Aukció

Őszi könyvritkaságok

Az Antikvárium.hu 12. online aukcióját szeptember 17-én indítja el, ahol a széles kínálatban a dedikált és aláírt könyveken kívül számos bibliofil kiadvány, útikönyv, szépirodalmi ritkaság, tiltólistára került kötet, különböző témájú szakkönyv, valamint művészeti kiadványok, festmények, metszetek és rézkarcok csalogatják a látogatókat az aukciós térbe. Nem kell mást tennie, csak a karosszékből végigkísérni az árverés alakulását és a megfelelő pillanatban megtenni a licitjét!

A minden eddiginél több első kiadású kötettel induló, számos témakörbe tematizálódó aukciós tárlat tételei közül kitűnik s az online piactér látogatóinak figyelmét kiérdemli Guillaume Apollinaire válogatott versei című kötet, mely könyvet az egyik fordító, Radnóti Miklós dedikációja emeli a piedesztálra, valamint Picasso, a szerzőről készült fekete-fehér egész oldalas rajza teszi még értékesebbé.

A kuriózumok sorát gazdagítja Teleki Pál géppel írt levele dr. Sebess Dénes ny. államtitkár úrnak, miniszterelnöksége idején hivatalos fejléccel ellátott levélpapírra írt, s melyet sajátkezű aláírásával illetett.

Az aukciós kínálatot nagy számban színesítik azok a XVIII. és XIX. században megjelent kötetek is, melyeket korábbi korok jegyzékei már a becses és ritka magyar könyvek közé sorolnak, így a kínálatban szereplő egyik legrégebbi kötet is, Faludi Ferentz’ költeményes maradványi című munkája, mely 1787-ben jelent meg, Pozsonyban; Kossuth Lajos: Felelet Gróf Széchenyi Istvánnak című munkájának első kiadása, valamint Csokonai Vitéz Mihály nevezetesebb poétai munkáinak két kötete, melyben a líra aspektusában mutatkozik meg a szerző határtalan tudományos és kulturális műveltsége. Továbbá Veres Mihály: A’ jó gazda-asszony című 1797-es kiadású rendkívül ritka könyve.

Az árverés választékos kínálatában számos olyan megóvott kötet található meg, melyet a Magyar Ideiglenes Nemzetgyűlés által 1945/1946-ban összeállított „Fasiszta szellemű, antidemokratikus és szovjetellenes sajtótermékek I-II.” címmel megnevezett zárolt könyvek tételes és hivatalos listája jegyzett. Többek között Joachim v. Kürenberg: Háború a Földközi tengeren című történelmi és politikai írása. A kötet első kiadása, megőrzött állapotban, eredeti könyvesbolti reklám-papírszalaggal ellátva hívja fel magára a figyelmet. Vagy Nyáry Iván A harcoló magyar honvéd című fotóalbuma, melynek első kiadása, mely megőrzött, gyűjtői állapotban kerül a licitáló szeme elé.

A féltő gonddal őrzött bibliofil remekek kínálatában oly szépirodalmi ritkaságok találhatók, mint a Petőfi-almanach című gyönyörű, egészbőr kötésű, aranyozott kiadás. A kötetet dr. Ferenczi Zoltán szerkesztette és csupán 500 példányban látott napvilágot, melyből ez a 335. számú. Csokonai Vitéz Mihály: Dorottya vagy is a dámák diadalma a farsangon című verseskötetének az aukcióban szereplő példánya Márai Sándor számára készült, sorszámozott kiadás! De hasonló unikum Madách Imre Az ember tragédiája című drámájának Zichy Mihály egész oldalas rajzaival illusztrált védődobozos kiadása is, melynek kötése Gottermayer Nándor Könyvkötészetében készült; valamint William Shakespeare: Shakspere színművei I-VI. című szemet gyönyörködtető díszkiadása.

A kalapács alá kerülő kötetek szellemi kincseinek gazdagságát emelik azok a könyvek, melyekben szerzői dedikáció vagy aláírás szerepel. Így Fekete István: Köd című novellagyűjteménye, melyben a halász-vadásztörténetek élményeit az író emlékein átszűrődve szedi csokorba, ezt az első kiadást a szerző dedikációja teszi még becsesebbé. Hasonlóan Márai Sándor Egy polgár vallomásai című regényének első kiadása, melyet dedikációjával az 1934-es Könyvnapon látott el. Továbbá olyan kuriózum is helyet kapott az online árverésen, mint Dante Komédiája; ebből a félbőr könyvből csupán 200 számozott példány készült a fordító, Babits Mihály kézjegyével ellátva. Ez a kötet a 16-os sorszámú.

Az itt kiemelt köteteken túl a kínálat több mint 50, a szerző kézjegyével ellátott könyvet tartalmaz, melyet oly neves szerzők is illettek bejegyzésekkel, mint Bajcsy-Zsilinszky Endre, Móra Ferenc, Móricz Zsigmond, Szép Ernő, Tamási Áron és Tersánszky Józsi Jenő.

A könyvészeti ritkaságok között jelen aukció kínálatában számos olyan kötet is megtalálható, melynek egyedi grafikával díszített borítófedelét megóvták. Ezen könyvek között megemlítendő Ottlik Géza Iskola a határon című nagysikerű könyvének első kiadása is, melynek kulcsjeleneteit korábbi novelláiban már megismerhettük, de regényben teljesedik ki igazán, ahol maga a lényeg többféleképpen értelmezhető, érzékeny mondanivalója sokatmondó. Valamint Germanus Gyula: Allah Akbar! című két kötetes, védőborítóban őrzött műve, melyben a szerző sikeresen valósította meg a tudományos műnek, a népszerűsítő irodalomnak, az útirajznak, az önvallomásnak és a politikai esszének sajátos ötvözetét.

Az egyedi grafikával díszített kötetek művészeti értéke Móricz Zsigmond: Szerelem I-III. című dedikált kötetében is kitűnik, melynek borítóját Falus Elek rajzolta és melynek első kiadása megkímélt, gyűjtői állapotú.

A képzőművészeti pantheont tovább szélesíti a több mint 40 műalkotás, mely között fellelhető Gross Arnold „Torda kert II.” jelzett színes fakszimiléje és Conrád Gyula Budai látkép 1924 c. akvarellje vagy Hincz Gyula Írnok c. linoleum metszete.

A könyv nemcsak művelődést, hanem szórakoztatást is nyújt, visszarepít a történelmi és történeti időkbe, mint leghatalmasabb kultúreszköz.

Reizner János a könyvek gyűjtése mellett a szegedi nagy árvíz után a régészeti emlékek megőrzését is fontos szempontnak tartotta. Ezen kívül megírta a város történetét is, melyet négy kötetben adott ki a századfordulón Szeged története címmel.

Kalló Ferenc: Ortutay Gyula látogatása Szegeden 1948. V. 5.-én című kötet egy kézzel rajzolt album, mely 21 db fekete-fehér fotót tartalmaz. Egy igazi kordokumentum Szeged történetéből, a Dóm-téri Radnóti-Emlékünnepély hiteles történéseiről, melyen Ortutay Gyula kultuszminiszter mellett számos híres személyiség is részt vett. Az albumban megtalálható a két legnagyobb magyar XX. századi költő, Radnóti Miklós és József Attila szegedi szoboravatóján készült eredeti fotográfia is. Kanitz Fülöp Félixet „A Balkán Kolumbusa” címmel illették, mert mind régészeti, mind néprajzi avagy térképészeti szempontból fedezte fel ezt a földrajzi területet. A róla készült életrajzi regényt Fehér Géza készítette, a kötet megőrzött, gyűjtői állapotban kerül az aukciós tér kínálatába. Gróf Vay Péter: A keleti féltekén című első kiadása is megőrzött állapotban kerül az online piactérbe. A szerző tanulmányait Rómában végezte és élete nagy részét mint misszionárius, utazással töltötte. Könyvében megismerteti az olvasót kelet kultúrájával, néprajzi és történelmi múltjával, érdekességeivel.

Itt az alkalom, hogy az árverésen licitálók ritkaságokkal bővítsék gyűjteményüket, melyet az érdeklődők személyesen megtekinthetnek és kézbe vehetnek a webáruház IX. kerületi, budapesti átadópontján szeptember 17-től 24-ig hétköznapokon 10 és 18 óra között.

A már jól ismert módon minden egyes kötetről az átlagos katalógusinformációnál sokkal gazdagabb fotóanyag és írásos háttérinformáció (a leiratokon túl előszó, tartalomjegyzék és fülszöveg van minden olyan könyvnél, ahol ezek rendelkezésre állnak) található a webáruház aukciós felületén, hathatósan segítve ezzel a licitálás előtti tájékozódást új és visszatérő ügyfelei számára egyaránt.

Az Antikvarium.hu „12. online árverése” ITT érhető el »