Latest Posts

A kialakult helyzetet tiszteletben kell tartanunk, de ez nem meghátrálásra, hanem helytállásra ösztönöz bennünket

A koronavírus miatt rendkívüli jogrend lépett érvénybe Magyarországon. A korlátozások a teremárveréseket is érintik. Az aukciósházak vagy elhalasztották a közelgő eseményüket, vagy zártkörű rendezvényt tartanak. Az Amor del Arte vezetőjével Ráduly Zoltánnal beszélgettünk a tavaszi élő árverésükről.

Ti megtartjátok az április 23-ai I. Élő aukciótokat?

R.N.: Aukciósházunk hónapok óta készült I. Élő Aukciójára, mely eredeti formájában jelenleg nem kerülhet lebonyolításra. A kialakult vírushelyzet még inkább arra ösztönöz bennünket, hogy felelősségteljes magatartás mellett is képviseljük beadóinkat, és munkánk eredményét meg tudjuk mutatni régi és leendő vásárlóinknak is. Úgy gondoljuk, hogy a kialakult helyzetet tiszteletben kell tartanunk, de ez nem meghátrálásra, hanem helytállásra ösztönöz bennünket. Az Axioart már indulásunk óta a partnerünk, így közösen – mivel mind a ketten az online vonalat képviseljük – kerestük a megfelelő megoldást. Így esett a választásunk a LIVE közvetítésre, melyet közösen fogunk megvalósítani. Fő tevékenységeink közé tartoznak az online árverések oldalunkon, így technikai feltételeink is adottak. Mindent összevetve lesz I. Aukciónk, csak kicsit másképp….

A licitálók milyen formában tudnak részt venni az árverésen?

R.N.: A licitálók egy LIVE aukciós közvetítésen vehetnek részt, mely valós idejű, csak “virtuális” teremben. Ebbe a terembe bejelentkezve a felhasználók ugyanúgy licitálhatnak, mint amikor egy teremárverés alkalmával közvetíti az Axioart az aukciót. A saját vevőink előzetesen nekünk is leadhatják a vételi megbízásaikat, sőt telefonon is be tudnak jelentkezni, így nem csak online lehet licitálni.

Volt esetleg olyan beadó, aki visszalépett azért, mert az eseményhez nem kapcsolódik hagyományos teremárverés?

R.N.: Sokan úgy gondolják, köztük mi is, hogy a következő aukciós időszak (őszi-téli) már lehetőséget biztosít az élő aukciók lebonyolítására. November 15-én mi is készülünk a téli nagy élő aukciónkra a MOM Központ Kupola termében, így valóban néhány tétel csak ott lesz elérhető. Mellette viszont sokan egy új lehetőséget látnak a digitális világ nyújtota lehetőségekben. Ez a pozitív gondolkodás látszódik is első aukciónk kínálatán, mely nagyon színvonalas festmény, grafika és műtárgy kategóriában is.

Milyen kikiáltási árú tételek várhatóak az aukción?

R.N.: Minden piaci réteg vásárlói számára kínálunk lehetőséget, hogy otthonról, biztonságosan, de az árverések izgalmait átélve tudjanak licitálni. A tételek kikiálátási árai között szerepel 10.000 Ft-os, 100.000 Ft-os és milliós tétel is.

Mi lesz az aukció sztártétele?

R.N.: Több alkotást is ki tudnánk emelni, melyek esetében akár az alkotó, akár maga a mű, vagy műtárgy tekintetében ritkasága tűnik ki. A tejesség igénye nélkül csak néhány kiemelkedő név hazai kedvelt művészek közül: Czigány Dezső, Tornyai János, Deim Pál, Kozma István, Scheiber Hugó, vagy a grafikákat tekintve: Mednyánszky László, Kmetty János, Iványi-Grünwald Béla. Műtárgyak tekintetében Zsolnay, Fischer porcelán, régi szent biblia.

Ha valaki szeretné élőben megnézni a kiszemelt alkotást, azt milyen módon teheti meg?

R.N.: Természetesen igény esetén a tételek megtekintésére lehetőséget biztosítunk Galériánkban, az egészségügyi szabályok szigorú betartása mellett kizárólag előre egyeztetett időpontban. A tételeket, ha szükséges, ingyenesen tároljuk is, a biztonságos átvétel időpontjáig. A tételek kiszállításáról partnerünk, a GLS gondoskodik. A katalógus hamarosan elérhető lapozható pdf formában oldalunkon is: https://www.amordelarte.hu illetve az Axioart oldalán is elérhető lesz, vagy nyomtatott katalógus is kérhető elérhetőségeink bármelyikén. Mindenkinek jó licitálást kívánunk, vigyázzanak magukra és egymásra!

Névtelenség kizárva – A 2017. évi LIII. törvény a műkereskedelemben

„Most pedig vége a szép időknek” – egy korszak egyszer csak váratlanul véget ért. Egy korszak, amelyet a magyar műkereskedelem – benne elsősorban az aukciós piac milliárdos gazdasági vidékké fejlődése – tett karakteressé és történetileg is fontossá. A zabolátlan, pénzben fürdő, ellenőrizetlen, majdhogynem misztikus árverések és galériás eladások időszakának búcsút kell mondanunk.

Elérkezett a pénzmosás megelőzését célzó (kényszer)intézkedések ideje, melyek eljövetele az EU 5. sz. pénzmosás elleni direktívájának közzététele óta az érintettek előtt is ismert kellett legyen.

A tény: a 2017. évi LIII. törvény a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról 2020. január 10-től alkalmazandó a műkereskedelemben is. Hatálya alól a műtárgyak tárolása sem kivétel (lásd: freeportok, ha nálunk alapítani szándékoznak ilyet).

A lépés nem előzmények nélkül való. Aki még emlékszik Marcosra, a Fülöp-szigetek elnökére és feleségére, Imeldára, az tudja, hogy voltak korábban is méretes, világot felháborító stiklik. A lopott holmik gátlástalan áruba bocsátása, a nagy aukciósházak újabb gyakorlatai (például a harmadik fél vételi garanciája) megerősítették e terület komplex, pénzügyi-szolgáltatói jellegét. Ez ellenkezik az anonimitás hagyományos kereskedői követelményével, és valóban ellenőrzésért kiált.

Itthon a Lehmann és az ikertornyok be/ledőlése után tervezték ezt a műkereskedelem ellenőrzésében, de miért, miért nem, művészeti piacunkra nem terjesztették ki a „nagy készültséget”. Talán mert akkor még nem úsztunk úgy a pénzben, mint most? Akkor egy tízmilliós tétel még házborzongató volt, tavaly óta már szinte megszokott.

Az általános támadásra jellemző, hogy még a Brexit lázában égő, az EU-tól távolodó Angliában is – sokak meglepetésére, a piacot kellemetlenül érintve – idén, a magyar jogszabállyal azonos napon hatályba léptetve vezettek be hasonló rendszabályokat, 10 ezer fontos határvonalat meghúzva. Ott már lezajlottak az első nagy árverések, látszólag gond nélkül, de a rendelkezések a kereskedők komoly ellenérzését váltották ki.

Mi történt eddig nálunk? Nézem a honlapokat, keresem az új rendelkezések kívánalmainak megfelelő tájékoztatókat, de az elérhető ÁSZF-ekben (Általános szerződési feltételek) – a BÁV-ot kivéve – lapzártakor utalást sem látok arra, hogy valami alapjaiban megváltozott volna. Igaz, a fogyasztói jogokra (elállás) vonatkozó rendelkezést sem iktatták be az árverési vagy vásárlási feltételek közé. Lehet, hogy a nagy, májusi árverésekre már megszületnek az új ÁSZF-ek, de a jogszabály már két hónapja hatályos. Születhettek közben is eladások, de hogyan? Törvényt sértettek-e az eladók, a vevők, a galériák? A törvény 6/A. § szerint: „Üzleti kapcsolat létesítése esetén a szolgáltató köteles elvégezni és írásban rögzíteni az ügyfél-átvilágítás érdekében az ügyfél kockázati szintbe történő besorolását.” Ehhez a kilométer hosszan felsorolt adatok (név, anyja neve, születési hely, adószám, szerződés típusának megjelölése, cégek esetében még cifrábban: bejegyzés, képviselet, tényleges tulajdonos megnevezése stb.) rögzítését kell elvégezni és dokumentálni. Hogyan adhatott megbízást valaki februárban egy ötmilliós festmény májusi aukciós eladására vagy vettek meg például egy nagy értékű kerámiát mostanában?

Mindenki számára, aki ebben az iparágban tevékenykedik, immár kötelező egy belső szabályzat kidolgozása és elfogadása, amely szerint a törvény 65. § (11) bek. alapján: „A kulturális javak (műalkotások, régiségek) kereskedelmével foglalkozó szolgáltatót a kereskedelmi hatóság a belső szabályzatának jóváhagyásával egyidejűleg nyilvántartásba veszi.” Vajon kit vett már nyilvántartásba a kereskedelmi hatóság? A nyilvántartásba vétel fontos lépés: „Kizárólag a nyilvántartásban szereplő árukereskedő fogadhat el hárommillió forintot elérő vagy azt meghaladó összegű készpénzfizetést.”

A nem kereskedőket pedig tájékoztatni kellene kötelezettségeikről és jogaikról is (adatkezelés, a személyes iratokról való másolatkészítés, belső szabályzatok esetleges megtekintésének joga). Ebben sem láttam változást.

A törvény az árakhoz és a forgalom volumenéhez képest alacsonyan húzta meg határvonalakat. Nem lesz mód többé arra, hogy műalkotást, régit vagy újat, anonim módon vegyen valaki a kereskedelemben, ha a szerződése – ez mind adásvételi szerződéshez kötött – értéke meghaladja a 3 millió forintot. Névtelenség kizárva, az ügyfél átvilágítása kötelező. Eladási megbízás esetén nagyvonalúbb, 4,5 millió forintos határ lépett hatályba. A jogalkotó gondolt a darabonkénti, időben elhúzódó megbízásokra is: az átvilágítást akkor kell elvégezni, amikor a megbízások értéke eléri a határt.

A legfontosabb: a fizetés, az ellenérték elfogadása ugyanúgy ellenőrzést követően történhet, mint a szerződéskötés. Szükséges a „pénzeszköz forrásának igazolása” is. A felelősséget a műkereskedőre telepítik.

Rendezettebb lesz-e a piac? Ezt még nem tudni. De az bizonyosra vehető, hogy az eddigi praktikákat sutba kell dobni. A névtelenséget a – részleges – ellenőrzöttség váltja fel.

Szerző: Gyárfás Péter

A Botticelli-rejtély

Művészeti aukciós piac a németajkú országokban 2019-ben

Németország, Ausztria és Svájc a globális aukciós műkereskedelemből hagyományosan jóval kisebb szeletet tud kihasítani magának, mint amilyen pozíciót a művészet „termelésében” és „fogyasztásában” évszázadok óta kivívott, és tart meggyőzően ma is. A számok sokatmondók: míg az aukciók 200 legnagyobb forgalmat bonyolító művészének 8 százaléka és a világ 200 legismertebb műgyűjtőjének 9 százaléka e három országhoz kötődik (az Artprice és az ArtNews statisztikái szerint), addig a nemzetközi aukciós piac évi 12–18 milliárd dolláros forgalmából együttesen is csak alig több mint 3 százalékkal részesednek. 

A legnagyobb nemzetközi aukciósházak, a Christie’s és a Sotheby’s – miközben persze az itteni gyűjtőkhöz fűződő kapcsolataik ápolására nagyon odafigyelnek – Németországban és Ausztriában egyáltalán nem árvereznek, míg svájci művészeti aukcióikon kizárólag helyi művészek munkáit viszik kalapács alá. Utóbbit az magyarázza, hogy míg a német és az osztrák képzőművészet sztárjai Dürertől Kirchnerig, Klimttől Richterig globális keresletnek örvendenek, a legdrágább svájci festők, így Ferdinand Hodler és Albert Anker műveit főleg helyi gyűjtők vásárolják, ezért hozzájuk „házhoz kell menni”. A három piacot tehát a „nagyok” lényegben átengedik a helyi aukciósházaknak, miközben az itt begyűjtött csúcsműveket New Yorkban és Londonban adják el. S ha ezért e három országban ritkán születnek is a világsajtó ingerküszöbét átlépő eredmények, tevékenységüknek, különösen Svájcban, nagyon erősek a nemzetközi dimenziói, azaz a beadók és a vásárlók között is nagy számban és arányban vannak jelen külföldiek – nemritkán magyarok. Ez persze azt is jelenti, hogy a globális trendek ide viszonylag gyorsan begyűrűznek, és a piac jelenleg ezekben az országokban is lejtmenetben van. 

A legmagasabb árak többnyire Svájcban születnek – Ferdinand Hodler egy-egy monumentális alpesi panorámájáért a csúcsévekben 10 millió frank feletti összegeket is fizettek –, de tavaly itt is már „csak” 6,4 millió frank volt a legmagasabb leütés, miközben a globális TOP 100-ba ennek az összegnek a duplájával sem lehetett bekerülni. Az egymilliós küszöböt a múlt évben Svájcban 10, Németországban 5, Ausztriában pedig 2 képzőművészeti tétel ára lépte át. Míg Ausztriában a legfelső árkategóriában csak két ház, a Dorotheum és az Im Kinsky rúg labdába, a másik két országban szélesebb a mezőny: a tavalyi TOP 10-es leütéseken Németországban három, Svájcban pedig hat árverezőház osztozott. Németországban a müncheni központú Ketterer tavaly meg tudta erősíteni vezető szerepét, és ráadásul a kedvezőtlen piaci helyzetben is növelte – kereken 62 millió euróra – a forgalmát. Svájcban a berni Kornfeld és a zürichi Koller a piacvezető, de a legmagasabb tavalyi ár mégis egy olyan zürichi ház, a Schuler Auktionen júniusi árverésén született, ahol a leütések többnyire a néhány ezertől néhány tízezer frankig terjedő sávban mozognak. 

Konstantinápolyi török hölgy, 1881
olaj, vászon, 120×60 cm
© a Dorotheum, Bécs jóvoltából

Ez a tavalyi rekord a korábban már említett 6,4 millió frank, ami önmagában még nem lenne szenzáció, az viszont már igen, hogy az összeg több mint ezerszerese (!) az adott mű becsértékének. Érdemes tehát ezzel a tétellel közelebbről is megismerkednünk. Egy fiatal férfit ábrázoló, kis méretű középkori itáliai táblaképről van szó, amely 1924-ig olasz, azóta svájci magántulajdonban volt, és „Sandro Botticelli stílusában” attribúcióval került kalapács alá. Az árverezőház nem árult zsákbamacskát: a katalógus részletesen leírja, hogy a természettudományos vizsgálatok ugyan egyértelműen igazolták, a mű valóban a neves reneszánsz mester korában született, a későbbi beavatkozások, majd egy 1961 utáni restaurálás azonban „eklatáns változásokhoz” vezettek, s ezek eredményeként a néző már nem az eredeti portrét látja. A szakemberek ráadásul azt a gyanút is megfogalmazták, hogy a beavatkozások manipulációs céllal történtek, pontosan annak érdekében, hogy a mű még inkább Botticelli alkotásának tűnjön. Az 5 ezer frankról indított tételért ezzel együtt még 6 milliónál is hárman voltak versenyben; a 6,4 milliós leütési ár a ház történetében abszolút rekordot jelent.

A három ország toplistáinak összehasonlítása érdekes különbségekre irányítja rá a figyelmet. Németországban kizárólag XX–XXI. századi munkák szerepelnek a lajstromban, többségük vagy a XX. század elején, vagy az utóbbi fél évszázadban született. A nevek túlnyomó részével – Kandinszkij, Kirchner, Pechstein, Warhol, Richter – a legnagyobb házak katalógusaiban is találkozhatunk – igaz, ott rendszerint egy nullával több szerepel az árak végén. Az osztrák lista csaknem felét viszont középkori és XIX. századi művészek, köztük Artemisia Gentileschi, Van Dyck, Ajvazovszkij és a tavalyi 1,5 millió eurós osztrák árrekordot felállító török Osman Hamdi Bey munkái alkotják. Svájcban – főleg a Top 10-be két-két művel is bekerült Hodlernek és Ankernek köszönhetően – a XIX. század dominált, kortárs munka itt egyáltalán nem található a legdrágábbak között.

Szerző: Emőd Péter

Így változtatja meg a koronavírus az aukciókat

A koronavírus miatt március 11-én Magyarországon vészhelyzetet hirdettek. Az intézkedés első körben a 100 főnél nagyobb rendezvényeket érintette, de pár nap elteltével a kisebb befogadóképességű helyek is kezdtek bezárogatni. Márcus 16-án pedig egy újabb határozat értelmében a rendezvényeket általánosan is betiltották, mindegy hogy eléri-e a hely befogadóképessége a 100 főt vagy sem.

A koronavírus ahogy a minden napi életünkben, úgy az aukciók világában is változást hozott. Egy hagyományos teremárverés megtartása jövőbeli álom. Jelenleg az a legfontosabb, hogy mindenki maradjon otthon és a lehető legkevesebb emberrel érintkezzen.

Szerencsére az aukcióktól nem kell búcsút vennünk, hiszen az online árverések változatlanul és biztonságosan működhetnek. Több aukciósház is a zártkörű árverés mellett döntött. Az ilyen típusú eseményeken online, telefonon és vételi megbízások érvényesítésével vehetnek részt a licitálni vágyók.

Az első zártkörű aukció az Arte Galéria és Aukciósiroda szervezésében valósult meg múlt hét szombaton. Az eseményen négyen voltunk: az aukciósház két vezetője, egy operatőr, aki videón rögzítette az aukciót és a cikk szerzője képviselete az axioart.com-on regisztrált online licitálókat. A telefont kezelő munkatársak otthonukból intézték a hívásokat és ők is online adták le a liciteket, hogy ezzel is csökkentsék a zárt térben ülők létszámát.

A licitálóknak a helyszíni megjelenésről le kellet mondaniuk, de mindenki saját habitusának megfelelően tudta kiválasztani, hogy a három licitálási mód közül melyiket tartja a legszimpatikusabbnak. Azok, akik ódzkodtak az online licitálástól telefonon vagy vételi megbízással is képviseltethették magukat. Ha valaki szereti az aukciók pezsgő hangulatát, akkor az online licitharcot ugyanúgy fogja élvezni. Az online aukció alatt a licitáló kezében van az irányítás, bármelyik pillanatban dönthet arról, hogy emeli-e a tétet avagy visszalép.

Mennyire lehet sikeres egy zártkörű esemény?

Összehasonlításként vessük össze az Arte Galéria és Aukciósház tavaly novemberi 86. aukciójának számait az idei 87. zártkörű árverés adataival.

A résztvevők számát összehasonlító diagram jól mutatja, hogy a zártkörű eseményen sokkal több ember jelent meg, mint a tavaly novemberi aukción. Az online licitálás alapvetően kényelmi szolgáltatás, a gyűjtőnek nem kell elmennie a helyszínre és a világ bármelyik pontján csatlakozhat az eseményhez. A járvány miatt kialakult helyzetben az emberek képesek alkalmazkodni és szívesen licitálnak online.

Az elkelt tételek számában sincs nagy eltérés a két aukció között.

A 2019. november 30-ai 86. érverésen:

  • 221 tétel került kalapács alá és a grafikák, festmények, plakátok, kerámiák, kisplasztikák, érmek és könyvek 65%-ára érkezett sikeres licit.
  • A katalógusban szereplő tételek összértéke 5 261 300 Ft forint volt, az árverés végén az aukcionált tételek tételek összértéke 4 886 700 Ft forint lett.

A 2020. március 21-ei 87. árverésen:

  • 246 tétel került kalapács alá és a műalkotások, műtárgyak 61%-ára érkezett sikeres licit.
  • A katalógusban szereplő tételek összértéke 4 968 500 Ft forint volt, az árverés végén az aukcionált tételek tételek összértéke 5 294 000 Ft forint lett.

Zártkörű árverések, ahol online is licitálhatnak:

A listát folyamatosan bővítjük!

Tavaszi könyvpaletta

Az Antikvárium.hu tavaszi színekbe öltözteti a 10. dedikált vagy aláírt könyvek és kéziratok aukcióját! A színpompás kínálat több mint 200 tétele között számos irodalomtörténeti különlegesség, könyvészeti ritkaság, páratlan kéziratok, levelek, a hozzáértők számára nélkülözhetetlen kincsek kerülnek a választékba. Az aukció március 19-én indul és 10 napon keresztül várja a lelkes érdeklődőket!

Jelen aukció kiemelkedő tétele Kosztolányi Dezső Szegény kisgyermek panaszai című verseskötete, melyet a szerző aláírással és datálással látott el. Kosztolányi Dezső többnyire saját életéből vette az ihletet verseihez, regényeihez. Ebben a kötetben sincs ez másképp, ahol gyermekkorának szubjektív élményeit, lelki rezdüléseit önti szavakba, melyek szépsége és dallama elkápráztatja olvasóját.

Kosztolányi legjobb barátja Karinthy Frigyes volt. Leginkább a humor volt közöttük a kapocs, sosem fogytak ki egymás ugratásából és mindent kifiguráztak, amit csak nem szégyelltek. A Tanár úr, kérem című irodalmi karikatúrában a szerző – többek között – épp az előbbi bekezdésben említett vers paródiáját osztja meg olvasóival A szegény kis trombitás szimbolista klapec nyöszörgései címmel. Jelen kiadást az író aláírása tesz még értékesebbé.

A piactérbe kerülő több mint 80 klasszikus regény között megtalálható Márai Sándor A nővér című nagy sikerű műve is. A II. világháború kitörése az írót rendkívül megviselte, főleg, mikor munkásságát romboló, ártalmas irodalomnak minősítették. Két évvel a svájci emigrálása előtt írta meg A nővér című regényét, melynek első kiadása az író dedikációjával kerül az árverési piactérre.

A kastély árnyékában I-II. c. regény Erdélyben játszódik, mint megannyi Wass Albert mű. Egy falun és lakóin keresztül betekintést kapunk az egész erdélyi magyarság helyzetéről. A gyűjtői állapotban fellelt első kiadás a szerző aláírásával kerül a kínálatba.

Fekete István állattörténeteinek, többnyire emberi jellemvonásokkal felruházott hősei mellett az életszerű tájleírások, felemelő természeti békét közvetítő írásai tették híressé. A Huszonegy nap című ifjúsági regényben összesen négy mű olvasható, melynek első kiadását a szerző aláírása gazdagít.

Simon Wiesenthal neve egybefonódik a holokauszttal és a náci bűnösök kézre kerítésével. Túlélve a népirtást mindent elkövetett, hogy a II. Világháború vétkesei megbűnhődjenek. Ő és felesége csodával határos módon élték túl a haláltáborokat, melyről Az igazság malmai… című kötete is szól. Első magyar kiadását a szerző dedikálta.

Az aukciós tárlat számos irodalomtörténeti ritkaságot kínál a gyűjtők számára, mint Fekete István autográf levele, ahol az író szabatosan fogalmazott, gyöngybetűkkel írt levelében azokra a kérdésekre válaszol, melyeket gyerekek tettek fel neki; valamint Balázs Béla autográf levele, melyben az író, színész és filmesztéta egy találkozó meghiúsulásáról tájékoztatja a címzettet.

A levelekkel, kéziratokkal bővített aukció egyik kiemelkedő tétele Heltai Jenő és Heltai Lilla színes levelezőlapja, melyet Almási Gusztávné, a Singer és Wolfner Kiadó főszerkesztője számára címeztek.

És ha már a különlegességeknél tartunk, meg kell említeni a Fővárosi Operettszínház többszörösen dedikált kiadványát, ahol Latabár Kálmán, Feleki Kamil és Baksay Árpád színművész, operaénekes, valamint Németh Marika színésznő, operett-énekesnő illetett kézjegyével; valamint az Amerikai Elektra reklámplakátját, melyet Latinovits Zoltán színész és Sulyok Mária színművésznő aláírása tesz még becsesebbé. Ide kívánkozik Lehár Ferencről szóló Ernst Decsey munkája is, melyet a zeneszerző és karmester dedikált.

Karády Katalin kalandos életét a Hogyan lettem színésznő? című munkájában osztja meg olvasóival. A II. világégés előtti évtized filmsztárjáról a tények mellett számos pletyka is napvilágot látott, melyet a színésznő sosem cáfolt, ám nem is erősített meg. A könyvben megőrzött korabeli fekete-fehér fotót a művésznő aláírásával hitelesített.

Lucélia Santos kicsit más műfajban szerzett magának hírnevet. Ő volt a brazil szappanopera hőse, Isaura megszemélyesítője. A sorozatról készült kötet, az Isaura, a rabszolgalány című szerelmes regény, a hősnő aláírásával kerül az aukció kínálatába.

A bibliofil könyvek kedvelőinek figyelmébe ajánljuk Babits Mihály Jónás könyvét. Az 1000 számozott példányban megjelent bibliofil mű leendő tulajdonosa az író aláírását is birtokolni fogja. Szintén Babits Mihály tollából született a Timár Virgil fia/Kártyavár című számozott, bibliofil regény, valamint Szabó Lőrinc A Huszonhatodik Év című lírai rekviemje, melynek számozott példányát a rézkarcok készítője, Szász Endre írt alá.

Az ifjúsági irodalom témakörében számos közismert kötetet találhatnak meg az aukciós térbe látogatók, mint a kiváló meseíró, számtalan egyedi mesefigura kitalálója Csukás István, Meseerdőben játszódó Pintyőke cirkusz, világszám! c. mű első kiadása, melyet a szerző dedikációja tesz egyedivé.

A fabulák közül ki kell emelni Fazekas Anna Öreg néne őzikéje című verses meséjét, melyet a könyv illusztrátora, Róna Emy dedikált.

Az aláírt példányok közül figyelemfelkeltők lehetnek Füst Milán: A feleségem története I. kiadása, Móricz Zsigmond: Az Isten háta mögött, Baktay Ervin: A Pandzsáb című útleírásának első kiadása; Robert Graves: A szerelem tünetei, valamint Hámori Tibor: Puskás című munkája, melynek különkiadását a gólkirály, maga Puskás Ferenc írta alá. Illetve a Mikroszkóp című kötet, melyben a két utánozhatatlan humorista, Komlós János és Hofi Géza aláírása látható.

Ifj. Tildy Zoltán már 15 évesen kezdett el fényképezni, főleg tájképeket készített, később áttért az állatok megörökítésére. A fotóművész és természetfotós a Kölykök és fiókák című művében az emberhez legközelebb álló és legérdekesebb állatokat, valamint azok kicsinyeit mutatja be. A számos fekete-fehér fényképet tartalmazó kötet a szerző dedikációjával kerül a kínálatba.

A spiritualitásról, a szellemi, természetfeletti erőkről számtalan könyv született. Az egyik páratlan kiadás Eszter médium könyve, mely a Médiumi élmények címet viseli és a szerző dedikációjával még inkább kivételessé teszi.

A politikai művek közül nem mindennapi tétel az aukció lajstromában Habsburg Ottó és Alexander Sixtus von Reden által megírt mű, Az Osztrák-Magyar Monarchia első kiadását az utolsó Habsburg trónörökös dedikált; valamint Mádl Ferenc és Ablonczy László közös szerzeménye, Mádl Ferenc köszöntése címmel, melyben a volt köztársasági elnök dedikációjával ellátott levél található.

A dedikált és aláírt aukcióból most sem hiányozhat néhány képzőművészeti alkotó egyedi dedikációjával ellátott albuma, mint például Gross Arnold grafikusé, Borsos Miklós szobrászművészé és Szabó Vladimir festőművészé, a ceruzarajzok mesterének kiállítási katalógusa.

Itt az alkalom, hogy az árverésen licitálók ritkaságokkal bővítsék gyűjteményüket, melyet az érdeklődők megtekinthetnek és személyesen kézbe vehetnek a webáruház IX. kerületi, budapesti átadó pontján március 19-től 28-ig.

A már jól ismert módon minden egyes kötetről az átlagos katalógusinformációnál sokkal gazdagabb fotóanyag és írásos háttérinformáció (a leiratokon túl előszó, tartalomjegyzék és fülszöveg van minden olyan könyvnél, ahol ezek rendelkezésre állnak) található a webáruház aukciós felületén, hathatósan segítve ezzel a licitálás előtti tájékozódást új és visszatérő ügyfelei számára egyaránt.

Az Antikvarium.hu „10. online árverése”  ITT érhető el »

Árverési tudósítás | Szőnyi Antikváriuma

45. árverés – 2020. március 7.

Az árverésen 620 tétel került kalapács alá és a könyvek, papírrégiségek 80%-ára érkezett sikeres licit. A katalógusban szereplő tételek összértéke 6 124 000 forint volt, az árverés végén a tételek összértéke 9 161 100 forint lett.

Az AXIOART LIVE szolgáltatásának köszönhetően 71 ember regisztrált online licitek leadása céljából, közel 1 millió forint értékű papírrégiséget ütött le az aukciósház ügyfeleinknél, az aukcionált tételek 13,3%-a került online licitálóhoz.

Az online szolgáltatás mellett több ügyfelünk is élt a vételi megbízás adta lehetőséggel, több mint 3 millió forint értékben, összesen 191 darab vételit közvetítettünk az aukciósház felé. Az AXIOART oldalán leadott vételi megbízások közel 20%-a sikeres lett.

Érdekesség:

A katalógus tételei közül érdemes kiemelni Karl Kolbenheyer Die Hohe Tatra című térképét, aminek a kikiáltási ára 12 ezer forint volt és az élénk licitharcot követően 120 ezer forintért ütötték le a tételt.

Ujabb kori ismeretek tára című műnek a kikiáltási ára 24 ezer forint volt, végül 120 ezer forintnál ütötték le a könyvet.

Élénk érdeklődés övezte Pecz Vilmos Ókori lexikon című munkáját, ami a 30 ezer forintos kikiáltási ár után 60 ezer forintért lett egy online licitálóé. 

Íme, a három legmagasabb leütési ár:

1, Ady Endre: Ki látott engem? Versek.
Kikiáltási ár: 300 000 Ft
Leütési ár: 650 000 Ft

2, III. Béla magyar király emlékezete. Szerk. Forster Gyula
Kikiáltási ár: 80 000 Ft
Leütési ár: 220 000 Ft

3, Madách Imre: Az ember tragédiája
Kikiáltási ár: 80 000 Ft
Leütési ár: 220 000 Ft

Előfizetőink a katalógus teljes leütési listáját az alábbi linken – bejelentkezést követően – érhetik el.

A Szőnyi Antikvárium következő árverését 2020. május 23-án tartja.

“Egy általános műveltséget adó, tágító programsorozattal szeretnénk segíteni a látogatókat”

A régi Antik Enteriőr Kiállítások mintájára tavaly megrendezett I. Antik and Art Régiség és Kortárs Művészeti Vásár nagy sikert aratott a szakma és a látogatók körében. A március 5. és 8. között megrendezésre kerülő vásár 50 kiállítóval, érdekes előadásokkal, sok izgalmas műtárggyal és egy jótékonysági online aukcióval várja a látogatókat.

A II. Art and Antique Művészeti Kiállítás és Vásár szakmai programjairól Serfőző Krisztinával beszélgettünk.

A látogatottsági és eladási adatok alapján a tavalyi vásárt eredményesen zártátok. Mikor éreztétek azt, hogy az Art and Antique rendezvény megérdemli a folytatást?

S.K.: A galériák már a nyitónapot nagyon komoly eladásokkal zárták, így már az első napon éreztük, hogy 2020-ban is meg fogjuk rendezni a vásárt. Az értékesített műtárgyak száma és értéke azt mutatta, hogy ennek a rendezvénynek van helye és jövője a hazai piacon.

Miért tartod jelentősnek Art and Antique Művészeti Kiállítás és Vásárt a hazai palettán?

S.K.: Magyarországon az Art and Antique rendezvény hiánypótló. Tíz év kihagyás után tavaly élesztettük újjá az eseményt a nagysikerű Antik Enterőr kiállítás mintájára. A tavalyi indulásnál rögtön éreztük, hogy ez egy sikersztori lesz. Az idei rendezvény kiállítói helyei nagyon gyorsan beteltek. Míg tavaly inkább a klasszikus galériák képviseltették magukat, addig idén szép számmal lesznek kortárs galériák is a kiállítók között.

Hány kiállítója lesz a rendezvénynek?

S.K.: 50 kiállítója lesz a rendezvénynek a teljes listát az Art an Atique weblapján lehet megtekinteni. Idén a Millenáris felső szintjén is lesznek kiállítók és sokkal szélesebb spektrum képviselteti magát.

Hogyan zajlott az előadások megszervezése?

S.K.: Az előadások témáját a szakemberekkel megpróbáltuk úgy kidolgozni, hogy az átlag látogató számára is izgalmasak legyenek. A BÁV idén ünnepli árveréseinek 100. évfordulóját, ezért számos programelemben szerepelnek majd. A BÁV Aukciósház vezetője, Tűzkő Péter előadásában az elmúlt 100 év aukciós érdekességeit gyűjtötte össze, illetve BÁV100 Árverések története és Áverések 100 éve címmel megrendezésre kerül egy panelbeszélgetés.
Különösen érdekes lesz az a kerekasztal beszélgetés, ami abban segít eligazodni, hogy kortárs, modern vagy klasszikus műtárgyakat vásároljunk.

Milyen előadásokat, programokat emelnél még ki?

S.K.: Az előadásoknál az volt a fő szempont, hogy egy általános műveltséget adó, tágító programsorozattal segítsük azokat a látogatókat, akik még nem kifinomult gyűjtők. A 3000 Ft-os napi belépővel nemcsak a vásárt lehet megtekinteni, hanem az előadásokon is részt lehet venni. Zárójelben jegyezném meg, hogy ez egyáltalán nem csekélység, ha ugyanezeket az előadásokat egy szakmai konferencia keretén belül adnák elő súlyos tízezreket kéne érte fizetni.

Figyelemre méltó lesz az a panel beszélgetést, aminek Bánó András lesz a moderátora. Bánó beszélgetőtársai Antal Péter műgyűjtő, az Antal-Lusztig gyűjtemény tulajdonosa, Barki Gergely művészettörténész-képvadász és Makláry Kálmán galériatulajdonos lesznek. Nagyon érdekfeszítőnek ígérkezik a Gyémánton túl! Kis ékszerekről hosszú távlatokban! című beszélgetés, Ébli Gábor fotógyűjtés témájú előadása és Jankó Judit Coaching a művészet segítségével című előadása.

Készülünk egy olyan előadással is, amiben 10 galéria 10 percben mutatja be standja legizgalmasabb műtárgyát vagy műalkotását. Illetve Antalffy Péter művészettörténész tart majd tárlatvezetéseket.

Kovács Margit és Rambó-kések: az Andrew G. Vajna-gyűjtemény

Nagyházi Galéria, Budapest

A hazai árverések történetében új fejezet kezdődött 1993 márciusában Kádár Jánosné hagyatékának aukciójával. A politikusok tárgyainak értékesítése 2000 decemberében Göncz Árpád, majd 2011 májusában Sólyom László hivatali idejében kapott ajándéktárgyainak elárverezésével folytatódott, mindkét eseményre a Nagyházi Galéria és Aukciósházban került sor. Logikus módon fordult tehát hozzájuk Andy Vajna (1944–2019) özvegye férje kollekciójával. 

A 2019. december 7-i aukción 259 tételbe sorolták a nemzetközi filmkészítés jól ismert producerének tárgyait. A galéria dolgozóinak munkáját dicséri a jó minőségű katalógus, melybe hét tételt egy pótlapon kellett beilleszteni. Vajna a halála előtti évben, 2018-ban a 14. leggazdagabb magyarnak és az 5. legbefolyásosabb személynek mondhatta magát. Így természetesnek tarthatjuk az árverés iránti fokozott érdeklődést – a kezdéskor majdnem annyian álltak a teremben, mint ahányan ültek. 

Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban az elmúlt években egymás után rendezték meg híres emberek, színészek, énekesek, politikusok hagyatékának árverését különböző aukciósházak. Számukra a Q.R.C.P. betűkkel rövidített követelményrendszer az irányadó. A fokozott forgalomképességet, azaz az árverésre kerülés lehetőségét a tétel minőségének (Quality), ritkaságának (Rarity), állapotának (Condition) és előéletének (Provenance) együttes jelenléte határozza meg. 

Nyilvánvaló, hogy ismert személy esetében a tárggyal csak laza kapcsolatban lévő, utolsó követelmény válik döntő fontosságúvá. Erre ezúttal is meggyőző példákat láthattunk. A „Nagy Ember” íróasztalának, ebédlőgarnitúrájának vagy polcos tárolójának kikiáltását követően mintha kissé magas árnál koppant volna a kalapács. Az utóbbi – egy napjainkban sorozatban készített tárgy – például 55 ezerről 150 ezerig emelkedett. Az érdeklődőkön végigtekintve a tudósítónak az a benyomása támadt: a kereskedők „dolgozni” jöttek, az ismeretlen arcú licitálók pedig filmtörténeti emléktárgyakra vadásztak. 

„A” Munkácsy, azaz a Három zsidó fej című 1880-as tanulmány 28 millióért, „az” autó: a 2007-es Bentley Continental 15 millió forintért kelt el. Utóbbi leütése után az állóhelyekről jó néhányan elmentek, a teremben maradottak viszont felélénkültek. Kovács Margit (1902–1976) kerámiái néhány évtizede a használtcikkekkel foglalkozó cégek boltjaiban ugyan rendre előfordultak, de éppen a Vajna-féle árverési katalógus mutatta meg, hogy a XXI. századi tárgyakkal egybevetve formaviláguk már idejétmúltnak tűnik. Ezt a véleményt azonban nem osztotta az a licitáló, aki – állóhelyről –3,8 millió forintig tartott ki egy 90 centi magas fonó leányalak mellett.

Andy Vajna és Danny DeVito a Reneszánsz ember forgatásán
fotó, 20×25,5 cm

A filmes relikviák közül az előzetes híradások túlzott jelentőséget tulajdonítottak a Rambo-trilógia ikonikussá vált késeinek, amelyek visszamaradtak. Bár néhány híres film stand- és werkfotói közül párra már fotóművészeti alkotásként is tekintenek, az ilyen típusú képek nagy részét bajosan nevezhetjük fotóműtárgynak. Ezt a tényt a licitálók ezúttal teljesen figyelmen kívül hagyták. A Vajna nevével fémjelzett mozifilmek forgatása vagy megjelenése kapcsán, esetleg a szereplőkkel történt beszélgetések közben elkészített riport-, illetve zsánerjellegű fényképek árát jócskán feltornázták. Bruce Willist az egyik Die Hard-mozi jelenetében mutatta az az 50×60 centis színes nagyítás, amely a 18 ezres induló árról 150 ezer forintig szárnyalt. Albert Busek (1943), a testépítés lelkes német propagálója barátját, Arnold Schwarzeneggert fényképezte le 1985-ben a sidney-i öbölben. Az 50×70-es színes felvételen látszik, hogy készítője nem az Egyesült Államokban tanult fotózni. Ott ugyanis még a műkedvelők is megpróbálják napfényes felvételeik árnyékos részének sötétségét derítéssel csökkenteni. Ennek hiánya Busek fotóján a hazai vevőt olyannyira nem zavarta, hogy 700 ezer forintot fizetett az aláírt relikviáért.

A 27 különböző és superexlibrisszel ellátott (Vajna nevét a bőrkötésű borítón viselő) filmforgatókönyv jócskán megmozgatta az érdeklődők fantáziáját. Az 50 ezer forintos induló összeg több esetben 380–400 ezer forintig emelkedett.

Kikiáltási áron, 50 ezer forintért kelt el a Peter Hyams által 1988-ban írt Narrow Margin című film forgatókönyve. Ezt a példányt egy Angliában élő személy a budapesti árverés után 8 nappal, december 15-én 1200 fontért (mintegy 470 ezer forint) adta el az ebayen. Ő a nyilvános adatok szerint 2000. március 24. óta folytatott tevékenysége során 478 további tranzakciót kezdeményezett, vevőjét viszont – a maga 6 tételével – még kezdőnek mondhatjuk. 

Andy Vajna és özvegye megszokhatta, hogy azokon a területeken, amelyeken működnek, tekintélyük, a témákra pedig ráhatásuk van. Sajtóhírek szerint Vajna Tímea kifejezetten furcsállotta a továbbértékesítést, az aukciókat figyelők számára viszont az ilyetén utóéletek kifejezetten gyakoriak. Brutus és barátai könnyen végeztek Julius Caesarral, azt azonban minden filmes és színházi szakember tudja: az ezerfejű cézárral (=nagyközönség) más a helyzet…

Szerző: Fejér Zoltán

A tajvani gyűjtők feladták a leckét

Taipei Dangdai 2020

Másodjára rendezte meg január közepén Tajpejben kortárs művészeti vásárát 99 galériával és az egész várost bevonó programokkal Magnus Renfrew, az Art Basel Hong Kong alapítója. Idén társrendezőként maga mellé vette az Ázsiában jártas fiatal kurátort, Robin Peckhamet is, aki a megnyitón tökéletes kínai nyelvű beszédében elmondta: remélik, hogy a Dangdai Ázsia és a világ egyik vezető vásárává válik.

Mostani formájában a Dangdai „kicsi, de pont elég nagy” – ahogyan Rachel Lehmann, a Lehmann Maupin társtulajdonosa fogalmazott. A vásár valóban kisebb az Art Baselnél, ennek ellenére a nulladik nap VIP-bemutatóján valódi tömeg alakult ki, a galériák beszámolója szerint pedig új gyűjtőket is sikerült megszólítani.

„Tajpej zsong az élettől, a gyűjtők éhesek” – mondta Mariko Kawashima, az Axel Vervoordt Gallery Hong Kong vezetője. A tajvani műgyűjtők komoly, felkészült és tudásra nyitott közönségnek bizonyultak, akik – Lehmannt idézve – „rendesen megcsinálták a házi feladatukat”. 

A legtöbb eladást is helyi gyűjtőkkel bonyolították le. David Zwirner már az első két órában eladta Luc Tuymans több munkáját is 1,5 millió dollár összértékben, illetve az idei Turner-díjas Oscar Murillo Untitled című (2019) festménye került tajvani tulajdonoshoz 380 ezer dollárért. Zwirner szerint a szárazföldi kínai, japán és nyugati gyűjtők részéről is nagy volt az érdeklődés.

A bemutatott anyag jórészt kortárs absztrakt festményekből, valamint nonfiguratív szobrokból, video- és fényinstallációkból állt. Egymással vetekedtek itt Takeo Hanazawa aranyozott olajfestményei, intext LED-es tükrei, Dan Flavin neon installációi és Julian Opie ikonikus gyalogosai. Páran a kortárs kereteit feszegették – háború utáni festményeket mutatott be például az Axel Vervoordt galéria. David Peckham jóvoltából olyan installációk is eljutottak a Dangdaira, mint Ai Weiwei óriási Law of the Journey című (2016) PVC menekülthajója vagy Chen Wan-Jen Midnight Black című (2019) fekete videotava.

Juri Markkula: IKB Ground III., 2019
pigment, polivinil-poliuretán, 150×150 cm

A vásáron végignézve nehéz volt nem gondolni az Instagram hatására – az erős színek és neonfényű installációk előtt többen fotózkodtak (erre előre reflektált Nir Hod TBD című sorozata, melyen a saját tükörképüket fotózó, krómozott vászonra festett figurákat látni). A selfie-kultúra persze már Kelet-Ázsián kívül sem számít szokatlannak, de az Instagram-barát művek központi elhelyezése arról tanúskodott, hogy sokszor a fiatalabb közönség figyelmének megragadása volt a fő szempont.

A vezető nemzetközi galériák stratégiája hasonló volt a tavalyihoz – a Lisson londoni vezetője, Sam Chatterton Dickson elmondta, hogy tudatosan festői, grafikus anyagot hoztak. Sean Kelly, aki már második éve volt személyesen jelen a vásáron, azt tartotta fontosnak, hogy minél több művészüket képviseljék az új piacon. De fontos az is, mi áll a cédulán: „Az emberek imádják felismerni a művész nevét” – mondta, olyan közönségkedvencekre utalva, mint Anish Kapoor vagy Marina Abramovic.

A sok festmény közt kiemelkedően népszerű volt a Blue Lotus Gallery standja, ahol Fan Ho az ötvenes évek hongkongi mindennapjait bemutató fotóit állították ki. Egyértelmű igény volt a helyi és a kínai művészek munkáira, ahogy az egyik vezető helyi galerista, Tina Keng sikere is jelezte – a hagyományos lakktechnikát alkalmazó Su Xiaobai képei mellett a kortárs, fiatal tajvani Joyce Ho több munkáját is bemutatták, és ezek komoly gyűjtői érdeklődést keltettek.

A hongkongi politikai helyzet fontos kerete lehetett volna az idei Dangdainak, de ezt mind a rendezők, mind a galériák érezhetően szerették volna elkerülni. Akarva sem lehetett nyíltan politikai vonatkozású művekre bukkanni – a téma inkább humor tárgyaként, a mémkultúra irányából közelítve jelent meg, például Ching-Yao Chen Russia Salt Bae-jén (2019). Kína-kritikát talán csak Dagoberto Rodriguez No estrella roja dos című (2019) vörös csillag-festményén lehetett felfedezni, bár a mű eredetileg a kubai művész hazájának vonatkozásában született.

A felhozatal politikamentessége persze érthető, és Tajvannak piaci szempontból előnyös is lehet. „Hongkong energiája fölötte áll a politikai helyzetnek – jelentette ki Arthur de Villepin, a volt francia miniszterelnök, Dominique de Villepin fia, aki idén márciusban Hong Kongban nyit galériát. – Az, hogy ez az energia szétoszlik a térségben, nem feltétlenül rossz dolog.” Ha ez az energia az elkövetkező években is a tajvani piacot erősíti majd, akkor a Dangdai valószínűleg jövőre sem fogja politikai tartalmú művekkel kockáztatni a kínai befektetőkkel ápolt kapcsolatát.

A vásár egész Tajpejt megmozgatta: Sean Kelly megnyitotta a fotorealisztikus olajfestményeiről ismert James White önálló kiállítását, a nívós Taipei Fine Arts Museum pedig fiatal művészeket díjazott a hétvégén. Esténként a sokáig a világ legmagasabb épületeként számon tartott Taipei 101 torony is a Dangdait reklámozta, oldalán a tajvani művész, Michael Lin által tervezett fényinstallációval. A vásár jövőre is visszatér, a terv a növekedés: Renfrew 2021 januárjára még több galéria bevonását ígérte.

Szerző: Csarnó Ella

Támogassa licitjével a Csodalámpa Alapítványt!

A régi Antik Enteriőr Kiállítások mintájára tavaly megrendezett I. Antik and Art Régiség és Kortárs Művészeti Vásár nagy sikert aratott a szakma és a látogatók körében is. Az idei évben már 50 kiállítóval, érdekes előadásokkal,
sok izgalmas műtárggyal és egy jótékonysági online aukcióval várja a látogatókat a II. Art and Antique Művészeti Kiállítás és Vásár.

Az idei jótékonysági aukció kedvezményezettje az életveszélyesen beteg gyerekek kívánságait 16 éve teljesítő, Pro Voluntarius díjas Csodalámpa Alapítvány. A jótékonysági aukció apropóján Felkai Mártával, a Csodalámpa Alapítvány kommunikációs vezetőjével beszélgettünk.

Mi a Csodalámpa Alapítvány küldetése?

F.M: A sokszor elérhetetlennek tűnő kívánságok megvalósításával 16 évvel ezelőtt azt tűztük ki célul, hogy egy-egy 3 és 18 év közötti, életveszélyes betegséggel küzdő gyerek életébe örömet, mosolyt varázsolunk, az így kapott élmények hatására pedig elfelejtkezhessenek a fájdalmas kezelésekről. Ezzel bátorítást adunk nekik és reményt. A sok évi tapasztalat alapján mondhatjuk, hogy ezekből az életre szóló élményekből erőt merítenek a gyógyulásukhoz. Mi ugyanis nem utolsó kívánságokat teljesítünk, az álmok valóra váltásával igyekszünk megkönnyíteni számukra a betegséggel töltött soksor igen hosszú időt.

14. tétel – Jade & Cloé Festő: Hullan Bea
Mérete: 70×70 Sorszámozott művészi nyomat. Vakrámázott vászon. Hullan Bea felajánlása

Mi volt a legemlékezetesebb kívánság, amit sikerült teljesítenetek? 

F.M: Nehéz a közel 4000 kívánság közül választani, nem volt egyszerű 2 pápához is személyes találkozóra eljuttatni egy-egy gyereket, kerekesszékkel bevinni egy rajongót  a Juventus futballmeccsére vagy éppen Michelisz Norbi mellé ülni a Forma1-es autópályán. Nem mindennapi feladat volt megszervezni egy kisfiú álmát sem, aki a harctéren vonuló tankot szerette volna vezetni,  illetve gyerekhárfárt készítteteni, hogy a ma már zenei virtuóz kislány annak idején otthon is tudjon gyakorolni. 

8. tétel – Kocsis Imre – Cím nélkül.
1973 Papír-szita 32x27cm (keret nélkül) Zsdrál Design and Art felajánlása

Az idei Art and Antique Budapest Jótékonysági aukciójának kezdeményezettje a Csodalámpa Alapítvány lesz. Reményeitek szerint hány gyerek kívánságát tudjátok teljesíteni az árverésnek köszönhetően? 

F.M.: Nagyon örülnénk, ha minél többen gondolnának a beteg gyerekekre és a műtárgyak megvásárlását a jótékonyság és a gondoskodás is vezérelné, hiszen minél többen támogatják az alapítványunkat, annál több gyerek életét könnyebbítjük meg közösen. Aki az adományával segíti a Csodalámpát, az támogatja a missziónkat és így jövőre is valóra tudjuk váltani legalább 250 gyerek álmát.

15. tétel – Zsolnay falitál – Kis őzes tál
Többrétegű, zöld eozinmázzal festett porcelán. T. Surányi Anna saját kezű munkája, hátoldalán bekarcolt, datált művészjelzéssel: Tsa, 1988. IV. 25. 
Báv Aukciósház felajánlása

A rendezvényen hol találkozhatnak veletek az emberek? 

F.M.: Az információs füzetünket a kiállítás előterében kiépített pultnál lehet megtalálni, az önkéntesink pedig a munkájuk után délutánonként tudnak az érdeklődők kérdéseire válaszolni, illetve felvilágosítást adni a Pro Voluntarius díjas Csodalámpa tevékenységéről.

16. tétel – Lantos Csenge – Papírkutyák III.
Transzfernyomás Egyedi munka 21x27cm (Keretezve) Faur Zsófi Gallery felajánlása

Az Art and Antique Kiállítás jótékonysági aukcióján március 8-án 15.00-ig adhatják le licitjüket.