Aktuál, Aukció
Hozzászólok

Erős anyaggal zárul a szeptember

Színvonalas üvegtárgyak, Gorka kerámiák, hanglemezek, ékszerek, ezüst tárgyak, festmények és grafikák kerülnek kalapács alá a jövő héten. Akik szeretnének műtárgyakba fektetni, azoknak a Báv kétnapos aukciója igazi csemegéket tartogathat.

Szeptember 28-án hétfőn a Kiskép és a Fény Galéria közös árverésén licitálhatnak az érdeklődők. Olyan kortárs üvegművészek alkotásai kerülnek kalapács alá, mint Balogh Eleonóra, Bánó Rita, Deák Zsuzsanna, Gáspár György, Lukácsi László és Lugossy Mária. A kerámia anyagból érdemes kiemelni Gorka Lívia Szárnyak című szobrát és Gorka Géza talpas kínálóját, előbbi 240 utóbbi 75 ezer forintos kikáltási árat kapott.

Gáspár György (1976): White Fission

A BÁV ékszeranyagában a 30-as, 40-es évek ékszerremekei mellett felvonulnak a finom, minőségi alapdarabok, a befektetésre is kiváló brilles ékszerek, valamint a luxusmárkák ékszercsodái is. Jó alkalom lesz ez azoknak, akik eddig csak a kirakatokban csodálhatták meg a nagy ékszerházak alkotásait, de nem is álmodhattak arról, hogy egy-egy ikonikus modellt megvásároljanak. Ezek közül talán a legismertebb a Cartier hajlított szög elnevezésű karkötője, amely a 90-es évek óta hódít. A könnyen viselhető karék tökéletes formatervezése miatt szinte minden sztár ékszerdobozában megtalálható. A jelenlegi, kb. 2 millió forintos bolti árával szemben 850 ezer forintos kikiáltási árral indul az aukción.

Igazi licitharcok alakultak ki az utóbbi években a Bvlgari ékszerekért, most többek között az ékszerház jelképének számító kígyó formájú fülbevaló is kalapács alá kerül. A Tiffany & Co. leghíresebb tervezőjétől, Elsa Perettitől, a hullámok ihlette nyakékre és a hozzá tartozó karékre 900 ezer forintról lehet licitálni. Utóbbi az elmúlt években egyre divatosabbá vált látványékszerek közé tartozik, amelyek először a fast fashion üzletekben jelentek meg, nem véletlenül, hiszen nemesfémből készítve, valódi kövekkel díszítve már csak a kivételezettek engedhetik meg maguknak. Ezek az időtlen darabok ráadásul a befektetők kedvencei is.

Az ékszernap csúcspontja a Van Cleef & Arpels különleges, csavart karika fülbevalója lesz, amelynek belső és külső ívét a tervezője 54 darab, mintegy 8 karátnyi tökéletes baguette és kerek csiszolású briliánssal díszített. A márka híres arról, hogy minden darabja kézzel, limitált kiadásban készül. A minőségi eleganciáért legkevesebb 3 millió forintot kell majd fizetni. Aki a fülbevalóhoz illő fehérarany, 161 darab és közel 10 karátnyi briliánssal ékített nyakéket is szeretné felvenni, annak további 3,6 millió forinttal kell készülnie az aukcióra.

A BÁV festményanyagának egyik különlegessége Ligeti Antaltól a Pest-Buda látképe. A 9,5 millió forintról induló alkotás 1870 körül készült, s datálását segítette, hogy felfedezhetjük rajta az éppen épülő Szent István Bazilika kupoláját is.

Schönberger Armand Rakpart című jól ismert festményét a háború utáni európai izmusok összegző művének tekinthetjük, amelyre egyaránt hatott a német expresszionizmus, az olasz futurizmus és a magyar dekoratív modernista törekvések. A világháború utáni újrakezdést megjelenítő főműre 6 millió forinttól lehet majd licitálni.

Az őszi aukció kínálata már ízelítőt ad a decemberi kortárs árverésből is. Orosz Gellért, a magyar absztrakt művészet meghatározó alakjának formabontó művei sokáig a művész budapesti otthonában, egy dobogó alá rejtve várták az utókor megbecsülését. Több mint 50 év után alkotásai folyamatosan döntik az aukciós rekordokat. Az 550 ezer forintos kikiáltási árral most árverésre kerülő 5+2 című műve a zártság és kiterjesztés, lehatároltság és nyitottság, ritkulás és tágulás dinamikus játékára épít, amelyben a szinte felharsanó 5 pasztellszín mellett a +2 fekete és téglapiros csak fokozzák a festmény lendületét.

A festménynap záróakkordja Bernáth Aurél asztali csendélete. A dunaparti ablak elé állított dísztelen asztalon látszólag esetlegesen odakerült tárgyak között jelenik meg a címadó Cézanne könyv. A hideg fényű, őszi hangulatú kép hűen adja vissza Bernáth lírai alkatát. A festő érett korszakának egyik kiemelkedő műve 4,5 millió forintról indulva kerülhet új gyűjteménybe.

A műtárgynap sokak által várt tétele lesz az a 240 ezer forintos kikiáltási árról induló 19. század eleji francia kandallóóra, amely a híres párizsi órás családból származó Maurice-Jacques Gavelle munkája. A fatörzsbe épített óraszerkezetre támaszkodó Heraklész a múló időre emlékezteti a halandókat.

https://axioart.com/tetel/francia-kandalloora-09810a7c?search=francia+kandallóóra

A hagyományosan erős Zsolnay felhozatalban igazi ritkaságnak számít idén a Klein Ármin által tervezett és kivitelezett három darabos virágtartó garnitúra. A kecses udvarlási jelenetekkel díszített alkotás 2 millió forintos kikiáltási árral várja a gyűjtőket. Nagy érdeklődésre számíthat még a Távol-Kelet finom természetközelségét a Zsolnay-gyár bravúros technikáival ötvöző bambuszos díszváza, vagy az 1,2 millió forintról induló, víz alatt úszkáló sügéreket megjelenítő eozinmázas díszváza is. A szakértők idén is egy különleges válogatással adóznak a többek között Török János, Gazder Antal és Kovács István által fémjelzett modern Zsolnay korszaknak.

A BÁV kétnapos eseményét az Axioart Live szolgáltatásának köszönhetően otthonában is nyomon követheti. Az első napra itt, a második napra itt tud jelentkezni.

A Ráday Antikvárium és Galéria online aukcióján a zene szerelmesei bekelitekre licitálhatnak. Olyan zenekarok albumai kerülnek kalapács alá, mint a Beatles, Guns N’ Roses, Omega és Pink Floyd. Az árverés szeptember 30-án este zárul.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük