Aukció

Nyári hangulatot idéző műalkotások és dedikált könyvek kalapács alatt

Szeptember 25-én tartja 94. könyvárverését az Abaúj Antikvárium. A szépirodalmi kötetek mellett kéziratok, irredenta, jogi és judaika témájú könyvek is kalapács alá kerülnek. Az árverés legdrágább tétele az az 1840-ben kiadott Pesti Casino könyv, amit Széchenyi István aláírása tesz igazi ritkasággá. Az aukció az Axioart Live szolgáltatásának köszönhetően online is követhető, itt jelentkezhet a közvetítésre.

A Pintér Galéria és Aukciósház Indián nyár árverésén olyan festmények, grafikák és szobrok kerülnek kalapács alá, amiket a Balaton, a kései nyár, a szerelem és a fények inspiráltak. A tematikus anyagból érdemes kiemelni Rozsda Endre Kompozícióját és drMáriás Bartók Béla a Kékszakállú herceg várán gondolkodik Paul Gauguin műtermében akril képét, előbbi 2,8 millió utóbbi 400 ezer forintos kikiáltási árat kapott. A 26-ai este 6 órakor kezdődő aukció menete eltér a megszokottól, az eseményhez nem tartozik hagyományos teremárverés, csak telefonon vagy vételi megbízás adásával lehet licitálni. 

drMáriás (1966): Bartók Béla a Kékszakállú herceg várán gondolkodik Paul Gauguin műtermében

Szeptember 27-én a Pest-Budai Árverezőház érdekes tematikával várja a gyűjtőket. A 2. Biztosítás-ügy levelezési aukción papírrégiségek, könyvek, plakátok, numizmatikai tételek és egyéb érdekességek is kalapács alá kerülnek. Az árverés anyaga itt tekinthető meg. 

Régi plakát, Casco, gépjárműbiztosítás

Szeptember 29-én zárul az Antikvárium.hu 9. online aukciója. A 10 napos árverés ideje alatt több mint 400 tételre licitálhatnak az érdeklődők. A kínálat rendkívül széles, számtalan dedikált, aláírt, bibliofil illetve első kiadás gazdagítja, a széles témaköri skáláról már nem is beszélve, hiszen a versek, regények között helyet kapnak antológiák, vallásos témájú kötetek, vadászati művek, szakácskönyvek és képzőművészeti alkotások is. 

Az árverés irodalomtörténeti ritkaságainak lajstromát gyarapítja Ady Endre, öccsének, Lajosnak Párizsból küldött autográf képes-levelezőlapja, valamint Ady könyvtárának egykori, kalapács alá kerülő becses darabját, a Nyugat főszerkesztője és kritikusa, Ignotus által írt Egy év történelem című háborús krónikájának I. kiadása, melyet Ady Endre számára ajánlott. Az 1914-15 évről készült több szempontból is figyelemre méltó alkotás nem csak az ismert, hanem a takargatott tényeket is feltárja. Egyfajta szubjektív képet kapunk a világháború első évéről, többek között a szarajevói gyilkosságról, nemzetiségi ellentétekről vagy a Monarchia hanyatlásáról és még számos adalékkal szolgál, hogy összefüggéseiben lássuk az I. világháború históriáját.

Ady Endre: Ady Endre Párizsból Lajos Öccsének írt autográf lapja 1910-ből

Az aukciókon ritkán előforduló kötetek közül kiemelkedik Az Athenaeum almanachja 1930, melynek borítótervét Victor Vasarely, magyar-francia festőművész és szobrász, az optikai festészet legkiemelkedőbb képviselője készítette. Érdekes megemlíteni, hogy ebben az évben nyerte meg azt a grafikai pályázatot, melynek révén Párizsba jutott, ahol 15 évig, mint reklámgrafikus tevékenykedett.

A teljes aukciós katalógus itt érhető el.