Aukció

Rekord áron keltek el magyar festők művei

December 10-én, a több mint 220 tételt felvonultató aukción kiemelkedő áron kelt el két magyar festmény a Bodó Galériában. Fenyő György: Világoskék ház szürkületben című alkotásáért 14 millió forintot, Csernus Tibor: Akt című festményéért 8 millió forintot fizettek. 

A Bodó Galéria és Aukciósház második téli aukcióján igazi különlegességek is felbukkantak a repertoárban, melyek közül Fenyő György Világoskék ház szürkületben nemzetközi sikereket is elért alkotása a 3,4 milliós kikiáltási árat, de még az 5-7 millió forintos becsértéket is messze felülmúló,14 milliós leütési áron kelt el. 

A titokzatos magyar festőművész, Fenyő György életműve a közelmúltig szinte ismeretlen volt a magyar közönség számára, majd 2016-ban már szenzációként mutatták be néhány művét a Kieselbach Galéria árverésén. A Nyugat neves szerkesztőjének fia Münchenben, Drezdában és Párizsban tanult. Londonban önálló kiállítása volt, amit egy budapesti követett az Ernst Múzeumban, amelyen szerepelt a most kalapács alá került festmény is. A Világoskék ház szürkületben 1929-ben készült. A különleges oldal- és felülnézeti látószög, a „felszabdalt” tájrészletek kontrasztja egyedi látványvilágot hoz létre a központba helyezett kék ház körül. 

A mostani árverésen több mint 40 kortárs műalkotás, 19 – 20. századi európai festmények, Zsolnay kerámiák kerültek kalapácsa alá. Olyan különlegességekre lehetett licitálni, mint Zsakó István Napemberke című szobra 1986-ból, vagy feLugossy László Édenkert című alkotása. A 20. század második felének egyik legfontosabb magyar festője, Csernus Tibor 1988-as női aktja a 3,8 milliós kikiáltási ár helyett végül 8 millió forintért cserélt gazdát. A több mint négy évtizeden át Párizsban élő és dolgozó festő életműve mind a francia, mind a magyar festészet történetének része. 

Az árverés katalógusa itt elérhető el.

Bodó Galéria és Aukciósház: A galéria teljes körű megújuláson ment keresztül, 18 év működés után a Magyar-Francia Galéria kis üzletét bezárva átköltözött a Falk Miksa utca 24-26 szám alatt található tágas, modern üzlethelyiségbe. Bodó Galéria és Aukciósházként nem csak új névvel, hanem új profillal, kibővült gyűjteménnyel és szolgáltatásokkal várja vásárlóit. Az aukciósház már nem csak 19. századi magyar és európai festményeket, bútorokat, műtárgyakat kínál, hanem 20. századi modern magyar és nemzetközi festészetet és kortárs darabokat is, ez által különleges helyet foglal el a piacon