Kiállítás
1 hozzászólás

Társasozni jó! – Kiscelli Múzeum: Te jössz?! Kiállítás a társasjátékokról

A Kiscelli Múzeum honlapját érdemes követni, évek óta izgalmasabbnál izglamasabb tárlatokat valósítanak meg az ott dolgozó szakemberek. Az idei év nagy dobása a Te jössz?! a társasjátékokakat állítja a középpontba (nem is akármilyen módon!)

A kiállítás egyedül vagy csoportosan is látogatható. 6 és 99 éves kor között mindenkinek ajánlott!

Forrás: Kiscelli Múzeum

Napjainkban a társasjátékozás aranykorát éli, a játékpiac hatalmas kínálatában nehéz elveszni, de szerencsére a társasjátékokra speciálizálódott weblapok, youtube videók segítégével könnyen megtalálhatjuk az életkorunknak és érdeklődési körünknek megfelelő játékokat. Aki pedig vásárlás előtt ki szeretné próbálni a társasokat, annak figyelmébe ajánlom a Játszóház Projektet és a Pakli alkalmazást, ahol spontán társasjáték esteket szervezhetünk, vagy csatlakozhatunk mások eseményeihez.

A Kiscelli Múzeum kiállítása tökéletes program lehet kisgyerekes családoknak, pároknak, szépkorú ifjanak: egyszóval bárkinek. A templomtérbe belépve bebarangolhatjuk a társasjátékok világát az Országos Kaszinótól a szabadulószobákig, a malomtól a propaganda játékokon át a Catan telepeseiig.

Forrás: Kiscelli Múzeum facebook oldala

“Alig több mint 100 éve még olyan játékokat neveztek társasjátéknak, mint a bújócska, a zálogosdi, a barkochba, vagy a sport és ügyességi játékok. Azóta az elemekből felépíthető-variálható táblák, a játékosok által irányított komplex karakterek, a filmszerűen összetett sztorik korát éljük.

A kiállítás során katolikus missziós játékokban jócselekedeteink és vétkeink segítenek vagy hátráltatnak minket, a harmincas éveknek hátat fordítva kell elfutnunk a ’48-as osztrák parancsnok, Hentzi-emlékművétől, és az államosítás után készült, budai hegyvidéken játszódó társasjátékok az Úttörő táborba vezetik utunk. A nagyobb tematikus egységek alapján szerveződő tárlat kiemelten foglalkozik többek között az életút-, gyermek-, felnőtt- és propagandajátékokkal, miközben arra is fény derül, hogy a legjobb magyar társasjátékok olyan neves művészek keze alól kerültek ki, mint Bortnyik Sándor vagy Pályi Jenő.” – részlet a kiállítás leírásából

Te jössz?! Kiállítás a társasjátékokról

Játékosok napja vol2.Március 3., 10-20hTematikus tárlatvezetések és társasozás a kiállításban.https://www.facebook.com/events/963474863818380/A kiállítás megtekinthető 2018. február 16-tól április 29-ig. Márciusban minden hétvégén hosszított nyitvatartással 18 óráig várjuk látogatóinkat!

Közzétette: Kiscelli Múzeum – 2018. február 26.

A múzeum honapján olvasható Vigyázz, interaktív! felkiáltást pedig érdemes komolyan venni, nagyon sok játék kipróbálását teszi lehetővé a tárlat, illetve zseniálisan kitalált és kivitelezett interaktív elemek segítenek maradandó élménnyé tenni a társasjáték-kiállítást.

Érdemes kiemelni Novotny Dóri nevét, aki a kiállítás arculatát tervezte. A Lakó-Társast (ez volt Novotny Dóri diplomamunkája) most kiállítási tárgyként láthatjuk, de érdemes lesz figyelni a Kiscelli Múzeum eseményeit, mert Dóri egy facebook posztban azt ígérte, lesz alkalmunk kipróbálni a játékot.  A Lakó-Társas egy budapesti bérházban játszódó társasjáték. A cél, hogy a lakók bulit rendezhessenek a tetőn, de a házinénivel is meg kell küzdeni.

Forrás: a Lakó-Társas faceebook oldala

További izgalmas programok:

március 11. 10:30 – 12:00 // Zsebtársas-készítő foglalkozás 

A kiállításból inspirálódva egy papírdobozba zárt mini-társasjátékot készítünk, ahol mindenki kedve és ötlete szerint alakíthatja a pályát, és létrákkal vagy csúszdákkal nehezítheti meg a célhoz vezető utat.

A foglalkozást Fatér Anna képzőművész vezeti, a játék egyedi terv alapján készül. Minden résztvevőnek egy társasjáték-alapot biztosítunk.  A foglalkozást 6 éves kortól ajánljuk.

Belépő: 2400 Ft/fő, mellyel a kiállítás is megtekinthető.

Regisztráció kötelező a kapcsolat@kiscellimuzeum.hu-n (max 20 fő)

március 24. 10:00 – 20:00 // Hogyan készül egy mai társasjáték? Találkozás játékkészítőkkel Kiscellben

Kiscelli Múzeum Te jössz?! Kiállítás a társasjátékokról című tárlatunkhoz kapcsolódóan társasjáték-készítőkkel, kerekasztal beszélgetésekkel és kurátori tárlatvezetésekkel várjuk az érdeklődőket.

Ezen a napon a kiállítás hosszított nyitvatartással, 20 óráig látogatható.

Belépő: 1600 Ft/800 Ft, mellyel a kiállítás is megtekinthető

április 28. 10:00 – 20:00 // Játékosok napja 3.0 

A Te jössz!? Kiállítás a társasjátékokról című tárlatunk alkalmából hosszú nyitvatartással, kurátori tárlatvezetésekkel és a Játszóház Projekt szervezésében társasjátékozással várjuk látogatóinkat.

A játszóház keretén belül megelevenedik a Kiscelli Múzeum barokk szoborcsarnoka, ahol a legújabb és legnépszerűbb mai társasok kipróbálására lesz lehetőség játékos kedvű felnőtteknek, gémereknek és gyerekeknek egyaránt. Játékra fel!

Társasozásra fel!

Kurátorok: Bartók Flóra, Molnár Borbála
Arculat: Novotny Dóri

A kiállítás megtekinthető 2018. február 16-tól április 29-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 16 óra között.

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük