Aktuál, Aukció
Hozzászólok

Fedezze fel az aukció kínálta ritkaságokat!

Az Antikvárium.hu immár 12. alkalommal jelentkezik a rendkívül színvonalas dedikált vagy autográf bejegyzéssel ellátott könyveket kínáló aukciójával! A 223 tétel között megtalálható számos irodalomtörténeti kuriózum, bibliofil kiadvány, filmkönyv és kordokumentum, seregnyi első kiadású irodalmi alkotás illetve könyvgyűjtők számára értékes kötetek. Az aukció február 18-án indul és 10 napon keresztül várja a lelkes érdeklődőket!

A kuriózumok sorát gazdagítja Radnóti Miklós: Pogány köszöntő című aláírt és számozott könyve. A korai alkotásokat tartalmazó, kis példányszámban megjelent bibliofil kiadás a szerző első önálló verseskötete, melyben az aláírása mellett az illusztrátor, Túri-Tauber Vilmos kézjegye is megtalálható.

Gárdonyi Géza: A kékszemü Dávidkáné című kisregénye az Egri csillagok „melléktermékeként” született. A török időkben játszódó történet első kiadását a szerző Werner Adolf Vilmos ciszterci szerzetes, irodalomtörténész számára dedikálta, akivel Gárdonyi egri tartózkodása alatt rendszeresen találkozott, és aki egyike volt azoknak, akik utoljára beszélhettek a nagyszerű íróval.

Mikszáth Kálmán: Különös házasság I-II. című történeti regényének megjelenése is különös volt, mind a fogadtatását, mind a témaválasztását tekintve, ahol egy személyes konfliktusból bontakozik ki egy jóval nagyobb lélegzetvételű történeti korkép. A szerző negyvenéves jubileumára közrebocsátott, Gottermayer Nándor könyvészetében készült, gyűjtői állapotban megőrzött regény most a szerző aláírásával kerül az online piactérre.

A több kötetes művek közül mindenképp ki kell emelni a „81 kötet a Jókai Mór összes művei sorozatból” című nem teljes sorozatot, melyet a szerző aláírása tesz még vonzóbbá; Krúdy Gyula munkái I-X. című regénysorozatát, melyet a szerző aláírásával látott el, illetve az Uj idők lexikona 12-4. című sorozata, mely Lyka Károly és Herczeg Ferenc aláírásával kerül az aukciós kínálatba.

Az aukciós tárlat számos irodalomtörténeti, bibliofil kincset kínál a gyűjtők számára, mint például Johann Wolfgang Goethe: A napló című díszkötéses, védődobozos kötetét, melynek 9. számozott példányát Babits Mihály fordító és Prihoda János illusztrátor aláírása tesz nagyon izgalmassá.

Ebbe a kategóriába tartozik Kosztolányi Dezső: A szegény kisgyermek panaszai című kötete is, melyet Kárpáti Aurélnak és feleségének dedikált, rendhagyó módon nem zöld, hanem kék tintával! A kötet népszerűségét emeli, hogy ez az első kiadvány, mely a Tevan Adolf békéscsabai könyvnyomdájában jelent meg az Amatőr Tevan sorozataként. Az eredetileg 32 darabból álló ciklust Kosztolányi 57 versre duzzasztott.

Csinszka, azaz Boncza Berta verseit tartalmazó első, számozott kiadás, a szerző jól olvasható aláírását is tartalmazza. Ady Endre kedvese a XX. század eleji múzsatípus jellegzetes alakja intellektusával is meghódította a magyar irodalom szereplőit. Ösztönös, érzelemben és hasonlatokban gazdag lírája üde, egyedi színfoltja a magyar költészetnek.

Gross Arnold festőművész részletgazdag rézkarcainak kötetbe gyűjtött albuma aláírva és kézzel számozva kerül az online aukciós térbe.

A híres emberek könyvtárából mindenképp meg kell említeni Márai Sándor: Sirály című izgalomban, titokzatosságban bővelkedő lélektani regényét, melynek első kiadását Bókay János író, műfordító számára dedikálta.

Németh László: Kisebbségben című tanulmánykötetét Arany emlékévében írta. Az aukció kínálatában egy olyan kuriózum szerepel, melyet a szerző Áprily Lajos költőtársának dedikált.

Gróf Széchenyi Zsigmond számtalan vadásztörténet írója. A Két kecske című kötetének első kiadását kortársának és barátjának, Kittenberger Kálmán Afrika-kutató, vadász és író számára dedikálta.

Trócsányi Zoltán: Magyar régiségek és furcsaságok 2. kötetében a nyelvész és kultúrtörténész író dedikációja Magyary-Kossa Gyula orvosdoktor számára készült.

Az első kiadású kötetek sorában található a költő, Illyés Gyula prózai alkotása is. A Nyugat költőnemzedékének egyik legismertebb tagja szoros barátságban állt több híres irodalmi szereplővel is, így Török Sophieval, akinek az Oroszország című kötetének első kiadását „őszinte szeretettel” ajánlja.

Az állattörténetek és vadászkalandok gyönyörűen fogalmazó írója, Fekete István, sokszor az állatok szemszögéből üzen az embereknek, hogy mennyire fontos a közösségek összetartozása, a parasztság szerepe a magyar társadalomban. Az Emberek között című regényében egy szajkó szemén keresztül ismerhetjük meg egy család történéseit, melynek első kiadását a szerző dedikációjával veheti kézbe a szerencsés licitáló.

A Nobel-díjas írónk, Kertész Imre: Sorstalanság című példánya hosszú ideig az asztalfiókban hevert, miután megjelenését a kiadó – a politikai helyzet miatt – visszautasította. Az 1975-ös első kiadását a szerző aláírása teszi még értékesebbé. A regényből Koltai Lajos készített filmet, mely Filmkönyvének többszörösen dedikált példánya is felbukkan az aukció palettáján.

A XX. század meghatározó magyar költője, Pilinszky János a Nyugat irodalmi folyóirat negyedik, az Újhold köré csoportosult írónemzedékének tagja. Az aukció magas színvonalú választékában a Harmadnapon című kötetével tűnik fel, melynek első kiadását személyes hangvételű dedikációja emel piedesztálra.

Nagy László életének utolsó éveiben írta egyetlen oratóriumát, az Ég és föld című verseskötetét, melynek címlapján Kondor Béla rézkarcával találkozhatunk. A szerző jelen bibliofil, első kiadását dedikációjával hitelesített.

A klasszikus irodalom kedvelői a piactérbe kerülő regények közül számtalan aláírt vagy dedikált szépirodalmi mű között válogathatnak.

Az Amerikai Magyar Szépmíves Czéh kiadásában, Floridában jelent meg Wass Albert: A láthatatlan lobogó című verseit tartalmazó kötete. A megkímélt állapotban előkerült gyűjtői példányt a szerző aláírásával illetett.

Puskin: Költemények és verses munkák című kötetében Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni könyvnapi dedikációja olvasható. A mű Puskin születésének 150. évfordulója alkalmából készült emlékkiadás.

Ráth-Végh István műveiben az irodalom- és művelődéstörténeti furcsaságokra, különlegességekre hívja fel a figyelmet. A Magyar kuriózumok című könyvében is rendkívül szellemesen fogalmazva mutatja be a múlt század történelmi abszurdjait, kultúrtörténeti képtelenségeit.

Örkény István egyik legismertebb műve a Tóték, mely eredetileg filmforgatókönyvnek készült „Pókék, majd Csend legyen!” címmel. Drámai átiratát mindig nagy sikerrel játszották a színházak, melynek fordításai meghozták a szerző számára a világsikert is. A könyv első kiadását Örkény István dedikációja tesz megismételhetetlenné.

A politikai érzületű kiadványok sorában megtalálható Komócsin Zoltán: Nemzeti érdekek, internacionalista célok című munkájának első kiadását a kommunista politikus, országgyűlési képviselő aláírásával illette.

A fordulat éve című kötet a Magyar Kommunista Párt működéséről és eredményéről számol be. Első kiadását a szerző, politikai közszereplő, Rákosi Mátyás dedikációja olvasható.

Számos érdekesség is színesíti az aukció kínálatát, például a Feyenoord Sportclub zászlója, melyet több nemzetközi labdarúgó illetett aláírásával, mint Babos Gábor és Kiprich József hetvenszeres válogatott magyar labdarúgó, csatár, valamint japán, holland, szerb, tunéziai, dán, portugál illetve ghánai és elefántcsontparti futballista.

Vagy pedig Papp László, Puskás Ferenc, Hidegkuti Nándor, Székely Éva, Marosvölgyi György által aláírt Bajnokokról bajnokok című sportösszefoglaló első kiadása.

Farkas Bertalan minden idők leghíresebb és egyetlen magyar asztronautája. A Magyar űrhajós a világűrben című folyóirat rendkívüli száma megannyi fényképet közöl erről az időszakról, a felkészülésről, illetve az 1980. május 26-ai felszállásról. Külön képeslapmellékleten Farkas Berci – kinek nevét egy kisbolygó is őrzi – aláírása szerepel.

Latabár Kálmán a 20. század egyik legnépszerűbb magyar komikusa. Egyéni humora, féktelen komédiázó kedve mindenki arcára mosolyt csalt. Gál Róbert szerkesztésében megjelent Latyi című életrajzi kötet mellékletként őriz egy képeslapot, melyen a színművész kézzel írt sorai találhatók.

A felhőállatok című regény jelen kiadását nem csak a szerző, Déry Tibor, hanem az általa írt Szerelem c. filmdrámában Luca alakját életre keltő Törőcsik Mari színművésznő is aláírta. Déry Tibor regényeit az intellektuális feszültség, a finom lélekábrázolás, a letisztult irodalmi stílus jellemzi.

Darvas Iván életéről a Lábjegyzetek című memoárban számol be. A jó néhány díjjal kitűntetett színművész sorsa rengeteg izgalmat és fordulatot tartalmaz. A könyvhöz tartozik egy meghívó a színész előadóestjére, melyen dedikációja olvasható.

Karády Katalin színésznő regénybe illő életéről, Kelecsényi László írt összefoglaló művet. Az egykor ünnepelt gyönyörű díva eleganciájával, titokzatosságával magánéletében is nagy hatást gyakorolt az őt körülvevő közönségre. A könyvhöz tartozó fekete-fehér portréját aláírásával hitelesített.

Zsigmond Vilmos szegedi születésű amerikai Oscar-díjas operatőr. Fényképezte Zsigmond Vilmos című albumában fekete-fehér és színes fotográfiái egyedi látásmódjáról tesznek tanúbizonyságot. A fények és árnyékok szerelmese kötetét dedikációjával teszi maradandóvá.

Itt az alkalom, hogy az árverésen licitálók ritkaságokkal bővítsék gyűjteményüket, melyet az érdeklődők megtekinthetnek és személyesen kézbe vehetnek a webáruház IX. kerületi, budapesti átadópontján február 18-tól 26-ig.

A már jól ismert módon minden egyes kötetről az átlagos katalógusinformációnál sokkal gazdagabb fotóanyag és írásos háttérinformáció (a leiratokon túl előszó, tartalomjegyzék és fülszöveg van minden olyan könyvnél, ahol ezek rendelkezésre állnak) található a webáruház aukciós felületén, hathatósan segítve ezzel a licitálás előtti tájékozódást új és visszatérő ügyfelei számára egyaránt.

AzAntikvarium.hu „12. Dedikált könyvek és kéziratok online árverése” ITT érhető el »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük