Építészet
Hozzászólok

2017-ben 12 új múzeumépület nyílik

Még csak februárt írunk, de már most kijelenthetjük, hogy 2017 az újonnan épülő múzeumi épületek átadásának éve lesz. Kulturális intézmények nyílnak olyan egzotikus helyeken, mint Marrakesh, Fokváros, Jakarta vagy Abu Dhabi. Az európai múzeumok kedvelőinek sem kell szomorkodniuk, elég Athénba vagy Londonba menniük, ha vadonatúj épületet szeretnének látni. Összegyűjtöttük a 2017-ben nyíló múzeumokat!

Astana Word Expo, Kazahsztán
Nyitás 2017 júniusa! A világkiállítási helyszínek az új építészeti megoldások melegágyai. A tervezők, Adrian Smith és Gordon Gill egy trendi építészeti megoldásnak számító monumentális gömböt terveztek a világkiállításnak helyet adó pavilonba. Astana júniusban rendezi meg első világkiállítását, amelynek témája a fenntartható urbanizmus és a zero energiaigényű épületek tervezése lesz.

Második Világháború Múzeuma, Gdansk, Lengyelország
Nyitás 2017 első felében! A gdansk-i múzeumot bátran nevezhetjük az utóbbi évek legnagyobb lengyel kulturális projektjének. A múzeum Lengyelország legsötétebb időszakának, a II. világháborúnak állít emléket. A Studio Arhitektonicze Kwadrat győztes terve egy drámain megdöntött formát alkalmaz. Az építészek a látványos épület köré új közteret is terveztek.

Exhibition Road a Victoria & Albertben, London 
Nyitás 2017 júliusa! A Victoria & Albert Musem a világ egyik legsikeresebb nagy múlttal rendelkező múzeuma. Az intézmény azonban nem elégszik meg annyival, hogy jelentőségét a múltban igazolja, állandóan frissül és megújul annak érdekében, hogy a mostani látogatóknak is maradandó élményt nyújthasson. A legutóbbi jelentős projekt az Amanda Levete Architects által tervezett Exhibition Road. Júliusban egy új közteret, galériát és kávézót is átadnak a megvalósuló projekt keretein belül.

King Abdulaziz Központ, Dhahran, Szaud-Arábia
Nyitás 2017 második felében! A szaúdi keleti sivatagból kiemelkedő épület, a King Abdulaziz Központ felépülését az olajból származó hatalmas mennyiségű pénznek köszönheti. A hamarosan nyíló centrum egy helyen mutatja be a művészi kreativitást és a tudományokat. Az épületben lesz könyvtár, oktatási központ, auditórium és múzeum. A centrum hosszú várakozás után mostanra gyakorlatilag elkészült. A látványosság kedvvért a sima felületet kanyargó csövekkel ötvözték az építészek.

Zeitz MOCAA, Fokváros, Dél-Afrika
Nyitás 2017. szeptember 23.! A Heatherwick Studio az utolsó simításokat végzi Dél-Afrika első nemzetközi galériáján. A Zeitz Museum of Contemporary Art Africa célja a gyártulajdonos, Jochen Zeitz lenyűgöző gyűjteményének bemutatása. Az épület tervezésénél fontos szempont volt az épület gyár jellegének hangsúlyozása, ugyanakkor szerették volna, ha a modern galéria gabonasiló jellege finomabbá válik.

Yves Saint Laurent Múzeum, Marrakesh, Marokkó
Nyitás 2017 ősze! A Studio Ko figyelembe vette Marokkó egyedülálló építészeti stílusát, ezért burkolták az épülő múzeumot téglával. A tervező és társa, Pierre Bergé évek óta Marrakeshben élnek. Egy korábbi megbízásuk alkalmával helyreállították a Jacques Majorelle kertet, amely mellé az új múzeum épül. Az új Párizs teret is a múzeummal egy időben adják át, így az YSL Museum megnyitása igazi csemege az építészetet kedvelőknek.

A Kortárs Művészet Nemzeti Múzeuma, Athén, GörögországNyitás 2017 ősze! Görögország folyamatos pénzügyi gondjai késleltették az építkezést, ennek ellenére az új épület mégis megvalósulni látszik. A Nemzeti Múzeum a FIX épületében kapott helyet, ami egykor Görögország legismertebb sörfőzdéje volt. A nagy betonfalak jól hangsúlyozzák a környék ipari jellegét. A múzeum egy része 2016-ban már látogatható volt, a teljes nyitás azonban csak 2017 őszére várható.

Kortárs Művészeti Múzeum, Toronto
Nyitás 2017 ősze! Az ArchitectsAlliance  hatalmas projektbe kezdett, amikor vállalta a 20. század elején épült épület múzeummá való átalakítását. A Museum of Contemporary Art-nak alapítását követően csaknem 20 évet kellett várni arra, hogy gyűjteménye saját múzeumi épületet kapjon. Végül a Tower Automotive Bulding ad majd helyet a 2017-ben nyíló múzeumnak.

Louvre Abu Dhabi, Egyesült Arab Emírségek
2007-ben beharangozták ugyan a Louvre épülő fiókmúzeumát, azonban a Franciaország és az Egyesült Arab Emírségek közötti kultúrdiplomáciai feszültség rengeteg csúszást eredményezett. Lassan mégis elkészülni látszik Jean Nouvel hatalmas művészeti kupolája. A nívós műtárgyak valamint a fény és víz játékát ötvöző építészeti megoldások sajátos, semmihez nem hasonlítható látogatói élményt nyújtanak majd.

Kortárs Művészeti Intézet, Miami, USA
Nyitás 2017. december 1.! Miami új szerepben tündököl! A városvezetése célja az volt, hogy Miamiban felépüljön a művészeti világ új központja. A spanyol Aranguren & Gallegos Arquiectos által tervezett új múzeumépület érdekessége, hogy egy szoborparkot is terveztek a készülő múzeumhoz.

Beit Beiruten, Libanon
Nyitás 2017 végén! Egy ideális világban Libanonban megszűnnek majd a konfliktusok, amik évtizedek óta mély nyomot hagynak ezen a régión.  A Beit Beirut épületét a libanoni háború ideje alatt mesterlövészek használták bázisként.  Mára a rombolás átadta helyét a megújulásnak és megkezdődött a régi épület modern épületrészekkel kibővített felújítása. Az építész Youssef Haidar az új kulturális központ tervezésénél felhasználta az 1920 környékén neo-ottomán stílusban épült „sárga ház” maradványait, megteremtve ezzel a régi és az új mesteri összhangját.

Modern és Kortárs Múzeum Nusantaraban, Jakarta
Nyitás 2017 végén! A múzeum az első nemzetközi modern galériaként vonul be az Indonéz történelembe. A gyűjtemény intézményesülését Jakarta városán kívül egy helyi üzletember, Haryanto Adikoesoemo is támogatta.   Az épületet a MET Studio tervezte, akik a látványosság kedvéért rengeteg üveget használtak a kivitelezésnél.

Érdeklik a műtárgyak, antikvár könyvek és a műkereskedelem világa? Nézze meg aukciós naptárunkat!

Forrás és képek: JONATHAN BELL: New museums opening in 2017
(megtekintés: 2017. február 2.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük