Forma, Kiállítás
Hozzászólok

Az idei MET gála középpontjában a világ legnagyobb mai tervezője!

Május 1-én került megrendezésre a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum MET gálaként ismert jótékonysági eseménye, ahol a hagyományokhoz híven idén is felvonultak a legnagyobb sztárok. A Metropolitan Múzeum legújabb kiállítása adta az est hívószavát. A Futurisztikus divat címet viselő rendezvényen az „A listás” sztárok méregdrága ruhakölteményeikben bemutatták, hogyan is képzelik el a jövő viseletét. Az MET gála idén is kifogyhatatlan beszédtémát szolgáltat: sorra jelennek meg a cikkek arról, hogy ki kivel találkozott a vörös szőnyegen, hogyan kerülgették egymást az exek és ki mit viselt az év legnagyobb divateseményének számító gálán. A vörös szőnyeges belépők helyett érdemes megnéznünk,  hogy ki az a divattervező, aki retrospektív tárlatot kapott a Metropolitan Múzeumban.

Rei Kawakubo: Ruhák/Nem ruhák, Háború/Béke. A Metropolitan Museum of Art jóvoltából.

A MET tavaszi kiállításának középpontjába egy mai tervező, Rei Kawakubo került. Mit érdemes tudni a japán dizájnerről? Kawakubo alapította meg a Comme des Garcons márkát az 1960-es évek végén, a következő évtizedben meghódította Japánt, hogy aztán az emlékezetes 1981-es párizsi debütálása után az egész divatvilágot felforgassa. Az eredetileg művészettörténészként végzett tervező egy rövid textilipari kitérő után szabadúszó stylistként kezdett dolgozni. Tulajdonképpen Kawakubo azért kezdett el ruhát tervezni, mert a boltokban nem találta meg azokat a darabokat, amiket elképzelt egy-egy outfithez, vagy fotózáshoz.

Rei Kawakubo ruhái. A Metropolitan Museum of Art jóvoltából.

„A munkáimban teljes mértékben igyekszem elutasítani az átszexuálizált, hivalkodó ruhák iránti igényt” – mondta egy interjújában Rei Kawakubo.

Rei Kawakubo: Objektum/ Szubjektum. A Metropolitan Museum of Art jóvoltából

Nem véletlen, hogy a MET gála és a múzeum aktuális divatkiállítása is Rei Kawakubo előtt tiszteleg. Utoljára 34 évvel ezelőtt, 1983-ban fordult elő az, hogy a MET mai tervező munkásságából rendezett retrospektív tárlatot; akkor Yves Saint Laurent munkáit láthatta a közönség.

Rei Kawakubo: Hiány/Jelenlét. A Metropolitan Museum of Art jóvoltából.

Az örök lázadó, a punk, a saját magát felnőtt gyerekbűnözőnek tituláló Rei Kawakubo egyébként nem fogadta kitörő örömmel a megtiszteltetést. Több helyen is kifejtette, hogy nem tartja szerencsésnek, hogy kiállítást szervezzenek a munkáiból. Egyrészt azért nem, mert bár nem tudja, hogy mit hoz a jövő, de ő még szeretne tervezni, másrészt pedig azért nem, mert nem szeret visszanézni, a régebbi munkái egyáltalán nem érdeklik. A kezdeti idegenkedése ellenére később aktívan részt vett a MET kiállítási anyagának összeállításában, bár önironikusan kijelentette, hogy el nem tudja képzelni, hogy erre bárki is kíváncsi lesz.

„Csak remélni tudom, hogy akik eljönnek, azokkal megismertethetek egy új esztétikát, ami megmutatja, hogy a szépséggel és egyéb értékekkel kapcsolatban más látásmód érvényes lehet.”

Rei Kawakubo: Ruha/Nem ruha. Háború/ béke. A Metropolitan Museum of Art jóvoltából.

Érdeklik a műtárgyak, antikvár könyvek és a műkereskedelem világa? Nézze meg aukciós naptárunkat!

Forrás:
Horváth Gergő: Az idei MET gálán a divatvilág leborul a legnagyobb élő tervező előtt: Rei Kawakubo
Caroline Goldstein: See the Otherworldly First Images From the Met’s Genre-Defyig Rei Kawakubo Retrospective

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük