Aukció
Hozzászólok

Szenzációs kiárusítás indul karácsony előtt

Színes aukciós kínálat várja ezen a héten az érdeklődőket, a megfizethető ajándékokat keresőket és segíteni vágyókat éppúgy mint a kivételes műkincseket gyűjtőket. Plakátok, könyvek, kéziratok, porcelánok, bútorok, szobrok és festmények is kalapács alá kerülnek. A Virág Judit Galéria téli árverésén leütési csúcsok dőlhetnek.

December 9-én tartja a Villás Galéria és Aukciósház karácsonyi kamaraárverését. Az aukción festményekre, műtárgyakra, ezüstökre, bútorokra és könyvekre licitálhatnak az érdeklődők. Szintén ezen a napon rendezi a Dobossy Aukciósházdecemberi kortárs aukcióját, ahol olyan világhírű magyar művészek alkotásai kerülnek kalapács alá, mint Nádler István, Hencze Tamás, Keserü Ilona, Ujhazi Péter, El Kazovszkij, Maurer Dóra és Szűcs Attila. A teljes katalógus itt tekinthető meg.

Érdemes végigböngésznie az Axioart karácsonyiplakátaukciójának kínálatát, ahol olyan filmposzterekre bukkanhat, ami tökéletes meglepetés lehet ünnepi ajándéknak. A december 9-én záruló online árverésen olyan kultfilmek plakátjaira lehet licitálni, mint A Jedi visszatér, Vissza a jövőbe I., Mary Poppins, E.T., Az elveszett frigyláda fosztogatói, A légy, Die Hard, Annie Hall és a Mindent bele fiúk.

December 10-én zárul a Veni Vidi Vici Alapítvány jótékonysági aukciója. Az alapítványt azzal a céllal hozták létre, hogy lehetőséget adjanak a sérült gyerekeknek az oktatásra, a sérült felnőtteknek a munkavégzésre és az önálló élet lehetőségére. Az #elfogadom nevet viselő aukción Nánási Pál fotóit árverezik el és a befolyt összeget a sérült diákok oktatására fordítja az alapítvány.

Füst Antikvárium és Varietas Antikvárium közös online aukciója december 10-én ér véget. Az árverésen az alábbi témák kaptak külön blokkot: aprónyomtatvány, fénykép, folyóirat, plakát, képregény, plakett, dedikált könyvek, fegyver, militária, judaika, térkép. A teljes katalógus itt érhető el.

December 10-én tartja teremárverését az Abaúj Antikvárium. Az aukciót az Axioart Live szolgáltatásának köszönhetően akár otthonában is nyomon követheti.

Színvonalas anyaggal várja a gyűjtőket a Premier- és Ady25 Galéria közös téli online aukciója. A katalógusból érdemes kiemelni Scheiber Hugó pasztellképét és Szentgyörgyi Kornél Formák című festményét, előbbi 240 ezer, utóbbi 140 ezer forintos indulóárat kapott. A teljes katalógus itt tekinthető meg.

A Bodó Galéria és Aukciósház második téli árverése igazi meglepetés a magyar aukciós piacon. A 221 tételt felvonultató december 10-ei aukción kiemelkedő európai festők alkotásaira, 19-20. századi magyar festményekre, kortárs művekre, valamint Zsolnay kerámiákra és 19. századi szobrokra licitálhatnak. A teremárverésen Magyarországon először két online portálon is – a www.invaluable.com és a www.axioart.com – leadhatják a gyűjtők a licitjüket. Az árverés legdrágább tétele Kádár BélaLányok című festménye. A fiatal lányokat ábrázoló olajkép az 1930-as évek hajnalán született. Ez az időszak volt Kádár legsikeresebb és legtermékenyebb korszaka. Ekkor fejlesztette tökélyre azt a sajátosan könnyed és a korszellemhez tökéletesen igazodó art deco stílusát, amellyel rendkívüli népszerűséget szerezve az egyik legkedveltebb magyar művésszé vált. A festmény 6,5 millió forintos indulóárat kapott.

A 20. századi magyar festészeti anyag kiemelkedő alkotása Klie Zoltán Ópiumszívója és Faragó Géza társadalmi konvenciók béklyói alól szabadulni vágyó női portréja. Az aukció teljes katalógusa itt érhető el.

Több, mint 500 tétellel várja a gyűjtőket a Városfal (Opera) Antikvárium december 11-ei árverésén. A katalógus legdrágább tétele Liszt Ferenc négy oldalas autográf levele. A Felicité de Lamennais abbéhoz címzett levél kikiáltási ára 300 ezer forint.

Műgyűjtők Háza 169. árverésén festményeket, grafikákat és műtárgyakat aukcionálnak. A december 11-ei esemény sztártétele Fajó János Vonalak című olajképe 450 ezer forintos indulóárat kapott.

December 11-én zárul az Axioart Kirakodás5 címet viselő aukciója. A 80 tételt felvonultató online árverésen olyan művészek grafikái kerülnek kalapács alá, mint Bálint Endre, Deim Pál, Uitz Béla, Victor Vasarely, Gellért B. István, Lossonczy Tamás, Kurcsis László, Amerigo Tot és Konok Tamás. Az aukció teljes katalógusa itt tekinthető meg.

December 12-én tartja a Pest-Budai Árverezőház 20. kisgrafika levelezési árverését. Az eseményen a grafikák többsége 10-20 ezer forintos indulóárat kapott.

Csúcsok dőlhetnek a Virág Judit Galéria 63. téli aukcióján. A december 15-i árverésen Vaszary János Dunaparti korzó című alkotása 90 millió forintról indul, valamint életműrekordok is születhetnek, ugyanis Rippl-Rónai Józsefnek 170 millió, Vaszary Jánosnak pedig 140 millió a regnáló rekordára.

Tavaly decemberben Vaszary János Pesti Duna-korzó című festménye 140 millió forintos áron kelt el a galéria aukcióján. Idén a sorozat másik darabjára, a Dunaparti korzó című alkotásra lehet licitálni, amely a nagyvárosi veduta-képek egyik legismertebb darabja.

Kertben című olajfestmény Rippl-Rónai József kukoricás korszakának fő műve. Az alkotás minden valószínűség szerint a festő feleségét ábrázolja. Erénye a kompozíció finomságából fakad, amely tükrözi Rippl-Rónai minden szakmai fortélyát és felidézi az életmű leginspiratívabb helyszínét, a Róma villa különleges miliőjét. Az induló ára 120 millió forint.

Az árverés tételei között szerepel Frank Frigyes Párizsi autóbuszcímű alkotása, a merész képkivágat a plakátok, filmek és a fotók vizuális világának hatását tükrözi, kikiáltási ára 24 millió forint. Ugyancsak elárverezik Batthyány Gyula 1930 körül készült, Autóban című alkotását (15 millió forintról), valamint Egry József, a “fény festőjének” balatoni naplementét ábrázoló Napnyugta (1935) című festményét (amiért szintén 15 millió forintról indul a licit).

A kiemelt tételek mellett az érdeklődők többek között Fényes Adolf, Márffy Ödön, Czóbel Béla, Patkó Károly és Ziffer Sándor alkotásaira is licitálhatnak. Árverésre bocsátanak egy Zsolnay-válogatást, amely az utóbbi évek legerősebb kerámia-együttese. A teljes katalógus itt tekinthető meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük