Aukció
Hozzászólok

Rippl-Rónai József életműrekord a Virág Judit Galéria téli aukcióján

Életműrekord született a Virág Judit Galéria téli aukcióján. Rippl-Rónai József Kertben című alkotása a magyar árverések történetének legmagasabb kikiáltási áráról, 120 millió forintról indulva 190 millió forintért cserélt gazdát. Vaszary János nagyvárosi veduta-képeinek kiemelkedő darabja, a Dunaparti korzó 140 millió forintért kelt el, megegyező áron a festőművész eddig legdrágábban elkelt alkotásával, a Pesti Duna-korzóval. Az árverésen több tételt is jótékonysági célra ajánlottak fel, ezek összleütési ára meghaladta a 2,5 millió forintot. 

Nincs még egy olyan életmű a magyar festészet történetében, amely annyi szállal kötődik a művész személyes életteréhez, mint Rippl-Rónai Józsefé. Alkotásai telis-tele vannak a Fő utcai, valamint a Róma villa parkjának, műtermének, lakószobáinak sajátos világát idéző konkrét részletekkel. 1909-es Kertben (Fehérruhás nő a kertben varr) című alkotása is felidézi az életmű leginspiratívabb helyszínét, a Róma villa különleges miliőjét.  A feltehetően a festő feleségét ábrázoló kép nemcsak a festő kukoricás korszakának, hanem a magyar modernizmusnak is kiemelkedő darabja.  A műalkotás Magyarországon rekordnak számító, 120 millió forintos kikiáltási árról indulva végül életműrekordot érő, 190 millió forintért kelt el. 

Tavaly decemberben Vaszary János Pesti Duna-korzó című festménye életműrekordot érő, 140 millió forintos áron kelt el a Virág Judit Galéria aukcióján. Idén a sorozat másik darabjára, a Dunaparti korzó (1933) című alkotásra lehetett licitálni. A festmény 90 millió forintos kikiáltási árról indult, majd az életműrekorddal megegyező, 140 millió forintos áron kelt el. Vaszary életművére hatalmas hatást gyakorolt párizsi látogatása a húszas évek közepén. Az ebben az időben készült virágcsendéleteinek nagy részéréről elmondható, hogy különleges absztrakt hatást keltenek szemlélőjükben. Ilyen a Virágcsendélet kék korsóval is, amely 50 millió forintos áron cserélt gazdát az árverésen. A festőművész Akt műteremben című alkotását pedig 30 millió forintért vásárolták meg. 

Frank Frigyes munkásságára is meghatározó hatást gyakorolt párizsi látogatása. A nagyvárosi lét új impulzusai egy új motívumvilág lehetőségét tárták a festő elé. A plakát, a filmek és a fotók vizuális világának hatását tükröző, Párizsi autóbusz (1927) című alkotása 40 millió forintért kelt el az aukción. Batthyány Gyula fő témái a magyar társadalmi elit rendezvényei és előkelő alakjai voltak, melyekhez ironikus szemléletmóddal viszonyult. 1930 körül készült, Autóban című műve a kikiáltási ár duplájáért, 30 millió forintért cserélt gazdát. 

A „fény festőjének”, Egry Józsefnek balatoni naplementét ábrázoló Napnyugta (1935) című festménye először Dr. Radnai Béla, a hazai műgyűjtés egyik legjelentősebb alakjának tulajdonát képezte, majd az 1970-es években Halasy-Nagy Endre, nyelvész gyűjteményébe került. Az Egry-életmű egyik legszebb darabját 15 millió forintos kikiáltási árról indulva végül 36 millió forintért vásárolták meg. 

Ziffer Sándor Út az alkonyatban című 1911-es olajfestménye több mint egy évszázadnyi lappangás után került elő. Valószínűleg a Nagybányai Jubiláris Képkiállításon láthatta utoljára a nagyközönség, megválaszolatlan kérdés azonban, hogy töltötte a születése óta eltelt több mint száz évet. A műalkotásért a kikiáltási ár kétszeresénél, 32 millió forintnál koppant a kalapács. 

Scheiber Hugó éppen akkor festette meg Alexandra Alexandrova Exter portréját (1926), amikor a huszadik század első felének egyik legizgalmasabb művésze, Exter marionettbábukat kezdett készíteni. A festő az avantgárd „amazont” kezében két bábujával ábrázolja. Scheiberről köztudott, hogy sok portrét festett, de csak ritkán dolgozott olajjal, ezt főként saját önarcképeire tartogatta. Exter arcképét azonban olajjal készítette. A Scheiber-életmű kiemelkedő darabja 22 millió forintért kelt el. 

Az árverésen a legnagyobb licitharc Czóbel Béla Rózsák című művéért bontakozott ki, ami 240 ezer forintos kikiáltási árról indulva végül 6,5 millió forintért kel el. Az aukción Kádár Géza Koncert Pöstyénben (1917) című alkotása 15 millió forintért, Mattis Teutsch János Kompozíció című festménye 13 millió forintért, Mednyánszky László Kocsiút télen című műve 12 millió forintért, Anna Margit Lenni vagy nem lenni? (Monológ) című festménye, Márffy Ödön Kilátás az erkélyről című alkotása és Scheiber Hugó Kígyótáncosnők című műve is 9,5 millió forintért cserélt gazdát.  A szecessziós Zsolnay-kerámiák a korábbi aukciókhoz hasonlóan ismét kiemelt figyelmet kaptak. A tizenöt alkotás közül a legmagasabb áron, 8 millió forintért a Virágtartó edény elefántfejekkel kelt el.  

Az ünnepeket megelőző árverésen – a hagyományokhoz híven – egyes tételeket jótékonysági célra ajánlottak fel. Egy Zsolnay Papagájvázát, egy Freywille-kendőt és egy karkötőt az Igazgyöngy Alapítvány javára árvereztek el összesen 1 millió 855 ezer forint értékben. Járitz Józsa Tavaszi táj című festményének eladásából származó 700 ezer forintot pedig az Élj Tudatosan Egyesület számára ajánlotta fel a Galéria.

Az aukció végül 933 millió  forintot meghaladó összleütési értékkel zárult.

Az aukció teljes katalógusa itt tekinthető meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük