Vélemény
Hozzászólok

Egy online és egy telefonos licitáló milliós harca

Ikonikus pillanat volt, amikor a BÁV Műkereskedelem 75. Művészeti aukciójának 1. napján az 5,5 millió forintos kikiáltási árat kapó Fabergé kiöntőgarnitúrárért egy online és egy telefonos licitáló harcolt. A kiöntőgarnitúrát végül a telefonos licitálónál ütötték le 21 millió forintért, azaz eladási áron 25,2 millió forintért kelt el.

Több, mint 100 aukciót közvetítettem a kolléganőmmel az Axioart-nál és azt tapasztalom, hogy az elmúlt 3 évben egyre több ügyfelünk választja a teremárverésen való megjelenés helyett az online részvételt. Ráadásul a licitálóink egyre bátrabbak és már nem állnak meg a hatszámjegyű összegeknél, hanem milliós tételekre is online licitálnak.

Tavaly és idén novemberben is volt két olyan jelentős pillanat, amikor a sztártételér leütési ára nem a teremben, hanem online és telefonon dőlt el.
2018-ban nagy sajtóvisszhangja volt a Tüskevár kézirat szenzációs leütési árának. A kézirat a Múzeum Antikvárium árverésén a kikiáltási ár többszöröséért, 21,5 millió forintért kelt el. Az aukciós rekordot megíró cikkek viszont egy lényeges “apróságot” kihagytak a beszámolójukból. Az utolsó percekben egy online és egy telefonos licitáló feszített harcát láthattuk és végül itt is a telefonos kerekedett felül.

Az online aukcióké a jövő?

A mai rohanó világban a megváltozott vásárlói igények kielégítése miatt egyre több hazai aukciósház nyitott arra, hogy a hagyományos teremárveréseken online is lehessen licitálni. Míg 3 éve egy-egy aukciós eseményen csak 10-15 ember választotta az Axioart kényelmi szolgáltatását, addig ma már nem számít kiugró számnak, ha 50 ügyfelünk is online jelentkezik be egy teremárverésre.

Miért dönt valaki az online részvétel mellett?

Az online részvétel biztosítja a kényelmet és az anonimitást. Ne felejtsük el, hogy a teremárverés egész estés elfoglaltságot jelent! Ha valaki licitálni szeretne, akkor annak el kell jutni az aukció helyszínére, ha netán autóval érkezik parkolóhelyet kell találnia, majd 3-4 órán át egy közepesen komfortos teremben várhatja a kiszemelt tételek aukcionálását. Ezzel szemben, ha valaki az online részvétel mellett dönt, akkor a világ bármelyik pontjáról leadhatja a licitjét és a lábát sem kell kitennie a lakásból.

2019-ben az alábbi teremáveréseket követhetik online az Axioart-on keresztül:

Bővebben az Axioart Live szolgáltatásáról:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük