Műtárgypiac, Vélemény
Hozzászólok

Viennacontemporary 2019 – Új igazgató, élénkebb hangulat

A viennacontemporary idén szellősebb elrendezésű, kereskedelmi tekintetben pedig valamivel mozgalmasabb volt, mint tavaly. A korábbi évekhez hasonlóan ez alkalommal is bő száz galéria vett részt, közel 30 országból. Ám a helyenként megújult, tágasabb hatást keltő tér mellett az is feltűnhetett a látogatóknak, hogy kevésbé volt magas a résztvevők száma. A Viennafair utódaként ötödik alkalommal megrendezett bécsi vásár Johanna Chromik személyében idén új művészeti igazgatót kapott. A lengyel származású, Németországban felnőtt Chromik karrierjét a jó nevű, berlini és lipcsei székhelyű Eigen+Art galériában kezdte. Ezt követően olyan, a nemzetközi színtéren is befolyásos berlini galériák szakmai vezetésével foglalkozott, mint a kreuzbergi brutalista templom betoncsarnokaiban működő König Galerie, és a valamivel fiatalabb KOW.

A vásár struktúrája a korábbiakhoz hasonlóan jól tükrözte az osztrák piacot, és a jelenleg abban rejlő nemzetközi lehetőségeket: a nemzetközi kiállítók jellemzően a fő szekcióban központi helyet kapott lokális „mamutstandok” körül vagy a különböző kúrált szekciókban kaptak helyet. A megszokott elrendezés ellenére azonban a tavalyi, kereskedelmi tekintetben kifulladtnak tűnő vásárhoz képest 2019-ben élénkebb volt a hangulat. Elképzelhető, hogy az új művészeti igazgató berlini piaci szcénába való beágyazottsága a szerencsésebb időzítéshez, illetve a megélénkült nemzetközi gyűjtői jelenléthez is hozzájárult. Míg 2018-ban a bécsi vásár az Art Berlinnel egy időben zajlott, idén a viennacontemporary a progresszív német galériás szcéna szinte egészét megmozgató berlini vásár utáni időszakra esett. Míg néhány, korábban rendszeresen részt vevő berlini galerista – így a Gregor Podnar Gallery – ebben az évben csak látogatóként fordult meg a vásáron, addig visszatértek olyan régebbi berlini kereskedők is, mint a Galeria Plan B. A bécsi rendezvény vezetését megelőzően az új igazgató számára is fontos szakmai állomást jelentő, viszonylag fiatal, élvonalbeli KOW galéria Berlinből azonban a viennacontemporary fél évtizedes múltja során szinte állandó vendégnek tekinthető. A KOW standjai az elmúlt években jellemzően progresszívnek hatottak az osztrák galériás seregszemlén. Az idén talán kevésbé látványosra sikerült csoportos prezentációban többek között Henrike Naumann is szerepelt egy emblematikus bútorinstallációval. A választás természetesen nem véletlen, a német történelem elmúlt évtizedeit tematizáló középgenerációs művésznek a viennacontemporaryval egy időben nyílt egyéni kiállítása az osztrák főváros talán legrangosabb kortárs kiállítóterében, a Belvedere 21-ben. Naumann lakásbelsőt idéző részletgazdag environmentjeiben a fal leomlása után újraegyesített Németországban kibontakozó fogyasztói és digitális kultúra vizuális esztétikája révén jár körül aktuális társadalmi kérdéseket. 

A SODA Gallery standja
© viennacontemporary, fotó: kunst-dokumentation.com

A bécsi vásár közép- és kelet-európai régiós fókuszával kíván kitűnni a hasonló nyugat-európai rendezvények közül, ennek megfelelően az idei kúrált kiállítás a nyolcvanas években kibontakozó szlovén művészeti a mozgalom, a Neue Slowenische Kunst (NSK) törekvéseire reflektált. A posztszocialista országokat kiállítássorozat formájában középpontba állító program jól tükrözi a rendezvény profilját, amelyet a feltörekvő országok művészetének beemelésével igyekszik nemzetközi szinten egyedivé tenni. A tavalyi vendég Örményország volt, előtte pedig a magyar neoavantgárd aratott itt nagy sikert. A kiállítássorozat nyitányaként az exjugoszláv államok ernyője alatt mutatkozott be a kortárs horvát, szerb és szlovén szcéna. Idén az NSK-Neue Slowenische Kunst összművészeti, műfaji és nemzeti határokat átívelő koncepciója köré szervezett nemzetközi tárlat kiállítóinak többsége szintén szlovén származású volt.

A tavalyi évhez képest jelentősen kevesebb magyar galéria állított ki. Az acb, a Kisterem és a Vintage visszajáró hármasa mellett a Deák Erika, valamint a Viltin képviselte a magyar színteret. A Kisterem és a Vintage megszokott, előnyös elhelyezésű standjai mellett az igazi meglepetést az acb tekintélyes, a vezető bécsi galériák tőszomszédságában lévő központi elhelyezése jelentette.

Szerző: M. F.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük