Aktuál, Aukció, Portré
Hozzászólok

„Itt mindig történik valami!”

A hazai illetve a nemzetközi színtér legizgalmasabb művészeti hírei hétről hétre!

Új Fotográfiai Centrumot nyit 2018-ban a V&A!

Naked man walking down a set of stairs on his hands, 1887, from Animal Locomotion by Eadweard Muybridge (1830-1904). A Victoria & Albert Múzeum jóvoltából

A fotográfia szerelmesei örülhetnek, ugyanis a londoni Victoria & Albert Múzeum (V&A) bejelentette, hogy 2018 őszén új filiával bővül az intézmény: az Új Fotográfia Centrummal. Ráadásul a Centrumba kerül majd a Royal Photographic Society (RPS) gyűjteménye is, ami 270.000 fényképet, 26.000 kiadványt és 6000 gépet tartalmaz. Az RPS gyűjtemény olyan kincseket rejt, mint: a világ első fotográfiája 1820-ból, úttörő dagerrotípiák, színes fényképek, könyvritkaságok és alig látott életművek.  A Fotográfia Centrum kialakítását a David Kohn Architects-re bízták. Tristam Hunt a V&A igazgatója a következőket mondta: „A fotográfia évtizedek óta meghatározza a V&A gyűjteményét. A múzeumé a világ legfontosabb fotós gyűjteménye, ezért feladatunknak érezzük, hogy ezt bemutassuk a közönségnek.”

 

28 millió dollárt adott Basquiat festményéért a Christie’s!

Jean-Michel Basquiat, La Hara (1981). Courtesy Christie's Images Ltd.

Jean-Michel Basquiat, La Hara (1981). A Christie’s jóvoltából

Az aukciósház nagy valószínűséggel Steve Cohen üzletembertől vásárolta meg Basquiat La Hara című festményét. A kép aukciós története érdekes, ugyanis utoljára 1989-ben szerepelt árverésen, amikor a Sotheby’s 250-300 ezer dollárért értékesítette New Yorkban. A festmény azóta többször gazdát cserélt, viszont amíg az aukció katalógusában nem tisztázzák az eredetét, addig csak találgatni lehet, hogy mikor kié is volt a kép. A Christie’s-nek biztosan nem lesznek álmatlan éjszakái azzal kapcsoltban, hogy jó áron el tudják-e adni a Basquiat képet. Egyfelől a sajtóban már kellő visszhang övezi a műalkotást, másfelől a művész tavaly megdöntötte saját rekordját és 57,2 millió dollárért vásárolták meg Cím nélküli képét. Mára a grafiti királyának egy aprócska vázlatáért is legalább 10 ezer dollár kell fizetnünk!

 

Kész a francia táskagyáros új kollekciója!

A Louis Vuitton jóvoltából

Múlt héten mutatták be a Louvre épületében a Louis Vuitton és Jeff Koons új kapszulakollekcióját. A táskákról nem mondanám azt, hogy kifejezetten szépek, ennek ellenére biztos, hogy a méregdrága kapszulakollekciót hamar elkapkodják. Jeff Koons munkásságában a művészet és a kereskedelem jól megfér egymás mellett. Az egész ott kezdődött, amikor egy 2013-as aukción 58,4 millió dollárért kelt  el Ballon Dog című műve. Egy évvel később az aukció sikerén felbuzdulva a H&M felkérte Koonst tervezzen nekik táskákat. Az akció annyira jól sikerült, hogy a művész most a Louis Vuittonnak tervezhette meg a Gazing Bell fantázianévre keresztelt kollekcióját. A Jeff Koons egyik nyilatkozatában azt mondta: „Azt akarom, hogy munkáim mindenki számára elérhetővé váljanak.” Annak, aki a Gazing Bell egy darabjára vágyik azonban nem árt spórolnia: a táskák ugyanis 4000 dollárba kerülnek.

 

Álomáron kelt el Ásziában Warhol Mao-ja!

Andy Warhol: Mao (1973). A Sotheby’s jóvoltából

Az ázsiai piacban rejlő lehetőségeket bizonyítja az, hogy a Sotheby’s Modern és Kortárs Művészet címen rendezett aukcióján az értékesítési ráta 90%-át (73,6 millió dollárt) érte el. Andy Warhol Mao portréja pedig két rekordot is megdöntött: az életmű legdrágább alkotása illetve a Sotheby’s idei aukcióin a harmadik legdrágább műtárgy lett. A festmény a Maoról készült 199 portré egyike, amit 1972-ben és 1973-ban készített Warhol Nixon elnök közelgő kínai látogatása apropóján. A Sotheby’s elégedett az eladással, nyilatkozatukban a következőket emelték ki: „Az eredmény azért is biztató, mert sikerült kijelölni Hong Kong szerepét a nemzetközi piacon, illetve erősíti azt az elképzelést, hogy a további ázsiai bővítések fontosok lehetnek.”

 

Megvannak a Documenta 14 művészei!

Több évnyi titkolózás után végre nyilvános a lista: megvannak a művészek, akik az idén először két helyszínen, Athénban és Kasselben zajló Documentán kiállítanak! Az ötévente megrendezésre kerülő Documenta az elmúlt évtizedekben a világ talán legkomolyabb kortárs művészeti eseményévé vált. Hagyományosan a németországi Kassel volt a helyszíne, de idén először Athén is bekacsolódott. A Documenta 14 főkurátora Adam Szymczyk. A kiállító művészek listája az előkészítés során hosszú ideig teljesen titkos volt, leginkább azért, hogy a Documenta, és nevei ne kerüljenek bele a művészeti PR-világ körforgásába. A teljes lista, illetve a helyszínek és események megtalálhatóak a Documenta weboldalán.

Érdeklik a műtárgyak, antikvár könyvek és a műkereskedelem világa? Nézze meg aukciós naptárunkat!

Forrás:
Nicholas Forrest: London’s V&A to Open New Photography Centre in 2018
Eileen Kinsella: Christie’s to Offer Basquiat Owned by Steve Cohen for Up to $28 Million
Caroline Goldstein: Lous Vuitton Taps Jeff Koons to Plut the World’s Most Obvious Art References on Handbags
Nicholas Forrest: Warhol’s Mao Sets Auction Record for Western Art in Asia
Ők lesznek a Documenta 14 művészei

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük