Kortárs
Hozzászólok

Sztárművészekkel és 5 kontinens kiállítóival várja látogatóit az Art Market Budapest

Rekordszámú jelentkezés érkezett az idén kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Art Market Budapestre. A rendkívüli érdeklődést jól mutatja, hogy Magyarország legnagyobb, évente megrendezésre kerülő kortárs képző- és fotóművészeti kiállítása 5 kontinens 25 országának több mint 100 kiállítója jóvoltából 500-nál több művész több ezer alkotását teszi láthatóvá és hozzáférhetővé. 

Az Art Market Budapest kiállítói a következő országokból érkeznek 2019 októberében Budapestre: Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Csehország, Dél-afrikai Köztársaság, Egyesült Arab Emirátusok, Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Izrael, Japán, Kína, Lengyelország, Magyarország, Montenegró, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Törökország.

Az 5 kontinens 25 országát reprezentáló, rendkívül kompetitív kiállítói mezőnyben Magyarország valamennyi jelentős kortárs képzőművészeti galériája bemutatkozik.

ART.RUS fesztivál: a vásár díszvendége Oroszország 

Az Art Market Budapest díszvendége 2019-ben Oroszország. A vásár kezdeményezésére és szervezésében annak kísérőeseményeként minden évben valamely kiemelkedő kulturális értékek forrásául szolgáló helyszín művészetének bemutatására szerveződik kulturális programsorozat, komplex művészeti fesztivál. Az Art Market Budapest a régió kortárs képzőművészetét fókuszba helyező jelentős nemzetközi platformként feladatának tekinti, hogy a volt szocialista országok magas minőségű művészeti tartalmait a szakma és a széles közönség előtt gazdag választékban tegye hozzáférhetővé.

Oroszországra részben ezért esett a választás, részben pedig azért, mert a rendkívül gazdag és színvonalas orosz kortárs képzőművészeti élet jelenleg a világ kiállítóhelyein és művészeti vásárain méltatlanul alulreprezentált, így az jelen pillanatban Oroszországon kívül csak Budapesten lesz látható ilyen széles választékban.

Az Art Market Budapest csarnokaiban mintegy 50 orosz művész alkotásai lesznek láthatóak, köztük olyan sztároké, mint például az AES+F és a Blue Noses művészcsoportok. A választékból kiemelkedik a világ legismertebb kortárs oroszországi alkotója, a legendás Oleg Kulik, aki a vásáron a Velencei Biennálét is megjárt látványos fotósorozata mellett személyesen is megjelenik, és kifejezetten az Art Market Budapestre készített performanszával teszi még különlegesebbé a programot.

AES+F Last Riot_THE_CARROUSEL_A4-300
2007, digital collage, pigment print on canvas, 150 x 187.5 cm
Forrás: Art Market Budapest

A fesztivál eseményei közül kiemelt figyelmet érdemel az orosz művészeti szcéna sztárjait nemzetközi magángyűjteményekből készült válogatás formájában felvomultató COLLECTING RUSSIAN című tárlat (A38), és a Kiscelli Múzeumban egyrészt a szentpétervári Rosphoto fotóművészeti központ kollekciójából összeállított kiállítás, másrészt a feltörekvő művészgeneráció kimagasló alkotója, Ivan Plusch szólókiállítása..

MICHELANGELO PISTOLETTO: Third Paradise Budapest 2019

A nemzetközi művészvilágban ritka csemegeként a legendás Michelangelo Pistoletto az Art Market Budapest keretében nemcsak kiállított művészként, hanem személyesen is a vásár közönségének rendelkezésére áll Budapesten. Vele illetve az általa létrehozott alapítvánnyal együttműködésben az Art Market Budapest az idei művészeti találkozó több napos kísérőprogramjaként mutatja be a mester művészeti manifesztuma által inspirált Third Paradise (Harmadik Paradicsom) elnevezésű projektet.

Michelangelo Pistoletto Európa egyik legmagasabbra értékelt élő alkotója, művei a világ valamennyi jelentős gyűjteményében megtalálhatóak, egyebek mellett a rendkívüli hatású Arte Povera művészeti mozgalom kulcsfigurájaként és a híres tükörfestmények alkotójaként ismert és keresett a világ művészeti piacain. A mester 1998-ban Cittadellarte – Fondazione Pistoletto néven különleges alapítványt és egy elhagyott textilgyárban komplex művészeti bázist hozott létre, amely a művész látásmódját tükröző, a társadalom és kultúra összefüggéseit középpontba helyező programok megvalósítására koncentrál.

Budapest, 2019. szeptember 25. Az olasz Michelangelo Pistoletto Az újraegyesített alma címû alkotása a Nemzeti Táncszínház épületében 2019. szeptember 25-én, az Art Market Budapest sajtótájékoztatóján. MTI/Illyés Tibor

A Cittadellarte az Art Market Budapest partnere annak a nemzetközi jelentőségű programnak a létrehozásában, amely THIRD PARADISE BUDAPEST 2019 címen fesztiválszerű, komplex kiállítás- és programsorozat keretében a művészet eszközül hívásával az emberi létezés és az urbánus lét fenntarthatósága, a környezet állapotának megőrzése kérdéseit dolgozza fel. Az E:On jelentős nemzetközi Energy Globe Gálájához is kapcsolódó, a vállalat által támogatott nagyszabású  program keretében Budapestre érkezett Pistoletto világszerte ismert nagyméretű alkotása, a Harmadik Paradicsom szimbólumaként is ismert „újraegyesített” alma (The apple made whole again), amely az Art Market Budapest ideje alatt a Millenáris Parkban, a Nemzeti Táncszínház előterében tekinthető meg.

FÓKUSZBAN marad a fotóművészet és Közép-Európa

Az Art Market Budapest fotóművészeti szekciójaként 2014-ben alapított ART PHOTO BUDAPEST ma már a nemzetközi fotográfiai élet megbecsült komponense, a fotóművészeti naptár ismert és vonzó eleme, amely Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóvásáraként az idén tovább erősíti pozícióját és Budapestnek a nemzetközi fotóművészeti életben betöltött szerepét.

Az Art Photo Budapest 2019-ben is számtalan csemegével szolgál a fotóművészet iránt érdeklődők látványosan gyarapodó táborának. A legendás operaénekes, az ünnepelt tenor, José Cura például Budapesten első ízben mutatja be egy művészeti vásár keretében fotóművészeti alkotásait.

Jose Cura Viejo pintor. Forrás: Art Market Budapest

A kiállítók között egyebek mellett Lucien Hervé, a világhírű magyar származású fotográfus alapítványa is szerephez jut, a kortárs hazai fotóművészetet – számos magyar szakmai szereplő kiállítási anyaga mellett – pedig az a BAUHAUS CONTEMPORARY válogatás is reprezentálja, amely egyebek mellett az Art Basel idején Bázelben is bemutatkozott, és amely Budapestről Rómába utazik tovább, hogy a magyar alkotóknak a Bauhausban betöltött szerepére irányítsa a nemzetközi figyelmet.

BUDAPEST: a világ új műtárgypiaci találkozóhelye

Az Art Market Budapest idejére Budapest ezúttal is a nemzetközi művészeti és műtárgypiaci élet vonzó központjává, olyan találkozóhellyé válik, ahol a város kiemelkedő művészeti tartalmakkal és vonzó környezettel várja a fővárosunkba érkezőket. 

„Az Art Market Budapest különleges találkozóhely, és az idei évben különös figyelmet fordítottunk arra, hogy tovább fokozzuk a nálunk megvalósuló találkozások számát és sikerességét. A vásár messze túlmutat egy pusztán szakmai seregszemle jelentőségén, hiszen ha látogatóink és kiállítóink számát vesszük alapul, akkor egy-egy alkalommal az Art Market Budapest néhány napja alatt több millió találkozás jön létre közönségünk, vendégeink, kiállítóink, partnereink, a művészet barátai között.” – emelte ki Ledényi Attila, az Art Market Budapest alapító-igazgatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük