Kiállítás, Vélemény
Hozzászólok

Megtörtént a Louvre trónfosztása!

Amikor turistaként látnivalókat keresünk egy külföldi városban, gyakran már nem útikönyvekből tájékozódunk, hanem olyan honlapokról, mint a TripAdvisor vagy a Foursquare. Ezek az oldalak nem szigorúan szakmai szempontok alapján, hanem inkább a látogatók visszajelzései alapján rangsorolnak. A TripAdvisor jelentősége abban rejlik, hogy sorra elolvashatjuk az értékeléseket, rákereshetünk a pozitív és a negatív kritikákra, később pedig magunk is értékelővé válhatunk. A legjobbak közé bekerülni nehéz feladat, a Louvre például hiába első az AECOM és a TEA (Themend Enterainment Association) által összeállított listán, a TripAdvisoron be sem került a világ legjobbnak tartott tíz múzeuma közé. De akkor melyik intézmények a legjobbak? Cikkünkben bemutatjuk a TripAdvisor top 10-es listáját!

1. Metropolitan Művészeti Múzeum, New York
Évek óta az első helyet tudhatja magáénak az 1872. február 20-án megnyílt és évi hatmillió látogatót fogadó MET. Több mint 2 millió darabos gyűjteménye – az ókori egyiptomi, görög és római kortól kezdve egészen a posztimpresszionistákig – minden földrészről őriz  műalkotásokat, és itt őrzik az Egyesült Államok legjobb festőinek legnagyobb gyűjteményét is. A festmények mellett, a látogatók az európai késő-középkori lovagi fegyverekért és vértezetekért lelkesednek a legjobban.

2. Art Institute , Chicago
A 300 ezer gyűjteményi tárgyat őrző  intézet eggyel előbbre lépett 2015-ös helyezéséhez képest. Az Egyesült Államok három legfontosabb gyűjteménye közé sorolt múzeum állandó kiállítása egyedülálló a világon. A Művészeti Intézet hatalmas impresszionista, posztimpresszionista és posztmodern gyűjteménnyel rendelkezik. A múzeum alagsorában pedig az építészeti stílusokat bemutató miniatűr épületek, illetve az európai és egyesült államokbeli bútorgyűjtemények kaptak helyet. A földszinten tekinthető meg a középkori és reneszánsz fegyvereket és páncélzatokat bemutató kiállítás.

3. Ermitázs, Szentpétervár
A világörökség részének nyílvánított Téli Palotában helyet kapó múzeumot 2016-ban a legjobb európai gyűjteménynek szavazták meg a látogatók, már csak azért is, mert képtára a legteljesebb gyűjtemények közé tartozik a világon. Többek között itt látható Leonardo, Raffaello, Caravaggio több olajfestménye, és a francia, spanyol vagy németalföldi mesterek legjobbjainak egyes művei. A régészeti kiállításon és a képtáron kívül a több mint 15 ezer darabos fegyver- és vértgyűjtemény is figyelmet érdemel, amelyet még I. Miklós cár alapított. Az Ermitázs több mint egymillió darabos éremkollekciója a világ egyik legjelentősebbje, mert nemcsak az ókori görög és római korból, hanem a XX. századig minden korszakból és igen változatos földrajzi helyekről őriz értékes darabokat.

4. Musée d’Orsay, Párizs
Az Orsay büszkélkedhet a világ legjobb, összesen 79470 darabos impresszionista gyűjteményével, ebből 5765 letét – közülük több mint 480 impresszionista, több mint 600 pedig posztimpresszionista alkotás. A teljesség igénye nélkül ilyen művek láthatók, mint a Reggeli a szabadban és az Olympia Manet-től, Courbet-tól  A világ eredete (amely korábban a Hatvany család tulajdona volt) vagy Degas A kis táncosnő fellépés előtt című szobra. Az 1986-ban megnyitott múzeum egyébként az egykori Orsay-pályaudvar főépületében kapott helyet a Szajna bal partján, és az 1848-1914 között született műalkotásokból rendezi időszaki kiállításait. Magyar vonatkozású érdekesség, hogy a múzeumban látható Rippl-Rónai József több műve is.

5. Museo Nacional de Antropología, Mexikóváros
A Nemzeti Antroplógiai  Múzeum 2015-höz képest öt helyet lépett előre. Az 1964-ben megnyílt, és Mexikó fő vonzerejét jelentő intézmény évente több mint kétmillió látogatót fogad. Legfőbb feladatának tekinti, hogy megőrizze és kutassa a Mezo-Amerikának nevezett területen élt népek régészeti, tárgyi emlékeit. 24 tematikus kiállítóterme közül csak az egyikben rendeznek időszaki kiállításokat a Kr. e. 1000-től a XVI. század közepéig tartó időszakból, de itt kapott helyet a Nemzeti Antropológiai és Történeti Könyvtár is. A múzeum fő látványossága a 3,6 méter átmérőjű, 122 cm vastag, 24 tonnás azték naptárkő.

6. 9/11 Memorial Museum, New York
9/11 Memorial Museum a 2001. szeptember 11-én összeomlott ikertornyok áldozatainak állít emléket, az intézmény 2014. május 21-én nyitotta meg kapuit.  A felszínen a tornyok helyét két medence feszített víztükre jelzi, és a látogatók a beültetett fák ligetében sétálva emlékezhetnek a közel háromezer áldozatra. Az emlékhely alatt húszméteres mélységben hétszintes múzeumot alakítottak ki az első épület helyén. A különböző szinteken felvételek, fényképek, emléktárgyak gyűjteménye látható, de a legnagyobb hatást az „utolsó oszlop” gyakorolja az emlékezőkre, amelyen a hozzátartozók, illetve az áldozatok barátai, ismerősei sajátos emlékeket helyeztek el.

7. Prado, Madrid
A hetedik helyen a spanyol főváros, Madrid úgynevezett „múzeumi aranyháromszögének” legtöbb látogatót fogadó épülete, a Prado végzett, amely jelenleg bővítési munkálatok előtt áll. November utolsó hetében közölték a hivatalos tényt, hogy a Pritzker-díjas brit építészre, Norman Fosterre és a spanyol Carlos Rubióra bízták a fővárosi múzeum 2500 m²-es bővítését, amely a tervek szerint 2019-ben készül el. A múzeum 1819. november 19-én nyílt meg a Habsburg-, illetve a Bourbon-királyok gyűjteményével, és a 2012-es költségvetési évben már összesen 27509 műtárggyal rendelkezett. A múzeum főleg a spanyol festészetre összpontosít, hiszen sok művet maguk az uralkodók rendeltek meg.  Az „aranyháromszög”, vagyis a Prado-n kívül a Zsófia Királyné Művészeti Központ, illetve a Thyssen-Bornemisza Múzeum gyűjteményei csak 2008-ban 5,3 millió látogatót fogadtak.

8. British Museum, London
Nyolcadik lett az 1753-ban alapított British Museum , amely 1759. január 15-e óta – néhány időszaki kiállítás kivételével – ingyen fogadja látogatóit, akárcsak a többi állami kezelésű brit múzeum. A több mint 13 millió darabos tárgyi gyűjteményéből folyamatosan mintegy 50 ezer szerepel kiállításokon. A párizsi Louvre, a New York-i Metropolitan és a szentpétervári Ermitázs Múzeumhoz képest jelentéktelen számú festménnyel rendelkezik, viszont néprajzi részlege egyedülállóan gazdag, éremgyűjteménye pedig legnagyobb a világon. Többek között itt őrzik a perzsa Kürosz király hengerét és az egyiptomi hieroglifák megfejtéséhez nélkülözhetetlen háromnyelvű rosette-i követ. A világ legrégebbi nemzeti közgyűjteményében egyébként új virtuális kiállítást terveznek: lézerszkenner segítségével digitalizálták az itt őrzött ékírásos táblákat, így hamarosan azok is hozzáférhetőek, tanulmányozhatóak lesznek.

9.  Akropolisz Múzeum, Athén
Az Akropolisz Múzeuma már az 1970-es években kinőtte eredeti helyét, és már akkor azt tervezték, hogy új és nagyobb épületbe költöztetik a gyűjteményt.  A fellegvár déli oldalától mintegy 300 méterre több sikertelen próbálkozás után 2000-ben kezdték meg az építkezést. A modern múzeum 2009. június 20-án nyílt meg azzal a nyilvánvaló céllal, hogy nyomást gyakoroljanak a londoni kormányra például a Parthenón frízeinek visszaadása kapcsán, amelyhez megszerezték  az UNESCO támogatását is. Három múzeum már visszaszolgáltatta a frízek hozzájuk került kisebb darabjait. A svájci–amerikai építész, Bernard Tschumi és görög társa, Mihalisz Fotiadisz tervei alapján, a fehér betonból épült, háromszintes épületben azonban csak az egyik szint szól a Parthenónról. A múzeum 4250 műtárgya közül több mint 350 ókori szobor és régészeti emlék, nem egy legalább 2500 éves, és valamennyit az Akropolisz ásatásain találták.

10. Vasa Múzeum, Stockholm
A legnagyobb meglepetés a listán a tízedik helyre kerülő Vasa Múzeum Stockholmban. A névadó Vasa, vagyis a XVII. századi svéd uralkodóház nevét viselő hajó már méretei és felszereltsége miatt is a hadiflotta büszkesége lehetett volna, de 1628. augusztus 10-én, első útján egy hirtelen szélroham miatt 300 méter megtétele után erősen megdőlt majd az öböl fenekére süllyedt harminc méteres mélységbe, ahonnan csak 333 évvel később, 1961. április 24-én emelték ki. 1990-ben nyitották meg az eredetileg évi 600 ezer látogató fogadására tervezett múzeumot, amely ehhez képest turisták millióit fogadta. A hatalmas népszerűség miatt 2011 és 2013 között kibővítették az épületet, az érdeklődők láthatják az elsüllyedés, a kiemelés, és a Vasa restaurálásának teljes folyamatát.

Érdeklik a műtárgyak, antikvár könyvek és a műkereskedelem világa? Nézze meg aukciós naptárunkat!

Forrás:
A világ legjobb múzeumai – a látogatók szerint

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük