Alkotók, Kortárs

Rangos nemzetközi díjat kapott Molnár Vera

Reigl Judit egy évvel korábbi sikere után idén Molnár Vera (Vera Molnar) vehette át a kiemelkedő női művészek munkáját elismerő AWARE-díjat.

Január 24-én este a párizsi Kulturális Minisztérium dísztermében adták át az AWARE (Archives of Women Artists, Research & Exhibitions)-díjat, amit az életmű-kategóriában (Prix d’honneur AWARE) idén – Nil Yalter török származású francia művésszel közösen – Molnár Vera kapott.

A női művészek elismertetését és szélesebb körű megismertetését elősegítő társaságot, az AWARE-t 2014-ben három ügyvédnő, egy kurátornő, egy írónő, egy hegedűművésznő és egy könyvelőnő alapította; működésüket többek között Párizs városa és a Kulturális Minisztérium is támogatja. Programjukban művészeti események – többek között szimpóziumok, kerekasztalok, múzeumlátogatások – szervezése szerepel, melyek kapcsán számos európai múzeummal és galériával építettek ki partneri kapcsolatokat. A Boulevard Saint-Germain-en működtetik az AWARE Lab dokumentációs központot, ami többszáz könyvvel, kiállítási katalógussal és egyéb dokumentumokkal áll a kutatók és diákok rendelkezésére. A tízezer eurós AWARE-díj létrehozását az a tény inspirálta, hogy a tekintélyes művészeti díjak nyertesei között mindmáig szembetűnő a nők alulreprezentáltsága. Az életműdíj mellett minden évben egy fiatal művész – idén a francia Violaine Lochu – is részesül az elismerésben.

Molnár Vera. © Galerie Oniris – Rennes, forrás: awarewomanartists.com

A díjakat odaítélő zsűri elnöke Alfred Pacquement, a Pompidou Központ egykori vezetője, tagjai pedig Frances Morris, a londoni Tate Modern, Camille Morineau, a Monnaie de Paris és Alexia Fabre, a vitry-i MAC/VAL igazgatónője, Stijn Huijts, a maastrichti Bonnefantenmuseum igazgatója, továbbá két neves műgyűjtő.

Az 1947 óta Párizsban élő Molnár Vera, aki a napokban ünnepelte 94. születésnapját, Géraldine Gourbe filozófus, kurátor, a Dijoni Képzőművészeti Főiskola kutatójának ajánlására került a jelöltek közé. Molnár Vera egész eddigi pályáját a dogmatikus művészeti szabályokkal szembeni lázadás jellemezte, és az elsők között volt, akik a komputer használatát bevezették a képzőművészetbe. A napjainkban is aktívan dolgozó művésznek jelenleg a New York-i Museum of Modern Art-ban láthatók alkotásai, és február 2-án Variations Sainte-Victoire címmel nyílik újabb kiállítása Párizsban, melyen Cézanne-i ihletésű munkáinak korábbi és legújabb variációit mutatja be.

A cikk 2018. január 26-án jelent meg az artportal.hu-n, az írást változtatás nélkül közöljük.
Szerző: Cserba Júlia