Aukció
1 hozzászólás

Plakátokkal indul az aukciós szezon a BÁV-nál!

A 2018-as év első aukcióján (január 24.) olyan sikerfilmek gyűjtői ritkaságnak számító plakátjaira licitálhatunk a BÁV-nál, mint Steven Spielberg Cápa, E.T és Meztelenek és bolondok című filmjéhez készült poszterek, egy a nemzetközi piacon is rendkívül keresett Audrey Hepburn plakát, vagy éppen a Pokoli torony, a Pillangó és a Solaris poszterei. A magyar filmek sem maradnak ki a sorból, így többek között a Tanú, a Pál utcai fiúk és a Szerelmesfilm plakátjáért is harcba szállhatunk. A válogatást különleges koncert-, kiállítás, reklám- és propagandaposzterek egészítik ki.

Meztelenek és bolondok 1941 / 1982 amerikai Steven Spielberg (rend.) Árendás József (graf.) A1 Plakát, filmplakát. Kikiáltási ár: 75.000 Ft

Az eredetileg tömeggyártásban készült, mára azonban alig néhány példányban fellelhető plakátok nemcsak a műfaj és a filmek rajongóinak lehetnek érdekesek, hanem azoknak is, akik a festményeknél alacsonyabb árú lakberendezési alternatívákat keresnek.

További vonzerőt jelenthet, hogy az eredeti plakátok nemcsak a lakásunkat teszik egyedivé, de a nemzetközi trendeket figyelembe véve jó befektetésnek is bizonyulnak. Éppen ezért a januári plakátaukcióra a BÁV szakértői igyekeztek olyan átfogó kollekciót összeállítani, amely ezeket az igényeket képes kielégíteni.

Filmplakátok a fókuszban

Az aukció legjelentősebb csoportját a filmplakátok alkotják. Közülük az egyik legizgalmasabb tétel Spielberg legendás Cápája lesz. Az Amerikában 43 éve bemutatott alkotás sokáig vezette a legnagyobb bevételt hozó filmek listáját. Érdekessége, hogy Magyarországon még a keleti blokk országaihoz képest is meglepően nagy késéssel, az amerikai bemutató után csaknem egy évtizeddel került a film a mozikba. Szokatlan módon megtartották az eredeti, 10 évvel korábban keletkezett amerikai plakáttervet, amely addigra már meghódította a világot.

A cápa Jaws 1985 amerikai Steven Spielberg (rend.) A1 Plakát, filmplakát. Kikiáltási ár: 90.000 Ft

Spielberg másik klasszikusa az E. T. is képviselteti magát az árverésen, mégpedig Herpai Zoltán mesteri plakátjával, míg a rendező Meztelenek és bolondok című filmjéhez szintén az egyik legjobb magyar grafikus, Árendás József készített plakátot.

E. T. (A földönkívüli) E. T. the Extra-Terrestrial 1983 amerikai Steven Spielberg (rend.) Herpai Zoltán (graf.) A1 Kikiáltási ár: 75.000 Ft

A magyar piacon viszonylag ritkán tűnnek fel Audrey Hepburn filmposzterek, és ha igen, akkor jellemzően igen magas áron kelnek el. Külföldön általában 1000 dollár fölötti összeget kérnek a gyűjtőktől egy-egy ilyen alkotásért, nem csupán az amerikai, hanem a más országokban született plakátokért is. A mostani aukción a Hogyan lopjunk egymilliót? című romantikus vígjáték plakátja kerül kalapács alá. 

A különleges kínálat az eddig említetteken túl olyan alkotásokat is felvonultat, mint Görög Lajos festői szépségű Távol Afrikától plakátja, Herpai Zoltántól A légy vagy Felvidéki Andrástól a Pokoli torony. Szintén a filmrajongók falára kerülhet Alain Delon igéző tekintetével a Zsaru, Tarkovszkíj remekműve, a Solaris, illetve olyan modern klasszikusok, mint az Esőember, a Twin Peaks vagy az Amelie csodás élete plakátjai.

Amelie csodálatos élete Le fabuleux destin d’Amélie Poulain 2002 francia Jean – Pierre Jeunet (rend.) Montázs2000 (graf.) A1 Plakát, filmplakát. Kikiáltási ár: 30.000 Ft

A magyar filmek közül kiemelkedik a Tanú eredeti plakátja, amely azért is számít ritkaságnak, mert a filmet, és így az azt népszerűsítő plakátot is betiltották az elkészülte után 10 évre. Más népszerű magyar filmek posztereire is érdemes lesz licitálni, így például a Pál utcai fiúk, a Keménykalap és krumpliorr vagy éppen a Szerelmesfilm plakátjára. Idén is erős a koncertplakátok felhozatala: a Rock térítő filmplakátja mellett a Faith No More, Alice Cooper, Komár László vagy a Bergendy zenekar fellépéseit hirdető alkotrásokat is vásárolhatunk.

Keménykalap és krumpliorr 1973 magyar Bácskai Lauró István (rend.) 310 × 460 mm Plakát, filmplakát. Kikiáltási ár: 12.000 Ft

Az aukción reklám- és kiállítás plakátok is képviseltetik magukat, a történelmi ereklyék gyűjtői pedig az ötvenes és hatvanas években készült propagandaplakátok közül válogathatnak.

Miért különleges a magyar plakátművészet?

A rendszerváltás előtt a külföldi és magyar filmekhez egyaránt itthon készültek a plakátok. Egy-egy filmhez, a megtekintés után, több grafikus is készített tervet, amelyekből egy bíráló bizottság választotta ki a nyomdába, majd a mozik falára kerülő alkotást.

A nemzetközi plakátok helyett a filmet egyedi értelmezésben tálalták a kor hazai grafikusai, ezért Magyarországon, illetve jellemzően a keleti blokk országaiban a plakátművészet sajátos művészeti ággá nőtte ki magát.

Záróra (propaganda plakát) 1963 magyar Pusztai Pál (graf.) 670 × 470 mm. Kikiáltási ár: 24.000 Ft

A sokszor igen merész vagy éppen elvont alkotások megszületését az is elősegítette, hogy az akkori viszonyoknak ellentmondva, ezt a kifejezési formát szinte alig cenzúrázták. Ez az egyedi, különleges hangvétel az, ami itthon és nemzetközi viszonylatban is értékessé teszi a magyar plakátokat.

Tiszta falu, egészséges lakosság (propaganda plakát) 1961 magyar Gönczi Gebhardt Tibor (graf.) 680 × 480 mm. Kikiáltási ár: 25.000 Ft

Az 6. Plakátaukció kiállítását a 2018. január 12-22. között tekinthetik meg a BÁV Apszistermében (1052 Budapest, Bécsi u. 3.).  Az árverést ugyanitt 2018. január 24-én 17:00 órakor rendezik meg. A belépés ingyenes.

További információk, tárlatvezetések és katalógus: www.bav.hu/aukcio.

A 6. plakátukció katalógusa az AXIOART-on megtekinthető itt.

Forrás:
tozsdeforum.hu

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük