Aukció
2 hozzászólás

Rekordok születhetnek ezen a héten

November 18-án zárul az Axioart 7. online aukciója, ahol festményekre és grafikákra licitálhatnak az érdeklődők. Az aukció tételei közül érdemes kiemelni Miklóssy Gábor érzéki olajképét és Scheiber Hugó karakteres portréját, előbbi 170 ezer utóbbi 150 ezer forintos kezdőárat kapott. Az aukció teljes katalógusa itt tekinthető meg. 

A modern magyar kerámia megteremtőjeként számon tartott Gádor István hagyatéka, saját kiemelkedő darabjai mellett a kor legnagyobb művészeitől kapott festményei és szobrai is szerepelnek a BÁV 75. Művészeti aukciójának kínálatában. A kétnapos árverésen november 19-én ezüst műtárgyakat és ékszereket, 20-án pedig festményeket és porcelánokat árvereznek el a MOM Kulturális Központban. 

Gádor István hagyatékában legféltettebb saját művei mellett barátaitól kapott festmények és szobrok is találhatók. Gádor István az 1920-as években egy képzőművészeti csoportban találkozott Dési Huber Istvánnal, tőle kapta A Budakeszi gépház vörös kéménye című festményt, amelyre 4,8 millió forinttól licitálhatnak az érdeklődők. Gyakori vendég volt nála Kmetty JánosScheiber HugóBene Géza és Pekáry István is, akiktől ugyancsak szerepel egy-egy műalkotás a kínálatban. A felbecsülhetetlen értékű művészbarátságokat őrző hagyaték ezen felül többek között Lossonczy TamástólNovotny Emiltől és Mattioni Esztertől is őriz műveket. 

Rippl-Rónai József: Zorka fehér kalapban, 1920-as évek eleje

Az aukció további tételei közül kiemelte Munkácsy Mihály egyik leghíresebb festményéhez, a Zálogházhoz készült tanulmányát: az Anya gyermekével II. című alkotás kikiáltási ára 28 millió forint. Licitálhatnak az érdeklődők Rippl-Rónai József 4,6 millió forintról induló Zorkájára vagy Gulácsy Lajos sokat reprodukált Romantikus táj nőalakkal című festményére is, amelynek kikiáltási ára 38 millió forint lesz. 

A kortárs anyagban Nádler István, Hencze Tamás, Orosz Gellért és Hincz Gyula művei mellett többek között Gyarmathy Tihamér érett korszakából származó egyik alkotása, a Ragadozó is megtalálható. A kép kikiáltási ára 4,8 millió forint.

Gyarmathy Tihamér: Ragadozó, 1958-59

A műtárgynapon az érdeklődőket gazdag Zsolnay-anyag várja, amely idén először modern alkotásokkal is kiegészül. Mindezek mellett a kínálatban megtalálhatók még párbajpisztolyok, vadászpuskák, valamint díszített kardok és szablyák is. A november 19-ei ékszernapon a klasszikus ékszerek mellett olyan nagy márkák darabjait árverezik el, mint a Cartier, a Tiffany, a Gucci, a Chopard vagy a Van Cleef & Arpels. A tételek között nagy értékű brilles befektetési ékszerek, szolitergyűrűk, valamint buton fülbevalók is szerepelnek. 

A kétnapos rendezvényt az Axioart Live szolgáltatásának köszönhetően otthonában is nyomon követheti! Az elő napra itt, a második napra itt jelentkezhet.

November 20-án tartja 35. árverését a Múzeum Antikvárium. Az aukció sztártétele Fekete István Huszonegy nap című kisregényének teljes, autográf kézirata. Az 35 sűrűn teleírt, A/4-es oldalon zöld, kék és piros tintával, valamint ceruzával írt szövegben nagyon sok a kihúzás, átírás, javítás. A kisregény első kiadása 1965-ben a Magvető kiadó gondozásában jelent meg „21 nap” címmel, melyben további 3 mű, a Cinyi és a Cönde is helyet kapott. 

FEKETE István (1900-1970): Huszonegy nap című kisregényének teljes, autográf kézirata.

Igazi ritkaságszámba megy az a fotó, amit Fekete István készített Bogáncs kutyáról. A fénykép verzóján Fekete István tintával írt autográf sorai olvashatóak: „Bogáncs figyelő „stellung”-ban. Mindent meg akar érteni és hiába magyarázom neki, hogy nem érdemes…”. Az aukció teljes katalógusa itt található. 

Bogáncs. Eredeti fénykép Fekete István megjegyzésével.

Studio Antikvárium árverésén folyóiratok, kéziratok, metszetek és térképek kerülnek kalapács alá. A november 21-ei árverés legdrágább tétele Jules Dumont d’Urville admirális, térképész és botanikus Voyage de la corvette l’Astrolabe című műve. A tétel az 1830-1835 között kiadott Zoologie négy kötetéhez tartozó atlasz tábláinak legszebb darabjait tartalmazza. A szövegköteteket Joseph Paul Gaimard (1796–1858) és Jean René Constant Quoy (1790–1869) zoológusok írták. A tudományos leírás első kötete foglalkozik az úton megfigyelt emlős-, madár- és halfajok leírásával, a további 3 kötet a molluszkákat (puhatestűek), a zoofitákat (növényállatok) írja le, valamint rendszertani kérdéseket tárgyal. A zoológiai mű 1,8 millió forintos kezdőárral várja a licitálókat. Az eseményen az Axioart Live szolgáltatásának köszönhetően online is leadhatja licitjét. 

Dumont d’Urville, Jules [Sébastien-César]: Voyage de la corvette l’Astrolabe

Boda Galéria november 21-én tartja 31. művészeti árverését, ahol festmények, grafikák és műtárgyak kerülnek kalapács alá. Az aukció teljes katalógusa itt tekinthető meg.

November 22-én a debreceni Bihar Antikvárium tart könyvárverést. Az aukción könyvek, képeslapok, kéziratok, aprónyomtatványok, plakátok, grafikák, folyóiratok és fotók kaptak helyet. A teljes katalógust itt nézheti meg. 

Szőnyi Antikvárium 44. árverése több mint 600 tétellel várja az érdeklődőket. A november 23-ai esemény tételei közül külön említést érdemel Ady Endre Kacziány Gézához írt autográf levele. Az irodalomtörténeti ritkaság 800 ezer forintos indulóárat kapott. Az Axioart Live szolgáltatásnak köszönhetően ezt az aukciót is nyomon követheti online.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük