Forma, Műtárgypiac, Tárgyak történettel
3 hozzászólás

Ha Öné lehet az eredeti, miért érné be másolattal?

„A plakát egy idő után olyan lesz, mint egy bélyeg, csak nagyon nagy.” – Badits Marcell plakátszakértő

A múlt századi plakátok még mindig reneszánszukat élik, nemcsak a falakon, de különböző zsibvásárokon hűtőmágnesként, díszdobozokon vagy táskákon is megvásárolhatjuk őket. Azonban mi lenne, ha rossz minőségű, lassan közhellyé váló koppintások helyett eredeti, nagyon ritka példányokat vásárolhatnánk? Megengedhetjük-e magunknak, hogy eredeti plakátokkal díszítsük otthonunkat?

Kamara Varieté: Sztrip10 színház plakát 1964. Kikiáltási ár: 50.000 Ft

 „A plakát az egy efemer, gyorsan elmúló művészet, szűkíteni kellett rajta a mondanivalót. Az emberek gyorsan mennek, nincs idejük megállni, hogy jobban megnézzék az oszlopokat, amin a plakát van. Egy másodpercük van, hogy felismerik a témát és még annál is fontosabb, hogy a szöveg olvasható legyen. Ilyen a jó plakát. Tömöríteni kellett. Két téma nem lehet egy plakáton, a jó plakáton legalább is.” – Sós László

Azt, hogy a plakátművészet mára már egy önálló művészeti ággá vált, jól bizonyítja az, hogy egyre több magyar aukciósház szervez plakátaukciókat. A hajdan tömeggyártásban készült, mára már alig néhány darabban fellehető alkotások új utat nyitnak a lakberendezésben, ráadásul alternatívát kínálnak a megfizethető egyediséget és egyben a jó befeketést keresőknek. A legtöbb plakát kikiáltási ára 10-20.000 forintról indul: ez nem több, mint amit a lakberendezési áruházakban kérnek el a többezres példányszámú giccsekért.  Az pedig kétségtelen, hogy ezek az alkotások sokkal egyedibbé tehetik az otthonunkat, mint az IKEA-ban megvásárolt Marilyn Monroe másolatok.

Andy Warhol: nyomatok – kiállítás a Műcsarnokban plakát 1991. Kikiáltási ár: 46.000 Ft

A árveréseken szereplő plakátok személyes báját részben az adja, hogy valamikor a múltban az utcákon kiragasztva voltak láthatók. Az elsősorban gyűjtőket célzó aukciósházak a plakátaukciókkal egy szélesebb réteget kívánnak megszólítani. Magyarországon a külföldi országokkal ellentétben a plakátok használata csak most kezd beépülni a lakberendezési trendekbe. Mostanában születőben van egy olyan generáció, amelyik már szívesen díszíti otthonát plakátokkal, bár többnyire ezek még nem eredeti művek, hanem replikák. A Plakátbolt és BÁV plakátaukcióinak nem titkolt célja az, hogy „egy olyan korosztály kezdjen plakátot gyűjteni, amelynek tagjai egyenlőre több tízezres példányszámban készült nyomatokkal dekorálják lakásukat.” A plakátok egyedisége sokszor abban rejlik, hogy nem tudjuk pontosan hány darab van még az alkotásból.

Minden időben mindig divat a kordbársony divat plakát 1965. Kikiáltási ár: 48.000 Ft

Hol lesz a legközelebbi plakátaukció?

A Plakátbolt by Budapest Poster Gallery 2017. május 12-én rendezi meg 13. Plakátaukcióját, ahol elsősorban filmplakátokkal és reklámplakátokkal találkozhatunk. Licitálhatunk például az Annie Hall (Woody Allen) 1980-as években készült jugoszláv filmplakátjára vagy a máig nagy népszerűségnek örvendő Csillagok háborúja – A Jedi visszatér 1983-ban készült japán filmplakátjára is. A vegyes felhozatalú – mind korban, mind stílusban – reklámplakátok között izgalmas csoportot alkotnak a század eleji plakátok, mint például a Heckenast Ibach zongora kereskedelmi plakátja 1905-ből és a Szerencsi bonbon-csokoládé kereskedelmi plakátja az 1920-as/1930-as évekből.

Az aukció további részleteiről itt olvashatnak!

Érdeklik a műtárgyak, antikvár könyvek és a műkereskedelem világa? Nézze meg aukciós naptárunkat!

Forrás:
Anderesen Dávid: „A jó filmplakát egy másodperc alatt adja át az üzenetet”
Bánlaki D. Stella: Tegye falára a múltat!
Hozzáférhető egyediség – plakátaukciót szervez a BÁV

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük