Kiállítás, Kortárs
Hozzászólok

Májusi kiállítási körkép

Az első élvonalbeli múzeumok tárlatai helyett májusban olyan hazai kiállításokat ajánlunk Önöknek, amiket a kisebb sajtóvisszhang ellenére is érdemes megnézni. Olyan ismert és kevésbé ismert alkotók életművébe nyerhetünk betekintést, mint: Deim Pál, feLugossy László, Bukta Imre, Szirtes János és Nemes Anna. Ajánlónk második részében Londonba repítjük Önöket, ahol megismerkedhetnek David Hockney festményeivel és a Pink Floyd életművét bemutató kiállítással.

Budapest

Nemes Anna: Vannak
Megtekinthető: Budapest, Várfok Galéria és Várfok Project Room 2017. június 3-ig.

A Várfok Galériában és Várfok Project Roomban megrendezésre kerülő tárlat gazdag válogatást vonultat fel Nemes Anna eddigi munkásságából. A fiatal festőművésznő 2014-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán Bukta Imre osztályában. A Várfok Galéria állandó művészköréhez 2016-ban csatlakozott, és jelenleg a Galéria legfiatalabb művésze. Nemes Annát leginkább az emberi test megjelenítése vonzza, melyet meztelenül tár a néző elé páratlan hangnemben. Mind a vásznat, az ecsetet és a festéket is levegős könnyedséggel használja, legyen szó fogyatékosokról, testépítőkről, családtagokról vagy a test anatómiáját újraértelmező aktokról. Az érzéki, néhol bizarr pozíciókban megjelenített személyek Nemes festményein sajátos intimitást hordoznak, titkaikat azonban nem adják ki, megőrzik sejtelmességüket. Technikájára a nagymértékben oldott akrilfestés jellemző, melyet bravúrosan, és példátlan érzékiséggel rétegez a hófehér vásznon.

Gyönyörű ez a mai nap – Koncz András képei a 80-as évekből
Megtekinthető: Budapest, Art+Text Gallery 2017. június 2-ig.

„A magyar képzőművészet olyan új hangra talált rá a nyolcvanas évek első felében, amelynek a pontos leírásával azóta is kísérletezünk. Mintegy kiderült az ég, eltűntek a felhők – olyan lett a táj, amilyennek talán Szinyei óta még egyetlen generáció sem látta (és ő is megkapta a magáét a kék ég alatt felelőtlenül heverésző aktjáért). Nem tartott sokáig, de felejthetetlenül könnyű és jókedvű korszak volt. A képzőművészet új hangja minden korábbi hazai iskoláétól különbözött. Ahogy Szinyei a fényektől megittasult francia impresszionistákkal volt egy hullámhosszon a maga tekintélyelvű, mélybarnára hangolt kultúrájában, a nyolcvanas évek elején a magyar művészek is az európai szubjektivista áramlatok közegében találták magukat a lassan széthullásnak induló államszocializmus közepén, annak művészellenzéke örököseként. Semmi sem volt terhesebb ebben a korszakban, mint ez az örökség, ami a magyar kultúrában az avantgárd morális imperatívusza mellett a művész egész, 48-tól datálható szabadságharcos mítoszát is magában foglalta. Ez az örökség, súlyánál fogva, mozdíthatatlanná vált. »Igyekszem mostanában olyan képeket kitalálni, amelyekkel örömet szerzek magamnak, mert úgy vélem, hogy ez a legjobb lehetőség arra, hogy munkáimnak mások is örüljenek… Tehát az új művészet Vidám, Vidám, és szabad« – írta Bak Imre 1983-ban a Rabinext Stúdió szentendrei kiállításának katalógusában. Az első változatban Rabinecnek nevezett alkotóközösség emblémáján – Birkás Ákos és Koncz András munkája – sziklás-hegyes-tavas-delfines álomtájat látunk a horizontra emelkedő napkoronggal, s körülötte félkörívben felirat: »Gyönyörű ez a mai nap.«” Forgács Éva: „Gyönyörű ez a mai nap. Magyar festészet a nyolcvanas években

Szentendre

 

In memoriam Deim Pál
Megtekinthető: Szentendre, MANK 2017. május 21-ig

A tavaly meghalt Deim Pált, a kortárs magyar képzőművészet meghatározó alakját állítja középpontba a MANK – Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Galéria – aktuális kiállítása. A tárlaton Deim Pál 17 alkotása látható, közülük kiemelkedik a Fa című olajfestménye és az elmúlást jelképező Gyász című akvarellje. Az alkotások zömét az úgynevezett bábuk alkotják, amelyek különböző művészi kidolgozásban jelennek a meg a kiállításon. Deim Pál egyik fontos mestere Barcsay Jenő volt, akinek hatására konstruktivista festő lett, de képei nem csupán jelekkel operáló absztrakciók: narratívája van, minden munkája az élet fontos kérdéseiről szól. A fiatal generációt megtanította a nagyok – Barcsay Jenő, Vajda Lajos, Korniss Dezső – tiszteletére, de nemcsak művészi útmutatást, hanem tartást is adott a fiatal művész nemzedéknek, a mentoruk volt. A Kossuth-díjas képzőművész munkássága előtt tisztelgő kiállítás május 21-ig látható a szentendrei MANK Galériában.

Levitáció – feLugossy László, Bukta Imre és Szirtes János
Megtekinthető: Szentendre, MűvészetMalom 2017. június 11-ig

FeLugossy László, Bukta Imre és Szirtes János képzőművészek a gravitációt legyőzve lebegnek Szentendre felett azon a plakáton, amely a MűvészetMalom aktuális kiállítását hirdeti. Ez a levitáció jól kifejezi a képzőművészek és Szentendre viszonyát. Mindhármuk alkotói pályája – bármennyire is eltérőek – szorosan kapcsolódott egykor a városhoz, annak művészeti hagyományaihoz. Ma már Szentendrétől távol élnek és alkotnak, mégis sok szállal kötődnek hozzá. Ez a kötődés és elszakadás, a nehézkedés és felemelkedés viszonya adja a Levitáció című tárlat témáját. A három művész másfél évig készült erre a közös megmutatkozásra a MűvészetMalom különleges hangulata inspirálta installációkkal, fotósorozatokkal és videómunkákkal. A rendhagyó tárlaton hagyományos értelemben vett táblakép nem lesz látható. A húszegynéhány alkotás között számos érdekesség, különleges látvány is fogadja a látogatót. Egy ’60-as évekből származó IL 22-es repülőgép pilótafülkéjével, egy öt és fél méteres, a kiállítótérbe belógatott jegenyefával és egy börtönt idéző installációval is találkozhatunk ezen az izgalmas kortárs tárlaton.

London

 

The Pink Floyd Exhibition: Their Mortal Remains
Megtekinthető: London, Viktória és Albert Múzeum 2017. október 1-ig.

“Azt hittem, nem lesz elég anyag a kiállításhoz, de kiderült, hogy nagyot tévedtem. El sem tudom mondani, mennyi cucc nem fért be. Mindenből van egy kicsi, például a kedvenc dobverőim, több régi gép, amelyet hangfelvételre használtunk, és amely teljesen elavult a mai digitális technológiához képest” – mondta el Nick Mason, aki kiemelte, hogy a zenekar többi tagja is aktívan részt vett a tárlat létrehozásában.
Korábban soha nem látott koncertfelvételeket, 350 tárgyat, hangszereket és kéziratokat is bemutat a Pink Floyd zenekarról szóló kiállítás keretében a londoni Viktória és Albert Múzeum. A The Pink Floyd Exhibition: Their Mortal Remains című tárlat a banda első dalának megjelenése óta eltelt ötven évet dolgozza fel. Kézzel írott dalszövegeket, rajzokat, pszichedelikus posztereket, a színpadi fellépéseken használt tárgyakat is láthat a közönség. A múzeum szerint a „magával ragadó, több érzékszervre ható, teátrális utazás elvezet a Pink Floyd különleges világába, bemutatja az együttes zenéjét, ikonikus képeit, fellépéseit az 1960-as évek Londonjának pszichedelikus világától a mai napig”. A Pink Floydot 1965-ben alapította négy diák: Syd Barrett, Roger Waters, Rick Wright és Nick Mason. Három album után Barrett elhagyta a zenekart, helyére David Gilmour gitáros került.

David Hockney életmű-kiállítására
Megtekinthető: London, Tate Britain 2017. május 29-ig

„Egyszerűen csak használja a dolgokat: a vásznat, a színeket, a kamerát. Egészen különleges módon bánik a filmmel. Hatalmas képzelőerővel rendelkezik, 2D-ben is képes láttatni mindazt, ami a valóságban 3D. Összezavar bennünket, szórakozik velünk, levesz minket a lábunkról” – Estelle Lovatt műkritikus.
A Tate Britain történetében még sosem kapkodtak ennyire a jegyekért, mint most: a David Hockney életművét bemutató kiállításra már a megnyitás előtt több mint 20 ezer belépő kelt el. A kortárs brit képzőművészet nehezen besorolható alakjának 60 éves pályafutását ünneplő tárlaton a vázlatrajzok, festmények, nyomatok, fényképek mellett digitális kísérleti munkáit is bemutatják. „A kiállítás Hockney örök kérdéseire helyezi a hangsúlyt: mi a kép, miért készítünk képeket, miként ábrázolhatjuk az idő és a mozgás természetét egy olyan valamin keresztül, ami lapos és statikus” – mondta a kurátor, Chris Stephens. A tárlat a 1960-as évvel kezdődik, amikor a londoni Royal College of Art növendéke még kereste festői nyelvét. Két évvel később már a brit pop-art mozgalom egyik alapítójaként emlegették. A 79 éves művész retrospektív kiállítása május 29-ig Londonban a Tate Britainben, majd június végétől októberig Párizsban a Pompidou Központban várja az érdeklődőket. Novembertől jövő év februárjáig a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumban mutatják be David Hockney életművét.

Érdeklik a műtárgyak, antikvár könyvek és a műkereskedelem világa? Nézze meg aukciós naptárunkat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük