Aktuál, Aukció, Műtárgypiac
Hozzászólok

Erős aukciós anyagokkal zárjuk a februárt

Február utolsó hete bővelkedik az aukciós eseményekben. A gyűjtők többek között festményekre, grafikákra, műtárgyakra, bútorokra, szőnyegekre, plakátokra, könyvekre és papírrégiségekre is licitálhatnak. A járványhelyzet miatt az aukciók többségén online, telefonon és vételi megbízással érvényesíthetik licitjüket.

Február 22-én tartja 28. Plakátaukcióját a Budapest Poster Gallery. A 198 tételt felvonultató aukción olyan ismert grafikusok plakátjai kerülnek kalapács alá, mint Deák György, Zala Tibor, Sándor Margit, Benkő Sándor, Darvas Árpád és Várkonyi Zoltán. Az aukciót az Axioart Live szolgáltatásának köszönhetően akár otthonában is nyomon követheti.


Grafikus: Zala Tibor Év: 1964 Méret: cca. 84 x 55 cm

Február 23-án zárul a Boda Galéria 7. online árverése, ahol festményekre, grafikákra és műtárgyakra licitálhatnak az érdeklődők. Az aukció legdrágább tétele, Bruck Lajos Udvarház című alkotása 460 ezer forintos kezdőárat kapott.

Kedd este 19 órakór zárul az AXIOART 32. Plakátaukciója, ahol 132 izgalmas és egyedi alkotás között válogathatnak a gyűjtők. A magyar filmplakátok közül érdemes kiemelni az Egészséges erotika plakátját. A szocializmus nevetséges anomáliájának paródiája Tímár Péter, a Csinibaba rendezőjének filmje. A ládaüzemben dolgozó nők hol összeszögelik, hol szétszedik az eladhatatlan faládákat.

Szintén Merczel Péter tervezte A legényanya plakátját is. A Garas Dezső által rendezett film egy Isten háta mögötti kis faluban, Rátóton zajlik. Rendkívüli esemény történik a faluban: Rozi, nemrég született kisfiának a Józsi nevet adta, szakítva azzal a szokással, hogy a faluban minden férfit – a tanácselnök után – Bélának hívnak. Józsi felnő, akár a többi gyerek, de mindig kilóg a sorból. 

A Nagyházi Galéria és Aukciósház 2021. február 23. és 25. között tartja 264. aukcióját. A három napos eseményen a Saphier-gyűjteményben szereplő festményekre és műtárgyakra licitálhatnak.

A festményanyag sokszínű kínálatában olyan nevek szerepelnek, mint Vörs Géza, Fenyő György, Grósz Mária, Gyenes Gitta, Zemplényi Magda és Schönberger Armand. A tételek közül érdemes egy pillantást vetni Járitz Józsa Szőke és vörös akt című alkotására és Péter Mária Mosakodók című festményére.

Február 24-én zárul a Selection online aukciója, ahol festmények, grafikák, bútorok és szőnyegek kerülnek kalapács alá. Az anyagból érdemes kiemelni Schéner Mihály Olasz táj pineákkal című festményét és Kádár Béla Anya gyermekével című grafikáját, előbbi 550 ezer utóbbi 450 ezer forintos indulóárat kapott.

Február 26-án zárul a Ráday Antikvárium és Galéria 13. árverése. Az aukció kiemelt tétele a “Közhasznu esmeretek tára. A’ Conversations-Lexicon szerént Magyarországra alkalmaztatva.” I-XII. kötete. Az első modern értelemben vett magyar lexikon, amelyet német minta alapján, de a magyar közönség számára jelentősen átdolgozva adott ki Wigand. Szerkesztője Döbrentei Gábor volt, aki neves alkotógárdát gyűjtött maga köré. A szerzők között megtalálható Kis János, Mednyánszky Alajos, gróf Teleki József és báró Wesselényi Miklós is.

Vasárnapig adhatják le licitjüket az Antikvárium.hu 12. Dedikált könyvek és kéziratok online árverésén. A 223 tétel között megtalálható számos irodalomtörténeti kuriózum, bibliofil kiadvány, filmkönyv és kordokumentum, seregnyi első kiadású irodalmi alkotás illetve könyvgyűjtők számára értékes kötetek. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük