Aktuál, Aukció, Műtárgypiac

Váratlan Licitharc a Városfal Antikvárium Élő Aukcióján

Április 26-án tartotta a Városfal (Opera) Antikvárium – Eiffel Bazár 34. könyvárverését 474 tétellel a katlógusban. Kollégáink a helyszínen közvetítették az aukciót, illetve képviselték a 117 online jelentkező és résztvevő licitjeit. Az aukció kezdetét követően nem sokkal azonban váratlan és egyben izgalmas dolog történt. Helyszíni riport:

A Fővárosi Orfeum 1908. november 25-i műsorfüzetének részlete

Az axioart live, vagyis élő aukció közvetítései lehetőséget adnak arra, hogy élőben licitálhassanak az otthonuk komfortjából akárhol is legyen az, valamint a vendégként belépőknek, hogy valós időben követhessék az aukció eseményeit. A helyszínen kollégáink az aukcióvezetővel teljes szinkronban cselekszenek; rögzítik a teremben adott liciteket ahogy azok elhangzanak és egyben képviselik az online licitálók ajánlatait, így egyszerre figyelik a teremben (vagyis az aukció helyszínén) adott liciteket, az aukciósház telefonos licitjeit, vételi megbízásait, illetve a saját online felületünkön érkező liciteket is.

Gyorsaságukkal biztosítják, hogy időben érjenek el az online licitek az aukcióvezetőhöz, ám a licitálást számos tényező alakíthatja. Ilyen eset például ha a teremben adott licittel azonos értékű licit érkezik. Azt, hogy kié lesz elfogadva nem az axioartos közvetítők, hanem az aukcióvezető dönti el. A teremlicit minden esetben elsőbbséget élvez az online és telefonos licitekkel szemben, így nem ritka, hogy az “off”- és “online” térben licitálók között párharc alakul ki egy-egy tételért. Ez történt tegnap is az unalmasnak semmiképpen sem mondható könyárverésen is.

A titokzatos fotóalbumok egyike

Az Eiffel Bazárban tartott aukción rengeteg licit érkezett a helyszínen, online és telefonon is, de kollégáink is meglepődtek a 114-es tételnél kialakult harcon. A piros bőr- és vászonkötésű albumok első látásra nem tartogattak nagy meglepetéseket a Városfal Antikvárium pontos leírásának köszönhetően:

“Magyarországi (feltehetően Erdély) vadászaton készült fotók két albumba rendezve 1941 szeptemberéből. A fotókon egy pár és kísérete látható odautazás közben, a helyszínen, illetve az elejtett vadakkal. (szarvasok, medvék). A két albumban összesen 165 különböző méretű (60×60 mm.-től 175×125 mm.-ig terjedő) fotó található beragasztva, illetve fotósarkokba helyezve. Egy vászon és egy bőrkötésű fotóalbum.

A tétel 20.000 forintos kikiáltási árról indult, és licitlépcsőnként haladva meg sem állt a kimagasló, 1.180.000 forintos leütési árig. Az online és a teremben licitálók harca volt ez, az aukcióvezetőhöz hasonlóan közvetítőink is csak kapkodták a fejüket (és persze kezeiket) miközben megállás nélkül érkeztek a licitek erre az egyedülálló tételre. Ritkaságnak számít, hogy egy tételre ennyi licit érkezzen, s emiatt hosszú percekig tartson a licitálás. Az újabb licitek többször az utolsó pillanatban, a számolás (először, másodszor, harmadszor majd leütés) alatt érkeztek, így közvetítőink nemegyszer hangosan kiáltották be az újabb online licitet hogy még jóvá legyen hagyva. Ha koppan a kalapács a teremben és az adott tétel le lett ütve, sajnos nem fogadhatunk el újabb ajánlatot akármennyivel magasabb is az.

Bár részletek nem derültek ki a fotókról – tán valaki a nagyszüleire ismert a képeken, vagy múzeumba kerülnek – az biztos, hogy igazi élmény volt ilyen licitharc szem és fültanújának lenni, igazi filmbeillő jelenetet élhettek át a jelenlévők. Közvetítőink beszámolója szerint mind ők, mind az aukcióvezető így érezte magát a leütés pillanatában: