Aktuál, Aukció
1 hozzászólás

Kalapács alá került Ferenc József hálószobájának éke!

A Dorotheum április 27-én megrendezett aukcióján szenzációs áron kelt el Erzsébet királyné portréja: 464 millió forintot fizettek az 1853-ban készült festményért.
Több mint hatvan évig, egészen Ferenc József haláláig lógott a császár ágya fölött a portré, hogy az uralkodó minden nap megcsodálhassa Sissi szépségét. Dimitra Reimüller a Dorotheum XIX. századi festészeti részlegének vezetője szerint a Sissi portré Ferenc József egyik kedvenc műalkotása volt. A festményt a kor két igen tehetséges művésze készítette: Karl Theodor von Piloti a hercegné portréját, Franz Adam pedig a lovat festette meg. Sissi az elkészült alkotást 1853 karácsonyán ajándékozta jegyesének Ferenc Józsefnek. 1916-ban, a császár halála után a kép Mária Valéria főhercegnő tulajdonába került és 150 évig a Habsburg-család birtokában volt.

Carl Theodor von Piloty és Franz Adam: Erzsébet lóháton a possenhofeni kastély előtt (1853), olaj, vászon.128 x 108 cm. A Dorotheum jóvoltából.

A fiatal bajor hercegnő a festményen mindössze 15 éves, és szülei nyári rezidenciája, a Possenhofen-kastély előtt ül lóháton. A 19. században egyáltalán nem volt megszokott, hogy egy hajadon lányt lóháton ábrázoljanak. Mai szemmel ugyan semmi extravagáns nincs a képen, akkoriban viszont ez olyan volt, mintha Sissit fiatal amazonként ábrázolták volna. Az ötlet állítólag Sissi a fejéből pattant ki, aki a festmény megszületése előtt pár hónappal kezdett el lovagolni. Trénerei szerint született tehetség volt és 30 éves korára Európa egyik legjobb lovasának tartották.

Érdeklik a műtárgyak, antikvár könyvek és a műkereskedelem világa? Nézze meg aukciós naptárunkat!

Forrás:
Sensational painting: Portrait of a young Elizabeth, future Empress of Austria for sale at Dorotheum on 27 April 2017
Félmilliárdot adtak Sissi eljegyzési ajándékáért

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük