Design

„Gouache…mi?!”

A címet egy múzeumi látogatáskor hallott beszélgetés ihlette:

„Ez akkor nem akvarell?”

„Nem, ez gouache.”

„Gooouuu…mi?! Nem lehetne magyarul írni?”

Első ránézésre az akvarell és a gouache (ejtsd: „gvas”) valóban közel azonos médiumnak tűnhet.

Ha azonban jobban megvizsgáljuk, láthatjuk, hogy mindkét festéknek vannak olyan egyedi jellemzői, amelyek megkönnyítik a megkülönböztetést. Az elsődleges különbség a két festék között, hogy a gouache átlátszatlanabb, mint az akvarell. Ha egy réteg akvarellt viszünk fel, a fehér papír és az alatta lévő előzetes rajzok át fognak látszani, míg gouache réteg alkalmazásakor a papír közel sem látszik át. Az akvarell átlátszóságának köszönhetően a fény képes áthaladni a pigmenten és visszaverődik a fehér papírról, így a gouache matt felületétől eltérő fényminőséget biztosít.

Balra akvarell festékkel készült a kép, jobbra gouache-t használva

Bár mindkettő vízben oldódó pigmentekből és kötőanyagokból készül, számos fontos különbség van a két közeg között. A leglényegesebb, hogy az akvarellfesték felvizezhető és elég vékonyan eloszlatható, hogy szinte átlátszóvá váljon. Bár víz adható a gouache-hoz is, de nem teszi azt áttetszőbbé. Ehelyett a gouache jellemzően sűrű, átlátszatlan felületet biztosít.

Hogyan állapítható meg, hogy melyikkel „állunk szemben”? Nagyító alatt jól láthatóak az akvarellfestékben keletkezett buborékok. Az akvarell képek általánosan könnyebbnek hatnak, míg a gouache testes, élénk, matt és egyenletes színeivel nem csak kiegészítője, méltó vetélytársa is lehet a “bejáratott” akvarellnek. A két anyagnak és technikának számos különbsége, illetve hasonlósága van, ami miatt gyakran nehézséget okoz a megkülönböztetésük a gyakorlatlan szem számára, de sokszor még a gyakorlottaknak is.

Közös tulajdonságuk például, hogy a festékanyag száradás után visszaoldható marad szemben például a temperával, amely vizes és olajos anyagok keveréke. Ennek természetesen előnye és hátránya is van.

Az akvarell lényegében egy lazúr-technika, vagyis a festék összetétele megengedi, hogy átlátszó, áttetsző rétegekben vigyük fel a hordozóra. Alapvetően az akvarellfesték egy vagy több, mikroszkopikus szemcsékből álló pigment keveréke festékhordozó anyaggal. Ez a hordozó olyan összetételű, hogy képes szuszpenzióban tartani a pigmentszemcséket, ezáltal ecsettel felvihetőek a papírra, melynek felületén megkötnek, szerencsés esetben számunkra tetsző formában. A hordózók sorában kiemelten fontos a víz, hisz az anyagok ebben oldódnak és elegyednek, ez segít a papírra hordásban, majd munkája végeztével elpárolog.

A gouache, ha csak összetételét nézzük, nem sokban különbözik az akvarellnél leírtaktól. Viszont a gouache-képek matt, egyenletes, cseppet sem átlátszó felületeinek, melyek szintén vibrálóak és szín-telítettek, megvan a maguk titka. A gouache festék tradicionálisan úgy áll elő, hogy az akvarell receptje kiegészül egy „opak”, tehát fedő fehér pigmenttel. Ennek hozzáadásával lesz átlátszatlan és fedő maga a festékanyag is.

Ez az anyag a történelem során sokat változott. Kezdetben hegyi krétát (kalcium-karbonát) illetve súlypátot (bárium-szulfát) használtak. Ezt később felváltotta a cinkfehér finomabb, sűrűbb változata, a kínai fehér. Ma már a legjobban fedő, legtisztább színeket a titánfehérrel lehet elérni. A gouache a szép, egyenletes, matt felületek létrehozásán kívül (mivel fedő rétegeket lehet egymásra festeni) azzal az előnnyel is rendelkezik, hogy szinte bármeddig dolgozható, alakítható.

Továbbá mindkét anyagot érdemes összehasonlítani technikáját és célját tekintve is: például köztudott, hogy a gouache a választott médium sok illusztrátor és grafikus számára, míg az akvarellt gyakrabban használják más típusú művészek. Ez annak köszönhető, hogy a gouache nagyon gyorsan szárad, lehetővé teszi az illusztrátor számára, hogy könnyen készítsen nagy, tömör színtömböket, és apró részletek ábrázolására is remekül használható; ezek mind olyan tulajdonságok melyek nagyon fontosak az illusztrátorok számára. Az akvarell ezzel szemben kevésbé irányítható és sokkal lassabban szárad.

Tehát kijelenthető, hogy a gouache olyan akvarellfesték, ami fedő, és nem pedig átlátszó. Mivel alapanyagaik vagy megegyeznek, vagy nagyon hasonlóak, kiválóan (össze)keverhető a két festékanyag. Azért reméljük, hogy egy kis segítséggel szolgálhattunk!