Kiállítás, Kortárs, Portré

Tematikus kiállítás nyílt a „disznótor” jegyében a Heimann Présházban

A kiállítás a  Heimann Borászat és a Völgyi – Skonda Kortárs Gyűjtemény együttműködése keretében nyílt meg és április 30-ig látható.

„A művészet cégkultúrát teremt”

Heimann Zoltán, Sknonda Mária & Völgyi Miklós

Völgyi Miklós és Skonda Mária – mérnök-közgazdászok – negyven évet töltöttek a vállalati és pénzügyi szektorban különböző felsővezetői pozíciókban. Több mint harminc éve kezdték el képzőművészeti gyűjteményük építését. A kollekciójukat 2009-ben egy nagyszabású kiállítás keretében az Aulich Galériában nyitották meg a nagyközönség felé, melynek elsődleges célja az volt, hogy a jövőben a gyűjtemény ismert és kutatható legyen, az általuk létrehozott műtárgy együttes közkinccsé váljon. 

Skonda Mária a Volksbank Magyarország zrt. elnökhelyetteseként a Volksbank Galéria hálózatában öt év alatt több mint 250 kiállítást rendezett magyar képzőművészek alkotásaiból. Ennek elismeréseként 2009-ben a művészeti menedzser kategóriában elnyerte a Gundel Művészeti Díjat.

A Volksbankban szerzett tapasztalatok alapján kidolgozásra került egy, a művészetnek a vállalati kultúrára kifejtett pozitív hatását bemutató program. Ennek keretében vállalkozásokkal való együttműködések kialakítása van folyamatban, ahová kollekciójuk darabjait is elviszik.

Bereczki Kata képei

Erre példa a Heimann Borászat présházában az elmúlt két évben rendezett négy tematikus kiállítás. Idősebb Heimann Zoltán közgazdász a gazdaság különböző területein működő nagyvállalatoknál töltött be felsővezetői pozíciókat mielőtt feleségével, az ugyancsak közgazdász Ágnessel a családi borászat felvirágoztatásába kezdtek. A borászat vezetésébe az elmúlt években aktívan bekapcsolódott a külföldi tanulmányaiból hazatért ifj. Heimann Zoltán is. Mindhárman nyitottak a kultúra különböző ágai felé és nem csak élvezői, hanem amatőr módon terjesztői is annak. Vezetőként ők is megtapasztalták az üzleti mindennapokba bevitt művészet jótékony hatását mind a dolgozókra, mind pedig a cégek ügyfeleivel folytatott kapcsolataikra egyaránt. Így ebben is egymásra találva a Völgyi- Skonda házaspárral, régi baráti kapcsolatukat kiterjesztették az Art&Business irányába is. 

A két éve kezdődött kiállítássorozat a bor és vendéglátás gasztronómiai élményei mellett már a kortárs képzőművészet alkotásaiba is betekintést nyújt az idelátogatóknak. Az első kiállításon drMáriás képei mutattak görbe tükröt a minket körülvevő társadalomról, majd egy gyönyörű augusztus végi estén „Ki a szabadba” címmel került a falakra egy válogatás a természet által nyújtott megannyi örömről. Ezen az estén egy igazi kultúrmixet élvezhettek a vendégek, mert a képek és az ételek-borok mellé a Sárik Péter Jazz Trió fergeteges koncertje is társult.

A múlt év őszén megrendezett hagyományos birtoktúra résztvevői a hegyen-völgyön való gyaloglás után elfáradva fogyasztották el ebédjüket, majd végigkóstolhatták a pincészet borait, de ez alkalommal az élmény mellé Radák Eszter rendkívül kolorisztikus válogatott művei is társultak, melyek ezúttal a présház falaira kerültek fel.

Jámbor Erzsébet a disznótorok világáról

Már egy éve tervezgettek a disznóvágás – disznótor hagyományait bemutató kortárs alkotásokból egy kiállítást, egybekötve azt egy ideillő vacsora és borválogatás élvezetével. A pandémia ebbe is beleszólt, így ugyan elhúzódva, de február 5-én sikerült megrendezni kilenc művész alkotásaiból a „Disznótor” című tematikus kiállítást és borvacsorát a Heimann présházban. A két Munkácsy díjas mester, Bukta Imre és Galambos Tamás alkotásai mellett Stekly Zsuzsa zománcművész, Bereczki Kata, Király Gábor, Kiss G. Dániel és Tánczos György kortárs művészek vásznai mellett naiv művészek, így Vankóné Dudás Juli és Kun Pál képein jelennek meg a mára már hungarikumnak számító disznóvágás jelenetei.    

A kiállításmegnyitó színvonalát emelte és hangulatát színesebbé tette a Jámbor Erzsébet által válogatott népszokásokat bemutató irodalmi összeállítás felolvasása, mely tartalma összecsengett a képeken ábrázolt jelenetekkel.

A szemek gyönyörködtetése mellett az est kulináris élvezetekkel folytatódott, egy autentikus disznótoros vacsorával, hozzáillő könnyű Heimann Kadarka majd az újragondolt Heimann Kékfrankos kóstolgatásával.

A disznótoros kiállítás képei

A Krúdy elbeszélésbe illő hangulatban a társaság még éjfélig kvaterkázott és egymástól átvéve a szót mesélte a disznóvágásokon megélt személyes élményeit.