Aukció
3 hozzászólás

Soha nem árverezett könyvek aukciója!

A kísérletező kedvű Antikvárium.hu ismét egy újszerű és egyben úttörő aukciós tematikával áll elő soron következő, immáron 26. nyilvános árverésén, amikor is olyan könyvek aukcióját rendezi meg, melyek az árverések történetében most először debütálnak. Ezek az eddig méltatlanul háttérbe szorult tételek az Axioart.com aukciós piacterén első ízben kerülnek a nyilvánosság elé, 2019. május 30. és június 09. között, a kockázatot felvállaló webáruháznak köszönhetően.

Az igazán széles és változatos kínálatból álljon itt néhány ellenállhatatlan tétel, megnehezítve ezzel a licitálók dolgát.

A századeleji kávé- és mulatóházak nemcsak gasztronómiai, hanem olyan történelmi értéket is képviselnek, melyeknek a feltérképezése elengedhetetlen egy-egy korszak életének, a helyi társadalom szokásainak és életvitelének jobb megismeréséhez. A XX. század eleji modern szállodák többsége már térben elkülönített klasszikus kávéházakkal rendelkezett. A magyarországi szállodák, vendéglők és kávéházak címtára c. könyvből megismerhetjük a híres, hírhedt, vagy éppen feledésbe merült vendéglátóegységeket.

A századelő egyik kimagasló egyénisége a mindenkire valamilyen módon hatás gyakorló Rudolf Steiner. Munkássága rendkívül széleskörű az iskolaalapítástól kezdve az ezoterikus földművelésig. A szellemtudományok területén alkotott kiemelkedő műve a Dr. Rudolf Steiner előadásai János evangéliumáról.

Bosnyák Zoltánjelentős mennyiségű műveiben, könyveiben főleg egy témára fókuszált, az erősen antiszemita látásmóddal tárgyalt zsidókérdésre. A harmadik zsidótörvény és a házasság című munkája az Egyedül vagyunk 1940. III. évfolyam folyóiratában megjelent mű különlenyomataként jelent meg. A kiadvány különlegessége, hogy szerepel a Magyar Ideiglenes Nemzetgyűlés által 1945/46-ban összeállított zárolt könyvek listáján.

Dr. Chengery Pap Elemér az 1920-30-as évek Magyarországának elismert okkult, parapszichológiai szaktekintélye volt. Publikációi a mai napig a téma keresett írásai közé tartoznak, mint például Az okkultizmus köréből című műve.

Dankó Pista daltársulatával beutazta egész Magyarországot, de eljutott Moszkvába és Szentpétervárra is. Az anekdota szerint a cári udvarban akkora sikert arattak, hogy a cár a zenész egyik ujjára húzta briliáns gyűrűjét. Ezen felbuzdulva több vendég is így tett, és hamar megteltek gyűrűkkel Dankó ujjai, mire a zeneszerző felkiáltott: „Drága jó Istenem! Miért adtál nekünk csak tíz ujjat…?!” Most A magyar nemzet gyászdala című borongós hangulatú szerzeményére lehet licitálni.

Dr. Cserép József több művében foglalkozik a magyarok eredetével, származásával. A Magyarok Őshazája Amerika című elgondolkodtató, vitára késztető tanulmánya szintén első alkalommal kerül árverésre.

Az emigrációs kötetek közül szintén kiemelkedő tétel Dudás Rudolf Scytha szó- és mondattár című, rendkívül ritka könyve.

Az idegen nyelvű kiadások között csemegézve ráakadhatunk Felix Schloemp: Hindenburg-Anekdoten című művére, mely a szerzőhöz illő vicces politikai anekdotákat és humoreszkeket tartalmaz.

Benedek Elek a székely mesemondó, az erdélyi gyermekirodalom, a népmese és a magyar mondavilág értékeinek őrzője. A kincses bojtár s egyéb vidám mesék című mesekönyv szerencsés licitálója a szerzőnél megszokott hangvételű, népmesei fordulatokban gazdag gyűjtemény tulajdonosa lehet az árverés befejeztével.

A Baumgarten-díjas Wass Albert számtalan felnőtteknek és gyermeknek szóló könyvet írt. Tanulságos történetei, a Torontóban kiadott Erdők könyvében című kötetében is megjelennek a hozzátartozó természetfeletti lényekkel együtt, mint tündérek, manók, boszorkák.

P. Finn neve nem ismeretlen az ifjúsági regények kedvelői között. Merton Ada című nevelő hatású elbeszélése főleg leányok számára íródott. Most e mű első magyar kiadása Gottermayer Nándor könyvkötészetében készült szemet gyönyörködtető, színezett, szecessziós virágmintás kötésben kerül árverésre.

Itt említendő meg Ruszinszky László: Tempus című kiadványa is, melynek avantgard borítótervét Dudinszky Rudolf festőművész tervezte.

Ritkaságszámba megy az aHungary című képes album is, mely 10 eredeti rézkarcot tartalmaz, többek között Gross Arnold, Füle Mihály, Varga Nándor műveiből, Magyarország szépségeit bemutatva.

Az első kiadások között megemlítendő az 1908-ban kiadott Gondos Balázs: Magyar levelező (Családi levelező) című kötete, mely azzal a szándékkal készült, hogy segítséget nyújtson a köz- és magánéletben előforduló levelek és okiratok szerkesztésében, illetve Paulini Béla Gombóc Kelemen című meséskönyve, melynek illusztrációit is maga a szerző rajzolta meg.

A színjátszáshoz nem csak a szerep megfelelő átérzése és átadása tartozik, hanem a kiváló rendezés is rengeteget tesz hozzá egy-egy mű színpadi életre keltéséhez. Olyan ritka kiadás is az aukciós tételek közé került, mint K. Sz. Sztanyiszlavszkij rendezőpéldánya Shakespeare Othello című tragédiájához, melyet kis példányszámú megjelenése még értékesebbé tesz.

A gyűjtők körében nagy érdeklődésre tarthat számot a Korányi és Fröhlich redőnygyár képes, árjegyzékkel ellátott katalógusa, valamint aPásztory virág kötészet 1913. februári ismertetője és árukatalógusa.

Ugyancsak figyelemre érdemes Oettinger: Szerelmi pikántériák a franczia udvari életből című érdekes olvasmánya, melyben a francia történelem alakjainak magánéletébe kaphatunk bepillantást.

Itt az alkalom, hogy az árverésen licitálók eddig soha nem látott ritkaságokkal bővítsék gyűjteményüket, melyeket az érdeklődők megtekinthetnek és személyesen kézbe vehetnek a webáruház IX. kerületi, budapesti átadópontján május 31-től június 07-ig.

A már jól ismert módon minden egyes kötetről az átlagos katalógusinformációnál sokkal gazdagabb fotóanyag és írásos háttérinformáció (a leiratokon túl előszó, tartalomjegyzék és fülszöveg van minden olyan könyvnél, ahol ezek rendelkezésre állnak) található a webáruház aukciós felületén, hathatósan segítve ezzel a licitálás előtti tájékozódást új és visszatérő ügyfelei számára egyaránt.

Kattintson ide, és nézze meg, hogy mit tartogat az Antikvarium.hu különleges online árverése >>> 

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük