Aukció

Több száz karátnyi csillogás a BÁV-nál

Nagyértékű briliánsgyűrűk és különleges gyöngyök mellett gazdag retrókollekcióval, míves kidolgozású asztali ezüsttárgyakkal és gyűjtők fokozott érdeklődésére számot tartó kerámiákkal várja a BÁV a különlegességek iránt rajongókat és a befektetőket hagyományos karácsonyi aukcióján december 5-6-án a MOM Kulturális Központban.

A december 5-i ékszernap a drágakövek és a gyémántok jegyében telik a BÁV-nál: az árverés szenzációja két rendkívül értékes briliánssal ékesített gyűrű lesz. A magyar piacon igazi ritkaságnak számító, 4 és 4,8 karátos kövekkel díszített szoliter gyűrűkre 4,5 és 6,5 millió forinttól lehet majd licitálni. Az sem fog csalódni, aki az 1-2 karátos gyűrűket választaná, vagy az évek óta töretlenül divatos színes drágakövekkel díszített ékszereket, ezekből szintén széles választék várja az érdeklődőket.

A gyöngyök végig kísérik egy nő életét, bármihez és bármilyen alkalomból viselhetők, így nem csoda, hogy az őszi aukció kedvencei is az újra reneszánszukat élő gyöngyös ékszerek voltak. A karácsonyi anyagban a klasszikustól a modernig, a fehér tengeri változattól az ezüst vagy éppen pávaszínű tahiti gyöngyig lehet válogatni közülük.

Az utóbbi években egyre inkább előtérbe kerülnek a retró vagy retró hatású ékszerek is, amelyekből figyelemreméltó kollekciót állítottak össze a BÁV szakértői. A harmincas-negyvenes évek ékszerei a háborús évek drágakő és ezüsthiánya miatt a sárga-, fehér- és rozéarany párosítással játszottak. A hippikorszakot idéző nagy medálos, virágmotívumos darabok mellett olyan értékes anyagokból, igényes kidolgozással készült alkotásokat is találhatunk, amelyek napjainkban új funkcióval térnek vissza a divatba. A retró luxuskategóriájában egy lenyűgöző nyakékre is licitálhatunk: a nyolcvanas években a Créations Boris Company által készített nyakéken 146 rubint (18,86 karát) és 268 briliánst (10,62) párosítottak arannyal és ónixszal, amely 2,95 millió forintos kikiáltási áron kerül árverésre.

Ugyanebben a kategóriában a letisztult formavilágú és kortalan skandináv dizájn is képviselteti magát a svéd Alton cég fehérarany ékszergarnitúrájával. Az alkotás 900 ezer forintos kikiáltási árról indul, és ahogy a nyolcvanas években, úgy most is modernnek számít.

A férfiakra is gondoltak a karácsonyi kollekció összeállítói: különleges ajándék lehet számukra a Brad Pritt által a Damianinak tervezett gyűrű, vagy a feltűnő ékszereket kedvelőknek szánt nagyméretű, 344 briliánssal díszített fehérarany kereszt. Ugyancsak ide tartoznak a használati és gyűjtői igényeket egyaránt kielégítő mandzsettagombok. A mesteri kidolgozású darabok között egy igazi ritkaság is szerepel: a több mint 100 éves kézelőgombokba speciális technikával térhatású kutyaportrékat festettek.

Az ékszerek mellett változatos és izgalmas asztali ezüstkínálat is várja a licitálókat december 6-án. A mívesen kidolgozott ezüsttálak, kiöntők, szószosedények, evőeszközök, gyertyatartók, gyümölcsöstálak és asztali csengők egytől egyig az ünnepi asztal díszei lehetnek. Mellettük olyan különlegességek is megdobbantják a gyűjtők szívét, mint a finom szépségű art deco kézitükör, az 1900 körül készült ezüst babacsörgő vagy éppen a biedermeier tűtartó. A kollekció legkiemelkedőbb darabjai az 1890-es évekből származó, aprólékosan kidolgozott, nagy méretű Viktoriánus borhűtő, az 1880-as évekből származó bécsi historizáló, illetve az egy évtizeddel későbbre datálható, XVI. Lajos stílusában készült aranyozott ezüst kandeláberpárok, de egy ezüstbordűrrel díszített, fekete fakeretes bécsi biedermeier asztali tükörrel is meglephetjük valamelyik szerettünket a karácsonyfa alatt.

A kerámiaanyagnál a gazdag szecessziós Zsolnay kínálatból biztosan nagy érdeklődésre számíthat egy ritka Boszorkány szobor, amely csak néhány példányban készült a gyár fénykorában. Ugyancsak figyelemreméltó Gorka Géza, Gorka Lívia, Gádor István modern kerámiái mellett Horváth Márton gyönyörű üvegvázája, amelyek mind értékálló ajándékok lehetnek.

Az ékszerértékesítésben piacvezető BÁV az aukciók és saját bolthálózata mellett folyamatosan színesíti üzleti palettáját is. Alkalmazkodva a változó vásárlói igényekhez útjára indítja webshopját, a bavekszer.hu-t. Emellett közreműködik az UNOde50 spanyol designékszermárka első hazai boltnyitásában az Andrássy úton, ahol végre Magyarországon is elérhetővé váltak a spanyol életérzést megtestesítő kiegészítők.

A BÁV Karácsonyi aukciójának kiállítását november 25. és december 3. között ingyenesen tekinthetik meg a BÁV Aukciósházban (1052 Budapest, Bécsi u. 1.). Az ékszerek december 5-én, a műtárgyak december 6-án kerülnek árverésre a MOM Kulturális Központban.

További információ és katalógus: www.bav.hu/aukcio