Aukció

Kiemelkedő festészeti alkotásokat és kortárs műveket kínál a Bodó Galéria aukciója

A Bodó Galéria és Aukciósház második téli árverése igazi meglepetés a magyar aukciós piacon. A 221 tételt felvonultató december 10-ei aukción kiemelkedő európai festők alkotásaira, 19-20. századi magyar festményekre, kortás művekre, valamint Zsolnay kerámiákra és 19. századi szobrokra licitálhatnak. A teremárverésen Magyarországon először két online portálon –www.invaluable.com és www.axioart.com –  is leadhatják a gyűjtők a licitjüket. 

Az árverés anyagában számos olyan műalkotást találni, ami nemzetközileg is érdekes lehet. Az aukcióra kerülő Virágh Gyula Leány virágok között címet viselő festményén egy hölgyet látunk kerti leánderbokrok között. A századforduló, szecessziós stílusú műveire jellemző misztikus fényt és a gazdag növényi környezetet megjelenítő kompozíció vegyíti a realisztikus és a dekoratív elemeket. Virágh Kárpátalja képzőművészetének meghatározó alakja, ő volt hazájának első olyan realista festője, aki a saját szülőföljén bontakoztatta ki tehetségét, mellyel a nemzetközi színtéren is megállta a helyét. A műalkotás feltűnése az aukciós piacon igazi ritkaságnak számít, mivel Virágh legtöbb ismert festménye közgyűjteményekben szerepel.

Virágh Gyula (1880-1949): Lány virágok között, 1918

A titokzatos magyar festőművész Fenyő György bámulatos életműve a 2016-ig szinte ismeretlen volt a magyar közönség számára. A művész kezdetben Kmetty Jánosnál majd Berény Róbertnél tanult, később Münchenben, Drezdában és a párizsi Julien Akadémián folytatta tanulmányait. A fiatal festő nemcsak itthon, hanem külföldön is szép sikereket ért el. 1930 februárjában önálló kiállítása nyílt a londoni Arlington Galleryben, majd októberben az Ernst Galériában mutatták be műveit. A kiállítási képek között szerepelt a jelenlegi árverés kiemelkedő tétele A világoskék ház szürkületben is. 

Fenyő György (1904-1978): Világoskék ház szürkületben, 1929

A nemzetközileg is érdekes tétel még Delphin Enjolras Levelet olvasó hölgye és Franciszek Teodor Ejsmond Családi délután című olajképe. A lengyel képzőművész alkotása egy falusi házba enged bepillantást, ahol a pipázó édesapa érdeklődve hallgatja gyermekeit felesége körében. 

Franciszek Teodor Ejsmond (1859-1931): Családi délután
Delphin Enjolras (1857-1945): Levelet olvasó hölgy

A rendkívül színvonalas 19. századi festményanyagból érdemes kiemelni Kéméndy Jenő Konyhában című olajképét és Sterio Károly Kertész lányát.  A zsánerkép érdekessége, hogy a jellegzetes lekerekített oromzatú egyedi keretben szereplő alkotást Sterio 1859-es műteremfestményén is szerepeltette.

Sterio Károly (1821-1862): Kertész lány
Kéméndy Jenő (1860-1925): Konyhában, 1884

A 20. századi magyar festészeti anyag kiemelkedő alkotása Klie Zoltán Ópiumszívója és Faragó Géza társadalmi konvenciók béklyói alól szabadulni vágyó női portréja

Klie Zoltán (1897-1992): Ópiumszívó, 1923
Faragó Géza (1877-1928): Sárga ruhás lány, 1913 körül

Az árverés legdrágább tétele Kádár Béla Lányok című festménye. A fiatal lányokat ábrázoló olajkép az 1930-as évek hajnalán született. Ez az időszak volt Kádár legsikeresebb és legtermékenyebb korszaka. Ekkor fejlesztette tökélyre azt a sajátosan könnyed és a korszellemhez tökéletesen igazodó art deco stílusát, mellyel rendkívüli népszerűséget szerezve az egyik legkedveltebb magyar művésszé vált. A festmény 6,5 millió forintos indulóárat kapott. 

Kádár Béla (1877-1956): Lányok, 1933 körül

Érdemes még egy szót szólni Anna Margit és Meczner Lajos festményéről is. Anna Margit azon ritka hazai művészek egyike volt, akik a Magyarországon egységes mozgalommá sosem alakult szürrealizmust képviselték festészetükben. A biblikus téma már az ötvenes évek végén felbukkant Anna művészetében, de igazán konkrét formát, valódi jelentőséget csak a hetvenes évek elejétől nyert. 
Egyenlőre talány, hogy ki lehet az a hegedűművész, akit Meczner Lajos 1922-ben megörökített. Az igazi szenzáció az lehetne, ha kiderülne, hogy önmagát festette meg hegedűsként, mert ebben a művészeti ágban is otthon volt, de ez még csak nem is feltételezés, csupán játék a kecsegtető gondolattal. 

Anna Margit (1913-1991): A Bibliai Eszter, 1978
Meczner Lajos (1890-1962): A hegedűművész, 1922

A Bodó Galéria és Aukciósház a decemberi árverésen színvonalas kortárs anyaggal várja a gyűjtőket. Olyan nemzetközileg is elismert kortárs magyar művészek alkotásai kerülnek kalapács alá, mint Lakner László, Csernus Tibor, Vajda Júlia, Nádler István, El Kazovszkij, Gyarmati Tihamér, Földi Péter és Keserü Ilona. 

Csernus Tibor (1927-2007): Akt, 1988

A gazdag festményanyag mellett Zsolnay kerámiák, páratlan 19. századi szobrok, valamint egy sevillai dísztányérpár várja az érdeklődőket.

Az aukció teljes katalógusa itt érhető el.

A képek bemutatásánál Nagy Zsófia Nóra, Rum Attila és Sipos Tünde művészettörténészek tanulmányait használtuk fel. A teljes tanulmányok az aukciós katalógusban olvashatóak.