Aktuál, Aukció, Műtárgypiac

Milliós online licitek a BÁV kétnapos árverésén

A BÁV 73. Művészeti aukcióján a vételi- telefonos- és online megbízások száma jelentősen meghaladta a korábbi árveréseket. A vásárlási szokások átalakulóban, a koronavírus miatt pedig egyre több ember választja a biztonságosabb licitálási lehetőségeket.

A szeptember végi rendezvényen nem csak a teremben gyűltek össze szép számmal a licitálni vágyók, az Axioart Live szolgáltatásának köszönhetően közel 160 ember regisztrált online licitek leadása céljából. A sikeresen aukcionált tételek közül minden tizedik online licitálóhoz került. Az árverésen a sikeres online licitek összértéke több mint 16,5 millió forint volt. 

Az online szolgáltatás mellett több ügyfelünk is élt a vételi megbízás adta lehetőséggel, közel 11,5 millió forint értékben, összesen 42 darab vételit közvetítettünk az aukciósház felé. Az AXIOART oldalán leadott vételi megbízások 30%-a lett sikeres.

A kétnapos árverésen összesen 490 tétel került kalapács alá és az alkotások 69%-ára érkezett sikeres licit. Az aukcionált tételek összértéke 232 691 000 forint lett.


A szeptember 29-30-án zajlott őszi aukción a legnagyobb licitharcok a gazdasági válságok idején klasszikusan menekülőeszköznek tekintett befektetési ékszereknél zajlottak. Az ékszernap legdrágábban eladott tételére, a Van Cleef & Arpels csavart karika fülbevalójára 3 millió forintról indult a licit, amelyet végül 9,5 millió forintnál ütöttek le.

A dobogó második helyére fehérarany, csaknem 10 karátos briliánssal ékített nyakék került. Az ékszer 4,8 millió forintért kelt el.

A Cartier hajlított szög elnevezésű karkötőjét 1,9 millió forintért árverezték el. A Tiffany leghíresebb tervezőjének, Elsa Perettinek, hullámok ihlette garnitúrája pedig 1,3 millió forintért egy online licitálóhoz került.

Az ezüsttárgyak között az Ecsedy-Csapó nemesi család art deco tálcája 550 ezer forintért kelt el. A legnagyobb licitharc egy kisméretű kínai mokkáskannáért alakult ki. Az 50 ezer forintról induló ritkaság majdnem nyolcszoros áron, 320 ezer forintért kelt el.


A festmények közül Schönberger Armand Rakpart című festményét 7 millió forintnál ütötték le, Bernáth Aurél Csendélet Cézanne-könyvvel című alkotásáért pedig 6,5 millió forintot fizettek.

Nagy licitharcok alakultak ki a kortárs alkotásoknál: jelentős áremelkedés mellett ütötték le Fajó János, Bukta Imre, ef Zámbó István alkotásait. A kortárs anyagból érdemes kiemelni Orosz Gellért 5+2 című képét, ami 1,4 millióért kelt el. A festő egy másik absztrakt kompozíciója pedig kilencszeres áron, 2 millió forintért lett egy online licitáló.

Ismét nagy volt az érdeklődés Gádor István, Gorka Lívia és Gorka Géza alkotásai, valamint a háború utáni modern Zsolnay-kerámiák iránt. A legdrágább műtárgy egy Zsolnay-ritkaság lett: a Klein Ármin tervei alapján készült háromdarabos virágtartó díszedény 2 millió forintért kelt el.


A fentebb írt árak nem tartalmazzák az aukciósház jutalékát. Előfizetőink a katalógusok teljes leütési listáját az alábbi linkeken – bejelentkezést követően – itt és itt érhetik el.

Az aukciósház december 9. és 11. között tartja háromnapos BÁV100 Centenáriumi aukcióját.