Építészet, Forma, Tárgyak történettel
1 hozzászólás

Így élnek ők: művészek és otthonaik – Rosita Missoni

Lépjen be Rosita Missoni színes vidéki otthonának világába és tanuljon design trükköket a ma élő legnagyobb olasz tervezőnőtől!

Az olasz divatcég tulajdonos Rosita Missoni előszeretettel mutogatja az újságíróknak művészi otthonát. A tervezőnő nem véletlen büszke az Alpok lábánál fekvő lírai hangvételű házára, ugyanis a Missoni Home márka jól ismert mintái egyedi hangvételűvé varázsolják a tereket. Ha pár szóval kéne leírnom a házat, akkor mindenképpen kiemelném az élénk színeket, a futurisztikus formákat, a mintadömpinget és a kötött anyagokat. Rosita Missoni hibátlan stílusérzékének ékes bizonyítéka az, hogy ebben a kavalkádban is sikerült megtalálni a tökéletes harmóniát. A vendégek nem érzik azt, hogy túl sok ez így, inkább egy velejéig dizájner otthonból kapnak egy szerethető szeletet.

Filippo Bamberghi fotója. A Vogue jóvoltából

A  Sumirago közeli kétemeletes villából látni az Alpok domborulatait és a Monte Rosa körvonalait. Rosita Missoni a házba érve nevetve mondja: “Áruhalmozó vagyok, nem gyűjtő!”. De Rosita évtizedes tapasztalata érződik ebben a halmozásban. Ócskaságot, oda nem illő elemet aligha találhatnánk, az egyensúly tökéletes!

Mi tanulhatunk Rosita Missonitól?  A harmónia megteremtése, nem azt jelenti, hogy unalmas és szürke tárgyakkal kéne körülvennünk magunkat. Bátran kombináljunk különböző formájú és színű tárgyakat, de soha ne essünk túlzásba!

Filippo Bamberghi fotója. A Vogue jóvoltából

Az 1971-ben Rosita férjével, Ottavioval épített háza egyszerre megnyugtatóan otthonos és modern. Bent élénk, energikus színek és minták egymás hegyén hátán, ugyanakkor a falak fehérsége miatt a szín és mintakavalkád nem válik zavaróvá.

Mit tanulhatunk Rosita Missonitól? A beltéri falfestékek színskálája a kiaknázatlan lehetőségek tárháza, de mielőtt fukszia színűre festenénk a nappalinkat érdemes mérlegelnünk és megnézni, mennyire passzol ez a szín a meglévő bútorainkhoz és csecsebecséinkhez. A fehér fal unalmasnak tűnhet, viszont ha szép számmal vannak színes és mintás tárgyaink, akkor ezzel nem lőhetünk mellé!

Filippo Bamberghi fotója. A Vogue jóvoltából.

“Nem tudom távol tartani a színeket az életemből!” Minden helyiségben ráismerhetünk  a legkiválóbb olasz művészek,  Gino Severani és Albert Savinio munkáira. Susie Cooper teáscsészéit pedig a londoni Portobello Road-on vásárolta Rosita.

Mit tanulhatunk Rosita Missonitól? Kevesen engedhetjük meg magunknak, hogy a legkiválóbb dizájnerek munkái díszítsék otthonunkat. Persze spórolhatunk egy-két kvalitásosabb darabra,vagy a bolhapiacokat is körbejárhatjuk kincsek után kutatva, de talán a legfontosabb az, hogy olyan otthont alakítsunk ki, amiben maximálisan jól érezzük magunkat!

Filippo Bamberghi fotója. A Vogue jóvoltából.

A télikertet Kaffe Fasett (aki az 1970-es években a Missoninak is tervezett) textilművész és festőművész munkája díszíti.

Filippo Bamberghi fotója. A Vogue jóvoltából.

A különböző mintájú szőnyegek, szövetek, párnák csak úgy ontják magukból a melegséget. A merészen csíkos vagy virágos tárgyak nagy része a Missoni Home régebbi és új kollekciójának darabjai.

Filippo Bamberghi fotója. A Vogue jóvoltából.

Rosita utazásainak emlékei azok a csodálatos kerámiák, amik a nappali falait díszítik. “A színek annyira lenyűgöztek, hogy rájöttem szeretném őket minden nap látni, ezért is kerültek erre a helyre.” – mesélte Rosita.

Filippo Bamberghi fotója. A Vogue jóvoltából.

Az étkező ablakai a padlótól a plafonig érnek, hogy napfénnyel és a kert illatával töltsék meg ezt a szobát. Nem véletlen lett ez Rosita kedvenc helyisége!

Filippo Bamberghi fotója. A Vogue jóvoltából.

A ház nagyon közel van a Missoni stúdióhoz és gyárhoz. A házaspár azért is akart ide építkezni, mert nagyon közel vannak Milánóhoz, de nem kellett kompromisszumot kötniük és nagyvárosba költözniük. Rosita elmondás szerint először 17 földterületet kellett megvásárolniuk, hogy felépíthessék a gyárat és csak azután kezdhettek hozzá a saját otthonuk megvalósításához.

Filippo Bamberghi fotója. A Vogue jóvoltából.

A földön látható gombákat a Missoni dolgozói készítették Rosita 80. születésnapjára.

Filippo Bamberghi fotója. A Vogue jóvoltából.

A terasz tökéletes helyszín az aperitifek fogyasztásához!

Filippo Bamberghi fotója. A Vogue jóvoltából.

Az antik székek, modern festmények és szobrok varázsolják igazán eklektikussá a helyet.

Filippo Bamberghi fotója. A Vogue jóvoltából.

A házból még az Alpok domborulatai is látszanak!

Érdeklik a műtárgyak, antikvár könyvek és a műkereskedelem világa? Nézze meg aukciós naptárunkat!

Forrás:
House tour: Rosita Missoni’s quirky and colourful country home

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük