Aukció, Design
Hozzászólok

Fabrika |Art Deco-tól a Space Age-ig – interjú Markó Barbarával és Gulyás Zsuzsával

A Fabrika május 29 és június 10. között rendezi első online árverését Art Deco-tól a Space Age-ig címmel az AXIOART weboldalán. Az aukción többek között Josef Hospodka által tervezett üvegtárgyakra, a Thonet bútorgyár termékeire és muránói üvegcsillárokra licitálhatnak az érdeklődők. Az aukciós esemény apropóján Markó Barbarával és Gulyás Zsuzsával beszélgettünk. 

Hogyan alakult meg a Fabrika?

M.B: 2014 decemberében alapítottuk a céget és fél év múlva költöztünk a Szondi utca 94-be. Az volt a koncepciónk, hogy a 20. századi modern vonalat felújítsuk, ma már sokkal hagyománytisztelőbben és minimalisztikusabban nyúlunk a tárgyakhoz. Célunk az, hogy a tárgyak a mai enteriőrökben is megállják a helyüket. 

G.ZS: Az üzletünk része még egy restaurátor műhely is, ahol a bútorok szépülnek Regő és Dani kezei alatt. Az üzlet és a műhely a kezdetek óta együtt működik. Ennek köszönhető, hogy a felújításban viszonylag nagy a mozgásterünk. 

©Fabrika

Honnan érkeznek be hozzátok a tárgyak?

M.B: Nagyon ritka, amikor valaki behoz valamit, inkább beszerzőktől vásárolunk, illetve mi magunk is keresgélünk, piacozunk. Az 50-as, 60-as években készült tárgyak értékét egyre többen felismerik, egyre kevesebb van belőlük, ezért sokszor rosszabb állapotú tárgyakat is megveszünk, amiről tudjuk, hogy értékesek és véges a számuk. 

Milyen típusú tárgyak kerülnek be hozzátok? 

M.B: Abszolút nem tömegtárgyakat vásárolunk ebből a korszakból, hanem igyekszünk kiválogatni azokat, amik a saját korukban is luxustermékeknek számítottak: például nagyon sok cseh bútorunk, és különleges olasz lámpánk is van.

G.Zs: A szépségük és a furcsaságuk miatt foglalkozunk a tárgyainkkal. A Fabrika előszelekciója azért is fontos munka, mert szeretnénk megmutatni, hogy miben különböznek a silány tárgyak és utánzatok a korszak menő darabjaitól. 

A vásárlók szoktak segítséget kérni a Fabrikában megvásárolt tárgyak elrendezésével kapcsolatban?

G.Zs: Igen, sokszor beszélgetünk az enteriőrről, ahová szánják a tárgyat, aztán együtt gondolkozunk arról, hogy mi az ami a legjobban mutatna az adott térben. Gyakran el is megyünk terepszemlét tartani! Szeretjük, ha a vevők vásárlás előtt kipróbálják a tárgyakat, hiszen ezek nemcsak műtárgyak, hanem használati eszközök. Szeretnénk ha a nálunk vásárolt tárgyak beleépülnek a hétköznapokba. A célunk az, hogy minden bútor, a lehető legszebb állapotban, használatra készen kerüljön ki a kezeink közül. 

©Fabrika

Milyen tárgyakat választottak az árverésre?

M.B: Igyekeztünk a gyűjtemény legizgalmasabb, legkülönlegesebb darabjaiból válogatni. Lesznek lámpák, egy-két kiegészítő tárgy, óra illetve nagyon szép cseh üvegek, csillárok, kerámiák. 

G.Zs: Illetve figyeltünk arra is, hogy változatos farfekvésű tárgyak szerepeljen az aukción. 15 ezer és 1,5 milliói forint közötti kikiáltási árak között mozognak a tételek. Apró kiegészítők, és méretükben meghatározó darabokat is megmutatunk. Minden tárgy megtekinthető az üzletben az aukció ideje alatt. 

Melyek a kedvenc tételeitek az aukciós anyagból?

M.B: Nekem a A811-ös Thonet karosszék az egyik kedvencem, Josef Frank és Josef Hoffmann tervezésében. Gyönyörű, finom vonalvezetésű, kecses darab. De nehéz lesz megválni attól a menő üvegvázától is, amit Hospodka tervezett a Chribska gyárnak. 

G.Zs: Az egyik kedvencem az iparművészeti vállalt Gömbüveges állólámpája, ami egy sci-fi-ben is megállná a helyét. Van még egy szentimentális darab. Egy metszet, ami a Ferihegy 1-es terminál-t ábrázolja, fénykorában. Imádtam ide megérkezni és szerintem sokan vannak ezzel így. A muranói üvegcsillár mindkettőnk kedvence, így ezt nem sajátítanám ki. 

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/354579508738089/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük