Építészet, Kiállítás
Hozzászólok

Járja körbe Ön is Lechner remekművét a pincétől a padlásig!

A héten végre eljutottunk arra az épületsétára, ahol megnézhettük Budapest egyik legkülönlegesebb épületét az Iparművészeti Múzeumot. A program folyamatosan teltházas, ezért figyelni kell, hogy a múzeum honlapjára mikor kerülnek fel az új időpontok. Én még a hírlevélre is feliratkoztam azért, hogy minden programról, többek között az ominózus épületsétáról is értesítést kapjak. Pár hete jött is a hírelvél, találtam szabad helyet, vettem jegyeket és az AXIOART csapatával meglátogattuk az Iparművészeti Múzeumot.

Fotó: Török Péter

A kétórás épületséta során a pincétől a padlásig bejártuk a múzeumot és az épület történetéről is megtudtunk egyet s mást. A sétavezető elmesélte többek között azt is, hogy a Magyar Királyi Iparművészeti Múzeumot 1872-ben alapították és a múzeum gyűjteményének növekedése  miatt volt szükség erre az új épültre. 1890-ben tervpályázatot hirdettek, amit Lechner Ödön és Pártos Gyula „Keletre magyar!” jeligével beadott terve nyert meg. Az építkezés 1893-ban kezdődött és három és fél évvel később 1896. október 25-én adták át a múzeumot Ferenc József jelenlétben, a millenniumi ünnepségsorozat záróeseményeként. Belső munkálatok még folytak ezután is, ezért közönsége csak 1897-ben lett a múzeumnak. A második világháború és az 1956-os forradalom idején több lövés érte az épületet, melyeket azóta helyreállítottak. Később új kihívást adott a metróépítés, és az időnkénti nedvesedés, ami miatt szivattyúkat is kellett telepíteni a pincébe. A séta során természetesen ezeket a szivattyúkat is láthatjuk, de bekukkanthatunk az irodai folyosók tárlóiba, fapallókon menve a tetőn pedig közvetlen közelről gyönyörködhetünk a Zsolnay csempékben!

Fotó: Török Péter

Kinek ajánljuk az épületsétát?

  • Azoknak, akik az Iparművészeti Múzeum bezárása előtt látni szeretnék az épületet! A felújítás dátuma az elmúlt években legalább annyit változott, mint a Ligetbe kerülő múzeumi épületek száma, de ha egyszer hozzálátnak a tatarozáshoz, akkor biztos, hogy legalább 5 évre Iparművészeti nélkül maradunk!
  • Azoknak, akik szeretnék a pincétől a padlásig bejárni az épületet! Felbecsülhetetlen élmény olyan helyekre is bejutni, ahová a “mezei látogató” még a lábát se teheti be.
  • Azoknak, akik szeretik a szecessziót/ Lechner Ödön és Pártos Gyula építészetét/ az Iparművészeti Múzeumot!
  • Azoknak, akik nem szeretik a szecessziót/ Lechner Ödön és Pártos Gyula építészetét/ az Iparművészeti Múzeumot! A sétán során hátha változtatnak a véleményükön.
  • Azoknak, akik szeretik az omladozó falak látványát! A felújítás után ez biztos, hogy eltűnik (legalábbis egy rövid időre).
  • Azoknak, akiknek az alábbi képek láttán kedvük támad jelentkezni a sétára:

Fotó: Török Péter

Fotó: Török Péter

Fotó: Török Péter

Fotó: Török Péter

Fotó: Török Péter

Fotó: Török Péter

Fotó: Török Péter

Fotó: Török Péter

Fotó: Török Péter

Fotó: Török Péter

A séta további részletei itt elérhetőek.

Érdeklik a műtárgyak, antikvár könyvek és a műkereskedelem világa? Nézze meg aukciós naptárunkat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük