Kiállítás, Kortárs, Portré
Hozzászólok

Velencei Biennálé – magyar kortársművészek munkái a lagúnák városában!

Május 13-án nyílt meg a világ legrangosabb képzőművészeti seregszemléje az 57. Velencei Képzőművészeti Biennále. A november 26-ig látogatható esemény idén a Viva Arte Viva címet viseli. Főkurátora Christine Macel művészettörténész lett, aki a párizsi Pompidou Központ vezető kurátora.

A Giardini történelmi pavilonjában összesen 86 ország képviselteti magát. Idén három ország is – Antigua és Barbuda, Kiribati valamint Nigéria – először vesz részt a Biennálén. A központi kiállításon pedig több évtized kihagyás után újra szerepelnek majd magyar művészek is, ugyanis a kurátori válogatásába Hajas Tibor és Csörgő Attila munkái is meghívást kaptak. Hajas Tibor (1946-1980) munkái a Giardiniben, az Örömök és félelmek pavilonja című szekcióban lesznek láthatóak. Hajas Tibor nemcsak a hetvenes évek magyar avantgárd művészetének sokoldalú és nagyhatású alkotója,  hanem a performance művészet nemzetközileg is elismert alakja volt. A központi kiállítás másik magyar résztvevője a Lengyelországban élő Csörgő Attila lesz, aki az Arsenaléban, a Giardino delle Verginiben az Idő és a végtelen pavilonja szekcióban fog kiállítani.

Hajas Tibor: Levél barátomnak Párizsba (1975). Az artic.edu jóvoltából

Az idei Biennálé középpontjába a művészek a művészetek kerülnek. Az eseményről Cristine Macel a következőket nyilatkozta: „A konfliktusokkal és megrázkódtatásokkal terhes világunkban, amelyben súlyos veszélyben van a humanizmus, a művészet az ember legértékesebb része. A művészek kortárs vitákban vállalt szerepe, felszólalása, felelőssége ma fontosabb, mint valaha. A Viva Arte Viva a művészekkel együtt létrehozott Biennálé, mely általuk és értük jön létre. Azokkal a formákkal foglalkozik, amelyeket ők kezdeményeznek, a kérdésekkel, melyeket ők vetnek fel, az általuk kialakított művészi gyakorlattal és az életformával, amelyet választanak.” 

Csörgő Tibor: Félgömb, C-prints, 30 x 24 cm (1996). A gregorpodnar.com jóvoltából

Mit láthatunk a Magyar Pavilonban?

Idén a magyar Pavilonban Várnai Gyula Peace on Earth! című kiállítását láthatja majd a közönség. Várnai kiállítása több installáció mentén idézi meg a múlt futurológiai elképzeléseit és utópiáit. Felidézi a hatvanas évek jövővízióit, hogy szembesítsen azok megvalósulatlanságával, a jövő kiszámíthatatlanságával.

Ezer jelvény és ezer reklámtáska készült a megnyitóra. Fotó: Szőnyi András. A Ludwig Múzeum jóvoltából.

“Mindannyiunkat foglalkoztat, hogy milyen világ vár ránk a jövőben. Bármennyire is hiszünk a nyugati világ tradicionális értékeiben, a jelenkori történések megkérdőjelezni látszanak olyan alapokat, amelyeket nemrég még biztosnak hittünk. Konfliktusokkal terhes világunkban a világbéke egyre utópisztikusabbnak és elérhetetlenebbnek látszik, pedig világtörténelmi távlatból nézve valójában az emberiség legbékésebb időszakában élünk.”

A dombóvári műhelyben készült óriásneon napi nyolc órát fog világítani hat hónapon keresztül. Fotó: Várnai Gyula. A Ludwig Múzeum jóvoltából.

Érdeklik a műtárgyak, antikvár könyvek és a műkereskedelem világa? Nézze meg aukciós naptárunkat!

Forrás:
57. Velencei Képzőművészeti Biennálé
A magyar avantgárd a Velencei Biennále központi kiállításán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük