Aukció, Műtárgypiac
Hozzászólok

Magyar tételek a kora őszi külföldi árveréseken

Még néhány nap és idehaza is beindul az őszi aukciós nagyüzem. Ha valaki addig sem akar várni, a külföldi árverezőházak kínálatában máris felfedezhet érdekes magyar tételeket. Ezekből válogattunk.

A bécsi Dorotheum hagyományosan a magyar műalkotások beszerzésének egyik legnagyobb külföldi forrása. XIX. századi festmények és akvarellek című, szeptember 18-i árverésükön még a náluk megszokottnál is több magyar mű szerepel, elsősorban a Markó-család tagjaitól. Id. Markó Károlytól összesen öt különböző méretű jellegzetes itáliai tájkép kerül kalapács alá 1,500 és 6 ezer euró közötti taksával; két tételt id. Markó Károly köréhez tartozó művész alkotásaként indítanak 500-700, illetve 1,5-2 ezer eurós becsértékkel. Ifj. Markó Károly művészetét egy alkotás képviseli, ezért 3-4 ezer eurót várnak. A Markó-képek többségének katalogizálásában Bellák Gábor művészettörténész is közreműködött. A tételek, kettő kivételével, az 1900-as évek eleje óta egyazon olasz magángyűjtemény részei voltak. Természetesen számtalan oka lehet annak, hogy tulajdonosuk miért Ausztriában bocsájtja őket árverésre; a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy Ausztriára és konkrétan a Dorotheumra mindkét olyan ország – Magyarország és Olaszország – gyűjtőinek jó rálátása van, ahol a Markó-műveket leginkább keresik.

De ezzel még nincs vége a Dorotheum magyar tételeinek: ugyanezen az árverésen szerepel a magyar kínálat legdrágább darabja, Böhm Pál 15-20 ezer euróra tartott vászna, az Alaktanulmányok az Udvari Sörház vendégeiről, továbbá Sándor Antal Falusi háza és Erdélyi-Gaál Ferenc Lány csónakban című munkája is; előbbiért 1,5-2, utóbbiért 1-1,5 ezer eurót várnak.

Böhm Pál: Alaktanulmányok a müncheni Udvari Sörház törzsvendégeiről, olaj, vászon, 62,5 x 74 cm, a Dorotheum jóvoltából

Moholy-Nagy László az egyik sztárja a Sotheby’s október 3-i New York-i fotóaukciójának. Összesen négy tételt árvereznek tőle, melyekből a legfontosabb egy 1923-25 között készült cím néküli fotogram (Fotogram kör alakú formákkal és átlós vonallal), ami számos kiállításon szerepelt és utoljára 2005-ben bukkant fel aukción, ugyancsak a Sotheby’s-nél. Egy szintén cím nélküli, macskát felülnézetben ábrázoló, 1926 körül készült fotó 1929-nél nem későbbi nagyításáért és egy ugyancsak 1926 körül született fotogramért egyaránt 30-50 ezer eurót várnak, míg az 1931 körül készült Gleccser című fotó vintázs nagyítása 25-35 ezer euróért kelhet el. Ez  a mű 2000-ben a Sotheby’s londoni árverésén bukkant fel utoljára a piacon.

Moholy-Nagy László: Cím nélkül (Fotogram kör alakú formákkal és átlós vonallal), 1923-25 között, 23,9 x 17,9 cm, a Sotheby’s jóvoltából

Míg a nagy nemzetközi aukciósházak árverésein Moholy-Nagy munkái gyakran felbukkannak, a Frankfurt-közeli Königstein kis árverőházában, az Auktionshaus Königsteinben ez igazi meglepetésnek számít, de igazolja azt a régi tapasztalatot, hogy érdemes a „kicsikre” is odafigyelni.  A ház szeptember 22-i művészeti, antikvitás és militária árverésén Moholy-Nagy fekvő alakot ábrázoló, vegyes technikájú (akvarell, gouache, ceruza, szén), restaurált tanulmányrajza szerepel, amiért legalább 11 ezer eurót várnak.

Moholy-Nagy László: Tanulmány egy fekvő alakhoz, vegyes technika, papír, 25 x 32 cm, az Auktionshaus Königstein jóvoltából

Október 5-én a Christie’s tart fotóárverést New Yorkban, s itt is szerepelnek magyar művészek munkái: André Kertész ismert alkotása, a Martinique, 1972. január 1. ezüstzselatinos nagyításáért 6-8 ezer dollárt, míg Brassai graffitiket megörökítő sorozata két darabjának 1956-os nagyításaiért egyenként 5-7 ezer dollárt várnak.

André Kertész: Martinique, 1972. január 1., ezüstzselatinos nagyítás, 28,4 x 35,6 cm, a Christie’s jóvoltából

A nemzetközi piacon nagy népszerűségnek örvendő Hantai Simon munkáira a következő napokban a Christie’s-nél és a Sotheby’s-nél is lehet majd licitálni. A Christie’s szeptember 27-i második világháború utáni és kortárs New York-i árverésén egy akvarell szerepel a művésztől, ami a párizsi Galerie Jean Fournier-ből 1985-ben került jelenlegi tulajdonosához. Az 1971-ben született kisméretű, vászonalapú munkáért az aukciósház 18-25 ezer dollárt vár. Ugyanezen a napon, de Párizsban árverezi a Sotheby’s a neves ottani galerista, a 98 éves Daniel Cordier magángyűjteményét.  Ebben Hantainak egy 1973-as olajképe, a Blancs is szerepel, melynek a művész a hátoldalára is festett egy igen hasonló, de eltérő színvilágú munkát. A „kettő az egyben” kép 70-100 ezer eurós becsértéket kapott.

Hantai Simon: Blancs, 1973, olaj, vászon, 122,5 x 97 cm, a Sotheby’s jóvoltából

A pozsonyi Soga Aukciósház október 2-i árverése teljes magyar anyagának bemutatása meghaladná e cikk terjedelmi korlátait, ezért csak a legfontosabb tételeket említjük: Mednyánszky Lászlótól egy idős férfi portréjára és egy ugyancsak idős, álló férfi akttanulmányára lehet licitálni, mindkét munka 5 ezer euró körüli taksát kapott. Rudnay Gyula olaj tájképéért és Czóbel Béla Mária a kertben című, korábban a Kieselbach Galéria árverésén is szerepelt rajzáért egyaránt 1,5 ezer eurót várnak. Ennél magasabb, 1,8-2 ezer euró körüli a becsértéke Neogrády Antal hölgyeket mezőn, illetve erdei tisztáson ábrázoló festményeinek.

Mednyánszky László: Idős férfi (Oppenheimer Zsigmond?) portréja, 1880-90 körül, olaj, vászon, 52,5 x 37,5 cm, a Soga Aukciósház jóvoltából

Szerző: Emőd Péter
A cikk 2018. szeptember 17-én jelent meg az artportal.hu-n, az írást változtatás nélkül közöljük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük