Műtárgypiac, Portré

Nem lehet tartani azt a tabut, hogy az antikváriusok kizárólag háború előtti, bibliofil és dedikált könyveket raknak csak árverésre – interjú Chovanecz Balázzsal

Tizennyolc négyzetméteres belvárosi üzletként indult, mára több mint száz főt foglalkoztató céggé nőtte ki magát az Antikvárium.hu. A hazai antikvár piac meghatározó szereplőjével, Chovanecz Balázzsal az Antikvárium.hu tulajdonosával beszélgettünk.

Az Antikvárium.hu-t a 2000-es évek elején hoztad létre. Ha számokkal kéne bemutatnod a weblapot, akkor jelenleg hány kötet található meg nálatok, hány ember látogatja az Antikvárium.hu-t és hány ember dolgozik nálatok?

C.B: A kötetszámunk lassan eléri a 800.000 darabot. Havonta 300.000-350.000 látogatónk van és 104 ember dolgozik napi szinten a feldolgozástól a felvásárláson át a vezetőségig.

Nem túlzás azt állítani, hogy az Antikvárium.hu-n szinte a teljes antikvár kínálat megtalálható. Gyakran keresek olyan kötetet, amit 5-20 éve nem adtak ki újra és antikvár példányt is alig találni belőle. Ilyenkor több weblapon is adok le előjegyzést, hátha meglesz valahol a keresett könyv. Az eddigi tapasztalataim alapján, mindig ti találtátok meg leghamarabb az előjegyzett művet. Mi a hatékonyságotok oka? Honnan szerzitek be az előjegyzett köteteket? 

C.B: Egy nagyon sokrétű és átszőtt hálót működtetünk. Az egyéni beszállítókon át az Antikváriumokon keresztül a saját felvásárlásokig mindenki azon van, hogy ezek a könyvek meglegyenek. Sok titok is van ebben, de a varázslat reméljük még sokáig működik.

Forrás: délmagyar.hu

Szeptember 19. és 29. között rendezitek meg a 9. online aukciótokat. Mikor és miért döntöttél úgy, hogy az állandó kínálat mellet online árverésekkel is megpróbálkoztok?

C.B: A legelső gondolat az az újkori könyvaukció megszületése volt. Benne volt a levegőben, hogy nem lehet már tartani azt a tabut, hogy az antikváriusok kizárólag háború előtti, bibliofil, dedikált stb. könyveket raknak árverésre, mert „csak arra van versenyképes kereslet”. Láttuk, hogy az 1960 utáni könyvekért ugyanakkora vagy nagyobb verseny alakul ki, mint az aukciós klasszikusokért.
Csak ez a réteg nem aukciókra jár, hanem a netet nézi és mindent felkutatnak egy-egy kötetért. Nekik megcsináltuk az országban először az első „újkori könyvek aukcióját”, ami hatalmas siker lett és azóta is tart. Soha nem várt árak keletkeztek olyan könyvekre, amikről senki sem gondolta volna a szakmán belül, hogy aukciós szempontból izgalmasak lehetnek.
Ezt követte egy klasszikus tételekből álló másik típusú árverésünk, ami minden szempontból nem várt eredményt hozott. Innen tulajdonképpen már nem volt megállás.
Az Antikvarium.hu jelenleg a 25. aukcióján is túl van. Az eddigi tapasztalataink alapján nemcsak mi, hanem a vevők is nagyon szeretik a tíz napos árveréseinket, ahol a legváratlanabb fordulatok sokszor a záró napon történnek.
Most a 9. klasszikus könyvek árverésünk közepén vagyunk éppen.

Milyen sikerességgel zárulnak ezek az aukciók? Kik a legkeresettebb szerzők? 

C.B: A 90% feletti értékesítések sem ritkák. A dedikált klasszikusokért van a legnagyobb harc. József Attila, Radnóti Miklós és Ady Endre dedikált könyvei nagyon magas árat érnek el nálunk.

Az Antikvarium.hu 9. online árverése | Háború előtti könyvek, első kiadások, grafikák –157. tétel József Attila: Nincsen apám se anyám (József Attila által aláírt, számozott példány)

A 9. online aukción több mint 400 kötetre licitálhatnak az érdeklődők. A kínálat rendkívül széles, számtalan dedikált, bibliofil és első kiadás is kalapács alá kerül. Te melyik tételeket emelnéd ki és mik a kedvenceid?

C.B: Az említett dedikált nevekből kettőt is árverezünk éppen. József Attila számozott, aláírt kötete és Ady Endre által írt Lajos öccsének Párizsból feladott levelezőlapja az aukció legbecsesebb darabjai. De egy Jókai Mór által dedikált kötet is megbújik a kínálatban.
A kedvencem egy sosem látott darab, aminek a borítótervét Victor Vasarely tervezte. Ez egy almanach ami talán még soha nem volt árverezve.
A kötészeti bravúr miatt izgalmas az a féldrágakövekkel díszített zsidó imakönyv, aminek a kötése egy ezüstözött fémből készült teljes kötés, amit egy ötvös mester készített a könyvre. Szintén egy soha nem árverezett darabról van szó!

Az Antikvarium.hu 9. online árverése | Háború előtti könyvek, első kiadások, grafikák – 429. tétel Mahzor Talpiot