Aukció
Hozzászólok

Kalapács alatt a magyar és nemzetközi mozi legjobbjai

A Plakátbolt by Budapest Poster Gallery 14. plakát aukcióját tartja, melynek keretében a gyűjtők és érdeklődők 268 régi, eredeti magyar plakátra adhatják meg licitjeiket. Az aukciós anyag első 150 tétele moziplakát, melynek csaknem fele magyar filmekhez készült.

A Budapesti 12-ből – azaz az 1948 és 1968 közötti időszak 12 legjobbnak ítélt mozifilmből – 7 filmnek árverésre kerül a plakátja: Talpalatnyi föld (2. tétel), Szegénylegények (4. És 5. tétel), Körhinta (1. tétel), Hideg napok (7. tétel), Bakaruhában (6. tétel), Tízezer nap (3. tétel), A tizedes meg a többiek (11. tétel).

Emellett számos más klasszikus hazai filmalkotás plakátjára licitálhatnak az érdeklődők: A kis Valentino (60. tétel), A kőszívű ember fiai (8. tétel), Nyár a hegyen (14. tétel), Mese a 12 találatról (19. tétel), Ezek a fiatalok (43. tétel), Háry János (46. tétel), Magasiskola (49. tétel), Legenda a nyúlpaprikásról (50. tétel), Hófehér (59. tétel), Egészséges erotika (62. tétel), hogy csak néhányat említsünk.

A külföldi filmek filmplakátjai között is számtalan izgalmas tétel van. Klasszikus nyugat-európai és amerikai mozik plakátjai, mint például A halál 50 órája (133. tétel) vagy az Újra szól a hatlövetű (138. tétel) mellett olyan, kevésbé ismert filmalkotásokhoz készült darabok, amelyek kiemelkedő grafikai alkotások.

A korszak legizgalmasabb művészeti tendenciái vonulnak fel: a harsány Pop Art, a szemkápráztató Op Art, a kollázs és a fotomontázs merész használata. Példaként említhetjük a Minden évben újra (73. tétel), a Kánkán (74. tétel), A ház és gazdája (126. tétel), a Maigret felügyelő csapdája (130. tétel) vagy az Ölj meg, csak csókolj (131. tétel) plakátjait.

A háború előtti időszak plakátművészetének jeles képviselői az anyagban a két hatalmas, kétíves – azaz több mint egy méter magas – filmplakát a negyvenes évek elejéről. Mindkettő Muskovszky László munkája. A Doktor Kovács István (17. tétel) egy 1941-ben gyártott, majd a rákövetkező évben bemutatott film, a címszerepben Páger Antallal. Mellette Simor Erzsi és Tóth Júlia voltak a film főszereplői.

A másik plakát a világháborús történetet bemutató, 1942-es alkotás, az Üzenet a Volgapartról (18. tétel), Sárdy János, Tóth Júlia, Bihary József és Turáni C. Ede főszereplésével.

Nagyon érdekes a 154-es tétel, amely egy, az Urania mozi által készíttetett plakát 1920-ból, és Az aranyember egy korai filmváltozatát hirdeti, gyönyörű szecessziós díszítéssel.

A kereskedelmi plakátok között a huszadik század szinte minden évtizede képviselteti magát. A legkorábbi darab Bíró Mihály rendkívül ritka plakátja, amelyet A Társaság (183. tétel) című képes heti folyóirat részére tervezett 1914-ben. Egyszerre reklám és háborús propaganda is, amely a kizárólag Bíróra jellemző bravúros könnyedséggel, egy ágyúnak támaszkodva pihenő katona képével népszerűsíti a lapot.

A negyvenes évek elején még virágzó söripar mementója a Gebauer Ernő tervezte Pannónia sört reklámozó plakát (188. tétel), amely különös módon négy funkciót is szolgál egyszerre: kereskedelmi és utazási plakát, valamint naptár és dekoráció.

A hatvanas évek a magyar plakátművészet egyik nagy aranykora volt. Ebből az időszakból is számos remek darab kapott helyet az aukciós válogatásba, így például: Kitaláltad! Mozijegy (158. tétel), Tisztaság különleges mosópor (161. tétel), Bizsu a divat (163. tétel), Ősszel is jól vásárol az Állami Áruházból (174. tétel), Modern üveg porcelán és kerámia (176. tétel),  Őszi – téli divatbemutató (181. tétel).

Az első világháború lezárását két plakát idézi meg. Az aukció legdrágább darabja, egy igazi különlegesség, a rövid életű 1919-es Tanácsköztársaság napjaiból származik. Ez az néhány hónapos időszak a plakátművészet tekintetében rendkívül jelentős propaganda plakátjairól ismert, elég csak Berény Róbert Fegyverbe! Fegyverbe! Vagy Uitz Béla Vöröskatonák előre plakátjára gondolnunk.

A most kalapács alá kerülő tétel a korszak egyik legritkább plakátja, a Bardócz Árpád által tervezett Be a Vörös Hadseregbe (204. tétel). A 133 napos proletárdiktatúra ikonikussá vált jelmondatához a reklámgrafikában divatplakátjairól ismert Bardócz a Tanácsköztársaságra jellemzőnél sokkal kifinomultabb, esztétizáló plakátot tervezett.

A Sándor jelzéssel ellátott 1920-as választási plakát, az E jelben győzünk! Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja (205. tétel) ennek ellenpárja, ahol a Tanácsköztársaság Bíró Mihály által tervezett szimbóluma, a vörös kalapácsos ember romjaiban hever, és fölötte diadalmasan áll egy paraszti ruhába ötltözött, darutollas sapkát viselő, keresztet és magyar zászlót tartó ifjú magyar legény. A sikeres választást követően az Országos Kisgazdapárttal egyesülve hozták létre a Horthy-korszakban a nyilasok hatalomátvételéig folyamatosan kormányzó és minden választást megnyerő Egységes Pártot.

Az aukció egyik legszebb sorozata a 216. és a 225. tétel közötti munkavédelmi propaganda plakátok a hatvanas évek elejéről, amelyeket gyönyörű színekkel nyomtak, és dekorativitásuk felveszi a versenyt a legszebb kereskedelmi és utazási plakátokkal is.

A remek sportplakátok közül mindenképpen kiemelendő a Pestvidéki Versenyegylet plakátja (228. tétel) az 1910-es évek elejéről, amely a századforduló környékén a lovassport egyik legfontosabb szervező ereje volt.

Egészen más korszaknak állít emléket a következő tétel, a Népstadion: Megvalósul a magyar sportolók évtizedes álma! (229. tétel). Az 1953-as plakát az éppen most épülő új Puskás Ferenc Stadion elődjének elkészültéről adott hírt.

Az utazási plakátok között szerepel Konecsni György és Fery Antal híres Hungary – Hortobágy plakátja (237. tétel). Ezt a páratlanul sikeres plakát számtalanszor újra nyomták, akár évtizedekkel később is. Ez azonban egy korai, 1935-ös, háború előtti egyíves változat.

Az anyag kulturális plakátokkal zárul, amelyek között számos fontos eseményt és kiállítást reklámozó alkotást találunk. 

További információ:

Aukciós katalógus: https://axioart.com/aukcio/2017-11-20/14-plakat-levelezesi-aukcio/teljes-katalogus?count=100&page=0

Aukció vége: 2017. november 20. (hétfő) | 20:00 

A aukciós anyag élőben megtekinthető a Paulay Ede utca 20. alatt november 16-án (csütörtökön) és 17-én (pénteken) 12 órától 20 óráig, valamint november 18-án (szombaton), 10 órától 14 óráig.
A levelezési árverés esetén nincs élő árverezés, a határidőig írásban kell leadni a maximális liciteket (további információ az Árverési feltételekben).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük