Aktuál, Aukció

Szokatlanul erős szeptemberre számíthatnak a gyűjtők

Könyvek, kéziratok, porcelánok, bútorok, szobrok, néprajzi tárgyak és festmények is kalapács alá kerülnek az elkövetkező napokban. A Virág Judit Galéria és Kieselbach Galéria szeptemberi árverésén pedig leütési csúcsok is dőlhetnek.

Impozáns anyaggal, háromnapos eseménnyel kezdi az őszt a Nagyházi Galéria és Aukciósház. Szeptember 15. és 17. között több mint 1000 tétel kerül Soóky Marietta és Nagyházi Lilla kalapácsa alá. Régi mesterek festményei mellett, 19. és 20. századi műalkotások, iparművészeti és néprajzi tárgyak kaptak helyet a katalógusban.

A festmény anyagából érdemes kiemelni Kádár Béla Virágcsendélet gyümölcsökkel című alkotását és Schönberger Armand Gondolkodó olajképét, előbbi 1,8 millió forintos, utóbbi 1,2 millió forintos kikiáltási árat kapott.

Kádár Béla (Budapest, 1877 – Budapest, 1956): Virágcsendélet gyümölcsökkel

A háromnapos eseményt az Axioart Live szolgáltatásának köszönhetően akár otthonában is nyomon követheti. Az első napra itt, a második napra itt a harmadik napra pedig itt tud jelentkezni.

Színvonalas könyves anyaggal várja a gyűjtőket a Ráday Galéria és Antikvárium 3. online árverésén. A 100 tételből álló aukció katalógusa itt tekinthető meg.

Több, mint 500 tétellel várja a gyűjtőket a Honterus Antikvárium szeptember 18-ai árverésén. A katalógus legdrágább tétele A Magyar Történelmi Társulat sorozatának 42 kötete. A mutatós kiadás kikiáltási ára 360 ezer forint. Az aukción online is licitálhat, itt tud jelentkezni az árverésre.

Csúcsok dőlhetnek a Kieselbach Galéria 64. őszi aukcióján. Az árverés tételei között szerepel Galimberti Sándor Nagybányai udvar című alkotása is. A fauve-os festőiség bódító töménysége tiszta vizualitássá absztrahálódott Galimberti ecsetje nyomán. Az előteret – a kerítés bordázata előtt – láthatatlan zsinórra teregetett ruhák valószerűtlen alakzatai varázsolják szemtelenül modernné. Mögötte kék árnyékfoltokkal tarkázott barna udvar; a tornác sötétbe borul, elé pálmafaszerű levelek lógnak be. A kép jobb felét egy kígyózó fa és egy napsárga házikó tömör formájának ellentéte zárja le. A kép 32 millió forintos kikiáltási árral várja az érdeklődőket.

Galimberti Sándor (1883-1915): Nagybányai udvar, 1907

Ugyancsak elárverezik Vaszary János Golgota című alkotását (36 millió forintról). A most bemutatott festmény a végső kompozíció felé vezető művészi út egyik első fontos állomása. Azon ritka művek egyike, amelyen a modern művészet formai kísérletei, a bibliai tradíció és a magyar történelem drámai eseményeire utaló szimbolika kikezdhetetlen művészi színvonalon találkozik.

Vaszary János (1867-1939): Golgota (Magyar Golgota), 1920-as évek eleje

Az érdeklődők többek között Scheiber Hugó, Kádár Béla, Berény Róbert, Márffy Ödön és Bernáth Aurél alkotásaira is licitálhatnak.

Scheiber Hugó (1873-1950): Fények a parkban

Ha nem tud személyesen részt venni a Kieselbach Galéria árverésén, akkor van egy jó hírünk! Az Axioart Live szolgáltatásának segítségével online is nyomon követheti az eseményt! Itt jelentkezhet a közvetítésre.

A Virág Judit Galéria szeptember 20-ai árverésén 202 műalkotásra licitálhatnak az érdeklődők, amelyek között olyan alkotók munkái szerepelnek, mint Munkácsy Mihály, Batthyány Gyula, Bak Imre vagy Keserü Ilona. 

Óriási érdeklődésre tarthat számot Kádár Béla Eladják a szürkét című, a berlini Sturm Galériának festett remekműve és Vaszary János legendás park sorozatának kiemelkedő darabja

Kádár Béla (1877-1956): Eladják a szürkét, 1921 körül

Az aukció kiemelt tételei közé tartozik Paál László, Munkácsy Mihály, Batthyány Gyula, Kádár Béla, Faragó Géza, Egry József és Szinyei Merse Pál egy-egy alkotása, a kortársak közül pedig Keserü Ilona, Csernus Tibor, Gyarmathy Tihamér és Bak Imre munkái emelkednek ki. Miközben a nemzetközi piacon hónapok óta nem bukkannak fel minőségi Zsolnay-kerámiák, ezen az árverésen az érdeklődők több mint egy tucat szecessziós remekműre licitálhatnak. Az aukció teljes katalógusa itt érhető el.