Aukció, Műtárgypiac
Hozzászólok

Világsztárok és filmklasszikusok az AXIOART 7. Plakátaukcióján.

Charles Chaplin, Patrick Swayze, Géreard Depardieu, Kim Basinger, Mick Jagger, Robert Redford, Barbra Streisand, Federico Fellini, Goldie Hawn, Sylvester Stallone, Sophie Marceau, Richard Gere és Kim Basinger, hogy csak a legnagyobb neveket említsük az árverésen szereplő poszterekről. 

Ha Öné lehet az eredeti, miért érné be kevesebbel? Dekorálja otthonát kultfilmek posztereivel!
Célunk, hogy a gyűjtők mellett a lakásukat dekorálni vágyók is érdekes poszterekre licitálhassanak az árverésen, ezért a 7. Plakátaukción újabb 80 izgalmas és egyedi alkotást válogattunk össze Önöknek. A plakátok alternatívát kínálnak a jó befektetést és megfizethető egyediséget keresőknek. Folytatva a “hagyományt” a mostani árverésen a legtöbb plakátot 5000 Ft-os kikiáltási árról indítjuk.

A 80-as évek sikerfilmjéhez, a zene– és táncőrületet elindító Dirty Dancinghez (78. tétel) Miklós Károly készítette a grafikát. Az első filmes Emile Arnoldino talán maga is csodálkozott az elemi erejű lelkesedésen, hiszen a filmjében levő szükséges pluszt, ellenállhatatlan vonzerőt és a tömeghisztériát nem magyarázza sem a forgatókönyv, sem a rendezés. A magyarázatot talán a filmben látható fantasztikus táncjelenetek és a kitűnő zene adja, amit Oscar-díjjal jutalmaztak. A virtuóz tánctudású színész, Patrick Swayze számára ez a film jelentette a nemzetközi áttörést. (Forrás: Wikipédia)

King Kong 1933-as megjelenésével a moziszörnyek ikonjává vált, az aukción most a Magyarországon 1984-ben bemutatott feldolgozás plakátjára (64. tétel) licitálhatnak az érdeklődők.

Az Egy kicsit én… egy kicsit te posztere (40. tétel) bravúrosan megragadja a film hangulatát. Három generáció él egy lakásban: nagyszülők, anyuka, apuka és a tizenéves lány, Juli. Amúgy sem könnyű az együttélés, de itt aztán mindenki tesz is azért, hogy megnehezítse a többiek mindennapjait. Éva, az anya egy nagy szállodát vezet, mindig csinos, reprezentatív és rendíthetetlen. Az apa szabad szellem, magányos tanárember. Juli, a lányuk igazi kamasz, akiről meghökkentő dolgok derülnek ki. (Forrás: 24.hu)

Frederico Fellini első színes, egész estés filmjéhez Ernyei Sándor készített posztert (56. tétel). A Júlia és a szellemeket sokan afféle „női Nyolc és fél”-nek tartják: míg az 1963-as alkotás egy filmrendező férfi alkotói-magánemberi válságáról szólt, addig a Júlia és a szellemek egy nő válságát ábrázolja egy banális szituációból kiindulva.

A sci-fi műfaj és az akciófilmek gyöngyszemei is kalapács alá kerülnek az online aukción. A Rácmolnár Sándor által tervezett Kék villám (69. tétel) plakátján érdemes egy pillantást vetni az érzékeny, festményszerű kompozícióra. 

Az Androidok lázadása című film (67. tétel) történetének kiindulópontja, hogy a világvégi űrállomásra szökött fegyenccsoport érkezik. Az állomást mindössze ketten lakják: egy őrült tudós és teremtménye, az android asszisztens. A kamaszlelkű robot fiú beleszeret a női szökevénybe, a professzor pedig ördögi ravaszsággal saját céljaira használja fel amúgy is reménytelen vonzalmukat. (Forrás: kritikustomeg.org)

Sötét Torino című filmben a Bud Spencer által alakított Rosario Raót gyilkosság vádjával letartóztatják. Rao 14 éves fia, Mino látja, amint az apját elviszik a rendőrök, és megesküszik, hogy bebizonyítja apja ártatlanságát. A fiúnak nincs könnyű dolga, szemtanúk egész sora szenved “véletlen” balesetet, ő azonban fültanúja lesz egy kulcsfontosságú beszélgetésnek… (Forrás: Wikipédia)

Az élőszereplős mozifilmek mellett az aukción elsőrangú animációs filmplakátok és cirkuszi plakátok is helyet kaptak. Kalapács alá kerül A király és a madár (36. tétel), Donald kacsa (47. és 65. tétel) és a Moszkvai cirkusz revü (22. tétel) plakátja.

A plakátok legendás tervezőiről se feledkezzünk meg: Szykszian Wanda két bravúros posztere is szerepel az aukción. A Fogjuk meg és vigyétek (60. tétel) és a Családi összesküvés (75. tétel) poszterén Szykszian a  fotografikus hűséget és tónusos festésmódot vegyítette sajátos, igen látványos egyéni stílussal.

Kalapács alá kerül Révész Antal fametszetek stílusát idéző posztere (25. tétel) is.

Az aukció teljes katalógusa érhető el itt.

Online licitjüket 2018. 10. 31. szerda 14:00 – 2018. 11. 12. hétfő 20:00 között adhatják le a www.axioart.com weboldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük