Aktuál, Aukció

Péntektől licitálhat az AXIOART 4. online aukcióján!

2018. október 5-én indul az AXIOART 4. online aukciója, ahol festményekre, grafikákra és szobrokra licitálhatnak az érdeklődők.

A 42 tételt felvonultató árverés legdrágább tétele egy 4,2 millió forintos kikiáltási árról induló alabástrom amfora lesz. A 2,80 méter magas, reprezentatív alabástrom díszamfora  – a tulajdonos tudomása szerint – az Andrássy család birtokában volt és a Betléri vagy Krasznahorkai kastélyban állhatott. A műtárgyat 1938-ban a budavári palotában megrendezett aukción vásárolták és azóta is családi tulajdonban van.

A fehér alabástrom alkotás két részre (oszlop és a részletgazdag kiképzésű amfóra) tagolható. A nyolcszögletű oszloptörzs egy nyolcszögletű bukószimával és pálcákkal tagolt lábazaton áll. Az oszloptörzs egységes felületékiképzését a szőlőleveles szalagmotívum töri meg. Az amforát ember és állatalakokból, növényi díszítőmotívumokból összeálló dombormű borítja. A szőlőfürtök, szőlő- és akantuszlevelek mellett fonaldísz, gyöngysoros elem is felfedezhető a magas, bő szájú, tekervényes indákból álló fülekkel ellátott amforán. A műtárgy 50-70 cm magas darabokra szétszedhető, faládákban szállítható, jó állapotban van. Ismételt összeállítása száraz kötésekkel (ragasztás, kötőanyag nélkül) összeillesztéssel történhet.

Balla Béla (1882–1965) három alkotása is helyet kapott az árverésen. Balla első mestere Ferenczy Károly volt, később Münchenben tanult, majd tanulmányutat tett Firenzében és Rómában. 1927-től egyre több időt töltött Nagybányán, aktívan részt vett a telep életében, élete utolsó éveit is ott töltötte. Számos kiállítása volt Erdélyben és Budapesten is; művei megtalálhatóak a Nemzeti Galériában és több hazai és erdélyi közgyűjteményben.
Balla olajképe a Téli táj aranysárga háttérrel 340 000 Ft-os, az Erdei pihenő 300 000 Ft-os, a Piros blúzos lány karosszékben 280 000 Ft-os kikiáltási árról indul.

Balla Béla (1882-1965): Téli táj aranysárga éggel. Olaj, farost, 31 x 46 cm, keretben, j.b.l. Balla Béla

Érdemes még kiemelni az aukciós tételek közül Balázs Imre (1931-2012) érzéki, pasztell csendéletét és P. Kováts Ferenc (1911-1983) almás kompozícióját.

Balázs Imre (1931-2012): Csendélet (1985). Papír, pasztell, 53 x 50 cm, keretben, paszpartun a művész személyre szóló ajánlásával

P. Kovács Ferenc Körút című alkotását a PwC Magyarország munkatársai ajánlották fel. Az árverésre kerülő szobor eladásából befolyt összeggel kolléganőjük, Anikó kisfiának kezelését szeretnék támogatni.

P. Kovács Péter: Körút (2017). Vas, 57 x 29 x 18 cm, jelzés a szobor alján

“Tomi másfél éves és a gerincvelői izomsorvadás legsúlyosabb fajtáját diagnosztizálták nála. Tomi az elmúlt hónapok kezeléseinek köszönhetően rengeteget fejlődött, napról napra erősödik. Az injekciók előtt nem tudott önállóan enni, játszani, de ma már erre is képes. A további fejlődéshez és a gyógyuláshoz azonban hosszú út áll még előtte és családja előtt, így a vizsgálatok elvégzéséhez és a mozgásrehabilitációs eszközök beszerzéséhez szükséges anyagi támogatás megteremtéséhez a jótékonysági aukcióval is szeretnénk hozzájárulni.”

Licitjeiket 2018. október 15-én este 8 óráig adhatják le a www.axioart.com weboldalon.
Az aukció teljes katalógusa elérhető az alábbi linken.

Kellemes böngészést és jó licitálást kíván az AXIOART csapata.