Aktuál, Aukció, Műtárgypiac
Hozzászólok

Sztárparádé és kultfilmek az AXIOART 6. online Plakátaukcióján!

Robin Williams, Alain Delon, Bob Dylan, Ringo Starr, Eric Clapton, Ingmar Bergman, Barbara Streisand, Woody Allen, Sean Connery, Elvis Presley, Frank Sinatra, Belmondo, Sting, Sophie Marceau, Louis Amstrong, hogy csak a legnagyobb neveket említsük az árverésen szereplő poszterekről.

Ha Öné lehet az eredeti, miért érné be kevesebbel? Célunk, hogy a gyűjtők mellett a lakásukat dekorálni vágyók is érdekes poszterekre licitálhassanak az árverésen, ezért a 6. Plakátaukción újabb 80 izgalmas és egyedi alkotást válogattunk össze Önöknek. A plakátok alternatívát kínálnak a jó befektetést és megfizethető egyediséget keresőknek. Folytatva a “hagyományt” a mostani árverésen a legtöbb plakátot 5000 Ft-os kikiáltási árról indítjuk.

Elvis Presley, 1982, grafikus: L.S. Részletek itt.

A cápa 2., 1987, grafikus: Miklós Károly, A1-es méret. Részletek itt.

Az áruházakban vagy zsibvásárokon megvásárolható egyforma csilivili poszterek helyett világhírű filmek plakátjaira licitálhatnak az érdeklődők. A punk-rock világ és new wave kultfilmjéhez az Üvegtörőkhöz (11-es tétel) Varga László készítette a grafikát. A történet Nagy Britanniában játszódik az 1980-as években. Kate, (Hazel O’Connor) a szabad-szellemű, ám tehetséges és kreatív énekes, bandájával helyi pubokban lép fel. Kate éppen következő koncertjüket hirdető plakátokat ragaszt, amikor összetalálkozik Dannyvel (Phil Daniels). Danny „slágerlista manipuláló”, munkája abból áll, hogy tömegével vásárolja fel a támogatni kívánt előadók lemezeit, hogy ezzel azok előrébb jussanak a listákon. Danny kétségbeesetten próbál érvényesülni a zeneiparban. (Forrás: Wikipédia)

Üvegtörők, 1981, grafikus: Varga László. Részlelek itt.

A filmtörténet egyik legnépszerűbb musicalének a plakátjára is licitálhatnak az érdeklődők. A Funny girl  (16. tétel) egy fiatal színésznő karrierjének történetét meséli el. Fanny szerepében a pályája elején álló Barbra Streisand gyakorlatilag önmagát alakította: egy elszánt, tehetséges lányt játszott, aki roppant eltökéltségének és varázslatos hangjának köszönhetően hatalmas sikert arat a színpadon. (Forrás: port.hu)

Funny girl, 1969, grafikus: Sándor Margit, Barbra Streisand és Omar Sharif filmje, A1-es méret. Részletek itt.

Az Éretlenek (58. tétel) posztere bravúrosan ragadja meg a film hangulatát. A versailles-i XIV. Lajos Gimnázium minden tanulója megbukott az érettségi vizsgán, ennek ellenére az intézmény igazgatónője nem adja fel. Az új növendékeknek újabbnál újabb módszereket talál ki a tanulás eredményesebbé tételére. Ám minden hiába Párizs leglustább diákjaival szemben. Ráadásul ők is azonnal készek a retorzióra, és a legkorszerűbb technikai eszközök segítségével vágnak vissza. Hogy egy félresikerült diákcsíny következményeként a börtönt elkerüljék, le kell érettségizniük, ami segítség nélkül nem megy. Ezért a legfantasztikusabb trükköket, puskákat eszelik ki Claude Zidi fergeteges vígjátékában. (Forrás: port.hu)

Éretlenek, 1980. Részletek itt.

Tánc, fülbemászó zene, fergeteges koreográfia szavakkal jellemezhetnénk legjobban a Mindhalálig zene (69. tétel) című filmet. Joe Gideon táncos, színész, koreográfus, rendező, a Broadway ünnepelt sztárja. Mindez azon az áron, hogy megállás nélkül dolgozik, és egyik cigarettáról gyújt a másikra. Gideon kétségbeesetten igyekszik örök fiatal maradni, próbálja tartani a lépést a trónkövetelőkkel. Most is két munkán dolgozik, a Broadway-musicalen és a hollywoodi filmjének vágásán. A barátnője, a volt felesége és a lánya próbálja őt visszarántani a szakadék széléről, de már késő, a kimerült szív nem bírja az állandó stresszt.  (Forrás: port.hu)

Mindhalálig zene, 1979, grafikus: Görög Lajos. Részletek itt.

A sci-fi műfaj gyöngyszemei is kalapács alá kerülnek az online aukción. A Herpai Zoltán által tervezett Üzenet az űrből (13. plakát) plakátján érdemes egy pillantást vetni a játékos, színátmenetes tipográfia elemekre.

Üzenet az űrből, 1978, grafikus: Herpai Zoltán. Részletek itt.

A Gyilkos bolygó (27. tétel) című film történetének kiindulópontja, hogy a Jupiter egyik holdján rejtélyes dolgok történnek. A gazdasági tevékenységet folytató űrállomáson emberek tűnnek el nyomtalanul, és az ásványszállítás is akadozik. A földi kormány úgy dönt, bírót küld a holdra William T. O’Neilt (Sean Connery) személyében, hogy tegyen rendet, és derítse ki, miért robbannak fel a szkafanderek. Az űrállomásra érve megdöbbentő felfedezés várja O’Neilt, amikor nyomozni kezd, hogy mivel táplálkoznak a bányászok. (Forrás: port.hu)

Gyilkos bolygó, 1981, Sean Connery filmje. Részletek itt.

Az Utazás a Nap túlsó oldalára (64. tétel) című sci-fiben tudósok egy csoportja új bolygót fedez fel a Nap túlsó oldalán. Az első úrhajós csapat tagjai közé tartozik John Kane és Glenn Ross, akik megkísérlik a landolást az ismeretlen égitesten. Valami azonban nem a tervek szerint alakul, mivel miután Glenn magához tér, tudósok kérdései közepette találja magát, akik várják a választ a történtekre. (Forrás: port.hu)

Utazás a Nap túlsó oldalára, 1970, grafikus: Jákfalvy Tibor. Részletek itt.

Az élőszereplős mozifilmek mellett az aukción elsőrangú animációs filmplakátok is szerepelnek. Kalapács alá kerül a Hamupipőke (34. tétel), az Asterix és Cleopatra (25. tétel), A kis gömböc (35. tétel) és A kismalac meg a farkasok (17. tétel) plakátja.

Hamupipőke, 1985, grafikus: Bánó Endre, Walt Disney, A1-es méret. Részletek itt.

Asterix és Cleopatra, 1969, grafikus: Balkay László, A1-es méret. Részletek itt.

A plakátok legendás tervezőiről se feledkezzünk meg: Árendás József három bravúros posztere is szerepel az aukción. A Popeye című plakáton  (1. tétel) Árendás stílusára oly jellemző módon csak pár színnel dolgozott. A filmet Robert Altman rendezte, főszerepben: Robin Williams (Popeye) és  Shelley Duvall (Oliva).

Popeye, 1984, grafikus: Árendás József, Popeye: Robin Williams, Olive Oyl: Shelley Duvall, A1-es méret. Részletek itt.

Árendás készítette a szürrealisztikus kompozíciót Jacob Morales 1979-es puerto ricoi vígjátékához az Istenke teremtményeihez (24. tétel). A film remek humorú parodisztikus életképek sorozata Egyesült Államokbeli emberekről. Például a családi vállalkozásból pénzt sikkasztó, de a cégvezetésért fegyverrel egymásra támadó örökösökről, egy szerelmi háromszög tagjairól, akik egy liftbe szorulva egymás fejéhez vágják az igazságot, a háziasszony és a csábító démon között őrlődő kishivatalnokról. (forrás: port.hu)

Istenke teremtményei,1979, grafikus: Árendás József. Részletek itt.

A papa mozija (30. tétel) poszterén Árendás az amerikai pop art stílusból merített. Két filmet láthatunk egymás után: az első egy fiatal, ambiciózus joghallgatóról szól aki elszegődik bokszolónak, hogy így keresse meg húga szemműtétjére a pénzt, azonban az új világ, amelybe belecsöppen, számos meglepetést és kísértést tartogat számára. A második filmben Spats Baxter, a híres bártulajdonos halála előtt még egy utolsó show-val akar kirukkolni, amelyben szerepet kap egy sete-suta, feltörekvő zeneszerző és egy fiatal lány, aki nem is sejti, milyen szálak fűzik a gazdag tulajdonoshoz… (forrás: port.hu)

A papa mozija,1980, grafikus: Árendás József. Részletek itt.

Kalapács alá kerül a Csillagok háborúja tervezőjének, Helényi Tibornak A színész és a vadak című filmhez (57. tétel) tervezett posztere is.

A színész és a vadak, 1975, grafikus: Helényi Tibor. Részletek itt.

Az aukció teljes katalógusa érhető el itt.

Online licitjüket 2018. 09. 24. hétfő 09:00 – 2018. 10. 08. hétfő 20:00 között adhatják le a www.axioart.com weboldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük