Aktuál, Alkotók, Aukció, Műtárgypiac

A BÁV Művészeti Aukciójáról

Ahogy arról már számos helyen hallani lehetett, rekordokat döntött a BÁV tavaszi aukciója. Órák, briliánsok, festmények és ezüstök domináltak az árverésen, mely az Axioart szempontjából is eseményekkel teli volt.

A 79. Művészeti Aukció tételeinek nagyszabású kiállításával nyitotta meg kapuját 2022. április 28-án a BÁV ART Aukciósház és Galéria a Szent István körút és Falk Miksa utca sarkán. Az aukció két napon, május 16-án és 17-én zajlott a MOM Kulturális Központban. Az Axioart mindkét nap a helyszínről kísérte végig az eseményt közvetítve az árverés eseményeit és képviselve az online liciteket.

Kollégáink a BÁV ART 79. Aukcióján

Az aukció első napján az első 273 tétel került kalapács alá, köztük órák, ékszerek és ezüst tárgyak. Már az árverés előtt is nagy érdeklődés övezte a BÁV történetének legnagyobb briliánsát, amelyet nem csak 10 karátos nagysága, hanem különleges, szív alakú csiszolása is kiemelt az árverési tételek közül. A GIA tanúsítvánnyal is rendelkező kivételes nyakék 32 millió forintról indult, a nyertes licit végül a 195. tételre 46 millió forint volt, amely az árverési jutalékkal kiegészülve 57,5 milliós árral rekordot döntött, Magyarország legdrágábban eladott ékszerévé válva.

A nyakék hatalmas, karmos foglalású drágakövét 44 kisebb briliánssal van keretbe foglalva kiemelve halványsárga színét. A különleges függőt a tervezők egy vékony, fehérarany, ötsoros anker lánccal egészítették ki, amely modern, mégis elegáns megjelenést kölcsönöz az ékszernek.

Az aukció első napját indító órákról és ékszerekről is elmondható, hogy talán a vártnál is jobban teljesítettek, mely igazolni látszik, hogy a vásárlóknak mindig fontos tényező marad a nemesfém- és a drágakőtartalom, illetve annak világpiaci ára. Ahogy azt Fertőszögi Péter is kiemelte, itt továbbá az is meghatározó, hogy egy ékszer vagy egy óra a nemzetközi piacon is bárhol értékesíthető, ebből adódóan kisebb rizikófaktorral rendelkezik.

Számszerűsítve az első aukciós napot, a 273 tételből 225 került leütésre, az Axioarton keresztül érkezett sikeres licitek közel 10%-át adták az összleütés értékének. A második nap is hasonlóan jó eredményeket hozott mind a BÁV-nak, mind pedig az Axioarton keresztül licitáló vásárlóknak; a 220 leütött tételből 40-et online licitálók nyerték. Ez a teljes forgalom 13%-át tette ki. A terem aktivitását online is érzékelni lehetett, nem ritkán alakultak ki licitharcok egy-egy tétel esetében. “Egyre inkább az online térben zajlik majd a jövő műkereskedelme”, és az ilyen, nagyszabású aukciókon látható ez a prognózis a legjobban.

Az online licitek és licitálók jelenléte a teremben egyre megszokottabbá válik, de az aukció vezetője is felhívta a figyelmet az aukció elején a “licit hierarchiára”, melynek immár az online licit is szerves részét képezi. Így tehát a vételi megbízások mellett a teremben ülők licitjei, a telefonos licitálók és az Axioarton keresztül, online licitálók ajánlatai küzdenek egymással egyidőben.

Küzdeni volt is miért, hisz számos ritkaság került kalapács alá a két nap alatt. A második aukciós nap elhozta a festmények és műtárgyak napját. A festményanyagból kiemelkedett Batthyány Gyula 16 millió forintról induló Alexandriai szerető című alkotása. A festő egy nyolchetes utazása során során jutott el többek között Egyiptomba, ahol a kairoi éjszakai negyed jellegzetes alakjai inspirálták az 1935-ben készült képét.

Érdekes volt azt is látni a teremben, hogy milyen érdeklődés övezte a lakberendezési és gyűjtői tárgyakat. A BÁV által kiemelt darabok között volt egy Zsolnay szecessziós virágtartó és váza, amelyek érdekessége, hogy más-más gyűjteményből érkezve, az Aukciósházban találkoztak újra. Ez a két Zsolnay-kerámia ráadásul számos virtuóz technikát is felvonultat. A háttér mintázatát az eozinfestés előtt az alapmázra marták, amelyre a motívumokat magastüzű, úgynevezett paté masszával festették.

Neorokokó állólámpa a XIX. század végéről

A paradicsomi darabokra 800 ezer és 1,8 millió forintért licitálhattak, végül előbbi 3,6 millió forintos, utóbbi pedig 4,2 millió forintos leütési áron talált új gazdára. Nagy érdeklődésnek örvendtek továbbá az árverés díszcsészéi, neorokokó, empire és biedermeier műtárgyai is. Különleges részei voltak a második napnak a különféle fegyverek is, köztük szablyákkal és pisztolyokkal, melyekhez volt, hogy háttértörténetet is kaptunk.

Az aukció két napja élmény volt minden résztvevő számára, s számos tanulság is levonható. A BÁV ART soron következő, 5. Online Aukciója 2022. május 28. – június 8. között elérhető lesz az axioart.com-on, ahol várjuk vissza az online licitálókat.