Forma, Tárgyak történettel
Hozzászólok

23 ezer éves szobor lehet Kim Kardashian új vetélytársa!

Oroszországban, a Bryansk vidéken a régészek egy több mint 23 ezer éves szobrot találtak. A hír valószínűleg kevés ember fantáziáját mozgatná meg, azonban a műalkotás hátsó feléről készült első hivatalos fotók annyira impozánsra sikeredtek, hogy sok publicista rögtön Kim Kardashian kultikussá vált fenekéhez kezdte hasonlítgatni.

A 23 ezer éves szobor. Az Artnet jóvoltából

A paleolitikumi szobor mindössze két hüvely magas, feltehetőleg vagy egy előkelő nőt vagy egy terhes anyát ábrázol. Mindenesetre az arányok lenyűgözőek! A műalkotás feneke viszont kísértetiesen hasonlít a Paper Magazin 2014-es címlapjához, amin Kim Kardashian látható.

Kim Kardashian címlapfotója. A Paper Magazine jóvoltából

„Ez a szobrocska egy meglehetősen jelentéktelen nőt ábrázolhat, a hosszú és vékony lábak miatt azonban fantasztikus finomságot sugároz.” – nyilatkozta Konstantin Gavrilov a Moszkvai Régészeti Intézet osztályának vezetője. „A kissé hajlított lábakkal rendelkező szobor Danae görög mitológiai alakra emlékeztet, akit Rembrand meg is festett.”

Rembrandt Harmenszoon van Rijn: Danae (1636). A WikiArt jóvoltából

A napilapok azonban tovább mentek: a szoborban nem a szerény nőt vagy Rembrandt festett alakját vélték felfedezni, hanem Kim Kardashian csupasz hátsóját. A Paper Magazin kultikus címlapfotóját már többször hasonlították az ősi művészethez. A New York-i Metropolitan Museum of Art egyik cikkében már feltárta a Kardashian feneke és egy neolitikus tárgy közti különbségeket. A múzeum gyűjteményében látható alkotás nagy valószínűséggel a termékenységet hivatott megjeleníteni. Felvetődik a kérdés Kim Kardashianra tekinthetünk-e úgy, mint a modern kor termékenységi istennőjére? Ahogy az oroszországi szobor estében sem bizonyos, hogy egy termékenységi szoborról van szó – mamut csontok mészkőrétegei közt találták –  úgy szerencsére a Kardashian lányban sem kell az új istennőt keresnünk. Azonban vitathatatlan, hogy a szobor és a celebritás feneke kísértetiesen hasonlít. Így már csak egy kérdés maradt: mi melyiket választanánk?

Érdeklik a műtárgyak, antikvár könyvek és a műkereskedelem világa? Nézze meg aukciós naptárunkat!

Forrás:
Sarah Cascone:This Newly Discovered 23,000-Year-Old Statue Has a Kim Kardashian-Worthy Booty

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük