Aktuál, Az AXIOART, Design, Kiállítás, Kortárs

Axioart Programajánló: 2023 Július

Nyári programajánlónkat kiemelt júliusi programokkal folytatjuk.

Zsolnay Fény Fesztivál

2023-ban július 6. és 9. között ismét fénybe borul Pécs mediterrán belvárosa: jön a Zsolnay Fényfesztivál nemzetközi fényfestőversennyel, a Fény Útja több mint 20 látványosságával, különleges utcaművészeti és zenei programokkal!

További információk: https://www.zsolnayfenyfesztival.hu

Idén egy olyan invenciózus kísérleti programot is útjára indít a fesztivál, ami a fiatal generációt, a felsőoktatásban jelenleg résztvevő, fényművészettel aktívan foglalkozó fiatalokat állítja fókuszba és az ő alkotói folyamataikat támogatja.

Gyertyaúsztatás 2023 Szentendre

2023. július 15-én ismét megrendezésre kerül Szentendre egyik leglátványosabb programja, a gyertyaúsztatás.

A Duna ilyenkor romantikus fényekben pompázik, a folyón úszó gyertyák mintha előttünk táncoló szentjánosbogarak volnának.

Program:
20:00 Szalonna és bandája koncert a Dunaparti Művelődési Ház udvarán
21:30 Gyertyaúsztatás a Dunán
22:00 Táncház a Dunakorzón, közreműködik: Szalonna és bandája

Kortárs Magyar Üvegművészeti Utazókiállítás A Zene Házában

 A kiállítás 2023. július 10-ig látogatható a Zene Háza Előcsarnokában.

Megnyitó:  2023. június 28-án szerdán, 17 órakor.

Közel két évtized telt el azóta, hogy a kortárs magyar üvegművészet eredményeit egy utazó kiállítás formájában megismerhette Európa. Azóta csoportos kiállítás formájában nem volt körúton a magyar üveg, holott bővelkedik a nemzetközileg is párbeszédképes eredményekben, nagy presztízsű díjakban és számos állami vagy privát múzeum, valamint gyűjtemény emelte be magyar üvegművészek munkáit az állandó kollekciójába.

kortárs magyar üveg, bár néhány tucat aktív alkotóról beszélünk, jelenleg is a világ élvonalában van. Magyarország mindezidáig mégsem tette kulturális identitásának részévé az üvegművészetében rejlő lehetőségeket. Ezt a hiányt pótolja elsőként a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium kezdeményezése, a két évre tervezett, egyedülálló utazókiállítása, amely 2023-2025 között közel tizenöt rangos helyszínre jut majd el. A magyar bemutatót két európai fesztiválon való exkluzív részvétel követi. 

Kiállítók: Gaál Endre, Lukácsi László, Edőcs Márta, Darabos Anita, Borkovics Péter, László Kyra, Bihari Kristóf, Sipos Balázs , Bősze Eszter, Varga Gyöngyvér Amala

Szervező: Külgazdasági és Külügyminisztérium / Pallos Kinga

Kurátor:Halasi Rita Mária

Szakmai együttműködő partner: Magyar Üvegművészek Társasága

Helyszín: Magyar Zene Háza (Budapest, Olof Palme stny. 3, 1146)

Magyar Expo Sikerek kiállítás

A Magyar Nemzeti Múzeum legújabb időszaki kiállítása, a Magyar EXPO sikerek (1851-2021) 170 év 32 világkiállítását, illetve az azokon megjelent magyarok sikereit kívánja bemutatni. Az eltelt 170 esztendőben minden változott: trendek futottak ki, és tértek vissza kissé megstuccolva, átfazonírozva, legyen az betűtípus, viselet, telefon, gőzmozdony, vagy áramvonalas mágnesvasút.

A kiállítás a szinte lehetetlenre vállalkozott: a magyar közgyűjteményekben fellelhető, világkiállításokhoz kapcsolódó műtárgy legtöbbjét felkutatta, és a lehető legnagyobb számban be is mutatja.

Még soha nem volt a magyar múzeumtörténetben ilyen összművészeti, a magyar kultúrtörténet legfontosabb szegmenseit felvonultató időszaki kiállítás, amely mintegy 50 magyar közgyűjtemény és magánszemély világkiállításokhoz kapcsolódó műtárgyait gyűjti össze és mutatja be egy helyen.

A tárlatban olyan festők művei szerepelnek, mint Markó, Than, Lotz, Madarász, Székely, Munkácsy, Paál, Szinyei Merse, Csók, Csontváry Kosztka, Bernáth, Jovián, stb. illetve a szobrászatot Kisfaludi Strobl, Zala, Ligeti, Medgyessy, Telcs, Pásztor, Kő, Gáll, Samu, stb. képviselik.

A kiállítás 2023. augusztus 20-ig megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeumban.

végül pedig

NAGY BUDAPESTI KULTÚRZSIBI 2023. GOZSDU WEEKEND MARKET

Nagy Budapesti Kulturzsibi Gozsdu Weekend Market 2023

A Gozsdu Weekend Market egy streetmarket (utcai vásár) az év minden hétvégéjén a belvárosi „bulinegyed” egyik legnépszerűbb és legkülönlegesebb helyszínén, a Gozsdu Udvarban. Szombaton Gozsdu Antik Vintage Market, vasárnap GoArt! Gozsdu Art Market (kézműves, design, art, vintage), plusz tavasztól őszig Ék ékszer- és dísztárgyvásár, mindhárom nap 10-től 17 óráig.

Cím: Gozsdu Udvar, Budapest, VII. kerület, Király utca 13. – Dob utca 16.

A Gozsdu Weekend Marketet működtető Nagy Budapesti Kultúrzsibi 2012-ben jött létre a Budapest közepén található Erzsébet téren, az akkoriban indult Akvárium klub égisze alatt. Ez az antik, retró és kortárs bolhapiac az ott eltöltött bő egy év alatt jelentős népszerűségre tett szert, megalapozva ezzel a jövőjét is.

Az Erzsébet tér felújítása és átalakítása után több alkalmi helyszínen és rendezvényen működött a Kultúrzsibi, többek között a Múzeumkertben, a Central Passage-ban, illetve a WAMP-on, vagy az Oktoberfesten. E vándorló egy év után, 2014 nyarán aztán ismét állandó helyre talált a produkció, mégpedig a Deák- és az Erzsébet tér közelében található Gozsdu Udvarban, ahol 2014. augusztus 9-én indult útjára a mindmáig létező Gozsdu Antik Vintage Market, mint szombati hetivásár, decemberenként karácsonyi vásárrá bővülve a Gozsdu Ünnepi Élményudvarban. Emellett 2016 augusztusában jött létre a szintén hetente, de péntekenként jelentkező ékszer- és dísztárgyvásár, az Ék (Ékszerdesignland), amely tavasztól őszig működik. 2017 januárja ismét bővülést hozott, ekkor kezdődött el a vasárnapi GoArt! Gozsdu Art Market, a kézműves, design, art és vintage portékák vására.

A Gozsdu Weekend Market elnevezés magában foglalja tehát a szombati Antik Vintage Market és a vasárnapi GoArt! Art Market rendezvényeket, tavasztól őszig kiegészülve a pénteki ékszervásárral, decemberben pedig karácsonyi és újévi vásárrá duzzadva.

Sok jó élményt kíván júliusra is az Axioart csapata!