárgyakat, amelyeket haláluk után a sírjukba helyeztek. Az egyórás program során ezeket lehet megismerni és a hitvilágot, melynek keretében készültek.
 • Gerhard Richter. Valós látszat: A Nemzeti Galériába kalauzoljuk a művész kedvelőit. Magyarországon most első ízben látható a német művésznek ilyen nagyszabású, az életmű valamennyi korszakát átfogó kiállítása. A művek a 1960-as évek ikonikus fotófestményeitől a legismertebb kolorisztikus absztrakt műveken át a legfrissebb, a nagy festészeti életmű „utáni” intim ceruzarajzokig terjednek.
 • World Press Photo Kiállítás: Október 25-ig látogatható. A nemzetközi zsűri idén 28 ország 45 fotóriporterét díjazta, akik egytől egyig az elmúlt egy év eseményeit örökítették meg, legyen szó természeti pusztításról, háborúról vagy egyéni emberi sorsokról. A világszerte 120 helyszínen bemutatott kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeumban idén a Lát-lelet kísérőkiállítás egészíti ki, ami 15 magyar fotóművész alkotásait mutatja be.
 • Ingyenes Művészeti Kiállítás a Kubikban: Az elmúlt két év eseményei – a járványhelyzet és az azt övező izoláció – különböző módon hatott a képzőművészek életére és alkotói munkájukra. A „Művészet az izoláció árnyékában” címet viselő kiállítás azt kívánja szemléltetni, hogy a covid helyzet hatásai milyen módon változtatták meg a képzőművészek munkásságát. A kiállítás magába foglalja azon művek bemutatását, amelyeket ez a téma ihletett meg, valamint teret ad olyan alkotóknak és alkotásoknak is, akik számára az imént említett trendek új lehetőségeket nyitottak meg.
 • Határtalan Design kiállítás a Kiscelli Múzeumban: A hazai dizájnélet hosszú évek óta meghatározó fóruma a Határtalan Design/Design Without Borders (DWB) kiállítás. Idén ősszel 16 ország több, mint 120 alkotójának művei lesznek láthatók majd két hónapon keresztül Budapesten. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a bemutatott alkotások, projektek, tárgyak a legkülönfélébb területeket – képzőművészet, tárgy- és formatervezés, vizuális művészetek és az előadóművészet – kapcsolják össze.
 • Török fürdőséta a Király Gyógyfürdőben: egy rendhagyóbb program, melynek keretében a fürdő vezetőjének kalauzolásában megismerjhetük és bejárhatjuk a XVI. század közepén épült Király Gyógyfürdőt, mely az egyik legautentikusabb középkori fürdőnk. A különleges fürdőbejárás előtt még meg lehet nézni, hogy mi maradt és mi lett Tojgun pasa 1555-ben épített dzsámijából, megismerhetjük az Alsó-Víziváros fontosabb látnivalóit, majd az 1565-ben alapított “Királyból” kijövet a Margitszigeten fakultatív piknik és beszélgetés várja az érdeklődőket.
 • Bónusz: A kísérletezés szabadsága. Inforg Stúdió 2000–2010: Aki elmerészkedne egészen Szentendréig, ne hagyja ki a Ferenczy Múzeum kiállítását! Az Inforg Stúdió Magyarország egyik legfontosabb filmkészítő műhelye volt 2010-ig, ahol több mint 250 művészfilmet készítettek. Kiemelkedő minőségű filmjei időkapszulaként őrzik az ezredforduló különleges magyarországi atmoszféráját.Az Inforg Stúdióban 2000–2010 között készült művészfilmek múzeumi bemutatása megmutatja milyen sok szálon kapcsolódnak e filmek a képzőművészeti gondolkodáshoz, hiszen ezeknél a filmeknél is dominál a vizuális utalások szabadsága.

Műtárgyfigyelő szolgáltatás az Axioart.com-on!

Régóta keres egy műalkotást, könyvet vagy más régiséget, de nem találja?
Használja az AXIOART Műtárgyfigyelő szolgáltatását!Ha van olyan alkotás, könyv vagy más régiség, amit szeretne megvásárolni, de nem találja, az Axioart Műtárgyfigyelő a segítségére lehet!

Adja meg belépést követően a Saját oldal/ Műtárgyfigyelő menüpontban mit keres és ügyfélszolgálatunk e-mailben értesíti, ha a tárgy felbukkan. A saját Axioart Műtárgyfigyelő oldalán listázzuk az Ön által keresett kifejezéseket, tárgyakat, alkotók műveit.

A Műtárgyfigyelő folyamatosan figyeli az Axioartra újonnan feltöltött, aktuálisan elérhető katalógusok tételeit – azok címét és leírását is – hogy szerepel-e köztük olyan tárgy, ami megfelel az Ön keresési feltételeinek. 


Hogyan használja a műtárgyfigyelőt?

 1. Regisztráljon vagy jelentkezzen be az Axioart oldalán!
 2. Belépést követően válassza a Saját oldal/ Műtárgyfigyelő menüpontot.
 3. Hozzon létre új keresőkifejezést.
 4. Kattintson a kifejezésre és hajtsa végre a keresést most, ha az éppen aktuális kínálatban még nem keresett.
 5. Eredményes, azonnali műtárgyfigyelés esetén Ön egy találati listát kap, azokkal az aktuálisan elérhető tételekkel, amelyek megfelelnek a megadott kifejezésnek. A műtárgyfigyelő rögzítésétől kezdődően, újonnan felkerült, Önnek megfelelő tételekről e-mailben küldünk értesítést a továbbiakban. Bármikor törölhet egy kifejezést a műtárgyfigyelő listából, ha már megszerezte kedvenc alkotását és arról nem szeretne több értesítést kapni.


Mit tehet, ha eredménytelen a keresése a megadott kifejezésre?

Ennek több oka lehet:

 • Az Axioart jelenlegi kínálatában még nem található az Ön által keresett mű. Amint bekerül a kínálatba, e-mailben értesíteni fogjuk erről.
 • A keresett mű eltérő írású lehet, mint amit először megadott. Próbálja finomítani, vagy pontosabban beírni a kereső kifejezést.
 • Tippek a megfelelő kulcsszavak kiválasztásához:
 • Ha Ön egy KONKRÉT művet keres, ismeri az alkotót és a mű címét, így adja meg a kifejezéseket, pl: Cholnoky Jenő Balaton.
 • KULCSSZAVAK: Érdemes egy figyelőben az egy tárgyra vonatkozó kifejezéseket megadni, pl: ha Ön Rippl Rónai egyik késői pasztell képét keresi, akkor itt a következő kulcsszavakat adja meg: Rónai (vagy Rippl-Rónai), pasztell.
 • Ha Ön TÖBB ALKOTÓ-tól figyel műveket, akkor a különböző művekhez tartozó egy vagy több kulcsszót külön figyelőbe mentse el! Pl. „nemes lamperth, farkas molnar, farkas istvan, kassak lajos” – egyben írva egész biztosan nem fordulnak elő egy tételen belül. Külön-külön bontva jobb eredményt érhet el!
 • HELYESÍRÁS: kérjük, minél pontosabban adja meg a keresett mű címét, az alkotó nevét, vagy egyéb kulcsszavát. Ha bizonytalan az írásmódban, adjon hozzá többféle írás-változatot, külön-külön figyelőben. Pl: Károly, Károlyi, Würtz (Ha bizonytalan a szó írásában, adja meg csak a szó elejét, pl „Würt”); Széchenyi, Széch stb.
 • TÖBB SZÓ, TÖBB JELLEMZŐ: ha olyan kifejezést keres, amelyben két vagy több szó egymás után szó szerint szerepel, tegye idézőjelek közé a kizárólag a szó szerint így megtalálható szavakat, pl. “A cs. és kir. 82. székely gyalogezred története 1883-1919”. Ha két szó mindegyike jellemzően szerepel a tétel címében és/vagy leírásában, akkor szóközzel elválasztva írja be.
 • TÚL TÁG FOGALOM: tárgytípus (pl. festmény, grafika, könyv, arany, érem, szobor, stb.), kor-, és stílus meghatározás (pl. barokk, ónémet, XIX. századi, kortárs, stb.) ritkán szerepel a tétel megnevezésében és leírásában. Műtárgyfigyelő helyett használja a részletes kereső aukció- vagy tétel keresőjét, ahol a kereső kifejezés mellett szűkítheti a találatokat tárgytípusra is.

Jó böngészést és sikeres vásárlást kívánunk az AXIOART oldalán! 

Az Axioart Csapata

Károli Biblia és Kossuth-kézirat kelt el a legmagasabb áron az antikvarium.hu árverésén

Az antikvarium.hu által 15. alkalommal megrendezett tematikus aukción 472 tétel szerepelt több mint 140 témakörbe sorolva. Az aukció 10 napon át tartott, végül az kapta meg a vágyott példányt, aki a licit zárónapján este 8-ig a legtöbbet ajánlotta érte

A legtöbbet, 710 ezer forintot egy 1794-ben kiadott Károli Biblia korabeli, bőr díszkötéses példányáért fizettek. A Szent Biblia száz évvel későbbi, 1897-es példányáért is több mint 400 ezer forintot volt hajlandó kínálni a győztes licitáló.  

Az aukció kiemelkedő tétele az a Kossuth-kötet, amiben maga az emigrációban élő szerző korrigált. Kossuth Lajos autográfiája 42 licit után 415 ezer forintért talált gazdára.    

A szerző által aláírt Karinthy Frigyes Tanár úr kérem 381 ezer forintért, de Rejtő Jenő A 14 karátos autó című regényének 1941-es kiadása is 300 ezer forint felett kelt el.     

A különleges régi könyvek között a legmagasabb összeget egy 1647-ből fennmaradt kötet, Angelo Sala Medico-Chymica quae extant omnia című munkája érte.     

Több mint 300 ezer forintot ért Quintus Curtius Nagy Sándor, a macedónok királyának cselekedetei, Valerius Maximus Elbeszélések, tények és emlékezések Tiberius Augustus IX. könyvéhez, Stephanus Pighius Feljegyzések Valerius Maximushoz című 1581-es, illetve a Vatikáni Képtár bibliai freskóit bemutató 1788-as képes könyv.     

Virág Benedek 1816-os és kétkötetes Magyar századok című munkája, Fekete István 1961-es Kele című gólyás regénye és Pilinszky János Nagyvárosi ikonok című dedikált összegyűjtött versei 200 és 260 ezer forint között keltek el.

A fentebb írt árak nem tartalmazzák az aukciósház jutalékát. Előfizetőink a katalógusok teljes leütési listáját az alábbi linken – bejelentkezést követően – itt érhetik el.

A hatodik szezon, a 15. online aukció

A cég történetében közelgő 50. aukció előfutáraként immár, a hatodik őszi szezont nyitja meg az Antikvárium.hu 15. online aukciója, mely 2021. szeptember 16. és 26. között várja az online piactér látogatóit.

A 472 tétellel induló árverés áttekintésében 140 témakör, számos fotó, és részletes leírás segíti az érdeklődőket.

Gondolta volna, hogy az Aukciót, melynek kiemelkedő tétele Kossuth Lajos autográf sorait megőrző lap, az Antikvárium.hu nem máskor, mint Kossuth Lajos születésének 219. évfordulóján indítja útjára?

Kossuth Lajos születésének időpontjáról így vall „Én magam a szüléktől 1802-ben születtem Zemplénmegyében, Monokon, hol atyám ifju korában a gróf Andrássy-család uradalmi ügyvéde volt. Biz’ én lassan-lassan születésem napját és hónapját elfelejtettem emlékezetemben megtartani. Mind-össze is azon negativ reminiscenciám van felőlük, hogy nem a légmérsékleti változékonyság hónapjában, nem áprilisban születtem, hanem – hogy mikor? Azt teljes bizonyossággal meg nem mondhatom. Ugy rémlik előttem, hogy szeptember 16-ika és 19-ike közt.”

A tétel nem más, mint: Kossuth Lajos autográfiájaIrataim az emigráczióból című művéből.

A kínálat, mintegy 130 történelmi témájú tételt bocsájt az aukciós térbe, köztük: Gr. Széchenyi István: Politikai programm töredékeit mely az 1847. esztendőben került nyomtatásra; valamint a Gottermayer Nándor műhelyében készült, impozáns egész bőrkötésben lévő könyvet: Zágoni Mikes Kelemen Törökországi Leveleit – Edvi Illés Aladár illusztrációival.

„A szellemi életet élő és haladni vágyó ember legféltettebb kincse a könyv…”

— Licitáljon olyan kötetekre, melyeket eleink is könyvtárukban tartottak, s e „féltett kincs” néven aposztrofáltak!

Itt a lehetőség, hogy megtegye ajánlatát: Horthy Miklós Magyarország Kormányzójának Ex-libris címkéjével ellátott „A modern katolikus művészet „c. egykori kötetére, vagy akár a Sík Sándor által Gróf Klebelsberg Kunónak dedikált, Nagy Sándor által illusztrált, „A boldog ember inge” című mese első kiadására.

Lapozzák fel az aukció dedikált kínálatát! 

Aszlányi Károly, Baktay Ervin, Fekete István, Füst Milán, Heltai Jenő, Karinthy FrigyesMóricz Zsigmond, Pilinszky János, Sík Sándor, s megannyi szerző és grafikus kézjegyét megőrző kötet képezi a kínálat több, mint 60 kötetet felvonultató, már-már egyedi miliőjű gyűjteményét.

Fedezze fel az újdonságot!

A korábbi árveréseken már megismert tematikus témaköri bontásokon túl jelen aukció keretén belül új megvilágításba kerülnek a felsorakozó könyvek. Három új témakör teszi átláthatóbbá a gyűjtői szempontokat érvényesítő licitálást.  Ezek név szerint: a „művészi borítóterv”-ek, a „művészi illusztráció”-k, valamint a „védőborítós példányok”témaköre.

„művészi borítóterv”-ek, és a „művészi illusztráció”-k témakörébe mindazokat a köteteket gyűjtötték össze az aukció szervezői, melyeket egykor neves, közismert, vagy éppen a korszak gyakorta alkalmazott grafikusai illusztráltak, díszítettek egyedi műalkotásaikkal. Többek között fametszetek, linóleummetszetek, művészi képek és avangard stílusú alkotások teszik művészivé ezen könyvek lapjait s borítóját.

„Védőborítós példányt szeretnék vásárolni!” – sokszor elhangzik e kérés. Immár lehetőség nyílik az Antikvarium.hu aukcióin ezt a szempontot is érvényesíteni a tételek áttekintése közben. A kínálat védőborítóiban megőrzött köteteit pedig a „védőborítós példányok” néven aposztrofált témakörben lelhetik fel.

„Új könyvet adott ki a kiadó!”

„ A Karácsonyi Könyvvásárra jelenik meg!”

„Bravúros kötetet dob piacra a szerző!”

„Művészi kiállítású könyv jelenik meg!”

A napi sajtó, a szaklapok, a könyvárusok pultjaira került szórólapok, valamint a kiadói tájékoztató füzetek hasonló felkiáltással hirdették, a közel 260 első kiadású kötetnek, valamint a több mit 40 bibliofil kiállítású remeknek megjelenését, melyekre most lehetőség nyílik licitálni.

Tekintsék meg ezeket a tételeket is!

Napjainkban lehet még az „antikkönyves szekrény” egy könyvtár éke? 
– Igen, lehet!

Az Antikvárium.hu antikkönyves kínálatának 80 tétele színességével és sokrétűségével igyekszik hozzájárulni e könyvek gyűjtéséhez. Megtalálható benne számos még latin nyelven nyomtatott ritkaság, közismert kötet korai kiadása, köztük a magyarországi könyvnyomtatás egykori remekei, s ritkaságai. Így: Fényes Elek Magyarország geographiai szótára I-IV. – mely művet már maga Langer Mór is jegyzékébe vett; Halmágyi István Erdély országának Három Könyvekre osztatott törvényes könyve vagy akár Virág Benedek: Magyar századok I-II.című munkája.

30 alkotás, számos kiemelkedő művész! A kínálatban a megszokott módon számos grafikai alkotás és festmény is helyet kap.

Borsos Miklós

Gross Arnold

Hincz Gyula

Iványi-Grünwald Béla/Prihoda István

Szabó Vlagyimír

Vaszary János

Az Antikvárium.hu 15. online aukciója közel 40 díszkötéses kötettel, számos számozott és bibliofil kiadással, több, mint két tucat Ex-librist tartalmazó könyvvel, majd 150 szépirodalmi művet kínálva, művelődéstörténettel, magyarsággal, történelemmel, vallással, klasszika-filológiával, tudománnyal, gasztronómiával vadászattal és térképészettel foglakozó tétellel hívja az aukciós térbe a licitálókat.

Az egyes köteteket az érdeklődők megtekinthetnek, és személyesen kézbe vehetnek a webáruház IX. kerületi, budapesti átadópontján szeptember 16-tól 24-ig.

A már jól ismert módon minden egyes kötetről az átlagos katalógusinformációnál sokkal gazdagabb fotóanyag és írásos háttérinformáció (a leiratokon túl előszó, tartalomjegyzék és fülszöveg van minden olyan könyvnél, ahol ezek rendelkezésre állnak) található a webáruház aukciós felületén, hathatósan segítve ezzel a licitálás előtti tájékozódást új és visszatérő ügyfelei számára egyaránt.

Az Antikvarium.hu „15. online árverése” ITT érhető el »

Új név a hazai műkereskedelmi piacon!

Szeptember 14-én startolt az Online Art Galéria 1. Online aukciója. A bemutatkozó katalógusban 71 tételt kapott helyet és olyan alkotók művei kerülnek kalapács alá, mint Radák Eszter, Aknay János, Csurka Eszter, Nagy Krisztina, Verebics Katalin, Győry Márton, Ujházi Péter, Schéner Mihály, Macskássy Izolda és Gross Arnold.

Az Online Art Galéria a művészet, a gyűjtés és a technológia hármasát kombinálja. Hisznek abban, hogy e három fogalomnak van közös metszete.

“Kicsi, de motivált csapatunk és támogatói körünk azon dolgozik, hogy minőségi művészetet közvetítsen minél szélesebb érdeklődői kör számára, kiemelten a technológia nyújtotta online csatornák felhasználásával.”

Az árverés egyik legdrágább tétele Radák Eszter Filozófus című műve. Radák Eszter a kortárs magyar művészeti szcéna egyik legeredetibb és legsikeresebb alkotója. A Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatója, rektora, aki több, mint 30 éve fest. Filozófus című művén a tőle megszokott harsány színeket, erős kontúrokat és különleges textúrákat használ. A mű címe alapján egy szakállas, mélabús, gondolkodó testtartásban merengő férfiábrázolást várnánk. Radák képén viszont a megszokott ábrázolás helyett egy pecázó kisfiút látunk. Az olajkép kikiáltási ára 1,2 millió forint.

1 milló forint feletti indulóárat kapott még Csuka Eszter Táncosok című képe. Csurka figurái ritkán statikusak, a mozgás, a belső dinamika sugárzik valamennyi alkotásából. Beállít, megszakít, merevvé tesz, majd hajlít, elhajlít. Csurka 2015-ös kiállításának ismertetője (Vízivárosi Galéria, 2015. 04.26. – 2015.05.19.) így jellemzi a festő alkotásait:

“Csurka gyöngéden bánik figuráival, szívén viseli minden mozdulatukat, velük rezdül. Ez az egyidejűség az, ami képeinek sodró lendületét és erejét adja. Kerüli a magasztosságot, a képi pátoszt, ha a giccs határán is áll, egyensúlyoz, át- átlépi a határokat, de mindvégig tudatában van, hogy mit és hogyan cselekszik. Önmaga fölé nő: Tánc és nyugalom, mozgás és mozdulatlanság kettőse az, ami áthatja a műveket. Kicsapong a képből, elcsatangol a figura saját magától, elszakad, eltéved, megtéveszt, mintha nem is az útról lenne szó, hanem valaminek a választása vagy nem választása. Kilépni önmagunkból lehetséges-e, kötődésünk egymáshoz elszakíthatatlan-e, vagy mindig megmarad egy, csak sejthető kapocs, a múlt, jelen és jövő elválaszthatatlansága, ezek kapcsolódásának rejtettsége.”

A grafikák közül érdemes kiemelni Gross Arnold két alkotását. Az Ablakban címet viselő mű 75 ezer forintos indulóárral várja a licitálni vágyókat, a Jan van Eyek pedig 70 eze forintos kikiáltási árat kapott.

Az online aukción az Axioart weboldalán licitálhatnak a gyűjtők. A teljes katalógus ezen a linken érhető el.

Ledarálták, nem tűnt el: három év után újra aukción Banksy félig megsemmisített munkája

Szenzáció volt 2018-ban a Kislány léggömbbel című festménynek az a változata, amit a keretébe épített iratmegsemmisítő az árverésen, a leütés pillanatában félig ledarált. A mű most újra kalapács alatt, de már csillagászati áron.

A történet annak idején bejárta a világsajtót: a Banksy egyik legismertebb, eredetileg egy londoni ház falán feltűnt motívumát megörökítő munkát a Sotheby’s 2018. október 5-i londoni kortárs árverésén jó áron, jutalékkal együtt a becsértékét ötszörösen meghaladó 1,04 millió fontért ütötték le. Az igazi szenzációt mégsem az ár jelentette, hanem az, hogy a leütés pillanatában – látszólag mindenféle emberi beavatkozás nélkül, valójában távirányítással – működésbe lépett a beépített iratmegsemmisítő és a kép alsó felét keskeny csíkokra szabdalta. Azóta persze kiderült, hogy a Sotheby’s be volt avatva a dologba, az azonban máig nem világos, hogy „csak” egy nagyszerű marketing gag-nek voltunk a tanúi – Banksy nagyon ért az ilyesmihez, így ez sem lenne meglepő – vagy inkább egy olyan kísérletnek, ami a művészet határainak kérdését feszegette, tegyük hozzá, roppant látványos módon. Egy biztos, Leonardo Salvator Mundiját leszámítva egyetlen aukciós tétel sem kapott akkora publicitást az elmúlt években, mint ez a Banksy-munka, s ezzel a művész és az aukciósház egyaránt nagyon jól járt. És nagyon jól járt az az inkognitóját mindmáig őrző vásárló is, aki három éve megszerezte a képet. Róla mindössze annyit lehet tudni, hogy nő, Európában él és komoly gyűjtemény birtokosa. Abból, hogy az azóta eltelt időben két németországi múzeumnak, a baden-badeni Museum Frieder Burdának és a Staatsgalerie Stuttgartnak adta kölcsön a – mindkét helyen közönségmágnesnek bizonyult – munkát, sokan a gyűjtő nemzetiségére is következtetnek, ez azonban nem megerősített információ. Annyi bizonyos, az anonim gyűjtő egyszer már nagyon jól döntött. Az árverés után ugyanis az aukciósház felajánlotta neki, hogy visszaléphet az üzlettől, hiszen a mű már nem pontosan az volt, mint amire ő licitált, de ő egy percig sem gondolkodott – felmérte, hogy példátlan publicitást kapott és úttörő jellegű munka kerülhet a birtokába, hiszen ez volt az aukciók történetének első olyan tétele, ami magán az árverésen nyerte el végleges formáját. Ráadásul az „átalakított” munkát Banksy egyértelműen új műként vállalta fel azzal, hogy új nevet is adott neki (Love in the Bin – Szerelem a kukában). Amit ez a gyűjtő akkor még nem tudhatott: az azóta eltelt három év Banksy soha nem látott népszerűségét és áraiban is mérhető sikereit hozta. Belépett a legnagyobb publicitást kapó, a közösségi médiában legtöbbet keresett művészek közé és menetrend szerinti gyakorisággal szállította az új árrekordokat. Ez a rekord jelenleg már 16,7 millió fontnál tart, amit az idén márciusban – a változatosság kedvéért a Christie’s-nél – kalapács alá került Game Changer című, a pandémia megfékezésében hősies munkát végző ápolónők előtt tisztelgő munkája ért el.

Banksy: Love in the Bin, 2018, a Sotheby’s jóvoltából

Hogy ez a szárnyalás késztette a Love in the Bin tulajdonosát arra, hogy alig három év után megváljon a műtől, nem tudni, de ha így van, vélhetően nem kalkulál rosszul. Banksy most a csúcson van, de vele is könnyen megeshet az, ami több más sztárolt művésszel, pl. Damien Hirsttel is megtörtént, nevezetesen, hogy árai egy idő után stagnálni vagy akár csökkenni kezdenek. Az időzítés tehát jónak tűnik és ezt jelzi a 2018-as vételárat négyszer-hatszor, az akkori taksát hússzor-harmincszor meghaladó  és irreálisnak semmiképp sem mondható becsérték. Hogy ki lesz az új tulajdonos, s hogy ő közszemlére fogja-e tenni az októberi aukció beharangozójában a XXI. század legismertebb műalkotásának nevezett képet, még nem tudható, de az biztos, hogy az október 14-i árverés előtt a Sotheby’s megutaztatja, így az az aukció helyszínéül szolgáló Londont megelőzően New Yorkban, Hong Kongban és Taipeiben is látható lesz. Az utóbbi két város bevonása a körútba egy újabb apró, de egyértelmű jele annak, hogy a nagy aukciósházak egyre inkább az ázsiai vásárlókban látják forgalmuk növelésének legnagyobb esélyét.

Szerző: Emőd Péter

A cikk 2021. szeptember 4-én jelent meg az artportal.hu-n, az írást változtatás nélkül közöljük.