Aktuál, Alkotók, Aukció, Műtárgypiac

„Magyar napok” a berlini Bassenge aukciósháznál

Ma már napi rendszerességgel bukkannak fel magyar tételek a külföldi aukciósházak kínálatában, ám csaknem húsz magyar munka egyetlen – kétnapos – árverésen azért ritkaságnak számít.

Ráadásul több, rendkívül keresett magyar, illetve magyar származású – egy-két kivételtől eltekintve kortárs – művész munkáira bukkanhatunk a jó nevű berlini Galerie Bassenge június 3-4-i árverésének kínálatában. Túlnyomórészt papíralapú egyedi munkákról, illetve sokszorosított grafikákról van szó és a galéria által megadott becsértékek arra engednek következtetni, hogy a licitek végén többnyire – de nem mindig – a hazai piacon kialakultakhoz hasonló árakra számítanak.

Az első napon az alacsonyabb árfekvésű, néhány száz eurós becsértékű, míg a másodikon a drágább tételekre lehet licitálni, de az utóbbiak taksája sem haladja meg a 10 ezer eurót. Az első napon kerül kalapács alá a magyar kínálat legrégebbi – de pontos évszám nélküli – darabja, Perlrott Csaba Vilmos falusi jelenetet ábrázoló akvarellje, mely 600 eurós taksát kapott. A másik nem kortárs tétel Czóbel Béla együtt megvásárolható két, 1925 körül készült női félakt litográfiája, melyek kedvező, 350 eurós együttes becsértékkel várják a liciteket.

Bak Imre: Cím nélkül, szitanyomat, 2005, 59,8 x 59,8 cm. Forrás: bassenge.com

A pozsonyi Milan Dobeš Múzeum és az ugyancsak pozsonyi Komart Gallery gondozásában 130 példányban jelent meg a 11 from middle europe című grafikai mappa, melyben három magyar művész, Bak Imre, Fajó János és Konok Tamás munkái is helyet kaptak. A berlini árverésen most Bak és Konok színes szitanyomataira lehet licitálni, előbbi 450, utóbbi 350 eurós becsértéket kapott. Bak munkájának egy másik példánya 2008-ban került kalapács alá egy itthoni árverésen és akkor nem kelt el, azóta azonban mindkét művész sokszorosított grafikái iránt jelentősen megnőtt az érdeklődés – és ezzel együtt az árak is.

Perneczky Géza 500 példányban megjelent korai Identifikáció programjának hat összefűzött lapja az aukciósház becslése szerint 300 euróért kelhet el.

Maurer Dórától az első napon a B 12 című, hazai aukciókon is felbukkanó 1971-es rézkarcra lehet licitálni, ami a jelenlegi itthoni árakhoz képest alacsony, 500 eurós becsértéket kapott.

Victor Vasarely négy műve közül is egy, az Opale M.C. című 1967-es szitanyomat szerepel az első napon; az 500-as sorozat kitűnő állapotban lévő példányáért 300 eurót várnak.

Hajas Tibor: Cím nélkül (Image Whipping II Tumo), zselatinos ezüst nagyítás, 1979, 40 x 30 cm. Forrás: bassenge.com

A második napi tételek között egyetlen nem kortárs munka található, Scheiber Hugó Kávéházban című szénrajza, mely a katalógus szerint európai magángyűjteményből került az árverésre, ahol magas, 9 ezer eurós becsértékkel indítják.

Molnár Verától az Anyám levelei című, 6 darab szitanyomatot tartalmazó 1990-es mappa kerül kalapács alá. Az 1990-ben 40 példányban készült  sorozat egy példányáért 1.200 eurót várnak, ami megfelel az itthon az utóbbi időben többször is felbukkanó mappa hazai átlagárának.

Az aukció drágább magyar tételei közé tartozik Hajas Tibor ikonikus Képkorbácsolás sorozatának két zselatinos ezüst nagyítása 1979-ből, 4 ezer eurós együttes becsértékkel. A sorozat különböző darabjai időnként hazai aukciókon is felbukkannak és rendszerint néhány százezer forintért cserélnek tulajdonost.  

Ugyanilyen becsértékkel indítják Erdély Miklós öt évvel későbbi vegyes technikájú munkáját, a Folklórt, ami először egy 1992-es római kiállításon cserélt gazdát, majd 1998-ban látható volt a művész Műcsarnokban rendezett életmű-kiállításán is. Erdély egy ugyancsak vegyes technikájú, szintén 1984-ben született, hasonló méretű munkájára éppen ezekben a napokban lehet licitálni itthon is, a Wilson & Cohen Kortárs Aukciósház árverésén, ahol 2,8 millió forintos kikiáltási árat és 4-6 milliós becsértéket kapott. 

Maurer Dóra: Rajzolás kamerával, A) Kör a négyzetben, 1977-79, kollázs 13 zselatinos ezüst nagyítással, ceruza, karton, 70 x 100 cm. Forrás: bassenge.com

Maurer Dórától a közismert (de) formation című 1978-as hidegtű sorozatának egyik darabjáért 4 ezer eurót várnak; a sorozat egy másik darabja a Virág Judit Galéria idei tavaszi grafikai aukcióján 1,4 millió forintért kelt el, de korábban a Nagyházinál ért már el 1,9 milliós árat is. A művész 1970-es papíralapú akvatinta mezzotinto munkája a Virág Judit Galériánál 2020-ban 450 ezerről indulva 1,7 millió forintért cserélt gazdát, a berlini ház most 1.200 euróra taksálja, ami lényegében a két évvel ezelőtti itthoni induló árnak felel meg. A Maurer-kínálat aukciókon legritkábban felbukkanó tételeit az 1977-79-es Rajzolás kamerával sorozat két darabja jelenti, melyekből mindössze 5-5 példány készült. Az A) változat a Kör a négyzetben, a B) változat pedig a Kör a négyzet körül címet viseli; a 13, illetve 10 zselatinos ezüst nagyításból összeállított kollázsok 7 ezer eurós becsértéket kaptak.

Vasarely Kinetikus objektjéért 3 ezer eurót várnak, a plexiüveg objektet a Pesti Műhely adta ki 1990-ben, 20+5 példányban; a most megszerezhető darab az öt művészpéldány közé tartozik. Egy hasonló, ugyancsak a Pesti Műhely által ugyanennyi példányban kiadott plexi objekt néhány napja 1,2 millió forintos kikiáltási árán kelt el a BÁV árverésén. A művész 1982-ben öt példányban készült Tokyo című színes szitanyomatáért és Etude de Lumière című színes litográfiájáért egyaránt ezer euróra számítanak. Előbbi egy példányát az ebay-en jelenleg 880 dollárért kínálják, míg utóbbit az Artsy oldalán jóval drágábban, 2.500 euróért lehet megszerezni.