Aukció

Karácsonyi könyvkavalkád

Az Antikvárium.hu december 05-én indítja el 10. online aukcióját. A 10 napos árverés ideje alatt több mint 450 tételre licitálhatnak az érdeklődők. A rendkívül széles kínálat számtalan különlegességgel vonja magára a figyelmet, legyen szó könyvészeti ritkaságokról, bibliofil-, gyűjtői példányokról, aláírt vagy dedikált kötetekről, illetve fotográfiákról, festményekről, grafikákról és egyéb képzőművészeti alkotásokról, melyek helyet kaptak a kínálatban.

Az aukció egyik kiemelkedő tétele Rippl-Rónai József ötven rajza. A modern magyar festőművészet legkiemelkedőbb alakja ebben az albumában főként női aktokról készült cinkográfiáit mutatja be. Rippl-Rónai elkötelezett híve volt a női nemnek, és nem csak fiatal korában voltak kisebb-nagyobb kalandjai. A müncheni művészeti akadémia elvégzése után született meg például első gyermeke, akit húsz évig nem is látott. Már házasként pedig a festő szeretőjét közvetett módon a felesége ajánlotta a figyelmébe, bár csak modellnek szánta.

Babits Mihály neve az aukció több tételhez is fűződik, úgymint szerző, vagy mint fordító. A Pávatollak című versantológia aláírt és számozott első kiadásáról azt vallja, hogy fordításában az volt a legfontosabb, hogy a magyar nyelv érvényesüljön, hogy az angol vagy francia nyelveken íródott verseket annyira a magáévá tegye, mikor az eredeti mű már elveszíti fontosságát.

A Dante által írt A Pokol/A Purgatórium/A Paradicsom fordítása Babits Mihály szerint a világirodalom legnehezebb feladatai közé tartozik. Végrehajtása hatalmas kihívást és elégtételt jelentett a költő számára.

A Halálfiai című műve tulajdonképpen egy sajátos önéletrajzi regény, melyben megelevenedik nemcsak a szerző szülőhelye, de a századforduló korszakának hangulata, a társadalom több nemzedéken keresztül ívelő atmoszférája. Jelen aukción egy propaganda kiadásra lehet licitálni, mely a szerző aláírásával kerül kalapács alá.

A Nyugat folyóirat létrejötte a magyar irodalomtörténet egyik kulcsfontosságú momentuma. Az újság igyekezett szellemi függetlenségét megőrizni és így a különböző művészeti stílusirányzatok széles teret kaptak a lapszámokban. Az Ignotus, Osvát Ernő és Fenyő Miksa által szerkesztett 1911-es IV. évfolyamban többek között Babits Mihály, Ady Endre és Ambrus Zoltán műveit olvashatjuk.

A Nyugat első nemzedékének meghatározó írója volt Kosztolányi Dezső. A róla szóló, Ignotus Pál által írt különlenyomat érdekessége, hogy a szerző Fenyő György festőművésznek, Fenyő Miksa író, a Nyugat alapító főszerkesztőjének fia számára dedikálta.

A régi, antik könyvek, könyvészeti ritkaságok szerelmesei is megtalálják a számukra kedves köteteket az Antikvárium.hu aukciójában.

Madách Imre Az ember tragédiája c. művének egy 1898-as kiadása, gyönyörű kaucsuk táblákkal, aranyozott gerincű félbőr kötésben kerül a szerencsés licitáló kezébe. A könyv elejét Zichy Mihály címképe díszíti, valamint húsz egész oldalas rézfénymetszetű képe teszi még egyedibbé a kötetet.

Csapo Josef Kis gyermekek isputalja című 1771-ben megjelent műve egy igazi kuriózum, nem csak a könyvgyűjtők számára, hanem az orvostudomány, a gyermekgyógyászat iránt érdeklődők részére is. A szerző megemlíti, hogy korábban a gyermekbetegségekről nem jelent meg mű, övé az első, mely ebben a témában kiadatásra került. Az orvosi szakirodalom több helyütt megemlíti ezt a műalkotást, mely a hozzáértők számára irányadó munkának számít.

Továbbá a korai orvosi szakmunkák közül kiemelkedik William Buchan skót orvos Domestic medicine című Londonban megjelent kötete, mely átfogó mű a házi orvoslás, a betegségek megelőzése és gyógyítása tekintetében.

Egy igazi gyöngyszem az aukció kínálatában M. E. Stern Himmelspforte/Andachtsbuch című német és héber nyelvű zsidó imádságos könyve. Az egészbőr borítót kagylóberakásos, mintázott rézveret díszíti, megjelenését az oldalán szintén kagylóberakásos rézfémes zárócsat teszi még különlegesebbé.

Az aukció egyik legkorábban megjelent és rendkívül jó állapotban lévő kiadványa, az 1684-ben kiadott Practicae Novae Imperialis Saxonicae Rerum Criminalium I-III. című latin nyelven íródott szerzemény Benedicto Carpzov tollából, melyet gótbetűs német kommentár tesz teljessé.

Számos eredeti védődobozban megőrzött példány is megtalálható az aukció tételeinek lajstromában, mint például A Nagy Francia Forradalom és Napoleon I-V. kötetének négy könyve, mely a borítókon lévő aranyozott keretes rézplakettbe foglalt színes képét védi, illetve Mikes Kelemen: Zágoni Mikes Kelemen Törökországi Levelei című munkája, mely egész bőrkötésben, megkímélt, megőrzött, gyűjtői állapotban és szintén kiadói védődobozban áll rendelkezésre.

Több olyan alkotás is szerepel az online aukció választékában, mely irodalomtörténeti értékkel is bír, s ahol nem csak maga a könyv, hanem a benne rejlő dedikáció is hozzátesz a mű különlegességéhez.

Ilyen unikum Fekete István A koppányi aga testamentuma című ifjúsági regénye, melynek első kiadását a szerző Tildy Zoltán református lelkész, politikus és családja számára dedikálta; valamint a Szárszó című összefoglaló, mely az 1943. évi balatonszárszói Magyar Élet-tábor előadásait és megbeszéléseit tartalmazza. A kötethez tartozik egy képeslap-melléklet, melyet a szárszói konferencia tíz résztvevője illetett aláírásával, köztük Veres Péter, Sinka István, dr. Püski Sándor, Németh László és Gulyás Pál.

Megannyi védőborítós, gyűjtői példány is helyet kapott az online piactérben, sőt olyan is, mely meglepő módon, korának ellentmondva idáig még nem olvasta senki.

Theodor J. Aengner Rommel páncélosai eredeti, rajzos védőborítóval ellátott első kiadása gyűjtői állapotban fellelt példánya szerepel a Magyar Ideiglenes Nemzetgyűlés által 1945/46-ban összeállított zárolt könyvek tételes és hivatalos listáján.

Gróf Hübner Sándor osztrák követ és utazó volt, aki élménydús diplomatamúltjának köszönhetően elutazhatott Amerika számos vidékére, Japánba és Kínába is. Ismertsége, befolyása okán olyan helyekre is eljutott, ahová másoknak csak kötetei olvasása révén sikerült. Útleírásait sajátos látásmódja, különlegesen megfogalmazott, életszerű leírásai tesznek különlegessé. Most A brit birodalmon keresztül című munkájának két díszkötetére lehet licitálni.

Caesar de Sgardelli: A Felvidék és Kárpátalja hadtörténete 1914-1918 c. első kiadása is gazdagítja az aukció kínálatát. A mű felettébb ritka, hiszen csupán egyetlen kiadást ért meg. Kifogástalan, gyűjtői állapotban kerül a vásárlók elé.

Gárdonyi Géza minden korosztály számára talán a legismertebb történelmi regénye az Egri csillagok. A megkímélt állapotú, látványos könyvészeti kivitelezésű mű megőrzött állapotú, idáig olvasatlan példánya biztosan megdobogtatja a különlegességek kedvelőinek szívét.

Az Antikvárium.hu jelen árverésén kalapács alá kerül az avantgárd mozgalom egyik alapkönyve is. L. Moholy-Nagy Malerei, Photographie, Film című német nyelvű műve, ahol e stílusirányzatot festészeti és filmes szempontból veszi górcső alá.

A hazai avantgárd vezéralakja Kassák Lajos. Életsiratás című első kiadása avantgárd stílusú borítójával hívja fel magára a figyelmet, melyet Uitz Béla, a magyar aktivizmus egyik erőteljes egyéniségű festője készített.

Lőrinczy György a magyar avantgárd fotográfia egyik legjelentősebb alakja. A New York, New York című sorszámozott kötete az első olyan album volt, mely könyv formátumban tartalmazott fotókat. Az amerikai nagyvárosról készült fényképek 1968-ban készültek, melyek többféle szemszögből, sokatmondó megvilágításban, a fényképész sajátos megfogalmazásában mutatja be a metropoliszt.

Az aukció egyik szokatlan tétele a Kós Károly nagyméretű bronz portrédomborműve, melyet ismeretlen magyar művész készített.

A gasztronómia iránt érdeklődőknek kedvezve került az aukció kínálatába gróf Festetits Andorné unicus kötete, a Gyakorlati szakácskönyv. A szerző, lánykori nevén Pejacsevich Lenke grófnő nem csak a konyhában volt jártas, hanem aktív szellemi és politikai életet folytatott. Élen járt a szegények megsegítésében, közéleti nézeteit sosem rejtette véka alá és szakácskönyve a korabeli sajtó szerint „javára válik annak, aki ebből készít vagy készített magának és másoknak.”

Valamint Misek Béláné Mathild Paula az Amerikai magyar asszonyok szakácskönyve Clevelandben megjelent receptgyűjteménye, mely a konyhaművészet mellett a háziasszonyokat foglalkoztató kérdésekkel is foglalkozik, mint egészség- és szépségápolás, a gyermek lelki és egyéni nevelése vagy lélekelemző álommagyarázatok.

Olyan kuriózumok is helyet kaptak az aukcióban, mint dr. Farkas Mihály: Magyar méhészkönyv vagyis utmutató a sikeres méhetenyésztésre című kötete. A méhészet a mai változó világunkban rendkívül fontos szerepet kap. Jelen könyv segítséget nyújt a méh tenyésztési módjainak megfelelő elsajátításához, legyen szó akár a téliesítésről, akár a megfelelő méhlegelők kialakításáról vagy a mézszüret kérdéséről.

Itt az alkalom, hogy az árverésen licitálók ritkaságokkal bővítsék gyűjteményüket, melyet az érdeklődők megtekinthetnek és személyesen kézbe vehetnek a webáruház IX. kerületi, budapesti átadópontján december 05-től 12-ig.

A már jól ismert módon minden egyes kötetről az átlagos katalógusinformációnál sokkal gazdagabb fotóanyag és írásos háttérinformáció (a leiratokon túl előszó, tartalomjegyzék és fülszöveg van minden olyan könyvnél, ahol ezek rendelkezésre állnak) található a webáruház aukciós felületén, hathatósan segítve ezzel a licitálás előtti tájékozódást új és visszatérő ügyfelei számára egyaránt.