Alkotók

2022 Tavaszi Aukciós Szezonjáról

Márciustól kezdődően szinte minden napra jutott egy aukciós esemény egész június első hetéig. A gyűjtők és vásárlók többek között festményekre, grafikákra, műtárgyakra, könyvekre és papírrégiségekre adhatták le licitjüket, nemegyszer rekord összegekért. Axioart összefoglaló.

A téli szezont követően a műtárgypiacnak rendszerint szüksége van egy-két hónapra, hogy magához térjen. Ebben az évben korán ébredt a piac, február végén a BÁV ART grafikai aukciója indította a szezont, majd megnyitotta kapuit a rengeteg látogatót vonzó Art & Antique vásár. A vásár szenzációjának tartott Csontváry Kosztka Tivadar: Pirosruhás gyermek című képéről Törő István, a Virág Judit Galéria és Aukciós ház tulajdonosa így nyilatkozott:

“A Pirosruhás gyermek valószínűleg Csontváry 1894-es müncheni periódusában, vagy az azt közvetlenül megelőző időszakban készült, amikor a festő Gácson patikusként dolgozott. Talán a művész egyik rokonát ábrázolja, vagy a tűzvészben elhunyt testvérének állít emléket”

A vásárnak újonnan helyet adó Bálnában több mint harminc galéria, antikvitás, aukciós ház képviseltette magát. A vásár az Autistic Art Közhasznú Alapítvány javára szervezett jótékonysági online aukciót, melyen a kiállító galériák felajánlott tárgyaira licitálhattak az érdeklődők az Axioart oldalán.

Egy igazi tavaszi kép: Gombkötőné Tóth Ilona képe az Online Art Galéria Márciusi Kortárs Árveréséről

Tavaszváró és -nyitó aukciókkal indította az évet a Pintér Aukciósház festményekkel és grafikákkal ahol Iványi Grünwald Béla képe vezette az eladási listát, majd következett a Nagyházi Galéria és Aukciósház Kortárs és jótékonysági aukciója. A márciusi nagy árverések sorában volt a Párisi Galéria Festmény és műtárgy árverése, melyen elkelt Tóth Menyhért: Sárga ruhás nő című képe, valamint a Virág Judit Galéria 8. Háború utáni és kortárs művek aukciója és 3. Garfikai Aukciója is. Itt már kirajzolódott, hogy a tavaszi szezont a továbbra is vezető szerepet betöltő festmény árverések mellett a grafikai művek fogják dominálni, ami végül be is bizonyosodott.

Sűrű tavasza volt a piac új szereplőjének, az Online Art Galériának is, hisz rögtön két aukcióval indították az évet. A Kortárs aukciót a galéria első grafikai aukciója követte melyen többek között Salvador Dalí, Bada Dada és Kassák Lajos képei keltek el. A kialakult háborús helyzet számos jótékonysági megmozdulást indított el, köztük a Kék-Sárga Jótékonysági Aukciót az OPTINVEST Zrt. és a Publicis Groupe Hungary szervezésében az Irányi Palota báltermében, amelynek teljes bevételét az UNICEF és a Budapest Bike Maffia számára ajánlották fel. Az árverés szakmai partnere és lebonyolítója a Pintér Aukciósház volt. A tavaszi szezon legzsúfoltabb időszaka rendszerint a május, idén sem volt ez másképp. A BÁV ART 79. művészeti aukciójáról részletesen írtunk korábban , hisz megdőlt a Magyarországon legdrágábban eladott ékszerének rekordja az első napon. A májusi aukciók listáját bővítette a Párisi Galéria negyedik alkalommal megrendezett árverése a pécsi illetőségű, illetve a városhoz kötődő kortárs művészek munkáiból, a WOP Galéria tavaszi nagy online árverése, melynek gerincét kortárs hazai alkotók munkái képezték, valamint az antikváriumok árverései, így a Honterus, a Hereditas, az Ex Libris, a Városfal és a Ráday Antikvárium aukciói többek között.

BÁV ART 79. Művészeti Aukció a MOM Kulturális Központban

Immár 68. aukcióját tartotta május 24-én a Kieselbach Galéria, melyen ezúttal is több, a szélesebb nagyközönség köreiben alig ismert művész munkáit kínálta a galéria, alkalmanként magas becsértékkel, jelezve, hogy sok még az értékes, de (újra)felfedezésre váró életmű.

Vaszary János: Parkban című, 1933 körül készült olajképére 65 millió forintról indulva lehet licitálni a Kieselbach Galéria május 24-i aukcióján

A szezon utolsó heteiben is minden műfajban és minden árkategóriában számos izgalmas tétel várta a gyűjtőket és a befektetőket. Május 24-28. között a Nagyházi Galéria tartotta meg tavaszi nagy árverését, néprajzi tárgyakkal kezdve. Kollégáink még sosem láttak egy helyen egy butellát, szilkét és fajansz tányért elkelni, mutatva, hogy a néprajzi tárgyak kereslete továbbra is életben van. Végül a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Virág Judit Galéria május 31-én zárta a májusi aukciók listáját. A vezető tételek különlegessége volt, hogy túlnyomó többségük először bukkant fel az aukciós piacon, egy részük pedig még kiállításon sem szerepelt itthon.

Az tisztán kirajzolódott a tavaszi aukciók kínálatából és leütéseiből, hogy elsősorban a 20.-21. századi művészek festményei és grafikái, így Keserü Ilona, Fajó János, Nádler István, Bak Imre vagy épp Maurer Dóra képei, az úgynevezett klasszikus kortárs, azaz a 60-as, 70-es, 80-as évekbeli alkotásai, valamint a nemesfém tárgyak, ékszerek alkotják az aukción magas áron elkelt tételek magját. Természetesen a ritka főművek, ahogy azt a nagy aukciósházak tavaszi árverései is jól példázzák, továbbra is kelendőek. A kortárs alkotók képei is töretlenül erősödnek, jól mutatja ezt a kortárs árverések növekvő száma is. Ennek több oka is van, az egyik, hogy mást kedvelnek, keresnek a fiatal, harmincas-negyvenes gyűjtők mint az idősebb generációk. Az aukciókon is egyre több fiatal művészt, műkedvelőt és gyűjtőt látni, amely mindenképpen bíztató a magyar műtárgypiacra nézve.

Összességében egy igen erős tavaszi szezonról beszélhetünk, nem volt hiány előkerült lappangó művekből, rekordokból és szenzációkból sem. Az aukciók száma nem csupán az új szereplők belépése miatt növekedett, hanem azért is, mert néhány ház a korábbinál gyakrabban árverezett. Néhányan a covid-időszak örökségeként maradtak a tisztán online árveréseknél, a legtöbben azonban úgynevezett “hibrid aukciókat” tartottak, ahol a személyes és online licitálásra egyaránt volt lehetőség. A bizalom növekedése az online licitálással kapcsolatban eredményezett idén 20 millió forint feletti online forgalmat is az Axioarton, ami számunkra is egy rendkívül fontos visszajelzés. Ennek fényében már el is kezdtük a készülődést az őszi-téli szezonra, amely már az eddigi információk alapján is rendkívül izgalmasnak ígérkezik.