Aukció
Hozzászólok

Sztártételek a Balaton utcában – jubileumot ünnepelnek

Impozáns anyaggal, négynapos eseménnyel ünnepli 250. aukcióját a Nagyházi Galéria és Aukciósház. Procaccini, Fontebasso, Csók, Aba-Novák, Munkácsy és Schönberger Armand egy-egy műve is kalapács alá kerül.

35 éve

A Nagyházi Galériát 1984-ben megalapította Nagyházi Csaba és Soóky Marietta.

25 éve

A Nagyházi Galéria a rendszerváltás utáni Magyarországon az első olyan magántulajdonú műkereskedelmi vállalkozás volt, mely megtörte az állam évtizedek óta tartó monopóliumát a művészeti aukciók területén. A hazai műkereskedelmi átalakulás úttörőjeként 1994. április 14-én a londoni Sotheby’s közreműködésével, Peter Batkin, a festményszekció vezetője és Soraya Stubenberg grófnő segítségével megtartották első aukciójunkat a Balaton utca 8. szám alatt.

250 aukció

A Nagyházi Galéria az elmúlt 25 esztendő alatt megjelentetett 250 katalógusa ma már szakkönyvtárak polcain sorakozik és megbízható művészettörténeti hivatkozási forrásnak számít. Az aukcióra kerülő tárgyak jelentős részét az ország legjobb restaurátorainak közreműködésével konzerváltatták és restauráltatták a tárgyak és a tulajdonosok igényei szerint. A 250 aukció anyagából a kiváló műalkotások ezrei gazdagítják magyar és külföldi magángyűjtők kollekcióit, a legkiválóbbak pedig hazai és külföldi múzeumok gyűjteményébe kerültek.

A jelen

250. aukció négy napján Andy Vajna gyűjteményének és filmes relikviáinak anyagával együtt több, mint 1200 tétel kerül Soóky Marietta és Nagyházi Lilla kalapácsa alá. Nagy műfaji változatosság, a készülésük idejét és helyét illetően is sokszínűség jellemzi az aukciós anyagot. Régi mesterek festményei, szobrai mellett, 19. és 20. századi festmények, iparművészeti tárgyak, ötvösművészeti remekek, ezüstök, ékszerek, bútorok és szőnyegek kaptak helyet a katalógusban.

A régi mesterek művei közül elsősorban a késő reneszánsz itáliai hagyományokon nevelkedett, de már a kora barokk előfutárának tartott milánói Cesare Procaccini művészetével kapcsolatba hozható remekművet ajánlja az aukciósház az érdeklődők figyelmébe (Mária a gyermek Jézussal, Keresztelő Szt. Jánossal és angyalokkal című fatábla). A kompozíció másik változata az edinburgh-i skót Nemzeti Galéria gyűjteményében ismert. 

Egy másik jelentős mű Bedő Rudolf legendás gyűjteményéből származik. A velencei barokk kiemelkedő mestere Francesco Fontebasso (Velence 1707 – Velence 1769): A felhőkön trónoló Madonna Paolai Szent Ferenccel és Padovai Szent Antallal című, 1730-as években készült oltár bozettoja valódi raritásnak számít.

Aukciós kiállítás anyagában hangsúlyosan szerepelnek az 1848-as szabadságharccal összefüggő művek, de ezek közül is kiemelkedik az a képpár, mely az osztrákokkal folytatott küzdelmek két csatájának állít festői emléket. Alexander Ritter von Bensa (1820-1902) osztrák zsáner- és csataképfestő művei a móri (1848. dec. 30.) és a komáromi (1849. aug. 3.) csatát ábrázolják történeti hűséggel. A képpár érdekessége kitűnő kvalitásain túl, hogy ugyan osztrák arisztokrata, föltehetően egy, a hadieseményeket kitűnően ismerő katonatiszt megrendelésére készülhetett, mégis az egyik osztrák, a másik magyar győzelmet ábrázol.

A magyar festészeti anyagból érdemes kiemelni Csók István 1909 előtti vázlatát. A nagyobb kompozíciók előkészítő képi leleményének minden eleven frissességével, tiszta festőiségével igazolja a mester kvalitásait. Figyelemre méltók azok a festmények, amiket az 1910-es évek kiemelkedő hazai mesterei készítettek. Érdemes egy pillantást vetni Kernstok Károly Erdei táj című, 1910 körüli fauve-os hangvételű kompozíciójára, mely szerepelt a Nyolcak 1911-es kiállításán. Gyűjtői ritkaságok közé tartozik az a korai a budai Tabán részletét ábrázoló Aba-Novák Vilmos mű (Táj vihar előtt, 1919 körül), mely a mester élete végéig műtermének falát díszítette. Ehhez a század elejei sorhoz tartozik egy szép korai, 1916-ban készült Schönberger Armand festmény. Az 1916 végén a Műcsarnokban, majd 1917 nyarán a Hetek művészcsoport kiállításán szereplő Nő asztalnál című műve a hosszú ideje lappangó, korai művek közé tartozik. 

Az 1940-es évek magyar festészetének kiemelkedő festőnője Anna Margit Csendélet fekete retkekkel c. kompozíciója képviseli az aukció anyagában a háború éveiben kialakult lélektani mélységekkel felruházott tárgyábrázolást is alkalmazó újromantikus festészetet. 

Az iparművészeti tárgyak gazdag választékából egy 18. századi prágai mester trébelt, aranyozott ezüst borkóstoló tálka érdemel említést. A tálka ikonográfiai értelemben is különleges mű, ugyanis a barokk képi ábrázolások e ritka emlékén a gyermek Ámor, mint a lelkek halásza, a szívek horgásza jelenik meg. A hazai gyűjtők számára izgalmas lehet az a 19. század első felében készült tusfestett jelenetekkel gazdagon díszített leveles ékszerládika, melyet a nemzet színésznője Lánczy Ilka színésznő ajándékozott a márciusi ifjak egyikének Berczik Árpád színműírónak.

Az aukción a keleti művészet és kulturtörténet igazi unikumának nevezhetjük azt a 25 kötetből álló, kézi fűzésű, jó minőségű papírra, fametszetes technikával nyomott kínai irodalmi gyűjteményt, mely a Tang kori (618-07) kínai költészet 18. századi antológiája (A Tang-kor összes verse). Kanghszi császár 1705-ben elrendelte, hogy tudósai állítsák össze a Tang dinasztia idején született költészet válogatott gyűjteményét. A 2200 költő 49000 versét összefoglaló jó állapotú 25 kötet rendkívüli ritkaság a hazai műkereskedelemben.

Kiemelten kell szólnunk Andy Vajna (1944-2019) hollywoodi filmproducer, filmstúdió tulajdonos és filmügyi kormánybiztos gyűjteményéből és filmes relikviáiból összeállított szekciójáról. Az aukció bevételének egy része jótékonysági célt szolgál majd, melyet Andy Vajna özvegye a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központja számára adományoz.

Andy Vajna személyes tárgyai, bútorai között honkongi időszakából származó kínai bútorok, és itthon art deco stílusban általa készíttetett dolgozószoba és reprezentatív ebédlőasztala székekkel kerül árverésre. A személyes használati eszközei közül a leglátványosabb és valószínűleg a legértékesebb a Bentley Continental GTC személyautó, mely a galéria bejárata előtt tekinthető meg.

Művészeti gyűjteményéből Munkácsy Mihály 1880-ban készített, Krisztus Pilátus előtt (Tanulmányfejek) című képe és Fábri Zoltán (1917-1994) filmrendező grafikája emelkedik ki. A nagyközönség számára a legismertebb és legvonzóbb szekció a filmes relikviák sora lesz. Vajna filmproduceri munkásságának fő állomásait, kapcsolatait, barátok, munkatársak, színészek, rendezők együttműködését dokumentáló fotók, plakátok, és filmes kellékek láthatók az aukció anyagában. A hollywoodi sztárok Robert Redford, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Jeremy Irons, Madonna, Demi Moore, Alan Parker, Sean Connery, Samuel L. Jackson és Vajna több évtizedes munkakapcsolata és barátságaik válnak láthatóvá a filmes fotók segítségével. Egy csipetnyi Hollywood megvásárolhatóvá válik aukciónkon a hazai filmrajongók számára is, az Andy Vajna közreműködésével készült világsikerű filmek forgatókönyv díszpéldányai formájában.

Az Axioart Live szolgáltatásnak köszönhetően az aukciókat online is nyomon követheti!

Itt jelentkezhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük